Jump to content

ДИШАНЕТО


Recommended Posts

ДИШАНЕТО

Не можеш да се радваш на нормален физически живот, ако не знаеш как да дишаш, ако не знаеш как да ядеш и ако не знаеш как да се движиш. (събуждане – 290).

Дишането е един от процесите на живота. Ако не дишаш, не можеш да живееш . (великата разумност - 266).

Като дишаш, ще живееш. (новият светилник - 142).

Човек диша, за да поддържа живота, горението на своя организъм, (допирните точки в природата - 132).

Без дишане не може. Опитай се да не дишаш половин или една минута, да видиш какво нещо е дишането и може ли без него. (новият светилник - 180).

Дишането, като процес на взимане и даване, лежи в основата на живота. (великата разумност - 303).

Зная, че трябва да дишам, но защо, не зная. Ученият казва, че чрез дишането в кръвта се внася кислород и тя се пречиства. Това е вярно, обаче, като диша човек, в подсъзнанието и в свръхсъзнанието му се извършват и други процеси. Ако кръвта ти се е пречистила, ти си придобил нещо. Но ако дишаш, и мислите, чувствата и желанията ти не се пречистват, не си дишал правилно. (работа на природата - 268).

Свещено нещо е дишането. Ето защо човек трябва да диша правилно. (благословена между жените - 57).

Ако Господ не иска да влезе в тебе, знаеш ли какво ще стане? Ти ще се простреш на земята. Като се откаже да влезе Господ в дробовете, ще се простреш на земята хоризонтално. Дотогава, докато Господ влиза и излиза от тебе, ти дишаш, имаш възможност сладко да говориш, да работиш. Щом Той престане да влиза и да излиза, ще се прекрати всичкият живот. „Вдъхна Бог” - и човек започна да диша. Ние под думата „дишане” разбираме живота в нас, който постоянно в нас внася всички хубави мисли, които влизат да поддържат Божествения живот... Всеки ден, като застанете на молитва, трябва да благодарите на Бога за въздуха, който влиза. (изпитът на любовта - 102).

Говоря ви за дишането, но вие не дишате... Някога умът ти се притеснява, мозъкът ти се стяга, не знаеш как да си помогнеш. Ще дишаш дълбоко. (НОВИЯТ светилник - 73).

Чрез дишането вие можете да заставите мозъка си да мисли право, сърцето - да чувства право и стомахът – да работи нормално. (божественият и човешкият свят - 382).

Вие трябва да учите, да се занимавате покрай другите неща и с въздуха, като с животворна, вътрешна сила. Доколкото съзнанието ви е будно и окото чисто, дотолкова ще можете да се ползвате и от енергията на въздуха. Ползвате ли се правилно от него, вие ще бъдете и външно, и вътрешно силни, с. добре устроен организъм, с хармонични мисли и чувства, с големи познания и с широк простор в живота. По този начин вие ще бъдете свързани с много същества, на които и вие ще помагате, и те ще ви помагат. (благословена между жените - 61).

Откъде иде силата на човека? От белия дроб. Силен човек е онзи, който диша правилно. (служене, почит и обич - 292).

Има три вида дишане: горно, средно и долно - според това, коя част от дробовете взима най-голямо участие при дишането. (допирните точки в природата - 133).

Човек диша по един начин, животното - по друг. Грамадна е разликата между дишането на човека и това на животното. (просветено съзнание - 222).

Като изучавате дишането на човека и на животните, ще видите, че те се различават по темпа на дишането. Ако човек: изгуби темпа на своето дишане и попадне в темпа на животинското дишане, той придобива нещо животинско. Ако диша като животните, човек никога не може да има светла, възвишена мисъл. Ти никога не можеш да мислиш като човек, ако дишаш като животно. (просветено съзнание - 213).

За да изучите темпа на човешкото дишане, вие трябва да наблюдавате дишането на обикновения човек, на талантливия, на гениалния и на светията. Добрият човек диша по специфичен начин, различен от дишането на лошия. Вие трябва да знаете различните начини, по които хората дишат. Следователно, ако искате да бъдете добри, вие трябва да дишате като добри хора... Добротата създава условия за правилно дишане. Дишането е първото условие, което придава на човека известни добродетели. (просветено съзнание - 213).

Дишането има смисъл, когато и мисълта, и чувствата, и волята взимат участие. (опорни точки на живота - 100).

Дишането зависи от правилното мислене и чувстване. (Божественият и човешкият СВЯТ - 399).

