Jump to content

ЧАСТ I. ВСТЪПИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ ВЪВЕДЕНИЕ*


Recommended Posts

ЧАСТ I. ВСТЪПИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ ВЪВЕДЕНИЕ*

Предлагаме на читателя този кратък преглед на принципите, върху които е изградена световната астросоцшлотия, с цел да го улесним при философското и метапсихичното разбиране на историческите събития и процеси, чието настъпване и развитие е функция на съвпадите на тежките планети: Плутон, Нептун, Уран, Сатурн и Юпитер.

Без да претендираме, че нашата гледна точка за нещата може да породи у читателя твърдото убеждение, че ЗВЕЗДНИЯТ РИТЪМ слага своя отпечатък върху събитията в материалната, политическата, духовната и културната история на народите, все пак се надяваме да пробудим у него достатъчен интерес, така че той да размишлява за това като върху за бъдеща евентуалност,

* Бележка на съставителя: В оригинала тази глава е изнесена като Допълнение, в края на настоящия труд. По преценка на автора е отпечатана във френското издание след Предисловие - преди Трите ложи - и затова тук Ви предлагаме превода и. Konstantinov, Methodi. L’astrosociologie mondiale, Прев. от фр. вз. Марина Иванова. Paris, Omnium litteraire, 1972, р. 19 ÷ 55}. След набирането на материала, тази част от оригинала ми беше предоставена от Радка Николова Бешкова За сравнение с отпечатания текст включихме и оригиналът, който е въведен на първоначално определеното му място в ръкописа - в края на Supplement - Световната астросоциолсгия.

Съвпадите на тежките планети, техните цикли и преминаването им през знаците на Зодиака имат своите отражения във всички области от живота на държавите.

От най-дълбока древност астролозите от Халдея и Египет са знаели, че съществува зависимост между движението на звездите и историческите събития. Древните си служели с различни звездни ключове за предсказването на земетресенията, изригванията на вулкани, падането на цивилизации, появата на нови религии, избухването на войни и революции. Много от тези ключове са изгубени или са останали неразгадани в древните, забулени в тайна ръкописи. В наши дни, откъслеците от тези тайнствени познания имат само историческа стойност. Много автори надценяват стойността на това съкровище, завещано ни от древния свят. Съвременната наука, посредством експерименти, чрез законите на статистическата физика, чрез анализа, чрез корелацията в живата природа, тласна човешката мисъл далеч отвъд схващанията на древните.

Учителят, този велик Мъдрец, ни каза това, подкрепяйки го с доказателства: "Древните затваряли своите познания в храмовете си, за да ги запазят за избраните. Те използвали тези методи, защото познанията им били много ограничени, а социалният живот, науките и материалната култура все още не били развити. Управлението на държавата било в ръцете на фараоните, които изграждали всемогъщвството си върху мизерията на народните маси. Тези маси живеели в мрака на невежеството и робството.

Окултните школи на Запада действително разполагат с много методи, изработени според наследството на източната традиция, но тези методи не са в съгласие с живота на съвременния човек, а още по-малко - с толкова сложния държавен апарат в наши дни".

Новите принципи, които Учителят завеща на човечеството в хилядите си беседи, са като един извор на познания, който ще утоли жаждата на човешкия дух в търсене на истината.

Ние не подценяваме това наследство от древния свят. Обратно, ясно подчертаваме, че това наследство представлява една здрава основа, върху която се надграждат научните познания, които в своето развитие се доближават все повече до живототрептящата истина на великото космично единство - Животът за Цялото.

Като имаме предвид напредъка и перспективите на съвременната научна мисъл, смятаме за необходимо да предложим на читателя ново заглавие за нашето Допълнение* - Световна астросоциология, вместо да си служим с наименованието „политическа астрология”, използвано в Средните векове.

В действителност, страниците от историята на народите са написани върху тайнствения екран на Зодиака както чрез звездния ритъм на Слънцето - фактор с първостепенна важност, така и чрез ритъма на планетите от Слънчевата система - фактор с второстепенна важност.

Голяма грешка би било да се разглежда Зодиака като статичен в координатите на времето и пространството. Названията на Зодиакалните знаци не съвпадат с тези на съзвездията, тъй като знаците са в постоянно движение. Това движение създава условия за разнообразието на формите на живота, който разгръща потенциалните си възможности по пътя на прогреса. Зодиакът има свой дълбок философски и метапсихичен смисъл. Неговите знаци са електромагнитни полета, пряко свързани със съзидателните процеси на разумната природа, както и със съдбите на народите.

Всички видове царства - растителното, животинското и човешкото - имат своята небесна карта, записана в хрониките на историята. Земята, човечеството, расите, народите, обществата и дори най-малките социологически единици имат звездни моменти на раждане и на смърт в космическия свят. В природата няма нищо статично, затворените линии не съществуват в света на реалността.

* Забележка ла съставителя: Във френското издание тази глава е озаглавена Световна астросоциопогия. В този том виж превода на с. 9 ÷ 32 и оригиналът на с 123÷ 149.

