Jump to content

4. Едно мнение за природолечението


Recommended Posts

4. Едно мнение за природолечението

Библиотека за природолечение. Брой 2.

Редактор: Д-р Иван Жеков, 30.XI.1940 г., стр. 1.

Проф. Д-р Плодоядов [псевдоним на д-р Иван Жеков]

Природолечението има едно най-широко поле на действие. Като се ограничавам само в лечебното поле, ще кажа:
 
1. Като употребява естествените средства: въздуха, водата, светлината, слънцето, неотровните треви и пр., то ще ни освободи отчасти от трибута, който плащаме за странство, въобще, за лекарствата и частно за специалитетите.
 
2. Като преценим по-добре нашите здравословни извори и центрове, слънчевите пясъчни брегове, блестящи и весели планини, ще заработи да подобри горската индустрия.
 
3. На природолечението предстои ролята да разреши проблемата за туберкулозата и оная за алкохолизма, без да прибегне до смешните крайности на американската възбрана и на днешната борба против туберкулозата с «червените рози».
 
4. Като привлече работника към земята, ще ограничи безработицата.
 
5. Като подобри живота по истинските нужди на организма, ще улесни разрешението задачата за хляба, ще спести нашето наследство по говедовъдството, то ще увеличи в голяма част гроздето като храна за населението и ще даде подтик на земеделското развитие и производство.
 
6. Ще дисциплинира спорта, гимнастиката, труда, почивката, като ще разпредели данните на разтревожения модерен живот, ще доведе до хармоничното развитие на тялото и душата.
От това кратко изложение се вижда какви висши граждански и хуманни цели има природолечението, как може да привлече една свободна душа и съм убеден, че като се приложат напълно, ще разреши всички или почти всички икономически и социални проблеми. И като се реализира в скоро време, ще преобрази всичкия социален ред на лъжливите учени и пророци. Искаме или не, природата лекува (Natura sanat). И тука е всичката истина, че природолечението ще пребъде вечно.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...