Jump to content

3. «ТИ СИ АНГЕЛ»


Recommended Posts

3. «ТИ СИ АНГЕЛ»

Трамваят спря. Слизащите минаваха напред, когато някой ми прошепна:
 
- Ти си ангел.
Погледнах - възрастен човек с прошарени коси и брада.
 
- Дънов, Дънов - чух няколко гласа отстрани.
След като беше слязъл, обърнах се да Го видя, но Той вече бързаше по улица «Опълченска». Да беше млад... разбирам, а Той - възрастен човек, и със сериозна външност.
Станалото премина през съзнанието ми като бегла случка, но думите: «Ти си ангел» останаха да звучат в мен.
Веднъж, отивайки към стола, се разговорихме с един колега, който минаваше за дъновист. Зачекнахме и неговите идеи.
 
- Учителят е духовен водач, представител на една нова култура, която идва на Земята... - обясняваше ми той.
Няколко седмици по-късно, заедно с една приятелка отидохме на улица «Оборище». Салонът беше пълен. Към 9,30 часа всички запяха, съпровождани от цигулка и хармониум. Точно в 10 часа всички станаха на крака. Между публиката мина господин Дънов с Библия под ръка и застана до катедрата. Казаха общо някаква молитва и седнаха. Той прочете една глава от Библията и започна беседата Си. Говореше тихо, но ясно. Накрая завърши пак с песен и молитва.
Беседата ми хареса, но слушателите ми се видяха уморени от живота страдалци. «Не - стиснах юмруци аз, - не с хленчене и молитва, а с борба ще дойде новото време!»
Бях дете на миньор и от малка работех за Партията. За да мога да бъда по- активна в борбата за свободата на народа, следвах в София. Неведнъж съм била
тормозена и бита в полицията, но въпреки това развивах нелегална дейност в университета и завърших педагогика.
Сълзите на майка ми не можаха да ме спрат на спокойна работа в Перник. Записах се в курса за детски учителки в София.
През втората година на курса стажувахме по софийските детски градини. Случи се така, че попаднах в училище «Св. Климент». Учителката ме посрещна любезно. Беше ми много приятна. След всяко занятие конферирахме с нея върху работата с децата. Оттам разговорът ни преминаваше върху възпитанието на младежта и на други социални теми. Постепенно станахме приятелки и един ден си подадохме ръка - тя - като «дъновистка», а аз - като комунистка.
Минаха години. Партията победи. Приятелството ми с детската учителка продължаваше. Неведнъж, при откровени разговори с нея, от очите ми бликваха сълзи, поради неосъществени копнежи. Тогава спокойно моята приятелка ми изтъкваше възможностите на еволюционния път към прогрес. Постепенно започвах да се съгласявам с нея и все по-често в мен прозвучаваше отново онзи тих глас, който ми шепнеше: «Ти си ангел.» Не можах да разбера само как можеше един Мирови Учител, носител на една нова философия, да говори за ангели.
Моята приятелка ми обясняваше:
 
- Ангел значи същество с по-високо съзнание. Светлината, която блика от съзнанието, определя степента му. Думата датира от едно време, когато хората са възприемали и най-отвлечените същности чрез образи. Днес науката и философията приучават човека да мисли с понятия. Преведена на съвременен език, думата «ангел» означава висшето, вечното в човека, светлината на съзнанието.
Срещат се на Земята души с висока съзнателност, слезли, за да се учат и да помагат на хората. Ако не успеят в своята мисия, те се оплитат в съблазните на материята и после, чрез страданието, намират отново верния Път на Живота. Една такава душа си и ти. Това е искал да ти напомни Учителят с думите: «Ти си ангел.»
(Забележка на съставителя на «Изгревът» Вергилий Кръстев: Случка с една колежка на Милка Периклиева, описан от нея)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...