Jump to content

23_06 ДОБРОТО И ЗЛОТО


Recommended Posts

ДОБРОТО И ЗЛОТО

 

Личният егоизъм на човека беше причина да се създадат усилни времена, когато човек живееше в рая. С личния си егоизъм човек влезе в разрез с онзи ред, който съществуваше там – защото раят подразбира един установен ред на разумност; със своите особени възгледи на личния си егоизъм човек влезе в стълкновение с разумния порядък в рая и затова трябваше да го напусне. Този дълъг период на човешкото развитие извън рая, наречен еволюция, аз го наричам еволюция на човешкото отклонение или деволюция. Отклонението на човешкия дух, който под влияние на личния егоизъм е имал особено мнение за нещата и живота, е символизирано с дейността на дявола. Някои взимат дявола в друг смисъл, но аз, когато говоря за дявола, разбирам дух, който има особено лично мнение за порядъка на нещата. Под “дявол” не разбирам същество, което е създател на злото (както го разбират религиозните), защото доброто от злото не може да се отдели – те вървят заедно в живота. Тогаз може да попитате кога ще престане злото в света? Няма защо злото да престава в света, защото в природата то е една творческа сила, която спомага за проявяването и развитието на живота и трябва да я поставим на нейното място, за да можем разумно да я използваме. Така например, огънят ни е полезен, но ако накладете всред къщи огън и изгорите къщата, какво е виновен за това огънят, че ви е причинил зло? Но ако го турите в печката, ще може да си свършите много полезни работи. Този огън на егоизма, който хората са турили не на място, гори всичко, каквото му попадне.(5, с. 88)

 

Не желайте да се освобождавате от злото, което ви измъчва. Впрегнете го на работа, използвайте силата, енергията му. Злото в човека е естествена сила, която действа. Зависи как ще употребите тази сила. Вие може да мислите за някой човек, че е ваш враг. То е ваше мнение. Той може да е враг за вас, обаче той, същевременно, е и ваш слуга. Какъв е дяволът? Той е слуга, който ходи по света и по закон върши своята работа. Казвате: “Защо Господ му е позволил?” Че в света съществува свобода! Господ е дал свобода и на комарите да кацат на ръцете ни, да смучат кръв. Той каца, без да пита, наяде се и си замине. Когато аз се оплача на Господа, Той казва: “Ще си сложиш мрежа на прозорците и на вратата и вечерно време, колкото комари има в стаята, ще ги изпъдиш навън.” Дойде ти една лоша мисъл – тя е комар, който е влязъл отвън. Трябва да имаш сито, за да пресяваш лошите мисли. Тази мисъл, която за тебе е лоша, за друг е благословение...

Някой казва: “Мене ме е нападнал един дявол.” Невежеството, незнанието в света е големият дявол, който заблуждава хората.(49, с. 55 и 356)

 

Няма безполезни неща в света. Щом нещо е допуснато, то има някаква цел. Ето, на земята съществува зло и добро. От по-високо гледище това, което на земята е зло, като отиде горе на небето, става добро. И обратното – доброто на земята е зло на небето. Дали ще приемете това твърдение, или ще го отхвърлите, не е важно. Аз нямам време да се впущам в подробности и обяснения. Да се твърди, че злото на земята е добро на небето, е голямо противоречие. Наистина противоречие е това, но само за ония глави, които не искат да разберат същината на нещата. Бог е създал всичко много добре, но мнозина се спират върху временните неща и ги виждат в изопачен вид. Дебела е още човешката глава. Казвате: “Да махне Бог дявола от света, всичко ще тръгне напред!” Дяволът е отличен учител. Докато хората не поумнеят, той има своята задача между тях. Дяволът има една добра черта – той е честен. Понеже всякога си служи с лъжата, той казва: “Аз лъжа, никога не говоря истината.” Той остава верен на лъжата. В това отношение човек е неиздържано същество – някога говори истината, някога скрива истината. Дяволът казва за човека, че и Бог не знае де е, защото някога си служи с истината, а някога – с лъжата. Оня, който си служи и с двете, казва: “В тоя свят не може без истина, но не може и без лъжа; не може без добро, но не може и без зло.” Обаче Христос казва: “На двама господари не можеш да служиш едновременно.” Помнете: от Божествено гледище злото на земята е добро на небето. И аз казвам: страданията, които хората преживяват, носят големи блага за тях. Покажете ми един човек, който е минал само през радости, да е станал добър. Който е минал само през радости, не може да бъде доволен.(35, с. 78)

 

