Jump to content

Дисциплиниране на ума


Recommended Posts

387 Дисциплиниране на ума.

В ума ви ще дойдат всякакви посторонни идеи, но ще се учите да дисциплинирате ума си, защото именно сте ученици. Да дисциплинирате ума си, това е най-голямото изкуство. Недисциплинираният ум е подобен на един див кон, който прескача всички прегради, колкото големи и да са те, баири и планини той прескача. За да го укротиш, трябва да му туриш гем. Затова ще се заемете да работите върху ума си, да го дисциплинирате. Дисциплинираният ум е велика сила в При-родата. Който дисциплинира ума си, създава в себе си характер. Че минават през ума ви лоши мисли покрай добрите, това не трябва да ви смущава.

Считайте това като едно необходимо явление. Вие не можете да измените реда на нещата. И злото, и доброто ще дойдат. Те съществуват в света. Защо и за какво, вие не можете да знаете, но едно трябва да знаете, че не можете да измените отношенията на доброто и злото към вас. За да измените тези отношения, трябва да разбирате законите на вашия ум. Като почнете да се справяте с ума си и то по един най-разумен начин, ще разберете и отношенията на доброто и злото към вас. Засега вие мислите, че сте много силни и ще можете да турите на ума си една голяма спирачка. Но знаете ли каква голяма катастрофа може да стане с вас, ако турите на ума си една голяма спирачка? Много малка спирачка ще му турите.

Някой се оплаква от ума си, друг – от сърцето си, трети – от волята си. Няма какво да се оплаквате от ума, сърцето и волята си, те са много добри. И умът, и сърцето, и волята ви са много добри и са на мястото си, но единственото нещо, което ви спъва, е, че сте забравили правилата, по които се движи вашият ум, вашето сърце и вашата воля.

Та да знаете: най-главното за учениците от всички окултни школи е да дисциплинират ума си. Там учениците употребяват най-малко десет-петнадесет-двадесет години, за да дисциплинират ума си. Например, ако бихте могли да се дисциплинирате, както сте сега в този клас, вие бихте дошли до състояние да седите тихи и спокойни, да не ви смущава нищо наоколо, като че сте сами.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...