Jump to content

КРАСИВ ЧОВЕК


Recommended Posts

КРАСИВ ЧОВЕК

Няма човек, който не желае да бъде красив. Всеки иска да бъде красив. Това желание е напълно естествено. Обаче желанието на човека да бъде красив без Истината, това е несъвместимо. Красота без Истина е в състояние да причини най-голямото зло на човека. Красотата не може без Истината ... Ако в желанието има Любов, то е от Бога. Щом има Любов, там е красотата, там е Истината. Няма ли Любов в това желание, там Бог отсъства. Щом Бог не е там, тогава и красотата не е там. Щом красотата не е там, тогава Истината не е там и това желание не е на мястото си. Ако в едно желание има любов, тогава ще има и красота, и Истина, и то непременно ще бъде добро. Който има Истината в себе си, той е красив човек. (НАШЕТО МЯСТО - 31).

Красив човек е онзи, който е красив по ум и по тяло. (Божествен И ЧОВЕШКИ СВЯТ - 413).

Красотата трябва да бъде изразена в главата, лицето, ръцете, краката, в цялото тяло, в походката, в поведението. (МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН - 21.05.1991).

Като изучавате цвета на лицето на красивите хора, ще забележите три характерни цвята: бледо розово, белезникав и слабо, едва забележимо жълт. Първият цвят показва, че този красив човек живее повече в чувствата; вторият живее повече в мисълта, а третият е излязъл и от двата свята и се занимава с възвишеното, великото в света. Красотата на третия тип наричаме „духовна красота. Когато човек се моли постоянно, когато чете духовни книги и се занимава с красиви работи, лицето му придобива особени линии, особена красота. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - 34).

На млади и на стари, очите ви трябва да бъдат чисти, прозрачни, както водата в някой чист извор е бистра ... Очите ви трябва да имат мекота ... Очите ви трябва да изразяват интелигентност, да бъдат извор на вашите мисли. Да се вижда, че в този извор има любов, стремеж и цел и че той изтича, не мяза на кладенец, а има стремеж да се влива в далечното море. Който ви погледне, да знае, че у вас тече любов, благословение за хората ... В очите ви трябва да се забелязва решителност и сила, че можете да изпълните всичко. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ – 1922 г. - 341).

Очите на красивия човек нито са много отворени, нито много затворени ... В красивия човек сянката, която пада от горния клепач, минава през средата на зеницата. При това посоката на лъча, който излиза от очите му е възходящ. Той живее на Земята, но умът му е зает със светли, възвишени мисли, а сърцето - с благородни чувства. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЬЛ - 32).

Какви трябва да бъдат веждите на красивия човек? - Нито много тънки, нито много дебели, но в никой случай сключени. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - 39).

Изучавайте челата на хората, да различавате челото на красивия човек ... Челото на красивия човек е особено. В красивия човек преобладават повече чувствата, отколкото мисълта. Той не е философ, не е мъдрец, но експанзивен човек, с добро сърце. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЬЛ - 32).

Какъв е носът на красивия човек? Някой ще каже, че красивият нос трябва да бъде „гръцки тип.” Не е така. Гръцкият тип показва интелигентност, той изразява повече красота на интелигентност, но не и красота на линията. Красивият нос не е много широк, нито много сплеснат ... Носът на красивия човек се отличава с лека, едва видима подвижност, която говори за будност на съзнанието. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЬЛ - 32).

Щом носът е красив, и умът ще бъде красив; щом устата е красива, и сърцето ще бъде красиво. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - 41).

Устните не трябва да бъдат нито много тънки, нито много дебели. Както при хора с дебели устни, така и при хора с тънки устни, ритъмът на сърцето не е правилен. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - 39).

Кои линии правят човека красив? - Които Природата е поставила. Всички хора се усмихват, но не всички усмивки са красиви. Има линии на устата, които правят усмивката неприятна. Правете наблюдения върху очите, върху посоката на погледа, върху най-слабите помръдвания на носа, на устата в различните хора, за да си извадите сами заключение за красивите линии, както и за красотата на човека. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЬЛ - 32).

Какви са основните качества и линии на красивия човек? На челото, на носа, на лицето на красивия човек се забелязват тънки, фини линии. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЬЛ - 31).

Изобщо, всички части в тялото на красивия човек са съразмерни, с правилни съотношения помежду си. (БОЖЕСТ ВЕНАТА МИСЪЛ - 39).

В красивите хора чувствата играят важна роля. Тъй, щото, когато говорим за красотата в живота, имаме предвид проява на разумния живот чрез чувствата. Чувствата са по-близо до живота, отколкото мисълта, която се движи в по-високо поле на живота. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЬЛ - 32).

Каква е температурата на красивия човек? Ако пипнете ръката му, ще усетите приятна, умерена топлина. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЬЛ - 37).

За да придобият топлината на красивия човек, хората трябва да си въздействат съзнателно с красиви образи: камъни, растения, цветя, картини от Природата и т. н. По този начин ще внесат чувството към красотата като необходим елемент при възпитанието на младото поколение. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЬЛ - 37).

Красивият човек съзнава, че крие в себе си някаква сила, някакво обаяние. Движенията му са хармонични и в такт; когато се усмихне, едновременно се помръдват очите, веждите, линиите на челото и на носа. Не само това, но и движенията на цялото тяло в него са хармонични. Като ученици, вие трябва да наблюдавате хората, да изучавате линиите и движенията на красивите хора, да видите каква пластика има в тях, какви красиви движения правят те. Така ще различавате истинската красота от привидната, духовната от физическата. Някои хора са красиви само външно, като маски, но нямат никаква пластичност, никаква красота в движенията си. Те са наследили тази красота, но понеже нямат красив вътрешен живот, линиите на лицето им са неподвижни, в застой. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - 34).

Походката придава на тялото пластичност, музика. Когато красивият човек върви, движенията му са музикални. (ОТИВАНЕ И ВРЪЩАНЕ - 60).

Няма по-желано нещо за човека от красотата. Тя придава на тялото пластичност и музика. Когато красивият човек върви, движенията му са музикални. (ОТИВАНЕ И ВРЪЩАНЕ - 60).

Красивият човек има силно развита надежда, той не се обезсърчава. Скръбта и страданията могат да го посетят, но никога не го обезсърчават. Те са необходими за него, за да се развие по-голяма дълбочина на характера му. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - 37).

Истински красив е онзи, който е красив едновременно на физическия свят, в духовния и в Божествения. С други думи казано: красив човек е онзи, който е красив по ум, по сърце и по тяло. Следователно, ако човек не е красив, търсете причината за това или във физическия, или в духовния, или в Божествения свят. (БОЖЕСТВЕН И ЧОВЕШКИ СВЯТ - 412).

Всички велики Учители, които са идвали на Земята са били красиви. (СТЕПЕНИ НА СЪЗНАНИЕТО - 306).

Като ученици, вие трябва да се стремите към красотата, като нещо съществено в живота ви. Докато е красив, човек се радва на живота; изгуби ли красотата си, той престава да се радва на живота, но и хората вече не му се радват. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЬЛ - 39).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...