Jump to content

23_05 ЧОВЕКЪТ И ДЯВОЛЪТ


Recommended Posts

ЧОВЕКЪТ И ДЯВОЛЪТ

 

Хората не са най-лошите същества в света, има и по-лоши същества от тях. Вие ги наричате дяволи. Велик е Господ! Той, като погледне на тия същества, потегли се малко, позамълчи. Какво означава всичко това? С това Той казва: “Ще поумнеят един ден тия деца!” Бог разбира дълбоките причини, знае защо са лоши тия същества.(104, с. 123)

 

Във всичко човек трябва да вижда проявлението на Божия пръст. Говори ли ти някой благо, разумно, считай, че Господ ти говори. Дойде някой, нахука те – считай, че дяволът ти говори. Под “дявол” се разбира всеки изопачен човек. Под “дявол” се разбира още и всеки дух, който се оплел в материята и не знае какво говори, забъркал работите, плещи наляво-надясно.(83, с. 418)

 

Който не служи на Любовта, на Мъдростта и на Истината, той служи на дявола. Дяволът обича да дере кожата на хората. Всеки човек, който има някакво користолюбиво желание в себе си, служи на дявола. Рече ли да служи на Истината, дяволът му казва: “Няма защо да говорите истината, няма защо да се придържате към Божиите закони. Вие трябва да бъдете свободни!” Щом чуете тези съвети, вън или вътре в себе си, знайте, че те са дяволски, и кажете: “Това не е твоя работа. Дръж учението за себе си, аз не искам да слушам съвети на даскал-дявол.” Който слуша съветите му, ще види какви ще бъдат резултатите на неговия живот. Дом, построен по съветите и учението на дявола, е построен на пясък. За такъв дом казва Христос, че той не може да устои на бурите и дъждовете. Следователно всяко нещо, което не е основано върху законите на Любовта, Мъдростта и Истината, ще се разруши. То е временно, преходно.(85, с. 183)

 

Всъщност светът, създаден от Бога, е добър. В този свят работят Божиите закони. Те работят и в човека, в неговото Божествено естество. Ако бях художник, щях да нарисувам образа на Божественото в човека. Същевременно щях да нарисувам образа и на човешкото естество, което е много упорито, с крайно изопачен характер. Каквото и да направиш, човешкото всякога вижда опаката страна на нещата. То не е дявол, но е родено от дявола. Ако мислиш, че можеш да го обърнеш към Бога, лъжеш се. Достатъчно е само да го укротиш, да го смириш, да млъкне. Низшето човешко естество е от дяволски произход. Истинският човек е в средата – между двете си естества.(69, с. 37)

 

Плътта била дяволът – ако дявола можем да впрегнем на работа, ще бъде много добър работник. Понеже съвременните хора не могат да сторят това, то дяволът им е създал работа, той ги учи и те в бъдеще ще бъдат по-умни. Първоначално човек е бил господар, но когато се е развалил, развалил и всички други. Вълците, въшките, молците и др. не ги е създал Господ, а хората. Господ е създал само добри хора, но не и убийци, крадци и пр. Тях ние ги създадохме. Но всичко е, защото у нас има едно отклонение. Съвременното общество трябва да вземе обратно направление, трябва съвременните хора да се обърнат по друг път на движение.(61, с. 40)

 

Ако дяволът дойде при вас, какво ще го научите? Като бил на небето, той чул за мъдростта на човека и решил да слезе на земята, от него да се учи. Ако намери най-малката ви слабост, той ще ви използва. Намери ли най-малката дупчица у вас, той ще почне да ви проповядва. Ако нямате никаква слабост, той ще ви слуша. Как ще ви проповядва дяволът? Като види, че работите, веднага ще каже: “Откажете се от тази работа, тя няма да ви донесе никакъв приход.” Ако сте женени, ще каже, че жена ви не ви обича, че обикнала друг мъж. Той пъхне един бръмбар в главата ви и си отива.(66, с. 217)

 

Казано е в Писанието: “Крадецът не иде, освен да открадне, погуби и заколи.” От този стих искам да извадя следната аналогия: както някои фотографи дебнат едно лице, без то да знае, да го фотографират и после да продават портрета му, така прави и дяволът. Дяволът не е нищо друго освен разумно същество, което изкушава и праведни, и грешни хора – кара ги да извършат някакво престъпление, да направят някаква погрешка. След това той дебне да улови момента на престъплението, да го фотографира със своя апарат. Тъй щото дяволът постоянно върви след хората и фотографирва всичките им постъпки, добри и лоши. Като види своите постъпки изнесени пред света, човек се чуди кой го е видял какво прави, кой е изнесъл постъпката му и започва да страда, да се мъчи. Той иска да купи тази фотографическа плоча, да я задържи за себе си, но дяволът не я дава. И затова човек се моли ту на дявола, ту на Господа да купи от тях плочите на своите престъпления.(71, с. 210)

 

Съвременният свят е пълен с критици, но най-голям критик от всички е Луцифер. Той е сведущ във всички области на живота: и в наука, и в религия, и в изкуства. Той познава психиката и на младия, и на стария в подробности. Той знае кого къде да пипне. Докато застави човека да влезе в някакво предприятие или да започне някаква работа, той употребява всичкото си красноречие. Хване ли се на мрежата му, тогава пък ще употреби всичкото си изкуство да му противодейства, докато се провали. Влезе ли между двама души, които се обичат, в скоро време те започват да се карат – отношенията им се развалят. Единият казва, че е на особено мнение по въпросите, и другият казва, че е на особено мнение. Никакво особено мнение нямат тези хора, но Луцифер е влязъл между тях и ги е разделил… Опитът разрешава въпросите, а не спорът.(28, с. 45)

