Jump to content

8. САТУРН


Recommended Posts

8. САТУРН

Този именно подтик от планетата Сатурн на търсене знания, създава едно напрежение на ума, което способствува за неговото развитие, засилване на мисълта и с това възможността за една все по- дълбока и по-дълбока проникновеност - качество, което е изключително важно за да може човек да влезе в една нова фаза на своето развитие - фаза на изследовател, фаза на учение. Оттук човек става ученик. Ученик на една от двете школи в света:
БЯЛАТА ШКОЛА - школата на висши разумни същества носители на живота, любовта и светлината, движението, обмяната и мъдростта.
ШКОЛАТА НА ЧЕРНОТО БРАТСТВО - носители на смъртта, омразата, тъмнината, покоя, разпадането и ограниченията.
Ученичеството е един период на самостоятелно изследване, на търсене на истината. Ученикът трябва да напряга умът си, за да се докосне, за да стигне до идейния свят, света където се твори и където всичко се създава. Без напрежение на мисълта, човешкия ум не може да стигне до идеите. Той както едно растение не би могло да се развие, ако не се напрегне да пробива почвата, било нагоре за да пусне надземните си части, било надолу в самата почва за да има корени.
Учителят казва: „Мозъкът, който не се напряга и не издържа дадено напрежение, не е готов за Божествените идеи".
Един ден, отивам при Учителя, показвам му ръката си и го питам да ми каже значението на една линия, която имах и значението, на която не знаех точно какво е. Учителят ме погледна и ми каза: „Ще гледаш хиляди ръце и ще изучаваш нейното значение".
Това качество на планетата, дава на силовите импулси свойството да събужда в човешкия мозък стремежа да поема отговорност и инициатива във всяка работа, макар и след внимателно обмисляне. Поеме ли една работа като задача, изкарва я докрай. Само той може да поеме й изведе на добър край, ако има и подкрепата на Юпитер, големите, тежки и отговорни задачи, защото в големите задачи мисълта е решителен фактор. Когато почнала Втората световна война, попитали Учителя - „Кой ще победи?" Учителят отговорил: „Ще победи онзи, който по-добре мисли".
В.К. Сега, тука се разглежда въпроса за Сатурн. Говорим за ума, за мозъка, обясняваш тези случаи за Втората световна война. Какво е твоето мнение, ти даваш тези два примера и разглеждаш планетата Сатурн? Н.Д. От всички планети в слънчевата система Сатурн има най- дебела и плътна въздушна обвивка. Всички окултисти от древността са приемали, че въздухът отговаря на мисълта на човека. Следователно, ние ще приемем, че разумните същества, които живеят на Сатурн имат изключителна разумност. Защото има най-дебела въздушна обвивка, ето защо могат да разбират и проникват в най-дълбоките тайни на Битието. В.К. Когато привеждаш случая с Втората световна война, когато си питал Учителя кой ще победи - „Който по добре мисли". Тогава какъв е бил аспекта на Сатурн по отношение на водещата се война от човечеството? Н.Д. Аз не си спомням. И с този дял на астрологията, тъй наречената мондиална астрология, която се занимава със събитията на човешкия род отсега нататък смятам да се занимавам. В.К. Ти не си проверявал. Н.Д. Не съм проверявал. В.К. Учителят прави връзка. Той казва: „Мозъкът, който не се напряга не издържа на голямо напрежение, не е готов за Божествените идеи". Значи един човек, който не е подготвен не може да възприема висши идеи. Н.Д. Един човешки мозък, който не е влязъл, не се е влял в живота да се напряга, да търси истината естествено, че не може.
В.К. Тука споменахме за Бялата школа и за школата на Черното братство, които все пак те боравят с тази енергия. Н.Д. Те боравят, те се напрягат, то не е нищо тъй. Установено е, по един безспорен начин, че черните слънца, които са седалище на тази демонична страна на необятния миров силов океан поглъщат, приемат всичко. Имат голямо напрежение в себе си, напрежение в тоз смисъл, че когато едно черно слънце прониква в слънчевата система, прониква и отива към най-красивата планета, планетата Фаетон и я разрушава. Поглъща всичко, те поглъщат и светлината. Като най-ярък изразител на черното слънце тук на нашата земя са змиите. Змиите поглъщат своите жертви и смилат абсолютно всичко и кости, и зъби, които са най-твърдото вещество, което е създадено от живите форми. В.К. А онзи израз „Мъдри като змиите и незлобливи като гълъбите". Мъдри в какъв смисъл? Н.Д. Мъдри, защото както приведох случая с Атлантида, Учителят каза: „Не можахме да проникнем в най- дълбоките помисли на злото", значи и там има голяма мъдрост.
В.К. Значи и едната и другата школа боравят със Сатурн. Н.Д. Да, вярно е това. Сатурн действува в две диаметрално противоположни направления - много благородно, много добро, като дава мъдрост на човека, устойчивост най-важното, а другото е много зло, като дава разпадането, разрушението, смъртта. В.К. В такъв случай ние обединихме тази тема, методите на едното братство, на едната школа и на другата школа. Н.Д. Да. Те се обединили и двете, изучават и двете разумните същества на Сатурн, и двете школи, защото има различна разумност - едната и другата.
В.К. Тука, когато описваш човекът - сатурновият тип в края на тази поредица, отдолу има бележка на редактора, вероятно на Цанка я е направила, една забележка: „Сякаш описва външния вид на Николай Райнов". Н.Д. Да. В.К. Понеже ние говорихме за Николай Райнов, я го прочети за Сатурновия тип - човек. Н.Д. Човекът е слаб с малка мускулатура, без тлъстини, с добре развита костна система, извънредно издръжлив и неуморим. Обикновено има по-тъмна кожа и коса. Главата се характеризира също с малко мускулатура, тънка и в някои случаи мека кожа. Челото в предната горна част добре развита, вежди дълги, тъмни, очи малко хлътнали и тъмни. Добре развити скули, нос дълъг, като при добрият случай, добре оформен, прав, с големи ноздри, без много мускули по тях.
В лошия случай имаме пак дълъг нос, но малки ноздри, гърба на носа и огънат навътре или навън, като човката на птица, понякога изкривен наляво или надясно. Устни тънки, дълги, добре оформени при добрият случай. Отворът на устата е голям. Брадата добре развита и широка като при добрият случай с една вдлъбнатина под долната устна, а при лошият - от устната линията е почти права или малко издута напред. Уши обикновено малки със слабо развита горна част. Външният ръб на ухото е всякога на лице. В.К. Николай Райнов какъв тип беше?. Н.Д Да, беше сатурнов тип, аз съм го виждал на една сказка. В.К. Имаше ли такъв гърбав нос? Н.Д. Е, подробности не си спомням, но беше така както го описвам.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...