Jump to content

27_3 ЙЕРЕМИЯ И НИЕ


Recommended Posts

ЙЕРЕМИЯ И НИЕ

 

Като четете книгата на пророк Йеремия, виждате, че той пише за болните хора, т.е. за ония, които не изпълняват Божия закон. Той им предписва специални рецепти, капки и хапове, които трябва да употребяват. От тях здравето им няма да се подобри, но поне ще придобият опитности, да се научат да живеят добре. Това, което пророк Йеремия казал на съвременниците си, не се отнася за вас, но трябва да знаете, че и вие ще минете през мъчнотии. Вашите изпитания и мъчнотии ще бъдат различни от тия, които хората на миналото са преживели. Изобщо явленията в природата никога не се повтарят. Това, което е изкушило хората на миналото, днес не може да ги изкушава. Изкушенията на сегашните хора са от друг характер и произход. За да се освободят от изпитанията, от мъчнотиите и страданията си, хората трябва да се съблекат от старите си възгледи, както Мойсей събу обувките си и тогава стъпи на мястото, което Бог му посочи. (145, с. 264)

 

В тази глава (Йеремия, 3) се изнася миналото на човечеството. Който няма духовно прозрение, ще чете и нищо няма да разбере… Когато четете трета глава от Йеремия, космите ви настръхват и се запитвате: “Кои хора са по-лоши – сегашните или тия, за които пророкът говори?” Сегашните хора не са много лоши, но не са и толкова добри, колкото бъдещите. Значи сегашният човек има още да учи и да придобива знания и добродетели. Не е нужно човек изведнъж да стане много добър, но всеки ден да прислагва по нещо от доброто към бъдещото си знание. (145, с. 253 и 256)

 

Казано е в Писанието: “Проклет е онзи човек, който уповава на човека.” Това подразбира: проклет е онзи, който уповава на глупавия човек; проклет е онзи, който уповава на човека на безлюбието; проклет е онзи, който уповава на човека без свобода, без живот, без Истина в себе си. Следователно – не уповавайте на хора, които противодействат на Божиите блага! Уповавайте на Бога, на Великото в света! Които уповават на Бога, те същевременно уповават на всички ония, които са проводници на Божиите идеи. Те знаят, че Божието благо е общо за всички хора, за всички живи същества на Земята. Казвам: като четете Евангелието, вие трябва да се спирате върху всеки стих, да размишлявате, да разбирате вътрешния му смисъл. Мнозина цитират стихове от Евангелието, но криво ги тълкуват. За пример, те цитират стиха, че на хората не трябва да се уповава, и го приемат буквално. На кои хора не трябва да се уповава? – На глупавите. На хора с права мисъл, с благородни сърца можете да уповавате, да разчитате като на себе си. Затова е казано: “Люби ближния си като себе си!” Значи уповавай на ближния си като на себе си. Щом си дал на ближния си по-голямото нещо – своята Любов, своята обич, защо да не очакваш по-малкото – да уповаваш на него? Тъй щото, щом любиш ближния като себе си, ще уповаваш на него като на себе си. (140, с. 25)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...