Jump to content

11. Обяснителна бележка


Recommended Posts

XI. Обяснителна бележка

Природата има един закон, който гласи:
Когато разумният човек се труди постоянно и безкористно, той придобива повече блага, които използува не само за себе си и ближните си, но раздава и на другите.
По същия закон, такъв човек използува разумно не само силата на храна­та и водата, но и психическата сила на слънчевите лъчи, въздуха и топлината. Той не само ги задържа и използува за себе си, но ги предава и на други, във вид на разумни съвети и опити.
Пак по същия закон, разумният човек използува не само науката, но и висшата музика, поезията и художеството за своето усъвършенствуване. Така, той използува науката за разширение на съзнанието и придобиване светлина на ума; използува музиката за пробуждане на висшите трептения на душата; поези­ята - за пробуждане въображението и творчеството в живота, а художеството - за преценка и радост на външните форми на човека и природата.
Така също, разумният човек използува и духовната наука, която в основа­ва си, особено християнската, има за цел възпитанието и облагородяването на сърцето. Обаче, щом всичко хубаво се примеси с низши човешки разбирания, страданията идват.
И действително, при този хаос в живота, да се не чудим, че сме дошли до днешното положение - избиване на човешки същества, унищожаване на ценнос­ти и лишаване от блага за живота.
 
И затова, ценейки навсякъде тия сказки от народа, една учителка, кому- нистка, с идеални разбирания, като чу всичко от сказката, ето що каза: «Прияте­ли, това учение, за което чухме, е най-великото в света, за живота. То е истин­ското Христово учение с новите и хубави идеи, които сега се прокарват. И щом го разберем и приложим, ще бъдем всички добри люде.»
 
Един кмет, партизанин, в едно голямо село, след като изслуша всичко, въодушевен стана и каза: «Драги селяни, този човек е дошъл между нас да ни подаде ръка и ни извади из тинята на живота, той ни упътва към един истински живот. Щом ние разберем и приложим всичко, ще бъдем отлични граждани. То­гава ние ще бъдем образци в живота и ще вземат пример от нас.»
И действително, при тези недъзи и отклонения в живота, не е лесно днес един обикновен човек да прегърне съзнателно въздържанието от алкохол и тю­тюн, като първа стъпка към един по-чист и разумен живот.
Не е лесно да убедите един обикновен или учен човек съзнателно да прие­ме едно разумно хранене и въздържание от месо. Тук се крие не само въпросът за здравословното състояние на човека, за да се запази от разни болести на месото, но и етическата - да се не отнема животът не само на човека, но и на животните, особено домашните, на които използуваме не само труда, но и всич­ки техни продукти.
Тук се крие гаранцията за прекратяване в бъдеще и на войните - първо, в самия човек, после - в семейството и най-после - между народите. Обаче това трябва да се приложи с пълно съзнание и доброволно.
Не е лесно един човек съзнателно да изкоренява своите недъзи и да ги заменя със съответните добродетели.
Не е лесно да накарате човека съзнателно да работи с мисли и със Слово за общото благо на цялото.
Не е лесно да убедите учения и простия да се работи само с положително­то - само с доброто.
Не е лесно днес да се убеди свещеникът, пастирът, ученият и обикновеният човек да схванат правилно еволюцията на човешката душа, която трябва да ра­боти за своето усъвършенствуване още от детинство. Също да се разбере и зако­нът за възмездието, който иска още от детинство да се не греши и да се не вършат лоши неща. Защо? Защото, който прави зло, не може да чака добро. Всичко се плаща.
След всичко това иде да се приложат истината и правдата, в тяхната абсо­лютна чистота.
Само след това може да се открие, че Творецът е и в светлината, и във въздуха, и във водата, и в храната. И когато разберем това, няма да търсим този Творец някъде във въздуха, в облаците, а в сърцето на човека, в проявите на доброто. Тогава ще схванем, че човек за човека е брат.
След това, по пътя на опитите и вярата, ще открием, че има Творец.
Ето защо, ако ние не вървим по този път - да се усъвършенствуваме и станем честни, разумни, добри, справедливи, да работим всичко с любов и да разпределяме благата справедливо за общото благо на цялото, както изтъкнах­ме и по-рано, нищо не сме, макар да носим етикет, че сме религиозни, християни или комунисти.
Ние ще бъдем като в бурно море в параход, без капитан.
Вървейки само по този път, ние ще дойдем до истинската свобода, която се добива само в живот за истината, която изключва насилието. Ще дойде ра­венството, което почива на справедливостта, добита чрез правдата. Ще дойде братолюбието, което почива на безкористната любов.
А истинската свобода, равенство и братство почиват върху хармонията на ума, сърцето и волята.
Ето защо, стремил съм се в своите сказки, особено в учебните заведения, да засягам вярата в доброто и в проявата на една безкористна любов, братолю- бие и живот в истината и правдата, за да се прояви разумният живот.
И действително, кому не са нужни тази четири елемента, или тези четири магически сили? Нали те са, чрез които ще се прояви истинската свобода, ра­венство и братство?
И понеже идеите на Всемирното Бяло Братство включват всички принципи на живота, заедно с четирите елемента, основните елементи, заедно с всички научни и духовни начала на живота, ние препоръчваме от сърце на всички чита­тели да изучават това учение.
Това учение е велико! То е истинското ново, което ние, българите, още не сме разбрали и приложили в живота си.
И затова не трябва да останем слепи, както не разбраха и не приеха Хрис­та преди две хиляди години.
Не след дълго време, хора от други държави, които изучават туй учение, ще дойдат да ни го разправят, а ние ще се срамуваме, както някога с мистично- социалния мироглед на богомилите.
Ето защо, малката България, ако приеме тия идеи, ще играе голяма духов­на роля, не само за сближение на славяните, но ще даде и най-ценното духовно учение на целия свят.
Обаче първо трябва да проявим качествата на добрия човек и после да работим за побратимяване на човечеството.
Аз вярвам, че това ще стане, макар и по-бавно.
Ето защо, пак повтарям, желая от сърце доброто на българския народ, на славянството, на цялото човечество. Желая истинският мир и братолюбие да почиват върху истината, правдата и социалната справедливост.
Това е учението на всички Учители на човечеството, на всички истински учени и на всички, които вярват в доброто и любовта.
Разумният живот е в съгласие със законите на Живата Природа, то е ис­тинското Христово учение, то е Божественото учение на живия Бог.
Нека най-после, след две хиляди години, след страданията и опита на тия войни, се опомним и заживеем истински живот на творчество и разумна взаимо­помощ.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...