Jump to content

33_2 ЙОНА И СМЪРТТА


Recommended Posts

ЙОНА И СМЪРТТА

 

Човек е свободен да изпълни или да не изпълни Божията воля, но ще носи последствията на своята свободна и неразумна воля. В това отношение пророк Йона представя пример за неизпълнение на Божията воля. Бог го изпрати в Ниневия да проповядва на жителите да се покаят, но той се отказа под предлог, че Божията милост ще се простре върху тях, ще ги помилва, а той ще се изложи като лъжец. Йона каза: “Не искам, Господи, да се излагам на присмеха и поруганието на тези културни хора. Аз ще им проповядвам Твоите думи, Ти ще ги помилваш и в края на краищата, ще изляза лъжец. Зная Те, Господи, че си милостив и благоутробен.” Йона си купил билет за Яфа с намерение да отиде в града Тарс, качил се на един кораб и тръгнал на път. Какво станало на пътя? Морето се развълнувало и като изкупителна жертва трябвало да хвърлят Йона във водата. Градът Ниневия се намирал на река Тигър – красив град, с култура, подобна на сегашната. По онова време Ниневия имала около един милион жители, между които не по-малко от 120 000 деца, които не различавали лявата си ръка от дясната – малки, невинни още деца. Когато жителите на града се разкаяли и се обърнали към Бога за милост, Той отменил наказанието Си, главно заради невинните деца. Какво представя корабът и морето? – Корабът представя организираното общество, а морето – света с неговите прояви. Йона избяга от лицето на Бога и се скри в кораба (т.е. в едно организирано общество между културни хора, които, увлечени в ядене и пиене, забравят Бога и казват: “Ние сме господари на себе си, никой не може да ни заповядва”). Но морето (т.е. светът) се развълнувал и корабът започнал да се обръща на една и на друга страна. С кораба заедно и човек се вълнува и губи вече влиянието си между членовете на обществото. Когато прекъсне връзката си с Бога, човек губи умствените си и нравствени сили, започва да остарява. Към него се отнасят с пренебрежение и търсят млади, способни хора. Такова било положението на Йона, когато се качил на кораба и тръгнал по морето, т.е. в света. Понеже не познавал закона на светлината, пътуването му било фатално. За да се прекрати бурята, решили да хвърлят Йона в морето, дето бил погълнат от кита. Йона не познавал изкуството да плува, затова попаднал в устата на кита. Китът представя смъртта, която поглъща онези, които не изпълняват Божията воля. Тук Йона трябвало да прекара цели три дена, отдето отправил гореща молитва. Той се молел: “Господи, освободи ме от устата на кита (т.е. от устата на смъртта), за да изпълня Твоята воля.” Бог послушал молбата му и заповядал на кита да го изхвърли на брега. След това Йона отново отишъл в Ниневия да изпълни Божията воля, да проповядва на хората разкаяние.

 

Това, което се случило с Йона, се случва с всекиго. Човек се качва на кораба и поради отказването му да изпълни Божията воля, хвърлят го в морето. Единственото нещо, което може да ви спаси, това е да отправите към Бога гореща молитва, както е постъпил Йона. Ще кажете, че човек трябва да си поживее малко. Като влезете в утробата на кита, ще видите как се живее. С други думи казано: като влезете в гроба, ще видите как се живее. И там човек запазва съзнанието си и докато се освободи от тялото си, минава през големи страдания. Човек е свързан с този свят с една, с няколко или с хиляди здрави нишки – не е лесно да се освободи от тях. Праведният е свързан само с една нишка и лесно я скъсва; грешникът е свързан с много нишки, затова не може лесно да се освободи от връзките си. Тежко е положението на духа и на душата, докато се освободят от връзките на тялото. Кога се късат тези връзки? – Само когато човек изпълнява Божията воля. Всяка нишка представя известен атом, който оказва въздействие върху материята и по този начин я обработва и преобразява. В този смисъл те са необходими. Ако не можете да поставите тези нишки в движение, да въртят колелото на живота, вие приличате на фабрика, която отдавна е престанала да работи. Всяка такава фабрика е осъдена на фалиране. Ако нишките, които действат в стомаха, престанат да работят, човек се намира пред голяма тревога. Той веднага вика лекар да възстанови прекратената дейност на милионите нишки, които работят в стомаха му. Ако бяхте ясновидци, щяхте да видите, че целият свят е преплетен с нишки като паяжина. Това не е никаква паяжина, но пътища, по които Бог работи, и начини, по които човек може да изпълнява Божията воля. (30, с. 116)

 

Смърт и възкресение са два процеса, които стават в съзнанието на човека. Който е умрял, само той има възможност да възкръсне; който не е умрял – не може да възкръсне. Да умреш, това значи да минеш през най-страшните противоречия на живота и тогава да възкръснеш. Йона прекара три дни в утробата на кита и след това възкръсна. Когато Бог го изпрати в Ниневия да проповядва, той се отказа, видя му се страшно. Но като прекара три дни в утробата на кита, видя, че има нещо по-страшно от задачата, която Бог му възложи. Поглъщането на Йона от кита не е обикновена смърт, но минаване от светлина в тъмнина. Това е все едно да паднеш отвисоко в някоя пропаст. Обратният процес е изкачване, излизане на светлина, или възкресение. Казано е в Писанието: “В който ден ядеш от плодовете на забраненото дърво, ще умреш.” Бог заповяда на Адам да не яде от плодовете на забраненото дърво, но той не послуша, наруши Божията заповед. Бог заповяда на Йона да отиде в Ниневия да проповядва, но и той не изпълни заповедта. И двамата изгубиха добрите условия на живота и влязоха в смъртта. Адам напусна рая, а Йона влезе в утробата на кита. И двамата минаха от светлина в тъмнина, от живот в смърт...

 

… Йона излезе от кита, след като обеща в себе си, че ще изпълни Божията заповед. Той изяви готовност към послушание. Ако не слушаш, смъртта ще те погълне; слушаш ли, смъртта ще те изхвърли вън от себе си, както китът изхвърли Йона на брега. (96, с. 23 и 28)

 

Всъщност спасението е един вътрешен процес. Най-първо, между вас трябва да се възстанови Божествената Любов. Дойде ли въпрос за Бога, всеки човек трябва да бъде готов да жертва всичко. Вие ще кажете: “Бог може да изисква от нас такава жертва, която не е по силите ни.” Вие имате криво понятие за Бога. Туй, което Бог изисква, направете го и не мислете! Той знае какво може да изисква от вас. Той знае какво е най-добро за вас и какво вие можете да направите. Каквото Бог поиска, никога не отказвайте. Например, вземете примера с Йона, когото Бог изпрати в Ниневия да проповядва на хората да се разкаят и да се обърнат към Бога. Той каза на Бога: “Как, Ти ме изпращаш между тези хора да ме бият с камъни, да ми се смеят, да ме вземат за лъжец! Нищо няма да стане от тази работа! Тази работа не е за мене, друг изпрати.” Купува си той билет за Испания, качва се на кораба и отпътува. Но морето се развълнува, той пада от кораба и един кашалот го поглъща. Той остава цели три дни в утробата на този кашалот. Като престоя толкова време в утробата на кашалота, моли се усърдно на Господа и казваше: “Господи, ако ме извадиш от това място, ще отида да проповядвам не само в Ниневия, но дето ме изпратиш.” И Господ го извади от утробата на тази риба. Тя го изхвърли на брега и той отиде да проповядва. Ще кажете: “Всички все риби няма да ни гълтат!” Ами смъртта постоянно ви гълта!(40, с. 229)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...