Jump to content

13. ПЛУТОН


Recommended Posts

13. ПЛУТОН

Онези, които ще искат да изучават Астрологията, трябва още добре да разберат че: Злото създава видимите форми, а доброто ги организирва и облагородява. Наистина, като се замислих, разбрах колко е важен този закон. Казва се, че планетите Сатурн, Уран, Нептун и Плутон, действуват лошо на човека, но на кой човек? Човека без възвишени и духовни подтици, защото злото на тези планети, сега създава у тях центрове в мозъка им, които да реагират на техните влияния. Тези центрове са още неорганизирани и необлагородени, затова реагират с лошите си подтици. Когато след много, много време тези центрове се организират и облагородят, тогава те ще могат да възприемат както благоприятните, така и могъщите техни влияния. Ето защо астрологът трябва добре да владее Френологията, науката за израза на лицето и Хиромантията за да бъде точен в своите оценки. Той трябва да е видял вече чрез тези помощни науки, до каква степен са организирани и облагородени мозъчните центрове, което нещо се изразява предимно на лицето и ръцете, тъй като там имаме най-много нервни окончания и те бурно реагират на психичният живот на човека, което нещо дава и своите видими отпечатъци, най-ярко именно там. Ето защо, когато астрологът ще прави хороскоп на дадено лице, той трябва да го види. Тук е уместно да кажем това, което с един много простичък израз Учителят подчерта, пътя по който върви това организирване и облагородяване. Той казва: „Когато вълкът изяде едно агне, той става малко по-добър". Природата дава възможност на злото в човека да се прояви и с това проявление идва и един малък процес към организирване и облагородяване. Проявите на злото не трябва да ни изненадват, то трябва да се изяви, за да се направи крачка напред към съвършенството.
Силите, които създадоха Слънчевата система, създадоха и човека. Господ създаде Слънчевата система заради човека. Двойникът на човека е поле на тези космични сили. Двойникът е апарат, чрез който се проявяват силите, енергиите на природата, физическото тяло на човек, живее благодарение на своя двойник. Следователно, ако отношението между двойника и физическото тяло са правилни, хармонични, човек всякога ще бъде здрав. Ако тези отношения не са хармонични, то в човека се зараждат ред болезнени състояния.
Природата се е видяла в чудо, докато накара човека да работи. Той по начало е мързеливо същество. Движението е присъщо на разумното. Там където има разумност, има и движение. Човек трябва да се включи в движението, за да придобива разумност.
Колкото една планета е по-далеч от Слънцето, толкова на нея живеят по-разумни същества и по-могъщи.
Астрономите са си направили труда да изчислят, че ако имаме един наблюдател на планетата Плутон, то той ще вижда оттам Слънцето малко по-голямо, отколкото ние от Земята виждаме Юпитер. Всеки ще си зададе въпроса, каква енергия там може да се получи от тъй отдалеченото Слънце? Естествено много малка, даже незначителна, геният от възраждането Джордано Бруно, в предсмъртният си час на кладата през 1600 година на 1 март, със сетен глас извиква на инквизиторите: „Навсякъде има живот, навсякъде разум". И ние сме съгласни с това и го приемаме, че е така. Следователно и там, на тъй отдалеченият Плутон има живот и там живеят разумни същества и то от по-голям ранг отколкото на другите планети. Ние ще приемем, че тяхната разумност е толкова голяма, че те могат да черпят енергия от мировият, необятен по своето могъщество силов океан. Как? Елементарните частици открити през тридесетте години на нашия век идват на Земята с непонятна за нашите представи енергия. Тази енергия те не могат да вземат от Слънцето, нито пък от другите Слънца, защото в определено време те биха се изчерпали.. Отговор на този въпрос даде, геният на атомната физика Енрико Ферми като каза, че тези частици вземат енергия от Мировото космично Силово поле. Ако сега там на Плутон съществата имат тела устроени по същият начин и със същата субстанция каквато имат елементарните частици, а защо не, то те ще могат да приемат сили за своя живот и нужди от това необятно силово поле, от този необятен силов океан.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...