Jump to content

26_4 ЖИВОТНИТЕ


Recommended Posts

ЖИВОТНИТЕ

 

Всеки човек е изложен на опасността да гради по стар начин. Откажете се от стария начин на градене и приемете новия, който почива на закона на жертвата. Всяка ваша мисъл, всяко чувство и всяко действие трябва да бъдат абсолютно чисти и безкористни. Ще кажете, че трябва да живеете братски помежду си. Добре е да живеете братски, но докато дойдете до това положение, вълкът трябва да живее с вълк, мечката – с мечка, овцата – с овца, човек – с човек, и т.н. Един от пророците е казал, че ще дойде ден, когато агнето и лъвът ще живеят заедно. Кога ще бъде това? – Когато Господ започне да живее във всички живи същества. Между тях тогава ще има голям простор, всички ще бъдат доволни и сити. Докато дойде този ден, не примирявайте доброто със злото, не поставяйте на едно и също място добрите и лошите мисли и чувства. Всяко нещо да бъде на своето място. Като не разбирате природата на хората, вие докарате някой вълк в кошарата между овцете и казвате: “Добър е той, много умен, интелигентен, заслужава да заеме това място.” Заслужава той! Утре ще покаже зъбите и ноктите си, ще опита месцето на овцете. Където и да се обърнете, навсякъде ще срещнете вълци и вълчици, мечки и мецани, които са седнали не на своите места. Изучавайте символите, с които природата си служи, за да познаете себе си. Всички минерали, растения и животни не са нищо друго освен символи, които представляват азбуката на природата. Велика е историята на развитието, през което е минала природата! Тя е претърпяла големи промени, докато дойде до положението, в което днес я виждаме. За да разбере и познае себе си, човек трябва да се върне към първичните движения, които подразбират отношения на абсолютна чистота и безкористие. (135, с. 250)

 

Дългите уши на заека показват голяма интелигентност. И ако хората, съобразно степента на своето развитие, бяха толкова умни, колкото заекът, светът би се оправил досега! Вие, които ме слушате, ще кажете: това е много казано! Пророк Исайя казва: “Волът познава господаря си и се връща в яслите. Израил не познава Бога и не се връща дома си.” Кой седи по-горе? Волът познава господаря си, а човек, на когото Бог е дал разумност, той се отрича от тази разумност и казва: аз сам ще уредя живота си. Хиляди години вече, откак човек урежда живота си, но и досега още не го е уредил. (60, с. 100)

 

Христос казва: “Идете, известете на братята Ми да идат в Галилея и там ще Ме видят.” Галилея е мястото на ума, дето нещата се разбират правилно. За да отиде в Галилея, човек трябва да бъде високо благороден и интелигентен, а не като вълчицата, която напада овцете и ги носи на малките си. Може да се обиждате от това сравнение, но не мога да не се вслушвам в оплакванията на животните от вас. Като срещна една кокошка, питам я какво мнение има за хората. Тя казва: “Те не са истински християни, защото ни колят на общо основание.” – Вярно ли е това? – “Ела да видиш какво става в курниците, сам да се убедиш в моите думи.” Срещна един вол, и него питам: какво ще кажеш за хората? – “Остави се, няма никакво християнство в тях. Като ни впрегнат сутрин, вечер ни разпрягат. От време на време ни дават малко сенце. Като умрем, кожата ни одират. Това е страшно робство.” В 77. глава от Исайя е казано, че който убива вол, е също, като че убива човек. Пророк Исайя, който е живял преди повече от 3000 години, имал по-висок морал от сегашния. След всичко това хората казват: “Христос възкресе!” – Христос възкресе, но не и за вашите волове, овце, кокошки. Докато Христос не възкръсне за всички живи същества, за вашите волове, овце и агнета, не може да влезете в Царството Божие. Аз взимам думите “вол, кокошка, овца” в преносен смисъл. Преди 2000 години Христос е казал: “Да възлюбиш ближния си като себе си!” В тоя стих има нещо изпуснато, не е взет целият. Затова аз добавям: “Да възлюбиш всички живи същества, от най-малките до най-големите, като себе си.” Има живи същества, създадени от човека – за тях не говоря. Например паразитите – въшки, дървеници – са резултат на човешкия живот. (91, с. 155)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...