Jump to content

III. Упражненията на Паневритмията 1. Упражнения - носители на енергиите от Божествения свят


Recommended Posts

1. Упражнения - носители на енергиите от Божествения свят

ПЪРВИЯТ ДЕН НА ПРОЛЕТТА "

Състои се от 10 части:

1. „ПРОБУЖДАНЕ "

Първият ден на пролетта, първият ден на радостта, първият ден на любовта носят сила и живот,

носят сила и живот.

Всички са наредени по двама, по елипсата на полянката, като от дясната страна е брат, а от лявата - сестра, един зад друг. Ръцете са поставени на раменете със събрани пръсти, погледът е насочен напред и нагоре под ъгъл 45° . Някои приятели слагат ръцете си свити на юмруци на раменете. Юмрукът е символ на Сатурн - символ на кармата на човека. Значи тези приятели пробуждат кармата в живота си. Десният крак прави крачка напред, като едновременно разтваряме ръцете встрани хоризонтално с дланите нагоре на височината на раменете. Учителят така правеше това първо упражнение и чрез него се отваряше за Бога и за силите на Небето. Някои умни глави по-късно го промениха да се играе с длани надолу, т.е. да се свързваме със силите на Земята и бъркотиите, които съществуват в земния живот. Трябва да се отваряме към Небето и Бога, тъй както Учителят ни е научил, а и това се вижда във филмите, в които Беинса Дуно е сниман.

За това упражнение в разговор Учителят казва: „Когато възприемате много енергия от Божественият свят, може да обърнете ръцете си надолу, да дадете част от тази енергия на съществата от земният порядък."

Но ние не сме събрали и нямаме достатъчно енергия за себе си, а ще я даваме на нисшите същества, с които действително сме свързани по атавизъм от миналите ни инкарнации.

Правим крачка с левия крак напред и ръцете отиват обратно на раменете със събрани пръсти. Тия движения се повтарят 40 такта и след последния такт левият крак е напред и ръцете отиват с длани една до друга на височината на устата в молитвено положение. След като сме се отворили за Божественото и приели силите на Небето, ние се примиряваме с положението, в което се намираме, и отправяме меко нашите вътрешни противоречия настрани вън от нас.

2. „ПРИМИРЕНИЕ "

И оживява и ни буди със любов. Ставайте от сън, деца.

Пролет мила веч дойде. Цялата природа пее. Слънце топло вече грей. Носи цветя и плодове, носи песни и игри.

Ръцете са пред устните с длани една до друга нагоре в молитвено състояние, погледът е насочен напред и нагоре под ъгъл 45 ° . Правим крачка с десния крак напред, ръцете се спускат надолу и отиват нагоре в дъгообразно движение, разтворени хоризонтално на височината на раменете. Правим крачка с левия крак и ръцете отиват пак събрани пред устните. Тези движения се повтарят

30 такта, докато трае музиката на мелодия N 2. На последния такт левият крак е напред и поставяме ръцете на гърдите с длани към тялото.

3. „ДАВАНЕ "

Пълни всяка твар с живот, буди радост в Духът развеселява сърцата ни.

Грей, грей слънцето благодатно,

целува нежно цялата земя

и я окичва с прелестни безброй цветя.

Даването е процес на обичта. При любовта има само даване, а при обичта имаме даване и вземане. Когато разтваряме ръцете си напред, ние даваме, а когато ги връщаме на гърдите, ние вземаме. Това е един велик процес в природата, при който трябва да има пълно равновесие между даването и взимането. Когато някой човек иска само да дава, без да взема, той развива гордостта и страда от ниско кръвно налягане; когато човек иска само да взима и трупа, той развива скържавостта и страда от високо кръвно налягане. Това упражнение хармонира кръвното налягане. След като сме се примирили, ние поставяме ръцете на гърдите, където тече животът, и започваме да даваме и да взимаме. Ръцете на гърдите са с длани към тялото и пръсти нагоре, погледът е напред и нагоре под ъгъл 45°. Правим крачка с десния крак напред, като едновременно сваляме ръцете успоредно опънати напред с длани нагоре на височината на кръста. Правим крачка с левия крак напред и връщаме ръцете на първото положение на гърдите. Тези движения се повтарят 34 такта до края на мелодия N 3, когато левият крак е напред и ръцете се спускат надолу.

4. „ВЪЗЛИЗАНЕ "

Бляскави звезди брилянтни светли сказания мълвят.

Грее чистата луна, безспир лети по своя път по небесна шир.

И денят пристига след нощта.

