Jump to content

5. ИЗ ЛЕТОПИСИТЕ НА ДРЕВНОСТТА - „НАЙ-ЗАБУЛЕНАТА"


Recommended Posts

5. ИЗ ЛЕТОПИСИТЕ НА ДРЕВНОСТТА - „НАЙ-ЗАБУЛЕНАТА"

В.К. Великият посветен на древността е казал: „Числата - това е езика на Боговете!"
Н.Д. Внимателното разглеждане на всичко онова, което ни заобикаля, на всичко с което се сблъскваме в живота, ще ни доведе по един безспорен начин до извода, че велики принципи, закони, дълбоки тайни на природата, са скрити в наглед най-прости, най-незначителни форми и изрази. С тях ние постоянно работим. Те влизат в ежедневния ни живот като помагала, като една необходимост, без да разбираме дълбоко скритите сили и тайни, вложени в тях, израз на които са те.
Един от тези изрази, с които сме всякога в контакт, това са числата от естествения ред.
Първото най-очебийно качество на поредицата числа е, че те се делят на четни и нечетни, които последователно се редуват. Навсякъде в природата виждаме тази съвместимост на мъжкия и женския принцип. Четните числа могат да поляризират своите бройки на две еднакви групи, което нещо създава един устой.
Учителят нарече четните числа мъжки. Видяхме, че елементите в природата са ядра от четни протони. Имат по-голяма здравина и са по- устойчиви от онези с нечетни числа. Нечетните числа Учителя нарече - женски. Те включва в себе си елементи на разпадане, разсейване, елементи на разложение.
Числата се разпределят още на прости и сложни. Простите са тези, бройките на които не могат да се групират на равни групички, а си остават в една група сами. Един голям мъдрец на древността е казал: „Сам може да живее или звярът, или Бог." Простите числа носят в себе си израза на краткотрайностите. Очевидно е, че само измежду нечетните числа имаме прости.
Сложните числа носят в себе си образа на колективността.
Ако разгледаме числата от едно до десет и ги приведем към съответни геометрични форми, ние ще стигнем до интересни изводи.
Единицата, която е израз на Бога, нито се дели, нито се умножава. И при двата процеса си остава непроменена. От нея са произлезли всички числа. И Мойсей в първата глава на Битието почва от Бога, като създател на всичко. В човешкото лице единицата е изразена в носа. Учителят казва: „В човешкото тяло носът представлява единица. То е Божественото в човешкото тяло. Колкото носът е по-правилен, толкова съвършенството е по-добре поставено. Правилният нос изразява човекът, който служи на чистите, светлите, Божествените принципи.
Двойката, като геометрична фигура се изразява в дъговия двустен. Дъгови двустени в човешкото лице са очите и устните. В Битието е казано: И рече Бог:
„Да бъде твърд посред водите и да разлъчи вода от вода.
И направи Бог твърдта и разлъчи водата, която беше над твърдта;
И стана така."
В човешкото лице очите са над твърдта, а устните са под твърдта. Създава се доброто и злото. Двойката е израз на астрала. Това е влиянието на Луната, която упражнява върху живота на Земята.
Тройката има за геометричен израз триъгълника. В човешкото лице той е образуван от двете скули и брадата. В равностранния триъгълник силата е най-голяма. Той има качествата на планетата Юпитер - носи изобилие и организираност.
Четворката, геометрически е изразена в четириъгълника. От всички четириъгълници с еднакъв периметър, квадрата има най-голяма плоскост, най-голяма сила. В лицето На човека, той е изразен в линиите, които свързват скулите и горната част на челото. Колкото този четириъгълник е по-близо до квадрата, толкова напрежението на силите в човека е по-голямо, той търси да се прояви, да твори, да създава.
В четвъртия ден на Битието е проявено най-голямото творчество. Създадоха се светилата - големите и малки светила, създадоха се звездите. В този ден Бог създаде неземния свят - онзи безкраен океан от идеи.
В Индуската Кабала на четворката са дадени качествата на планетата Уран. Чрез силовото поле на тази планета, протичат идеите. Когато човешкият мозък е подготвен да приеме правилно този свят, той става изразител на нови интересни идеи. Когато не е подготвен, прави човека нервен или изразител на разни неузрели идеи.
Квадрата като геометрическа фигура има една странна особеност. Страната му и неговия диагонал са несъизмерими - с други думи казано, няма една мярка, с която да може да се измери и страната и диагонала му. В историята е известно, че това интересно качество на квадрата, за първи път е било открито от Питагоровата школа. То се е посрещнало с небивала изненада, внесло е смут и уплаха в учениците, като се е стигнало дотам, че се е отбягвало да се говори за това.
