Jump to content

3.1. Тъжба от д-р Иван Жеков до прокурора при Софийския областен съд от 30.VI.1939 г. До г-н Прокурора при Софийския областен съд Вх. № 13991/30.VI.


Recommended Posts

3.1. Тъжба от д-р Иван Жеков до прокурора

при Софийския областен съд от 30.VI.1939 г.

До г-н Прокурора при Софийския областен съд

Вх. № 13991/30.VI.39 г.

ТЪЖБА

от

Д-р Иван Жеков, лекар, София,

квартал «Царица Йоанна» № 1245

против

Константин Николаев, София,

ул. «Раковски» № 32 - старши техник

в арх. дирекция при Столичната община

по чл. 352 и поел. Н. 3.

Господин Прокуроре,
През 1930 г. построих една къща на горния адрес, състояща се от 2 етажа, с по една стая и антре във всеки етаж. Тогава кварталът бе в землището на с. Слатина и както мойта къща, така и всички останали се строиха без план. По-късно, през 1933 г., с царски указ бе утвърдена дворната регулация на квартала и оттогава строежите се извършваха само по утвърден план.
През лятото на 1938 г. съседът ми, г-н Петко Епитропов, започна да строи къща и навлезе в моето место около 10-12 метра. По този повод се оплаках в общината - архитектурното отделение, и поисках да се направи проверка на местото му. Яви се обвиняемият Кон. Николаев и каква проверка е правил, не зная, но един ден получавам едно постановление от общината, с което ми се предписва да съборя къщата си. Изненадан от това, направих постъпки в общината за отмена на постановлението, защото сметах, че има некаква грешка по това. Там прочетох един акт, съставен ми също от обвиняемия, в който се казва, че къщата съм построил през 1934 г. без план и разрешение и след като е била утвърдена дворищната регулация, следователно извършил съм нарушение на чл. 17 и 47 от Закона за благоустройството и следвало да ми се събори къщата. От преписката, образувана по този повод, намерих между другите разни сведения на обвиняемия и следния негов официален до началника му доклад: че постройката, за която е съставен акт N° 584, е построена през 1934 г. и нарушава дворищната регулация и чл. 17 и 47 на Закона за благоустройството «Когато трасирах съседния парцел на г-н П. Епитропов, д-р Иван Жеков призна пред мен, че въпросната постройка е строил след утвърждението на плана, без разрешение и позволителен билет и др.»
Въз основа на този официален доклад на обвиняемия общината издаде постановление, с което нарежда да ми бъде съборена къщата.
С тези си действия обвиняемият Константин Николаев е извършил престъпление по чл. 352 Н.З. [от Наказателния закон], защото даденият от него доклад, който е послужил като основание да ми събори къщата, е лъжлив в съдържанието си, тъй като всички данни в него са лъжливи, неверни и измислени, защото къщата съм строил четири години преди датата, която той сочи в своя доклад, и поради тази причина със събарянето на къщата ми мен бяха причинени големи вреди и загуби.
Доказателства:
За установяване на горните обстоятелства, моля да се изиска и приложи към настоящата: целата преписка, образувана по този доклад, която се намира в Столичната община - архитектурна дирекция, а една част сега е в Министерство на благоустройството, която също да се изиска оттам.
За установяване на това, че къщата ми е строена през 1930 г., много по- рано от датата, която обвиняемият сочи в своя лъжлив официален доклад, моля да се призоват и разпитат свидетелите:
 
1. Георги Костов, бивш Софийски областен архитект, София, ул. «11 август» № 4;
 
2. Константин Иванович, подполковник от запаса, София, ул. «Оборище» № 75;
 
3. Георги Капитанов, чиновник, София, квартал «Царица Йоанна» № 1316;
 
4. Иван Лазаров, София, ул. «Стефан Караджа» №15/17;
 
5. Ангелина Лазарова, домакиня, същия адрес;
 
6. Никола Табаков, квартал «Царица Йоанна» № 1237;
 
7. Лучия Бертоли, квартал «Царица Йоанна» № 1270;
 
8. Игнат Котаров, същия квартал - №1269;
 
9. Д-р Методи Константинов, същия квартал - №1226;
 
10. Дженка Бошова, същия квартал - №1330;
 
11. Данко Хараламбов, същия квартал - №1255;
 
12. Христо Танушев, полковник от запаса, същия квартал - № 1226;
София, 30.6.1939 г.

(Подпис): Д-р Иван Жеков

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...