Jump to content

УПРАЖНЕНИЯ ЗА ДИШАНЕ


Recommended Posts

УПРАЖНЕНИЯ ЗА ДИШАНЕ

Мислите ли, че ако прочетете някоя книга за дишането, ще можете да дишате правилно? - Не, за придобиване на известно знание се изисква работа, упражнения. (ДОБРИ НАВИЦИ - 28).

Ще дишате дълбоко, като правите специални упражнения. (светото място – 120).

Дихателните упражнения трябва да се изпълняват преди хранене или да се изчака да минат 1 ÷ 2 часа. (акордиране на ЧОВЕШКАТА душа - III том - 410).

За предпочитане е да правите упражненията вън на чист въздух, отколкото в стая. При това добре е всеки да бъде сам, да не гледат другите хора, как се упражнявате в дишането. (посока на растене).

През летния сезон упражненията могат да се правят на открито, а през зимния - в отоплена и проветрена стая, при отворен или полуотворен страничен прозорец. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКаТА ДУША - III том - 410).

Ако искате да приложите някой природен метод за дишане, но се страхувате за резултатите, вие се стеснявате и нищо не придобивате. (добри навици - 290).

Други пък правят упражнения за дишане, но бързат, по-скоро да свършат. - Не, никакво бързане не се позволява. Направете упражнението спокойно, съсредоточено, за да имате резултат. Иначе ще го механизирате и нищо няма да придобиете. (ДОБРИ НАВИЦИ - 290).

Преди започване на дихателните упражнения е хубаво да направите дълбоко издишване, при което човек да се отпусне. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - III том - 409).

Употребявайте по 5 ÷ 10 минути за дишане и през това време не мислете за НИЩО друго. (ДОБРИ НАВИЦИ - 291).

Дихателно упражнение, което има за цел да увеличи способността да се задържа въздух.

При това упражнение няма да си служите с бройки, а ще вдишвате бавно и дълбоко, ще задържате въздуха в дробовете си колкото може по-дълго и ще издишвате пестеливо и сдържано. Времето на задържане постепенно ще увеличавате - минута, минута и половина, две минути, две минути и половина и т. н. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША – ІІ том - 197).

Ръцете се изнасят настрана бавно, като се поема дълбоко въздух; после се издигат нагоре, а въздухът се задържа. Ръцете над главата, бавно спущане на ръцете надолу, като се издиша бавно. (възможности за щастие - 126).

1. Изправени на крака, стройно застанали. Ръцете пред гърдите, с допрени пръсти и с длани, обърнати надолу. Десният крак напред, добре изопнат. Разтваряне ръцете настрана, в широки по­лукръгове. Бавно приклякане, с леко докосване на лявото коляно до земята. Прибиране на ръцете към гърдите и бавно издигане нагоре. Същото упражнение се прави още един път, с изнасяне левия крак напред. Цялото упражнение се прави три пъти с десния крак и три пъти с левия.

2. Заставаме прави с прибрани крака. Ръцете пред гърдите, с върхове на пръстите едни срещу други и с длани надолу обърнати. Дясната ръка прави движение в полукръг, настрана и се прибира на мястото си пред гърдите. Същото прави лявата ръка. Това се повтаря няколко пъти, ту с дясната, ту с лявата ръка. После двете ръце се изнасят настрана, леко трептение на цялата китка, с постепенно усилване, отслабване и спиране. Трептенето на китката се прави три пъти.

3. Ръцете пред гърдите, с върхове на пръстите едни срещу други, и с длани надолу обърнати. Бавно разтваряне на ръцете настрана, с дълбоко поемане на въздух. Прибиране на ръцете, с бавно издишване на въздуха. Така се вдишва и издишва по три пъти. Бавно сваляне ръцете надолу. (влияние НА светлината и на тъмнината - 60).

1. Ръцете се изнасят напред, нагоре, кръгообразно, през което време дълбоко поемате въздух. Бавно сваляне ръцете настрана, надолу и бавно издишване. Упражнението се прави три пъти.

2. Изнасяне десния крак напред, дълбоко поемане на въздух и бавно клякане. След това тялото се издига полека, с бавно издишване и прибиране краката на място. Същото упражнение се прави и с изнасяне левия крак напред. И двете упражнения се правят по три пъти. (Светото място - 131).

1. Изнасяне десния крак напред. Ръцете настрана, а после отпред на гърдите, с длани надолу. Пръстите на ръцете добре опънати един срещу друг и допрени с върховете си. Широк полукръг с ръцете настрана и хоризонтално добре изопнати. Полукръгове с ръцете напред и бавно приклякане, при което ръцете се поставят в първото си положение - пред гърдите, с дланите надолу. Ставане с правене широк полукръг на ръцете хоризонтално и силно изпъване настрана. След това се изнася левият крак напред и се прави същото упражнение. После пак десният крак се изнася напред. Всичко три пъти с десния крак напред и три пъти с левия.

2. Ръцете силно изопнати настрана, хоризонтално, с дланите надолу. Трептения на китките: отначало леко, с постепенно усилване и отслабване. Същото се прави няколко пъти.

