Jump to content

8. Да даваме!


Recommended Posts

8. Да даваме!

В. «Братство», бр. 145, 1.1.1936 г., стр. 1.

Ако давахме излишъка си, а не необходимото, то оскъдицата и недоимъкът отдавна не щяха да съществуват за никого. Тези, които имат излишък, са повече, от тия, на които истински не им достига необходимото и затова при едно освобождение от излишъка, би се постигнало сравнително задоволство за всички.
Ние, хората, сме твърде прилепени за земните си неща и затова ни е много мъчно понякога да се разделим с тях - да ги дадем на други, макар и да не се ползваме от тях. Ний скъпим даже и това, което само ни навява някой скъп спомен, а не скъпим живия човек, който би се запазил, да кажем, от студа, ако му дадем тая излишна дреха, която ни навява тоя спомен. Но най-често идва неканената гостенка, близко или далече от нас, и ни говори, че ний всичко, всичко, което е земно, ще го оставим тук - и спомените, и скъпите накити, и къщите, и ще си отидем тъй, както сме дошли на Земята. И вместо нас, тогава ще остане добрият или лошият спомен за нас - за това, което ние сме направили за другите. И защо тогава да се стремим да трупаме все повече и повече, когато няма да го вземем със себе си? Защо поне с излишъка си да не създаваме малки радости на околните си и да не живеем в красиви чувства помежду си?
Сега наближават празници - и всяка човешка душа жадува за празник - за радост. Ако всеки, който има, помисли за тоя, който няма, и му даде излишъка си, тогава, наистина, би настъпил един всеобщ голям празник на Земята, в който всички ще вземат участие със своята радост. Тогава наистина би се родил в сърцата на хората Христос - Любовта.

Benitta [Невена Неделчева]

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...