Jump to content

20. ЗАМЕРВАНИ С КАМЪНИ НА ИЗГРЕВА


Recommended Posts

20. ЗАМЕРВАНИ С КАМЪНИ НА ИЗГРЕВА

Аз съм дошел за първи път на Изгрева през 1928 г. с баща ми. Той дойде с воловете от с. Мърчаево да изоре нивите на Изгрева и да ги засади. На Изгрева няма кой да работи. На Изгрева има хора за разходка, но няма кой да работи. Разхождат се и си приказват. По онова време младежите учат в училище и в университета. А другите, които се събират да слушат Учителя, те са хора за слушане, а не хора за оране и копане. Та, извикаха баща ми да оре нивата на Изгрева. И така аз дойдох с него и за пръв път видях Учителя. За пръв път влязох в салона на Изгрева през 1928 г.
А на Изгрева няма орачи, няма копачи. А има само зяпачи. Това е. Има и такива, които слушат, и такива, дето не слушат. Ето един такъв случай.
Започнаха да се строят къщи и бараки. Заселиха се доста хора, а след това се народиха и деца. Отраснаха тези деца и започнаха да правят бели и да създават грижи на родителите си и накрая - на Учителя. Така веднъж две деца отиват към салона, скарват се, накрая се сбиват и всяко от тях отива при майка си, реве и обвинява другото. Двете майки са наперени, настръхват и отиват пред салона да се разправят. Всяка защитава детето си. Нагрубяват се и се стига до бой. И започват да се замерват с камъни. Едната хвърли камък и побегне, после другата хвърли обратно камъка. А баща ми, той оре с воловете и гледа този сеир. А сестрите викат:
 
- Абе, разтървете ги, може ли този резил тука пред очите на Учителя!
А Учителят от прозореца се провиква така:
 
- Нема да ги закачите! Ще ги оставите свободни!
А тия се замерват с камъни. А това са две семейства, заселили се на Изгрева с деца, та да участвуват в духовния живот на Изгрева.
Минаха много години. Тези камъни отново се явиха. Нали знаете поговорката: «С техните камъни - по техните глави.» И така, от тези камъни бе разрушен Изгревът.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...