Като наблюдавате как диша човек, ще забележите, че при различни състояния и чувства той диша по различен начин. За пример, вярващият диша по един начин, безверникът - по друг, любещият диша по един начин, а онзи, който мрази - по друг. (божественият и човешкият свят - 74).

Човек може да изкара доброто си разположение от въздуха, чрез носа. (божественият и човешкият свят - 392).

Когато се намира в затруднение, човек трябва да диша. Като диша и поема въздух през носа си, той ще намери Господа. Като диша, човек започва да мисли. След мисълта идат чувствата. Който диша съзнателно, само той може да намери Бога. Господ казва на човека: „Като дишаш през носа си, ще ме намериш и ще слушаш какво ще ти говоря.” (божественият и човешкият свят - 391).

Човек се страхува да диша студен въздух, за да не се простуди. Ако въздухът се приема през устата, имаш право да се страхуваш. Обаче Природата е предвидила и това. Тя е направила носа да служи за филтър, да прецежда и стопля въздуха. Слизестата ципа и течността в носа регулират въздуха и го правят поносим за човешките дробове. При това, като излизате вън на студено, не бързайте да поемете много въздух изведнъж. Ще поемате малко по малко въздух, докато се нагодите на външната температура... Ще дишаш полека, ще поемаш малко въздух и постепенно ще увеличаваш количеството на въздуха. (старото отмина - 52).

Не е достатъчно човек само да приема въздух в дробовете си, но той трябва да знае как да диша. (просветено съзнание - 147).

Източните народи обръщат голямо внимание на дишането като метод за работа в много направления. И западните народи са искали да използват този метод, но като крайни материалисти, той е дал за тях лоши резултати. Те са искали по бърз начин да постигнат много неща, но скъпо са платили за това бързане. (допирните точки в природата - 142).

Индусите имат специални методи за дишане, които европейците не могат да прилагат. Ако поставите европееца на режим, на който индусите се подлагат, той едва би издържал, (просветено СЪЗНАНИЕ - 147).

Вие трябва да изучавате добре процеса на дишането, да можете да го опишете и във физиологическо, и в психическо отношение. Изучавайте разните методи на дишане, да видите кой метод да приложите като най-добър. (допирните точки в природата - 135).

За всеки човек има специфични методи за дишане. Той ще се домогне до тия методи чрез своя вътрешен учител и лекар. Слушайте своя вътрешен лекар, т е. Божественото в себе си. (божественият и човешкият свят - 400).

Като изучавате различните методи за дишане, същевременно търсете причините за неправилното дишане. Защо някога изпитвате разширяване, а някога - свиване на дробовете? Забелязали ли сте в кои случаи се чувствате свободни, разширени, господари на положението и в кои - стеснени, ограничени? Когато се намерите между деца, вие се чувствате над тях, свободно говорите, свободно мислите. Това се отразява и върху дишането ви. Щом влезете в обществото на учени хора, професори, вие веднага се стеснявате, ограничавате се и не можете да мислите свободно. Това се отразява и върху дишането ви. Това стеснение на човека се дължи на него­вите лични чувства. (добри навици - 269).

Като наблюдавам лицата и походката на някои млади, виждам, че те са остарели преждевременно. (светото място - 121).

Искаш да бъдеш красив, строен, но това зависи от дишането. (събуждане- 290).

Чрез белия дроб човек се свързва с херувимите. Ето защо като дишате, мислете за тези духове и за тяхната мъдрост. Значи мъдростта се придобива чрез дишането. (дали може - 263).

Поеми дълбоко въздух, напълни дробовете си - нищо повече не се изисква от тебе. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 328).

Сутрин, като станеш, трябва да вдишваш, да задържаш въздуха, после да го издишваш, да благодариш. (свещени думи на УЧИТЕЛЯ - II том - 181).

Като стане от сън, здравият човек веднага отваря прозореца на стаята си, да поеме чист въздух. Това значи съзерцание с дробовете. Той чувствува нужда от чист въздух. (закони на доброто - 241).

Като станете от сън, преди да започнете каквато и да е работа, направете няколко дълбоки вдишки. (Божественият и човешкият СВЯТ - 401).

През носа Бог вдъхна в човека въздух и той прие Божествения живот. Ето защо, когато се намери в затруднение, човек трябва да диша. (божественият и човешкият свят - 391).

Дишането помага за оформяне на човешкия характер. (божественият и човешкият свят - 401).

То е мярка за определяне степента на човешкото развитие. (просветено съзнание - 214).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...