Jump to content

07_03 ЙОАН И ЛЮБОВТА


Recommended Posts

ЙОАН И ЛЮБОВТА

 

Ще прочета 10. глава от Евангелието на Йоана, който минавал за носител на Любовта. Когато Любовта го срещна за пръв път и го постави на изпит, той избяга, като остави дрехата си. Йоан е един от апостолите, който е живял най-дълго време на Земята. Защо остана дълго време на Земята? За да си изработи дрехата, която остави в чужди ръце. През целия си живот той се занимаваше с богинята Венера, изучаваше я. В прочетената глава Христос казва: “Който е дошъл на земята без любов, той е крадец и разбойник. Който е дошъл с любов, той е пастир на овце.” Който носи Любовта в себе си, той има живот. Той иде да раздава живота, а не да го отнима. “Крадецът не иде, освен да открадне, да погуби и да заколи.” Когато четат Библията, някои казват, че там се говори само за минали работи. Има едно минало, което никога не умира. Има едно минало, което умира. От последното можете да се поучавате, но то не може да роди нищо ново.(47, с. 317)

 

В Евангелието на Йоана е казано: “Крадецът не иде, освен да открадне, погуби и заколи.” Под “крадеца” той подразбира физическия свят. Там има ядене и пиене, там има кражба. В духовния свят няма, не стават кражби. Дето има кражба, там е физическият свят. Тя тук става.(67, с. 42)

 

Йоан, ученикът на Любовта, казва: “Ако първо не любиш брата си, т.е. ближния си, когото виждаш, как ще любиш Бога, Когото не виждаш?” И евангелистите поддържат това твърдение. Според мен то е вярно 50% и невярно 50%. Например, не е вярно, че първо ще любиш ближния си, а после Бога. Безверниците, за да възстановят своето вътрешно равновесие, започват първо с любовта към ближния. Йоан, като разглежда света като грешно състояние, намира, че хората на безверието трябва да започнат от любовта към ближния. И тъй, естественото състояние на човека е да започне с любовта си към Бога. Така е в новия живот. Така проповядва новото учение… Отдалечаването от Бога води към лишения, страдания, мъчнотии, нещастия, болести и смърт.(99, с. 166)

 

Бог търси начин, чрез който да засегне човешките души, да възприемат Любовта вътрешно. Всички души не могат еднакво и едновременно да възприемат Любовта. – “Като отидем в онзи свят, тогава ще живеем според Любовта.” – Не, ако вие на този свят не можете да живеете според Любовта, на онзи свят още повече не можете да я приложите. Ако на този свят не обичате ближните си както трябва, на онзи свят още повече не можете да ги обичате. – “Защо?” – Защото Любовта не се прекъсва. Тя се проявява на Земята, но продължава и на онзи свят. Там ще видите всички противоречия, които сте имали на Земята, и ще разберете къде сте сгрешили, защо някого сте обичали повече, а някого – по-малко. Казва се, че Христос обичал Йоана повече от другите Си ученици. Защо го обичал повече? Защото съзнанието му било по-будно, по-отворено. Той повече разбирал и повече прилагал. Следователно, колкото повече е отворено съзнанието на човека, толкова повече ще бъде обичан; колкото по-затворено е съзнанието му, толкова по-малко ще бъде обичан. Колкото вода да излеете върху един камък, той не може да я използва. Полеете ли чернозема с вода, той ще я използва рационално. Когато не разбират Любовта, хората се дразнят, смущават се, вълнуват си. Това е живот на безлюбие. В Любовта няма смущения, няма безпокойствия, няма гняв.(36, с. 160)

 

Щом има грях, това показва, че има закон, който държи човека отговорен за всичко, което върши. Ако нямаше закон, и грях нямаше да има. Казват, че някой момък или мома са сгрешили. В какво седи грехът на момъка, който обича една мома? Грехът му седи само в това, че той обича една мома, която нищо не му дава. Той я обича с единствена цел да вземе нещо от нея. Това са човешки разбирания. Ако този момък обичаше момата безкористно, и тя щеше да го обича. Невъзможно е да обичаш някого и той да не те обича – това е закон. И в Писанието е казано, че Христос обичал Йоана. Защо? Защото Йоан обичал Христа. Никой не може да задържи Любовта в себе си. Някой обича някого, но щом последният не постъпи както трябва, той казва: “Любовта ми към този човек охладя.” Може ли Любовта да охладява? Човешката любов охладява, но Божествената – никога. Казано е в Писанието: “Любовта ви ще охладее.” Това значи: докато човек не се научи да обича, любовта му всякога ще охладява.(36, с. 50)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...