Jump to content

ДВЕТЕ НОЗДРИ НА НОСА


Recommended Posts

ДВЕТЕ НОЗДРИ НА НОСА

В Божествения свят, когато се гради едно здание, всякога се предвиждат две врати. През едната се влиза, а през другата се излиза. Същото виждаме и в човешкия нос: въздухът влиза през едната ноздра, а излиза през другата. (форми в природата - 28).

Теченията на живота трябва да влизат през лявата ноздра, а да излизат през дясната. При това положение, теченията на живота ще влизат в човешкия ум и ще отиват към душата му. Това значи, да възстанови човек своето вътрешно равновесие... Ако двете врати на човешкия нос не функционират самостоятелно, човек е осъден на страдания. (форми в природата - 29).

Като дишате, вие можете да правите различни опити: да дишате ту с двете ноздри, ту с едната. Естествено дишане е, когато поемате въздух през двете ноздри. (добри навици - 284).

Ще поемаш въздух през лявата ноздра и ще го изпущаш през дясната. И обратно: ще поемаш въздух през дясната ноздра и ще го изпущаш през лявата. (фактори в природата - 118).

Добре е човек да поема въздух първо с лявата си ноздра, като брои бавно от 10 до15, после да я запуши и задържи въздуха в дробовете си около 30÷40 секунди и след това да издиша бавно, ритмично. Когато поема въздух през лявата ноздра, дясната трябва да бъде запушена, а когато го задържа в дробовете, и двете ноздри трябва да бъдат запушени. Правете това упражнение по три- четири пъти на ден. Тези упражнения са нужни за всички хора, особено за тези, които се занимават усилено с умствен труд. Те са необходими и за здрави, и за болни. (посока на растене -130).

Законът за приливите и отливите има приложение в живота... Някой път, например, вие казвате: „Затъпял е умът ми нещо, не работи никак.” Не, това не показва, че умът ви е затъпял, но в това време имаш прилив в сърцето, а в ума - отлив, вследствие на което изпитвате известна празнина. Друг път казвате: „Аз съм интелигентен човек, мога да работя добре с ума си, но сърцето ми е слабо развито.” Казвам: това е защото имаш прилив в ума, а в сърцето - отлив. Затова именно в този случай не си толкова чувствителен... Приливът на единия свят образува отлив към другия и отливът на единия свят образува прилив към другия. Тия течения постоянно се редуват: когато в ума има прилив, в сърцето има отлив; когато пък в ума има отлив, в сърцето има прилив (мок – ІІІ г. – 13 лекция – 51).

Според науката за „дълбокото дишане”, в човешкия организъм се забелязват две течения. Ако едно от двете течения вземе надмощие в организма, тогава става известно нарушаване в дишането. В такъв случай дишането вече не е пълно, нито е правилно. (добри навици - 284).

Има една прана, която се усвоява през лявата ноздра, и друга, която се усвоява през дясната. През лявата се приема магнетичното течение, което има връзка с слънчевия възел и се нарича слънчево течение. А през дясната ноздра се приема елетричното течени, което има връзка с главния мозък и се нарича лунно течение. Първото има връзка със сърцето, а второто - с ума. Когато искаме да развием повече сърцето, то приемаме през лявата ноздра и изпущаме през дясната. А когато искаме да развием повече ума, приемаме въздуха през дясната и изпущаме през лявата. Това правим, за да установим равновесие между ума и сърцето, а също между електричеството и магнетизма. И когато сменяме дишането - ту през лявата, ту през дясната ноздра, уравновесяваме двете течения. (акордиранена човешката ДУША - III том - 195).

Сутрин и преди обяд ще поемате въздух през лявата ноздра, а ще го изпущате през дясната. Вечер ще поемате въздух през дясната ноздра, а ще го издишате през лявата. Ще правите упражнението по 21 пъти на ден: сутрин, преди обяд и вечер по седем пъти... Като правите упражнението правилно, ще изпитате особено приятно чувство, приятно разположение на духа си. (добри НАВИЦИ - 295).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...