3. Лявата ръка изопната настрана. Дясната ръка прави широк полукръг напред и отива над лявата и се плъзга от върха на пръстите й, като се движи бавно по дължината на цялата ръка до рамото. След това същата ръка минава бавно през гърдите, под брадата, докато се опъне настрана и така остава в същото положение. След това лявата ръка прави широк полукръг напред и започва бавно да се движи върху дясната, от пръстите до рамото. Това упражнение се прави три пъти с лявата ръка и три пъти с дясната, при което мисълта е силно съсредоточена.

4. Ръцете изопнати настрани. Поемане на въздух, кой колкото може. След това бавно спущане ръцете надолу и бавно издишване на поетия въздух, със слаби прекъсвания. През време на поемане и издишване на въздуха, мисълта трябва да бъде силно концентрирана. При издишване се брои до 20. (влияние на светлината и на тъмнината - 15).

Правете следното упражнение: Ръцете свити на юмрук, поставяте на раменете. Разтваряте бавно ръцете настрана, вдишвате дълбоко въздух, задържате го и след това спущате бавно ръцете надолу, отстрани на тялото, и бавно издишвате. Ако се уморите, починете си малко и направете упражнението още няколко пъти. По този начин вие поемате достатъчно прана от въздуха и кръвта се раздвижва; капилярите се разширяват и кръвообращението се усилва. (възможности за щастие – 119).

Сега ще ви дам една задача: За десет дни ще дишате дълбоко. Десет дни по три пъти на ден. Сутринта, като станете, ще дишате дълбоко. Сутрешното дихателно упражнение ще трае пет-десет минути. На обяд и вечер - също. Значи по половин час ще употребявате за дишане през тези десет дни. През това време ще забравите всички други работи... Идеята ви при дишането ще бъде: „Да бъда справедлив.”... При упражнението ще си турите двете ръце на корема, дето е пъпът и ще направите дълбоко дишане. Ако пъпът се мръдне малко напред, тогава имате дълбоко дишане. Ако не се мръдне пъпът, не дишате правилно, дълбоко... От този пъп сте се хранили едно време, от този пъп сте яли и пили. Този пъп е работил, а сега не работи. Този пъп ще го накарате да яде пак, ще го накарате да възприема, да върви като фисхармоника. (ако говоря - ii том - 24).

Сега за 30 деня ще ви дам едно упражнение за дишане: ще поемате въздух през лявата ноздра. В това време дясната ноздра ще бъде затворена. При поемане на въздуха мислено ще произнасяте формулата: „Само Божията Любов е Любов.” Като задържите въздуха известно време в дробовете си, ще отворите дясната ноздра и бавно ще изпущате въздуха навън, като произнасяте същата формула. В това време лявата ноздра ще бъде затворена. Правете упражнението три пъти на ден: сутрин, на обяд и вечер, когато имате разположение и време. При всяко упражнение ще правите три или десет пъти вдишвания и издишвания. Значи, ще правите упражнението или три пъти на ден по три пъти, или три пъти на ден по десет пъти. (форми в природата - 31).

Да направим едно упражнение за дишане, според ритъм на сърцето. Ще броите мислено до шест, според пулса на сърцето, и ще поемате въздух. След това ще броите до три и ще задържите въздуха в дробовете си. После ще издишате въздуха, като броите пак до шест. Значи шест вдишки, шест издишки и три задържания на въздуха - всичко 15. Числото 15 означава разклащане на дявола. Не да изхвърлиш дявола, но да разклатиш основите, на които се крепи. Когато поемете въздуха и броите до шест, лявата ръка излиза напред и малко нагоре, под ъгъл 45°, а дясната ръка отива назад. Като броите до три и задържате въздуха, свивате пръстите на ръцете, без да ги движите. Като броите до шест и издишате, изнасяте ръцете отстрани на тялото, с отпуснати пръсти. При второто поемане на въздух става смяна на ръцете: дясната ръка излиза напред и малко нагоре, а лявата - назад. Като броите, тялото не трябва да се движи, само ръцете се движат. Свиването на пръстите при задържане на въздуха показва, че си взел нещо, задържаш го в себе си, за да го използваш. При издишане отваряш ръцете си настрана - даваш това, което си получил. Упражнението се прави три пъти. Когато лявата ръка се изнася напред и поемаме въздух, дишаме за сърцето; когато дясната ръка излиза напред, дишаме за ума... Като правите упражнението, няма да мислите за нищо, освен за дишането. Ще мислите само за богатството, което приемате от въздуха... Правете упражнението за дишането по пет пъти с лявата ръка и пет пъти с дясната ръка. Ако страдате от ревматизъм, това упражнение ще го изпъди навън; ако имате сърцебиене, и него ще изпъди навън; ако имате главоболие, и с него ще се справите. Това няма да стане изведнъж, но постепенно. Всеки ще брои според пулса на своето сърце. Проверете пулса, ритъма на своето сърце. Той е космически ритъм. Ако ритъмът на сърцето не е правилен, може да го регулирате с правата мисъл. (събуждане - 292).

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...