След като сме уравновесили тялото си, ние искаме да се издигнем духовно, да се разширим и постигнем това, което душата ни желае. При възлизането срещаме много страдания, мъчнотии и спънки, докато стигнем върха и след това пак слезем надолу. Горе е положителното, богатството, знанието, а долу е отрицателното, сиромашията, невежеството. Ние се движим между тия два полюса. Като се качваме например на връх Мусала, ние не вървим вертикално нагоре, но полегато под известен ъгъл и само така стигаме до желаната цел. Аз никога не съм забелязал, когато се играеше Паневритмия, Учителят да издига ръцете си вертикално нагоре. Ако е заснет на филм, и вие ще видите, че това е така. Вертикалната ръка е признак, че търсиш Бога и искаш да приемеш слънчевата енергия. Но, ако пръстите са малко разтворени, това значи, че воюваш срещу Небето. Учителят ни е посочил, че правата посока на нашето движение е насочване на удовете ни напред и нагоре под ъгъл 45°, Понеже ние, хората, сме големи грандомани и искаме веднага да постигнем нещата, отиваме до крайните предели, откъдето ще получим много по-малко, отколкото, ако вървим по пътя, посочен ни от Учителя.

Десният крак напред, погледът напред и нагоре под ъгъл 45° . Едновременно дясната ръка се издига напред с длан надолу под ъгьл 45°. Лявата ръка е в изходно положение. Стъпваме с левият крак напред, като едновременно сваляме дясната ръка надолу в изходно положение и вдигаме лявата ръка напред и нагоре с длан надолу под ъгъл 45°. Тези движения се повтарят 26 такта до края на мелодия 4, когато левият крак остава напред и ръцете се свалят в изходно положение.

5. „ДИГАНЕ "

Сила и радост, младост и обич Слънцето носи и вдъхновява

и възраства в красота.

Когато ние възлезем и слезем от високото място, пожелаваме и други души да вървят по този път на светлината. Ръцете горе - това е еволюция. Ръцете надолу - това е инволюция. Всички са наредени в кръга по посока движението на Паневритмията. Погледът насочен напред и нагоре под ъгъл 45° . Правим крачка напред с десният крак и двете ръце едновременно се издигат напред успоредни една на друга с длани надолу, под ъгъл от 45°. Крачка с левия крак и цвете ръце се свалят плавно надолу до тялото, като дланите се обръщат към тялото. Тези движения се правят 20 такта до края на мелодия N 5, когато лявата ръка се поставя на кръста, а дясната - пред гърдите с длан надолу, а левият крак остава напред.

6. „ОТВАРЯНЕ"

САН ЗИ (КРАСИВИЯТ ДЕН)

Думите важат за 6-то, 7-мо и 8-мо упражнение.

Ето го ражда се красивий ден. Ето го слънцето към нази грей. Химни в гората весело птиченце пей.

Бодро играем по росни треви и цветя. Светлата радост обилно ни грей.

Сила в душата безспирно излива ни тя,

Ний планините обичаме. Дивния Мусала възпяваме.

При седмострунна арфа на Рила седим.

Мощното слънце посрещаме на ранина. Вечер сияйните звезди следим.

И луната прекрасна в небесната шир.

След като сме възлезли и слезли и посочили пътя на други души, ние искаме да се отворим за Бога - великия обект на нашата Любов , чрез възможностите, които притежаваме. Чрез движението на дясната ръка надясно ние се отваряме за малката светлинка, с която искаме Бог да изпълни нашите умове. С движението на лявата ръка наляво ние се отваряме за малката топлинка, с която искаме Бог да изпълни нашите сърца. Играчите са в посоката на движението на Паневритмията, погледът е насочен напред и нагоре под ъгъл 45°. Правим крачка напред с десния крак и едновременно дясната ръка се отваря хоризонтално надясно с дланта надолу до успоредно положение с предната част на тялото. Лявата ръка остава на кръста. Правим крачка с левия крак напред и дясната ръка се връща в изходното си положение.

Учителя в една своя беседа обръща внимание, че сега умът управлява хората и те правят много грешки. Ако сърцето ги управлява, ще правят двойно повече грешки. Ако волята ги управлява, ще правят три пъти повече грешки.

Затова ние даваме ход на светлината за ума, и на второ място за чувствата в сърцето. Хората, които не играят Паневритмия и са развили силно своя ум, правят само пакости на човечеството: самолети, бомби, оръдия, задушливи газове и отварят войни.

Посочените отваряния с дясната ръка продължават до 28 такт и само повторението от 19 такт - 10 такта се играе с отваряне на лявата ръка . Нашите приятели го играят отварянето на дясната ръка до 18 такт и сменят отваряне с лявата ръка (с повторението) 20 такта, което е неправилно.

