Jump to content

ОБЯСНИТЕЛНА БЕЛЕЖКА


Recommended Posts

ОБЯСНИТЕЛНА БЕЛЕЖКА

Настоящите 3 сказки изнесохме пред уважаемите пловдивски граждани, а и пред българския народ чрез напечатването им, за да се чуе и види, че учението на Всемирното Братство в България, ръководено от Учителя П. Дънов, е едно учение високо-научно, религиозно, нравствено-философско, което хвърля една светлина и един мост между официалната наука и мистичната страна на Христо­вото учение, за да се приложи то в неговата пълнота и чистота. С методите на това учение се цели и падналият в отрицания да стане добър човек, а християни­нът - истински християнин.
Това учение започва с въздържание от тютюн, алкохол и пълно вегетари­анство. То поставя като основа разумното използуване проблемата за хранене­то, пиенето, дишането и използуването на светлината - основа за едно здраво тяло и бодър дух; като цел - чистите мисли, желания и добри постъпки за един морален живот; като лост и ръководител - Христос и Неговото учение.
То не е нито против държавен строй, нито против църкви, нито против закони, защото в основите си започва с истината, правдата, любовта към всички хора и мъдростта в живота. И всеки може чрез разумните методи да ги постигне.
То не е никаква секта, както за съжаление някои наши сънародници мис­лят. Не е нова религия, нито е против някоя религия. То е една опитна школа за живота, една окултна школа, в съгласие със законите на живата природа и Хрис­товото учение, изключително основано на опитите - физически и духовни.
То цели да се проявят тия качества с любов и стремеж от всекиго първо вътрешно, а не с насилие външно. То цели да издигне личността, семейството, дома, държавата, човечеството.
Ние, последователите на Всемирното Братство, един от които съм и аз с цялото си семейство, и които сме от 15 години, а някои други - от 20-25 години, сме изучили чистосърдечно и живота, и чистотата на този живот, и знанието и силата на Учителя П. Дънов. Чрез неговата уста се лее слово, което чистите души ще разберат: едни - с първо слушане, други - чрез четене и вдълбочаване в неговите беседи. За нас са важни резултатите на туй учение.
Ето защо ние смело казваме на разумните и чисти хора да се заинтересу­ват и да го изучават - литература има.
Ние не желаем народът ни да остане сляп в съзнанието си, както братята евреи преди 2 хиляди години, а да изучава туй учение.
Ние не желаем първо другите държави и народи да го изучат и да идват да го проверяват и се радват, а българският народ да се учи от тях.
Ние трябва да оценим какво има в България! Затова от сърце желаем на­шите управници, духовници, интелигенция, чистите хора да изиграят ролята на рибарите-апостоли преди две хиляди години, а не ролята на тогавашните големци и учени, и да се приложи, поне след 2 хиляди години, Христовото учение в негова­та пълнота и чистота.
Не е въпросът то да се знае и прилага само от отделни личности, а от всеки християнин и добър човек.

Авторът.

Печатница Хр. Г. Данов
Пловдив, № 119/1934 г.

ПОЯСНИТЕЛНА БЕЛЕЖКА[1]

Понеже спомнихме на някои места за учението на Всемирното Братство, като изнасяме тази беседа пред Пловдивските граждани - България, а чрез на- печатването й - и пред българския и братския югославянски народи, ще доба­вим, че това учение, появило се преди 44-45 години, на чисто българска почва, ръководено от Учителя на Всемирното Братство, е една велика школа, едно прак­тическо училище за живота на земята.
То е високо научно, нравствено-философско учение, чрез което се хвърля една светлина и един мост между официалната наука и мистичната страна на Христовото учение, за да се разбере у\ приложи то в неговата пълнота и чистота.
Това учение е за всички, добри, честни и трудолюбиви люде от всички народности, религии, професии, които искат доброто не само на себе си, но и на семейството, обществото и всички човеци.
С методите на това учение, пригодени според интелекта, схващанията и условията на европейските народи, цели се и падналият човек в отрицание да стане добър, а християнинът - истински такъв, с което ще се премахнат всички противоречия в живота и хората ще заживеят в братолюбие. То зачита и уважа­ва човешката личност, защото Бог живее в нея.
Чрез това учение се цели да се създаде пълна свобода на мисълта и лич­ността, но не изразени в слободия, а в рамките на любовта, мъдростта, истина­та и правдата.
Чрез същото се цели да се постигне:
 
1. Истинското търпение, чрез което се идва до положение да се обича всяка човешка душа и да се не прави насилие;
 
2. Истинската кротост, чрез която ще се добие един чист външен и вътре­шен живот, с което да се заглуши гневът и яростта у човека.
 
