Jump to content

15. ЕЛЕКСИР


Recommended Posts

15. ЕЛЕКСИР

Онова, което са открили учените като безспорен факт, то е, че енергия, сила можем да имаме само по два диаметрално противоположни начина. Всяка сила, всяка енергия идва само от тези два процеса. Първият източник е чрез разпадане, чрез разрушаване на веществото на атома. Вторият източник на сила е така нареченият ядрен синтез или процес на обединяване на атомните ядра.
Учителят, много преди учените да стигнат до този извод, е казал: „В природата има два процеса - процес на разпадане, на разрушение, който е човешки метод и процес на обединяване, който е Божествен метод. И двата метода са източници на сила, без която абсолютно нищо не може. Стремежът на всяко същество е да има сила, енергия, за да може да се прояви. Този стремеж не лежи в основата на всичко. Едни от съществата и техните прояви черпят сила от първия метод, от разпадането на веществото. Други в своите прояви черпят сили от втория източник - ядрения синтез или процеса на обединяването - Божествения процес".
В един разговор с Учителя, когато стана въпрос за злото, за смъртта, Той каза: „Вие какво мислите? Ангелът на смъртта е много могъщ, много силен".
Друг път бяхме на полянката, на която си правехме упражненията. Беше чудно дивен кът, наситен с една възвишена аура, където човек се разтоварваше и си отдъхваше от досадните и натрапчиви ежедневни грижи и тревоги, и се чувствуваше обновен. Сутрин и привечер, когато слънчевите лъчи се плъзнат по зелените гънки на Витоша, полянката заприличваше на някакъв величав и вълшебен смарагд, който човек с ненаситна жажда съзерцаваше. В тишината и чистотата, която тогава тук цареше, се създаваше една чудна мистична обстановка. Учителят често излизаше там и ние не пропущахме случая, когато сме свободни от работа да заговорим с Него по най-различни въпроси. Така и него ден Му казвам: „Вие казвате, че доброто е много, много по-могъщо от злото. Но виждате, на нашата Земя има вещества, има отрови, като например отровата на змиите, от която малка, много малка частица може да простре и да умъртви човека или животното. Така например, изследванията на учените са установили, че един грам сухо вещество от отровата на кобрата /най-отровната намерена досега змия на земята/ може да умъртви около 170 човека или стотина коня. Ние имаме растения, насекоми, риби и доста змии, които могат да събират такова смъртоносно вещество, което е една чудовищна концентрирана разрушителна сила отнемаща живота. Но аз не виждам, продължих по-нататък и не зная да има вещество поне с такава сила, с такава голяма възможност, да има обратното действие - да може на умрелия вече човек да му върне живота". Учителят ме погледна и каза: „Има, има и то с много, много по-големи възможности".
Този случай си го спомням. Аз бях на полянката и се изправих и го запитах за тези неща. Той се усмихна и каза: „Да, има. Има вещество с много по-голяма сила, но го нямаме на Земята. Земята не е подготвена да го има това нещо. Това е елексира на живота, той е на небето, в разумния свят".
Земята и съществата, които живеят на нея черпят сили предимно от първия метод, от разпадането на веществото, при което се отделят много отрови. Затова тя е наситена с такива отрови и някои от живите форми могат да ги съберат, да ги концентрират в себе си, както правят това змиите. Другият източник на сила и енергия, Божественият метод, метода на групирането на ядрения синтез, не е още познат на Земята. Затова тук още нямаме това вещество, носител на могъщ живот. Това е елексирът на живот, но то не е от Земята и не е на Земята.
В.К. Става въпрос за елексира на живота, който всеки го търси. Щом има вещество на разрушение, трябва да има вещество и с обратно действие. Н.Д. Точно това му казах. В.К. Учителят казва: „Има, има", но не каза, кое е това вещество? Н.Д. Не го каза, но останах с убеждението, че нашата Земя не е подготвена, за да може да приеме такова вещество. Нейният еволюционен процес е още много малък. Това може да се очаква на някакво светило населено със същества с велика разумност, както е слънцето например, както въобще са слънцата. Слънцата са седалище на велики разумни същества. Това е от гледище на астрологията. В.К. Между другото, ако се даде този елексир на живота, това вещество за градеж, хората ще го използват в съвсем друга насока. Н.Д. Ще злоупотребят с него, ако то дойде на Земята. В.К. Тука на Земята се използва закона на разрушението. Н.Д. Именно, точно това. Човешкият род още не е узрял за такива велики и могъщи неща, защото ще ги употреби и за зло. В.К. И този елексир на живота, ще бъде едно много голямо и силно оръжие, пак насочено срещу човечеството. Н.Д. Да, разбира се.
На един обед, на масите пред салона на Изгрева съм седнал срещу Учителя. Пред него е чиния с едри, жълти, узрели круши. Той взема една круша и ми подаде парче от нея. Крушата е кисело-стипчива, една такава дървениста, но изядох парчето. След това Той взема друга круша и ми подава също такова парче. Тази круша е сладка, ароматна, просто се топи в устата. Учителят ме погледна и ме попита: „Знаеш ли защо първата круша беше такава кисела, стипчива, дървениста, а втората така хубава?" Отговорих Му, че не зная. „Първата круша - продължи Той - е взела повече енергия от земята, а втората - повече енергия от Слънцето".
В своя живот и човек трябва да търси, да дава предимство на силите, които идват от метода на групирането, от метода на синтеза, от метода на Слънцето - Божествения метод, който изключва отровите от себе си. Тогава ще имаме тела, в които съпротивителната сила ще бъде такава, че болести, старост, смърт ще бъдат изключени. Това се обуславя от мислите, чувствата и действията, в основата на които седи справедливостта и Любовта. В.К. Елексира на живота къде ще го търсиме? Н.Д. Ще го търсиме в тези висши прояви, които Слънцето дава, висшата природа. В.К. Тука, в твоята заключителна част от 4-5 реда, Учителят не случайно казва: „Чисти мисли, чисти чувства, чисти действия". Там вероятно ще бъде разковничето на елексира. Н.Д. Да, разковничето е там.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...