След отварянето с лявата ръка от повторението -10 такта е краят на музика

№ 6, когато левият крак остава напред и двете ръце поставяме на гърдите, свити в юмруци допрени една до друга.

7. „ОСВОБОЖДАВАНЕ " (Ние планините обичаме...)

След като сме се отворили за светлината и топлината, ние виждаме своите недостатъци и пожелаваме да се освободим от тях, като скъсаме със стария живот, със силен замах надолу с ръцете и възприемем новия живот в себе си. Играещите са в посока на движение на Паневритмията, погледът е насочен напред и нагоре под ъгъл 45°. Правим крачка с десния крак напред и двете ръце пред гърдите със свити юмруци със силен тласък ги разтваряме в полудъга надолу и встрани до хоризонтално положение на височината на гърдите с длани надолу. Правим крачка на левия крак напред и ръцете се връщат в изходното си положение. Движенията се повтарят до края на мелодия № 6 - 41 такта. След това направо преминаваме към следващото упражнение - „Пляскане". Левият крак остава напред.

8. „ПЛЯСКАНЕ "

След като сме се освободили от недостатъците си, нашата душа се радва и ние изразяваме тази радост с леко пляскане на ръцете. Това показва,че ние съединяваме Любовта и Мъдростта в едно (лявата и дясната ръка), за да създадем нещо хубаво в живота си. Това е тържество на нашата свобода.

Двете ръце са на гърдите със свити юмруци. Погледът е насочен напред и нагоре под ъгъл 45°. Правим крачка с десния крак напред, като едновременно двете ръце се разтварят настрани с длани нагоре на височината на раменете. Правим крачка с левия крак напред и ръцете се връщат по същия път до височината на лицето и леко пляскат, като след пляскането се отварят малко една от друга. Тези движения на ръцете и краката се повтарят 41 такта до края на мелодия № 6. Левият крак остава напред.

9. „ЧИСТЕНЕ "

Думите важат за 9то и 10-то упражнение.

9-то упражнение: Първият ден на пролетта, първият ден на радостта, първият ден на любовта носят сила и живот,

носят сила и живот.

10 упражнение:

И земята се събужда от съня Почва новий светъл ден, Новий ден на пролетта.

И природата ликува,

Че я слънце топло грей И лъчи обилно лей. Всичко радва се и пей.

След Одата на радостта ние стигаме до съзнанието да се освободим от всички нечисти мисли и чувства, да ги издухаме от нас и да дадем път за проникването и идването на Словото Божие в нас.

Играчите са в посока на движение на Паневритмията.

Ръцете са поставени на устните със събрани пръсти, с длани напред, погледът е насочен напред и нагоре под ъгъл 45°.

Правим крачка с десния крак напред и ръцете с духане в хоризонтално движение на височината на раменете се разтварят настрани до положение успоредно на тялото и длани обърнати надолу.

Правим стъпка с левия крак напред и ръцете се връщат по обратния път със събрани пръсти на устните, като в същото време поемаме въздух.

Движенията се повтарят 40 такта до края на мелодия № 9 и от това упражнение преминаваме направо към 10-то упражнение - „Летене". Левият крак остава напред.

10. „ЛЕТЕНЕ"

Щом се очистим, ние свободно можем да се издигаме в съзнанието си към Божествения свят и да летим като птиците из въздуха.

В 1938 г., когато с още девет деца учихме пред Учителя „Слънчевите лъчи" и Пентаграма вечер при осветлението на голямата лампа на полянката, Учителят направи забележка за летенето. Той каза, че то трябва да наподобява напълно летенето на птиците. Тази вечер там беше и сестра Мария Златева, която чу това изказване на Учителя и много пъти казваше на младите приятели как да става летенето, но това нейно обяснение остана глас в пустиня. Птиците, когато летят, никога не чупят крилете си, както ние чупим ръцете си. Те летят с прави криле и замахват нагоре и надолу. Такова летене иска Учителя и от нас, когато играем това упражнение. Когато птиците са на земята, те пречупват и изкривяват крилете си, но при летене никога не ги чупят, защото веднага ще паднат на земята.

Ръцете са пред устните, погледът е насочен напред и нагоре под ъгъл 45°, правим крачка с десния крак напред. Ръцете се разтварят обтегнати хоризонтално настрани с длани надолу и правим с прави ръце и длани надолу, движения нагоре и надолу. Правите ръце при това упражнение на летене говорят за правата мисъл, която имаме в мозъка си и правилното протичане на природните енергии в организма ни. Така чрез това движение с прави ръце ние разнасяме правилно Словото Божие по целия свят. Тези движения на ръцете и краката продължават

30 такта до края на мелодия № 10 и сваляме ръцете покрай тялото. Левият крак остава напред.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...