Jump to content

Музиката като метод за концентрация


Recommended Posts

167 Музиката като метод за концентрация.

Писането, пеенето, това са средства за развитие на човешката душа. Ние употребяваме пеенето и писането на темите като средство за концентриране. Вие трябва да работите в това направление, защото чрез тези неща ще се научите да се концентрирате. Най-потребно за ученика е концентрирането на ума. В миналото, в процеса на инволюцията, Светлината и чувствата са минавали през човешкия ум и са се поляризирали през сърцето. Тогава човек е слизал към Земята. Следователно тези лъчи са се стеснявали, стеснявали и ние сме дошли до пресечната точка на този триъгълник. Сега правим един подем нагоре, процесът е обратен: всички наши чувства и желания трябва да ги пратим през ума си – не да ги премахнем, но всички наши чувства трябва да ги прекараме през призмата на нашия ум. Тук те ще дойдат в един център, ще се смесят при тази концентрация и ще усетите като че всичко изгубвате. Но след като преминат през центъра на тази призма, те ще се разширят и ще вземат такава широчина, каквато душата иска.

Та чрез пеенето като метод вие ще развивате вашата чувствителност. Когато пеете, няма да мислите за окръжаващите – че някой ви се смее; това не е важно. Ти ще гледаш да се концентрираш, за да се упражняваш чрез пеенето за нещо по-велико. За бъдеще важно е концентрирането, а не разсеяността на ума. Сега вашият ум може да е зает с хиляди неща, но тези хиляди неща няма да ви помогнат. Могат да ви помогнат временно, но когато напуснете тялото си, те няма да ви ползват нищо, всичката ваша философия няма да струва нито един грош, защото знание се иска и то – Божествено знание.

Второто нещо, което трябва да знаете като ученици, е, че вие още нищо не знаете и трябва да имате непреодолим стремеж да учите. Бог е Бог на смирените, а на горделивите се противи. И когато един такъв човек напусне тялото си, той ще се намери на Земята, не може да влезе в Духовния свят. Като окултни ученици това трябва да го знаете. Затова, докато сте на Земята, ще се концентрирате и ще изучавате езика на Ангелите. Като изучавате езика на Духовете, ще почнете да говорите с тях.

Царски път за никого няма. Царският път е път на трудолюбие, на концентриране, на смирение. Всеки един трябва да мисли, че каквото Господ е казал, трябва да бъде.

Да се учите да се концентрирате, това е едно изкуство. Не мислете, че е лесно да се концентрира човек, да бъде търпелив. Едно от най-мъчните изкуства е да бъде човек търпелив. Аз зная от опит какво нещо е търпението. И когато човек се добере до онзи закон – да знае във всеки момент да бъде търпелив и да знае да се концентрира, той е придобил едно отлично изкуство. И аз ви дадох Дванадесетте музикални упражнения като методи за концентриране. Тринадесетото е “Бог е Любов”. И когато пеете, ще се учите чрез концентрация да влагате душата си в гърлото. По този начин ще се оправят гърлата ви. Душата ви трябва един ден да живее във вашето гърло и тогава ще бъдете отлични певци. И тези, които сега са певци, са научили в миналото закона тяхната душа да живее в тяхното гърло.

Сега, едно правило при пението: щом пеете, всякога ще си турите мисълта: “Ще изпълня това упражнение по всичките правила! Мога да го изпълня добре!” Тъй ще работите, но ще се стремите да вземете тоновете ясно. Всякога, когато говорим, когато пеем и когато вършим някаква работа, тя трябва да се извършва ритмично – според ритъма на сърцето. Повишението на темпото на ума и на сърцето всякога трябва да седи над общия уровен и тогава болестта не може да ви закачи. И във всички онези, които не разбират този закон, идва едно смущение, а след всяко смущение идва болест. Когато двама души се скарат, идва простуда или някаква рана, или инфекция.

Песента “Махар Бену Аба” е на един свещен език. Духовете, когато чуят тези думи на стария език, ви разбират. На новите езици те не разбират, но свещения език те разбират и когато чуят тези думи, те идват. И мотивът е техен, източен мотив е. В него умът и сърцето вземат участие. Една свещена песен, едно свещено упражнение е то. Една свещена песен не може още да ви се даде, но едно свещено упражнение може. И когато пеете, трябва да пеете естествено, без да се стеснявате, свободно ще пеете. И мисълта ви трябва да е съсредоточена в мелодията и в думите, а не да се разсейва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...