Jump to content

Свещеният път на Истината


Recommended Posts

354 Свещеният път на Истината.

В Окултната наука няма лесни пътища. Има само един Път – той е свещеният път на Абсолютната Истина. В този Път ръководна роля играят Любовта и Мъдростта, мекото и твърдото начала. Този Път се изразява в правата АВ, в която точките А и В представят двата велики принципа – принципа на Любовта и принципа на Мъдростта; принципа на мекото начало и принципа на твърдото начало; принципа на сърцето и принципа на ума, принципа на жената и принципа на мъжа; женския и мъжкия принцип; принципа на душата и принципа на Духа. Значи принципът на Истината е правият Път. Движението по правата АВ се извършва само в Божествения свят. На физическия свят обаче това е невъзможно. Тук полюсите А и В вземат направление нагоре, докато се пресекат. Пресечната точка С, това е стремежът към Истината. Истината е посоката, към която се отправят всички енергии в човека, вследствие на което тя осмисля Живота. Значи Любовта и Мъдростта образуват правата АВ на Живота, които едновременно се отправят към С – към Истината. Този е Пътят, по който трябва да вървите. Не е въпрос само да изправяте погрешките си. Като мислите, чувствате и действате правилно, само по себе си ще изправите погрешките си. Вън от Истината Животът няма смисъл. Тя дава подтик, импулс на човека да работи. Тя внася в сърцето и душата на човека Радост и Веселие, а в ума – Светлина и Знание. Като има тези неща, човек се чувства свободен. Затова е казано в Писанието: “Истината ще ви направи свободни”.

В стремежа на човека към Истината участват два главни фактора: Любовта и Мъдростта. Няма по-велико нещо от това да обичате Истината и да знаете как да се стремите към нея. Любовта ще ви смекчи, а Мъдростта ще ви засили, ще уякнете. Ако ви се даде много Любов, ще се разкашкате; ако ви се даде много Мъдрост, ще се втвърдите. За да не стане това, вие трябва да отправяте тези енергии към Истината, която ще ви покаже вътрешния смисъл на Живота. При това положение на нещата енергиите ви правилно ще се трансформират, в резултат на което силите на вашия организъм ще функционират пра-вилно. Тази деятелност ще внесе във вас Радост и Веселие. Така само ще се радвате на работата, която сте извършили през деня, и с трепет ще очаквате работата на утрешния ден.

Сега аз желая да внеса във вас свещен трепет към Любовта, Мъдростта и Истината, за да работите съзнателно с тях. Този подтик ще ви помогне да се справите с обезсърчението, което е един от вашите съпътници. Отсега нататък ви предстои сериозна работа. Вие още не сте работили както трябва. А за работата, която ви предстои, се изисква непреодолим стремеж към Истината.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...