Стр. 17/943

Следвайки пътя на Слънчевата спирала, нашата планета се носи в постоянно движещите се небесни сфери, които създават обективни условия за промени или ако се изразим на философски език, на "скокове" в природата и в човешките общества. Така говорят звездните хроники. Тези твърдения се правят и от съвременната научна мисъл, която изучава, както невидимите с микроскоп частици, така и творенията на Космоса - галактиките. С помощта на електронния микроскоп и на радиотелескопа, както и на космическите сонди, научната мисъл открива пътя на астрокосмичната синтеза.

Индукцията - метод на конкретна мисъл, който се прилага към триизмерния емпиричен свят, регистрира нашите възприятия. Дедукцията формира идеите въз основа на възприятията, а причинната мисъл, посредством законите на логиката и чрез метода на аналогията, образува понятията.

Това е ограничена сфера на геоцентричната концепция, с която си служи научната мисъл. Досега тя е търсила движещите сили на фактите и на явленията единствено в земни фактори.

Новата научна мисъл използва усъвършенствани методи: символите, съответствието, корелацията и интуицията. Тези методи позволяват да се проникне в сферата на едно хелиоцентрично схващане, което, чрез средствата на астрокосмичната синтеза, ни разкрива нови философски и метапсихични схващания - Животът за Цялото.

Именно в светлината на тези схващания, ние ще се опитаме да характеризираме елементите на звездните фактори, които са в основата на астросоциологията.

* * *

Индивидуалната астрология води началото си от Халдея, Асирия, Вавилон и Египет. Изучаването на политическата астрология, или както ние я нарекохме, световната астросоциология, започва в Китай. Китайските астролози са имали много точна представа за планетните цикли и са си служели успешно с тях. Трябва да отбележим, че планетните цикли са най-важните фактори в практиката на световната астросоциология. Предмет на световната астросоциология са събитията, отнасящи се до общностите, големите социални групи; расите, народите, който тя разглежда като биопсихични части от организма на човечеството. В древен Китай всички велики личности имали свои астролози. Тези астролози предсказвали историческите събития във време на война или на мир.

В Средните векове и в наши дни е особено силен интересът към индивидуалната астрология, за която се говори в многобройни трудове. През последните векове се забелязва засилен интерес към световната астросоциология, тъй като самата политика се превърна в световен процес, надхвърлящ рамките на народите и на континентите. Събитията се развиват много бързо. Времето и пространството сякаш се скъсяват, благодарение на мощната модерна техника.

На световния конгрес по астрология, състоял се във Виена през 1937 г, бе проявен специален интерес към световната астросоциология. В докладите на този конгрес, индивидуалният хороскоп беше разглеждан във връзка с по-обширни звездни карти, отразяващи съвпадите на тежките планети, както и техните цикли. Индивидуалните теми се разглеждат като функция от фактори с по-широкобхват във времето и пространството.

Както планетните цикли, така и затъмненията, новолунията, окултациите* (закриванията) на планетите и ингресиите† на Слънцето в небесните карти за сезоните упражняват силно влияние не само върху колективните, но и върху индивидуалните карти.

* Окултация има тогава, когато центърът на една планета пресича светилата. Това са пълни съвпади.

† Забележка на съставителя- Ингресия - на лат. Ingressio - навлизане

Стр. 18/943

Расите, народите, обществата, а също и големите социални, религиозни, духовни и културни движения, са живи и динамични цялости. Те се подчиняват на същите природни закони и на същите цикли както индивидите: раждат се, развиват се, достигат зрелост и западат в периода на старостта си.

По време на значимите периоди за колективните единици, историческите личности стават говорители и тълкуватели на големите социални, духовни и културни стремежи на народите,

Астросоциологията ни учи, че Великите Посветени са централните духовни и обществени двигатели, които дават началния тласък и първия импулс на дадена епоха. Техните звездни теми съдържат елементите, които характеризират общностите в тези епохи.

Гениалните хора, които работят в духовните и културните области, не могат да бъдат сравнявани с Великите Посветени, що се отнася до универсалността им. Гениалните, талантливите, културните и обикновени хора осъществяват великите стремежи на човечеството, които ни биват донасяни от Учителите. Учителите, в качеството си на двигатели на дадена епоха, разбулват философските и метапсихичните схващания на тази епоха.

Учителите са главните антени на звездния свят. В природата съществуват - е само механични закони, но и разумни закони, ръководени от Космичния Принцип.

В звездните теми на личностите, които играят важна роля е историята, се отразяват метапсихичните системи на подсъзнанието на расите и народите. Кредитът на народите е вложен най-вече в Световната Душа на Космичния Свят. В докладите, които бяха обсъждани на световния конгрес по астрология във Виена, се подчертава, че великите личности, двигателите на историята, са медиумите на колективните психични склонности на епохите и на културите.

Струва ни се, че а настоящето въведение хвърлихме малко светлина върху главните астросоциологически фактори. В следващите глави ще се опитаме да дадем по-точна информация за тези фактори. Надяваме се, че читателят ще може да изпита вътрешния подтик, необходим за задълбоченото разбиране на тази материя, която ще бъде предмет на едно по-разширено научно изследване в близкото и в по-далечното бъдеще.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...