 

Трябва у вас да се развият благородни отношения и почитание към хората, които да ви подтикват към благородното и възвишеното в света. Мислете за хората, че са добри, и те ще бъдат добри. Дяволът, кога ви срещне, казва: “Ти си такъв, онакъв, нямаш вяра, нямаш милосърдие и т.н.”, а всичко това ви се отразява зле. Господ не мисли тъй за вас.(8, с. 80)

 

Невежеството и незнанието са най-големите дяволи, които пречат на хората да познаят законите на разумния живот, който ще внесе радостта. Затова е необходимо хората да придобият великото знание, което ще ги запознае със законите, по които е построен нашият организъм, и да изучат законите на правилната обмяна на веществата и енергиите.(4, с. 123)

 

Днес всички хора стоят пред прага на Божието Царство и се колебаят да влязат или не. Дяволът, обаче, ги съветва да не влизат. Той им казва: “Млади сте още, не е време да влизате там. Вие трябва да си поживеете, да се порадвате на свободата си.” Оттук произлиза твърдението на хората, че младият трябва да си поживее, а старият – да си почива. Кой ще работи тогава? Не, и млади, и възрастни, и стари – всички трябва да работят.(139, с. 13)

 

Когато изгуби свободата на душата си, човек става мрачен, неразположен. Като се види в трудно положение, човек обвинява дявола. Какво нещо е дяволът? Дяволът е дух. Като дух той издухва всичко онова, което човек държи в ръката си. След това човек се оплаква, че го ограбили. Кой е виновен, че са те ограбили? Ако беше държал ръката си затворена, никой нямаше да те ограби! Щом си я държал отворена, вината е в самия тебе. Ако изнесете някоя леснолетлива ароматна течност на въздуха, вятърът ще я издуха. Кой е виновен в случая: вятърът или човекът, който отвори шишенцето, в което се е намирала тази течност? Човек трябва да знае свойствата на ценните неща и внимателно да ги пази.(70, с. 189)

 

Когато вашата душа се размъти, вашият дух-ръководител ви показва, че се намирате в човешката любов, а не в Божествената. Ако не обичате никого, това показва, че дяволът живее у вас. И дяволът си има любов. Когато у вас любовта се смени с омраза, това е имитация на Любовта и такава любов се нарича любов на смъртта, за която днес всички умират.(61, с. 169)

 

“Накарайте мързеливия на работа, да ви даде ум” – казва българската поговорка. Казвам: дайте работа на дявола, да не ви изкушава, да не ви безпокои… Хората имат крива представа за дявола. Той не е добър, но не е толкова лош, колкото си го представят. Понеже няма работа, дяволът измисля хиляди неща, с които изкушава човека и го кара да греши. Сега, за да се освободите от изкушенията, от лошите влияния в живота, покрай обикновените си задачи вие трябва да си създадете особени задачи, да се стремите към някакъв висок идеал. При каквито условия и да се намерите, не се обезсърчавайте. Работете за реализиране на вътрешните си задачи.(28, с. 135)

 

Какво представлява дяволът в човешкия живот? Дяволът не е нищо друго освен голямата мъчнотия в живота на човека. Значи, докато мъчнотията е на пътя ви, нищо не можете да направите. Във всеки дом има по един дявол, т.е. по една мъчнотия, която не може лесно да се премахне. Тази мъчнотия може да бъде в лицето на мъжа, на жената, на дъщерята, на сина, вследствие на което когото и да запитате днес защо не живее добре, ще ви каже: “Остави се, имам един дявол вкъщи, който ме мъчи. Докато този дявол е на пътя ми, аз не мога да живея добре.” Не е виновен дяволът, не е страшна мъчнотията, но човек трябва да има буден ум, да знае какво да прави, как да решава задачите си. Мъчнотията представлява разумно същество, което иска да застави човека да работи разумно, да изпълнява съзнателно своите задължения.(139, с. 163)

 

Не е свободен оня, който носи товар на гърба си. Казваш: “Трябва да направя нещо!” Думата “трябва” е създадена от дявола. Човек казва на коня: “Трябва да караш каруцата! Трябва да носиш товара! Трябва да ти туря юзда!” Много идеи се налагат с думата “трябва”. Тя е изобретение на миналото поколение. Вие се движите по хипнозата на тая дума и казвате: “Така е вярвал дядо ми; и аз трябва да вярвам като него.” – Дядо ти е бил кираджийски кон. Той карал каруцата на господаря си. Трябва ли и ти да бъдеш като него? – “Баба ми е вярвала в това; и аз ще вярвам като нея.” – И баба ти е била кираджийски кон. Първото нещо, което се изисква от вас, е да се освободите от всички неестествени неща във вашия живот. Болестите, старостта са неестествени неща.(134, с. 190)

 

За да се оправи на някого работата, трябва на друг да се развали. От 2000 години работите на дявола бяха оправени, а на хората не им бяха оправени работите. Сега работите на дявола ще се развалят, а на хората ще се оправят. Отсега нататък който иска да му върви, да казва истината; а който иска да си загуби гражданските права, нека лъже.(61, с. 27)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...