Питате защо Бог създаде вълците? – Бог не е направил вълците. Това е все едно да питате защо Бог направи мишката, която гризе, или защо Бог направи вилицата, с която бодеш. Всичко, което пакости и прави зло, е човешко изобретение. Бог ли е виновен, че двама души се карат и бият? Когато братята и сестрите се обичат, това се дължи на Бога, а когато не се обичат – това е човешка работа. Доброто иде от Бога, а злото – от дявола. Под “дявол” разбирам глупавия, неразумен човек, който отказва да изпълни волята Божия. Има два вида хора – едните доброволно изпълняват волята Божия, а другите не я изпълняват. Първите наричаме добри хора, светии, ангели, а вторите – лоши хора, злосторници, грешници. Те всякога вършат своята воля. Те са роби на дявола. Не мислете, че всички хора са от Бога родени, че са чада Божии. Чадо Божие е само онзи, който върши волята Божия. В който момент вършиш волята Божия, ти си Негово чадо. Щом измениш желанието си, не вършиш вече волята на Бога – ти си под влиянието на дявола. Значи моментът определя твоето място – дали си горе или долу.(45, с. 51)

 

Всеки сам трябва да докаже нещата, всеки сам трябва да намери истината. Всеки сам трябва да отива при Господа и сам да се връща. Това значи да придобие онова дълбоко вътрешно знание. Така ти ще разбереш какво значи изкушение. Някой път си радостен, но изведнъж състоянието ти се сменя. Казва: “Нещастен съм в живота.” – Това не е твоя мисъл, посетил те е някой дявол. Не въставай против него, но кажи: “Благодаря Ти, Господи, че ми изпрати тоя брат, да се разговарям с него.” Вие мислите, че дяволът е лош. Аз ще говоря добре за него. Някога и той е бил добър, но паднал и сгрешил. Ще възразите: “Казано е в Писанието да се противим на дявола, на злото в света.” Това значи: търкай дявола, докато прогледне и види светлината пред себе си. Щом дойде светлината в ума му, той ще се откаже от кривия път.(35, с. 11)

 

Който иска да расте и да се развива, той ще работи едновременно и със злото, и с доброто. Злото само никога не работи. То е най-големият аристократ в света. То знае само да заповядва. Щом го сложиш на работа, то проявява всичката си гениалност. Една българска поговорка казва: “Накарай дявола да работи, да те научи на ум.” Голям майстор е дяволът. Той влиза навсякъде, но не можеш да го познаеш. Защо? – Всеки час си мени костюма. Той работи денонощно като търговец, като учен в своята лаборатория, като професор и т.н. Той прави опити на студентите си, реже животните, изучава ги заедно с тях.(1, с. 294)

 

Аз изхвърлям думата “равен, равенство” от Божествения речник. Туриш ли тая дума в речника, дяволът веднага ще те посети. Братството е на място, но равенството е изопачена дума. Братството почива на Любовта.(75, с. 111)

 

Помни: християнската философия, като практична философия на живота, препоръчва на всички хора да не се произнасят за злото, както и за дявола. Никой няма право, нито власт да съди дявола и да се произнася за него.(79, с. 152)

 

В Божествения свят разрушенията не се допускат. Всичко в света трябва да твори! Защото злото и грехът са само ребуси за хората. Казват за някого, че бил голям грешник. Това показва, че този човек е майстор на големите грехове, затова аз бих желал да имам някои от неговите ребуси. Такива хора са много изобретателни. Някои се опълчват против дявола, но съвременното общество не знае колко то дължи на него! Вие трябва да благодарите на дявола. Ако той би изчезнал само за един ден от света, би настанал голям смут: парите щяха да се обезценят, свещениците нямаше на кого да проповядват, майките нямаше да раждат, нямаше да има ядене; стомахът, дробовете, мозъкът щяха да се откажат да работят, всички щяха да бъдат свободни и т.н. А днес всички говорят за дявола, че бил много лош. Когато имате кола, която изнася вашата смет, както и тази на вашите познати, вие всички казвате: “Ех, колко лошо мирише този боклук!” Не, благодарете на тази кола, която ви изнася сметта, иначе вие бихте се разболели, ако сметта останеше между вас. Ето защо и вие днес трябва да благодарите на този велик дух, който носи греховете на хората. Който и да сгреши днес – все дяволът е виновен! А пък аз ви казвам: този дявол е отличен учител. Някой път го срещам, поздравявам го и го питам: “Къде си ходил?” – “Живея между тези културни хора, които само се бият, избиват се; аз ги уча на едно, те вършат друго, а после се оплакват на Баща си, че все аз съм бил виновен за техните грешки.” Христос казваше: “Видях Сатана как падаше отгоре надолу като светкавица.” Аз ще кажа: видях как слънчевите лъчи падаха отгоре надолу. Какво означава падането? – Ако слънчевите лъчи не бяха падали, какво щеше да стане със Земята? Съвременният християнски свят е пълен с противоречия и заблуждения, а няма Учители, които да обяснят правилно нещата, както са в природата.(125, с. 170)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...