Jump to content

КАЧЕСТВА НА КРАСИВИЯ ЧОВЕК


Recommended Posts

КАЧЕСТВА НА КРАСИВИЯ ЧОВЕК

Красотата се дължи на вътрешната хармония в човека.

Красотата не иде сама по себе си. Тя е вътрешен органически процес, резултат на хармонично съчетание между човешката доброта, мисъл и воля. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 251).

Кое прави човека красив? - Моралният живот. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 33).

Човек се обича не само за външните си черти, но и за вътрешните. Вътрешните качества го определят като човек. Те се отразяват и върху външността му. За пример: ако устата на човека е красива, това показва устойчивост на чувствата му. Ако челото на човека има две успоредни, напречни линии, те показват добре развита съвест. Този човек никога не лъже. Следователно човек се обича само за нещо красиво. Само красивото в човека се обича. (СТЕПЕНИ НА СЪЗНАНИЕТО - 67).

Красиво трябва да бъде човешкото тяло. Това се постига чрез правилен и хармоничен вътрешен живот, това значи да храни човек правилни мисли и чувства, които са в състояние да поддържат красотата и пластичността на мускулите на лицето. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 362).

Светлината на ума и топлината на сърцето са капитал, който прави човека млад и красив. (КРАСОТАТА НА ДУШАТА - 15).

Красотата иде от мъдростта. Само мъдрите хора могат да бъдат красиви. Тяхната красота е пластична, подвижна, а не статическа. (СТЕПЕНИ НА СЬЗНАНИЕТО - 306).

Красотата има няколко отличителни качества: доброта, сила, мекота и разумност. Красивите хора са разумни. Някои могат да възразят, че и грозните хора са разумни. Не, грозният човек не може да бъде разумен. Ако грозният човек е разумен, тази разумност се дължи на някогашна негова красота. Сегашната му грозота пък ще донесе неговото бъдещо невежество. Забелязано е, че когато човек губи знанието си и става невежа, той започва да погрознява. (БЪДЕЩОТО ВЕРУЮ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО - 85).

Зад красотата се крият известни добродетели. Тя се изразява в пластичността на лицето, в интелигентността, в разумността, в благородството на чувствата. Красивият е волев човек. В него брадата е добре оформена. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 66).

Три неща са необходими за придобиване на красотата: любов към Любовта, т. е. свързване с Природата, за да се оформи човешката уста. Любов към Мъдростта; тя ще оформи човешкия нос. Най-после, любов към Истината; тя ще оформи челото, погледа и очите. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ – 40).

Който не види и не познае Любовта, красив не може да стане. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 164).

Красотата е израз на Любовта. Следователно, който не люби, той не може да бъде красив. Красота без любов не съществува. Красота без любов е мъртва. (СВЕТОТО МЯСТО - 4).

Човек не може да бъде здрав, нито красив, ако не мисли, не чувства и не постъпва добре. (ЛЪЧИ НА ЖИВОТА - 35).

Само красивият човек проявява Истината. Стремете се към красотата, за да проявявате Истината, вложена в душата ви. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - 40).

Красотата на човека седи в неговата душа. (КОЗАТИВНИ СИЛИ - 31).

Няма по-красиво нещо от това, да бъде човек тих и спокоен, да носи мир в себе си. (КРАСОТАТА НА ДУШАТА - 23).

Красотата е живо нещо. Външната страна на красотата в човека се изявява в неговата сила. Значи, силата на човека седи в красотата му. Човек е силен дотолкова, доколкото е красив. Между красотата и силата съществува зависимост. Тази зависимост се дължи на някакво хармонично съчетание на силите, които действат в човека. Красивият човек може да не съзнава това хармонично съчетание на силите в себе си, но Природата вече го е кредитирала. Тя сама се наслаждава от неговата красота. (БЪДЕЩОТО ВЕРУЮ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО - 85).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...