Такъв случай имаме също и при окръжността. Дължината на окръжността и нейния диаметър са също несъизмерими величини. За този случай Учителят казва: „Двете дължини са от два различни свята". При квадрата имаме оплетени два свята - физическия и идейния свят. От естеството на връзката между тези два свята в човека, ще имаме и качеството на идеите, на които той ще бъде изразител.
Петорката в човека изразява петте му сетива и връзката им с главния мозък. Човек може да мисли само тогава, когато има факти, само тогава когато сетивата - тези пътища внесат от света, който ни заобикаля в мозъка ни онова, което е и което става около нас. Петорката е израз и на нашият мозък.
Петоъгълникът като фигура, носи в себе си пентограма, който от Питагор и посветените се е приемал за най-съвършената геометрична форма, защото е изградена на принципа на златното или тъй наречено Божествено съотношение.
Пентограмът изразява човешкия мозък, клетките на който са, както Учителят казва: „Най-старите, най-съвършените на планетата Земя". В петия ден на Битието се създадоха птиците и животните. С други думи, мислите, които като рояк връхлитат към човешкия мозък. Учителят казва: „Мисълта на хората не е създадена от тях. Мислите, които минават през човешкия ум, идват от разумни същества на умствения свят. Техните мисли изпълват цялото пространство. Всеки човек възприема такива мисли, които вибрират еднакво с неговия умствен апарат. Значи, всеки човек е отзвук на разумната деятелност на природата. Тази деятелност е разнообразна и отговаря на планетата Меркурий.
Шесторката е съвършенно число. То носи качествата на планетата Венера - на планетата на Любовта.
Седморката е седмото небе, където е Великата Слава на Исус Христос. Планетата Нептун със своите висши влияния наподобява 7-то небе.
Осморката е сложно число - свързано е с качествата на планетата Сатурн.
Деветката е число, което е „семето, което се е разпукнало и пуснало коренче в земята", според Учителя. Качествата й са свързани с тези на планетата Марс.
Науката за числата е трудна и мъчно достъпна. Но ние трябва да я изучаваме, да я разбираме. Тази наука на числата е един плътно забулен свят. Но колкото и да е сложен този език на Боговете, трябва да го изучаваме, защото и ние ще ставаме Богове.
В.К. Сега, тука това е една поредица, която ти разглеждаш числата от едно до десет и във връзка с онези неща, които казва Учителя. Ти работи върху физиономията. Връзката между числата и физиономията, каква е според теб? Н.Д. Връзката е следната: Единицата както казва Учителят изразява носа. Единицата има туй свойство, че тя умножена сама на себе си пак е единица, делена сама на себе си е пак единица, въобще има свойства, които другите числа нямат и той определя носа като единица, което се приема в Кабалата, като най-съвършеното число. Двойката, туй е центъра на челото, където е паметта и се намира под влиянието на Луната. Тройката е Меркурий - тука мозъчните центрове, които се намират около веждите. Това е тройката. Четири е страничните части на главата, които са под Юпитеровото влияние. Четворката е под влиянието на Юпитер. Петорката е под влиянието на Уран, който управлява центровете тука горе, в предната част, където свършва косата. Шесторката е под влиянието на Венера, на любовта. Тя управлява центровете, които са над веждите от двете страни на челото. В.К. В тази статия ти разглеждаш този въпрос за Кабалата и онова знание Учителят, което дава в някои беседи. Каква е връзката между Кабалата и онова познание, което дадено в Кабалата и онова знание, което Учителят дава в беседите? На много места той разглежда числата, тълкува, прави тълкувания и т.н. Н.Д. Учителят всякой път е давал едно уважение към числата и всякога е вземал числа за примери, където ясно се посочва неговото внимание и уважение към числата. Тази наука е известна под името Кабала, но ние не сме могли да я разберем по ред причини, благодарение на туй, че може би нашият ум не е подготвен да приема такива висши вибрации за да може да разбере силата и влиянието на числата. Но в астрологията аз си служа много с числата. Там определям ъгловите разстояния между планетите, които ъглови разстояния ми определят две неща: какво е влиянието на планетите върху човека, какви качества и способности му дават те и най-после какви условия за живота ще му дадат те. Оттам съм се убедил във величието на числата.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...