3. Истинското смирение, като основа за заглушаване на алчността и гор­достта - най-главната пречка за пробуждане на човешкото съзнание.
Затова между другото, то започва с въздържанието от алкохол, тютюн и пълно вегетарианство, но не като фанатизъм, а като здравословна предпостав­ка, като условие за по-нататъшно телесно и духовно усъвършенствуване.
То поставя като друга основа: Разумното осъзнаване на проблемата на храненето и правилното й прилагане. След това има пред вид пиенето, дишането и използуване на слънчевата енергия. Това са важни фактори за съзиждане на едно здраво тяло и бодър дух. А като цел, това учение поставя чистите мисли, желания и разумни постъпки за един морален живот. И най-после, като лост и ръководител - Христос и Неговото учение.
То не е никаква секта, както и Българската държава призна това през 1938 г. То не е против църкви, против религии, нито прави нова религия, защото гдето са любовта, мъдростта, истината и правдата, там всичко по братски се урежда. И всеки може чрез разумните методи да ги постигне!
То цели горните качества да се постигнат със стремеж от всеки едного, първо вътрешно и после външно, и то без насилие.
10003.jpg
10004.jpg
Ние, последователите на това учение, сме изучили чистосърдечно чистота­та му, а и знанието, чистотата, живота и святостта на Учителя. Той е пратеник Божий! Чрез неговата уста се лее слово, което само чистите души ще разберат: едни - с първо слушане, други - чрез четене и вдълбочаване в неговите беседи, трети - чрез разговор с някои от последователите му.
А за нас са важни резултатите на туй учение! То се яви тъкмо в едно вре­ме, когато голяма част от човечеството се е отклонило от живота на разумната природа и от правилния, моралния и Божествен живот.
Той държи 4 пъти седмично своите беседи, без да се занимава специално, и е извор на Божието Слово! Тези беседи се държат на «Изгрева» в София (така се нарича местността, където живее Учителят и много негови последователи), които се печатат и четат в цяла България и в другите страни. Досега има повече от 150 тома беседи, печатани на български, от които доста и на други езици, както в България, така и в странство.
Ето защо, ние смело казваме на разумните и чисти люде да се заинтересо­ват и да го изучат!
Ние не желаем българския и югославянския народи, и изобщо славяните, да останем слепи в съзнанието си спрямо това велико учение, както братята евреи преди 2000 години към Христа и Неговото учение. Ние желаем тия народи първи да изучат туй учение, и то без предубеждение, защото това е едно рядко небесно благоволение за всички ни. То е главно за нас и после за другите!
С тия кратки пояснения, надяваме се да бъдем чути, та поне след 2000 години да се приложи Христовото учение в Неговата пълнота и чистота!
Само така ще можем да избегнем страданията, които са надвиснали над нас от световната война и нейните съпътници - унищожения на култура, цивили­зация, глад, болести и природни стихии.
Нека добавя накрая и чистосърдечно, че този мой скромен труд, тази свет­лина, която съм придобил в продължение на 20 години с опити в живота и я поднасяме на моите братя и сестри човеци, се дължи изключително на Учителя.
22 Март 1940 г., Белград. Югославия.

Зъболекар Михаил А. Стоицев

ул. «Болярска» № 16 - Пловдив - България.

----------------------------------------------

[1] През 1940 г. Михаил Стоицев преработва публикуваната си брошура от 1933 г. за нуждите на своето пътуване за лекциите си в Белград, Югославия, през март 1939 г. Той я публикува през 1940 г. под заглавие «Най-разумният и най-високоморалният живот за човека», с нова пояснителна бележка, която публикуваме на тази страница. Но първото му издание има повече сили и дух. Ето защо го публикуваме изцяло, (бел. на съставителя Вергилий Кръстев)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...