Jump to content

6. Аз бях все със теб...


Recommended Posts

6. Аз бях все със теб...

Старий приятелю, получих твоето последно писмо от пребиваването ти във високопланинския бивак през това лято. Ти жалиш, че не съм била заедно с тебе и не се е осъществило твоето така отдавнашно желание да се видим. Но за първи път ти имаш грешка. Аз бях там, до теб, през всичкото време, нима твоето сърце не ме сети?
Нима в срещата със съидейници от всички страни не ме видя във всеки едного от тях? А аз те гледах през техните очи, прегърнах те с тяхната братска прегръдка и стиснах ръката ти с тяхната десница.
Когато в сутрешния здрач се изкачваше по пътеката към върха, който ти е станал любим, както ми пишеш в писмата си, аз вървях с тебе. Спирах се, когато ти се спираше да поемеш свежия въздух и се взирах с тебе, да видя как размятат воали сънните езера и отварят бистрите си очи.
Вслушвах се в шума на водопадите и отново тръгвах с твоите стъпки,
 
На върха гледах възторжено морето от планински хребети и върхове и те поздравявах с първия лъч на Слънцето. Нима и това не се сети?
 
Казваш, че в твоето сърце е останала една горчивинка, загдето аз не съм [1] се радвала на всичко, което твоите очи са видели.
 
Не тъгувай, стари приятелю, защото аз всичко видях и взех участие във всичко, в което вземаше и ти.
 
Сутрешните златисти лъчи галеха очите ми и аз вдигах ръце, изпълнена със свежестта на планинския въздух, за сутрешните гимнастически упражнения.
 
След това сядах и слушах изнасяните беседи в летния есперантски университет. А вечер, край лагерния огън, където се пееха песни от всички страни, рецитираха стихове, аз чувах и едва доловимата изтръгната от гърдите ти въздишка, защото мислеше, че съм на хиляди километри далеч... а аз бях до теб!
 
Разказваш ми в писмото си за размяната на различни вещи и семена от цветя между всички вас там от различни страни и разбиращи се на един език. Аз видях това. И видях една огромна градина, голяма, неизмерима, и в нея - нацъфтели най-чудни цветя от всички страни. Преливащите им се багри написват една дума, която се простира над цялата Земя. Знаеш ли коя е? Тя е малка и кратка, но дава условия на Земята за живот, подем, радост и щастие. Ти знаеш коя е тази дума, защото частица от тази огромна градина е и в твоята душа.
 
А благоуханието на цветята е най-чудното благоухание, което се струи от човешката душа, когато обича. Ти познаваш това благоухание, защото частица от тези цветя цъфтят и в твоята душа.
 
Сега се увери, че съм била все с тебе, нали?...

Невена Неделчева

--------------------
[1] Село Брезе е в община с. Искрец и гр. Своге, Софийска област, (бел. на съставителя на «Изгревът» Вергилий Кръстев)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...