Jump to content

Трансформиране на състоянията


Recommended Posts

243 Трансформиране на състоянията.

Когато човек не прилага доброто, ражда се злото. Ние знаем, че всяко неразположение на духа е причина за зло. Може ли злото да се роди преди доброто? Може ли човек да осиромашее, преди да е бил богат? Може ли човек да умре, преди да е бил роден? Значи злото се е явило след доброто.

Като ученици вие трябва да се научите да сменяте състоянията си. Едно отрицателно състояние е киселина. Трябва да й се действа с основа, за да се превърне на сол. Като изучава методите за трансформиране на състоянията си, човек трябва да прониква в трите свята – физически, сърдечен и умствен. Същевременно той трябва да изучава трите вида явления в Живота: механическите, органическите и психическите. Като познава различните явления, той ще знае с какви методи да си служи.

За да сменя състоянията си, човек се нуждае от повече знания: физически или материални и духовни. Има състояния, които човек не може да трансформира само по физически начин. Нужни са духовни знания и методи, за да ги трансформира.

Злото и страданията пристъпват при човека, без той да ги кани. Те не искат да знаят приема ли ги той или не. Ако злото и страданията посещават човека без негово позволение, колко по-свободно е Доброто в това отношение. Доброто посещава човека на всяко време, защото е господар на положението. Доброто е господар на човека, а човек е слуга на Доброто.

Като ученици вие трябва да знаете законите, чрез които да трансформирате енергиите. Така именно вие ще се справите с отрицателните енергии и ще ги използвате за добро. Който знае този закон, той може да използва горчивите и кисели сокове на злото за добро. Енергиите на злото са горчиви и разрушителни само на физическия свят. Пренесе ли ги в Духовния свят, те намаляват горчивината и разрушителността си. Пренесе ли ги в Божествения свят, те коренно се видоизменят и се превръщат в сладки плодове. В Божествения свят няма горчиви, кисели и разрушителни енергии.

Велика наука е да знае човек да превръща енергиите. Има случаи, когато възвишените идеи на човека, чиито корени са в Божествения свят, при слизането си във физическия свят всмукват от соковете на злото и стават горчиви и разрушителни. Това се дължи на непознаване на закона за трансформиране на енергиите. Ако познава този закон, човек може да пренесе и най-лошите си отрицателни състояния от физическия в Божествения свят и да ги превърне в сладки, ароматни сокове. Като познава този закон, човек може да си въздейства при само-възпитанието.

Някои възразяват, че е невъзможно злото да се превърне в добро. Злото като енергия може да се превърне от отрицателна в положителна. Магията седи в това да знаеш на всеки удар, на всяка горчивина какви елементи да противопоставиш. Всяко състояние в човека – добро или лошо – може да се смени.

Иска ли да се самовъзпитава, човек трябва да прилага този закон, с помощта на който отрицателните енергии се превръщат в положителни. Религиозните хора прилагат молитвата като метод за трансформиране. Добрите мисли, чувства, постъпки и добрите думи са в състояние да трансформират горчивото в сладко. Връзката на човека със способни и даровити хора е в състояние да повдигне неговите нисши енергии във висши. Например, ако някой посредствен човек дружи с талантливи и гениални музиканти, за десетина години той ще стане добър музикант. Тази дружба оказва влияние върху неговото музикално чувство и той започва да работи усилено върху музиката. За да се развие известна способност в човека, тя се нуждае от специфична светлина, топлина и храна. Не може ли да й се дадат тези условия, тя остава в потенциално състояние. Ако не поставите една семка в почвата, тя винаги остава семка. От нея не може да излезе нищо. Обаче като посадите семката в почвата при светлина, топлина и съответна храна, в скоро време от нея ще се роди дърво, което ще даде своите сладки плодове.

Като прилага знанието си, ученикът дохожда до положение да сменя отрицателните състояния в положителни. Само по този начин той може да си пробие път в Живота и да реализира желанията си. Мъчно може човек да добие това знание, но без него всеки ден ще претърпява неуспехи в живота си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...