Jump to content

Recommended Posts

Й О Н А

 

Към кои типове може да отнесете пророк Йона? Преведено на еврейски език, Йона означава гълъб. Значи той се отнася към венерините типове. Понеже лесно се обезсърчавал, това показва, че и Луната имала влияние върху него. (118, с. 155)

 

Народ, който има вяра в Бога, не може да загине. Пророк Йона прекара в утробата на кита три дена. На третия ден китът го изхвърли навън, защото той беше постоянно в молитва. Като реши да служи на Бога, китът го изхвърли на брега. Следователно и болният, за да оздравее, трябва да служи на Бога. (99, с. 298)

 

Има един Божествен път, по който трябва да се върви. И този път е еднакъв за всички без разлика. Той не е за едного един, за другиго – друг. Но в Божествения път по-голяма отговорност носят тези, които знаят. Един светия носи по-голяма отговорност, отколкото едно дете. Ако детето направи една погрешка и светията направи една погрешка, светията ще бъде наказан повече, отколкото детето. Когато Бог изпрати Йона в Ниневия да проповядва и като не изпълни наказанието Си, Господ каза на Йона: “Има повече от 15 000 деца, които не знаят коя е лявата и коя дясната ръка – заради тях трябваше да се спаси Ниневия.” А пък Йона беше недоволен заради своите лични чувства – да не говорят хората: “Ето, яви се един самозван пророк – лъжец, който ни изплаши. Каквото каза, не стана.” Изплашиха се и цар, и деца, и изправиха се. Йона казва на Господа: “Като си искал да ги прощаваш, нямаше нужда да ме пращаш да проповядвам.” Тогава Господ го изпита. Огря го слънцето, израсна една тиква и Йона си каза: “Да има поне лист на тиквата, да ми прави сянка.” Господ заповяда на един червей да прояде тиквата и тя изсъхна. Йона започна да протестира: “Едно малко наслаждение имах, един лист – и ми го взе и него.” Господ му каза: “Тебе ти е жал за един лист, а Аз не трябваше ли да пожаля толкова деца?” Та сега ние, съвременните хора, имаме разни понятия за изпълнението на волята Божия. (24, с. 151)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...