Jump to content

УЧЕНИКЪТ И СИЛИТЕ НА ПРИРОДАТА


Recommended Posts

• 702 • Ученикът и силите на Природата.

Като ученици вие трябва да изучавате действието на положителните и отрицателните сили върху своя физически и психически живот, за да се справяте разумно с тях. Силите биват положителни и отрицателни, възходящи и низходящи. И в Доброто, и в злото има положителни и отрицателни сили. Когато се срещнат положителните сили на Доброто и злото, те се отблъскват взаимно, при което силите на Доброто слизат отгоре и разрушават твърдата материя, в която действа злото. Силите на злото пък действат отдолу

нагоре и раздвижват въздуха, без да причиняват големи повреди. Един поглед е в състояние да произведе известно повдигане или понижение на духа. Чрез погледа човек се свързва с добрите или лошите сили в Природата. Същият закон действа и в мислите, и в чувствата. Тази е причината, поради която двама учени или двама юнаци не могат да живеят на едно място, защото енергиите им са еднакви и се отблъскват.

 

Когато се натъкнете на положителните сили в себе си, трябва да изучавате отрицателните сили вън от себе си. И обратно – натъкнете ли се на отрицателното в себе си, трябва да изучавате положителните сили в техните действия. Като изучавате силите в Природата, ще видите, че съществува положително и отрицателно Добро, както и положително и отрицателно зло. От една страна, положителното и отрицателното Добро се привличат, а от друга, положителното Добро и отрицателното зло се привличат. Когато отрицателното Добро и положителното зло се привличат, доброто печели; когато положителното Добро и отрицателното зло се привличат, злото печели. Това са закони, които човек научава в живота си. Остане ли на теория да ги изучава, мъчно може да ги разбере. Отношенията между хората не са нищо друго, освен прилагане на тези закони. Като говорим за силите на Природата, ние имаме предвид Разумната Природа, която уравновесява действието на своите сили. Не ги ли уравновесява, те произвеждат нежелани резултати – експлозии, взривове, революции и т. н. Пазете се от положителните сили на злото, които произвеждат в човека взрив, и от отрицателните сили на злото, които смразяват и свиват. За да не се пука, човек трябва да се разширява; за да не се смрази и смали, трябва да се издигне над обикновените условия на живота. Тази е причината, дето на човека препоръчват разширяване и възвисяване.

 

Доброто и злото, положителните и отрицателните сили в Природата са бойни полета, всред които хората воюват. След продължителни падания и ставания Доброто излиза победител, а злото – победено. Ако искате да възпитате злото в себе си, работете със силите на Доброто. Ако пък злото иска да запази живота си, трябва да се подчини на Доброто и да му стане слуга.

 

За да се справите със силите на Природата, вие трябва да прилагате закона за трансформиране на силите. За пример, когато се срещнат две положителни сили във вас, те трябва да се с приятелят. Това става, когато една от тях се превърне в отрицателна, т. е. в състояние, противоположно на първото.

 

Природата си служи еднакво и с добрите, и с лошите сили. Понякога тя впряга злото за извършване на някакво добро. Понякога впряга Доброто за извършване на нещо привидно лошо.

 

Като изучавате своите състояния на радост и скръб, ще видите, че някога радостта се превръща в скръб, а някога страданията водят към радост. Когато човек се оплаква от съдбата си, това показва, че отрицателната съдба го е яхнала. Когато не се оплаква от съдбата си, положителните сили са го яхнали. Разумният човек се отличава по това, че използва еднакво и добрите, и лошите сили.

 

Със своите мисли, чувства и постъпки човек се намира под действието на силите на Природата. Не е въпрос да избегнете влиянието на една сила за сметка на другата, но трябва да ги уравновесявате. Човек не може и не трябва да бъде нито абсолютно добър, нито абсолютно лош. Защото абсолютното Добро подразбира абсолютно разширение; невъзможно е човек постоянно да се разширява и расте. Абсолютното зло пък подразбира абсолютно смаляване, свиване, в което нещата се разпадат, гният и рушат; невъзможно е човек да се смалява постоянно. Двата процеса трябвавзаимно да се уравновесяват.

 

Когато човек работи съзнателно върху себе си, най-после дохожда до уравновесяване, до организиране на своите сили, които се отправят към един общ център, откъдето черпят нови сили. Когато даде предимство на Божественото начало в себе си, човек се е организирал вече – всяка сила в него се управлява от Божественото. Това значи, че мислите, чувствата и постъпките на човека се ръководят от Божественото.

 

За да бъде здрав, човек трябва да организира силите в своето тяло така, че да не се отблъскват. Всяко отблъскване на силите произвежда сътресение в организма. Под организиране на силитеразбираме съсредоточаването ни към общ център.

 

Доброто и злото са резултат на сили, по-горни от тях, които работят за тях. Когато искате да изучавате Доброто и злото, не се занимавайте с техните външни прояви, но спрете вниманието си върху силите, които се крият зад тях. За пример сиромашията е отрицателна сила в Природата, а богатството – положителна. Зад тези сили се крие нещо велико.

 

Както и да мисли човек за себе си, това е повърхностно мислене. Той знае, че по естество, поначало е добър, богат, силен и разумен. Не може известна сила да остане завинаги положителна или отрицателна, тя е изложена на постоянни промени. На постоянните промени, които претърпяват силите в Природата, се дължи културата и вечното развитие. На тази промяна именно разчита и бъдещата култура на човечеството.

 

Някои се оплакват, че тежки мисли ги нападали. Тежките мислиподразбират гъстата материя, а леките – рядката материя. Злото, както и отрицателните сили в Природата, понижават душевното състояние на човека, вследствие на което той влиза в гъстата материя на Живота. Доброто, както и положителните сили на Природата, повдигат човека, въвеждат го в областта на рядката материя. Затова именно казваме, че Доброто всякога си остава Добро, а злото – зло. Никой не може да замести Доброто със злото.

 

Като ученици вие трябва да изучавате силите, които действатвъв вас, да знаете къде и как да ги прилагате. Ако силите във вас имат възходяща посока, отворете им път да излязат навън и да се проявят. Ако не са възходящи, работете върху себе си да ги трансформирате. Ако работите съзнателно и с Любов, и в единия, и в другия случай ще имате добър резултат. Природата е точна и изпълнителна, тя държи точна сметка за своите сили и не позволява да се изразходват напразно. Тя нищо не дава даром, но и нищо не взема даром. Тя дава кредит на хората във вид на сили и енергии, но ги следи как разполагат с нейното богатство.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...