<

Към съдържанието

  • Log In with Google      Вход   
  • Регистрация


                       


№50 /ПЕНЮ КИРОВ1901


  • Please log in to reply
Няма други мнения в тази тема

#1 Северина

Северина

    Отличен работник

  • Потребител
  • PipPipPip
  • 749 Мнения:
  • Отговорете на въпроса:1864

Публикувано 10 април 2013 - 04:38

№50 /Пеню Киров/  гр. Бургас, 21 март 1901 г.

Любез. ми бр. Дънов,

Писмата ти от Варна и онова от с. Гьозекен получих, но само че това, второто, получих на 20-и того и не можах да намеря това лице, за да Ви пиша и [да] пратя писмо по него.

Благодарен съм много, загдето ме не забравяш.

Домашните ми работи стоят тъй, както изначало ти писах. Те ме викат става няколко пъти и искат да кажат, че не са ме пъдели, но аз, според както ме наставлява нашият небесен Отец, тъй и следвам. Много мъки прекарах около 10-15 дни, лицето ми се измени, но Бог дойде и ме утешава. На 13-и март прекарах и една смърт. Историята е следующата: В този ден на обяд, като се хранех в една гостилница, когато вече щях да привършвам, глътнах по погрешка едно кокалче, което застана на гърлото ми. После слезе още по-надолу – и така нито излиза, нито отива навътре, а продължаваше да ме реже, защото че и резливо било. В таквоз положение аз тичам в една аптека. Лицето, което дирих, отсъстваше. Отивам на другата аптека, казаха ми, че те и докторът не могат ми помогна, но да отида в болницата. Отивам и там. Като ме прегледаха, казаха, че е много навътре и не може ми се помогне, а да се обърна за съвет към Д-ра. Отивам да диря д-р Миркович – и той го няма, а болките много, и при това все се мъча да повръщам и ми текат от стомаха слюнките. Знам, че Сатана ми направи това, но какво да правя. От мъки отивам при морето, защото ми беше стидно да обръщам вниманието на хората в града. Аз бях се молил, като отивах в болницата, но рекох да се помоля пак на Отца. И тъй и направих. Докато изказвам, че никой освен Него няма да ми помогне, ето, че се издух с голяма сила и повърнах малко храна, което по-рано, колкото и да се мъчих, не можа да стане. И даде Бог, и се избавих. Боля ме пищеварителният канал няколко дни, но днес съм здрав и добре. После ми каза Гавраил, че това било дело на Сатана, но Бог осуетил неговите намерения.

Добре щеше да сториш да дойдеш в Бургас.

Докторът си замина. Не зная получи ли писмото му, пратено от бр. Тодор. Неговият план по работите за разпореждане на имота му не ми се харесва29.

Ний тук чакаме Господа.

Съкратявам писмото си, защото всичко с писмо не може.

Приеми сърдечните ни поздравления от всички ни тук, за които ти е известно.

Твой верен в Христа Господа: П. Киров


_________________________
Обяснителни бележки:

29 Вероятно става дума за завещание на д-р Миркович.


Източник: Епистоларни диалози - част ІІ (1898–1900г.)Facebook коментари
0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни