Jump to content

2. Съборите на Бялото Братство на Слънцето и на Хималаите


Recommended Posts

2. Съборите на Бялото Братство на Слънцето и на Хималаите

"Ще дойдем при него". 21 беседа от Учителя, държана на 1 юли 1923 г. [неделя], София.

- В : Дънов, П. Петимата братя. София, 1949, с. 142-145

Младите, като изучават окултната наука, се намират пред една опасност - лесно изменят своите възгледи. Тогава де е истината? В коя школа ще я намерите? Две школи има в света: едната е школата на Всемирното Бяло Братство, а другата - школата на черното братство. Центъръ т на първото Братство е на Слънцето , а на второто - в центъра на Земята . Всеки ден Всемирното Бяло Братство изпраща своята енергия от Слънцето, а черната ложа сбира всичко, каквото срещне на пътя си. Щом оберат плодовете, черните братя се прибират в центъра на Земята. Войната, упадъкът на морала, лъжата се държат изключително на черните братя. Те развалиха света; те отклониха мисълта на хората от правия път. И смъртта е процес, създаден от черното братство. Първият, Който посвети Адам и Ева в истинското знание, им казваше:" В който ден ядете от плода на забраненото дърво, ще умрете". Аз превеждам: В който ден се свържете с черното братство, ще умрете. След това ще поддържат мисълта, че така е наредил Бог, човек да умре. А преди това трябва да бъде съден.

Това не е нищо друго, освен изопачена окултна истина. Човек не е създаден да умира. Следователно, смъртта е резултат на неразбиране на Великите Божии закони. В този смисъл, смъртта е едно случайно явление. Като умре , човек се трансформира , минава о т едно състояние в друго . Който разбира законите и ги прилага, той върви към центъра на Слънцето, т.е. отива в областта на живота.

„Ако думите ми пребъдват във вас, Аз и Отец ми ще дойдем и ще направим жилище във вас."

Да пребъдват думите ми във вас, това е първото условие, за да се избавите от смъртта. С други думи казано: За да се избави от смъртта, човек трябва да бъде честен. Честността изключва лъжата. Тя е антипод на лъжата. Значи, само честността се справя с нея. - Ами доброто? - То има друга задача. Доброто изключва злото, като свой антипод. - Интелигентността какво прави? - Тя изключва заблуждението, невежеството и неправдата. Следователно, на честния човек казваме да не лъже; на добрия да не прави зло, а на интелигентния - да не се заблуждава и да не върши неправди. Истински човек на мисълта е онзи, който не лъже. Щом лъже, той не е човек. Лъжата е животинска проява. И животните лъжат. Когато кучето направи някаква голяма пакост, то започва да се свива, сгушва се, да не го забележат. Котката пък се глади, умилква се, да не я бият. Изобщо, животните са големи майстори в лъжата. Първите учители на лъжата са били животните. Когато светиите са забранявали на хората да държат в домовете си кучета и котки, с това те искали да запазят младите от лъжата. Който е силен, може да държи кучета и котки в дома си, но слабият трябва да се пази от тях. Който ги обича, може да държи само едно куче и една котка, но не повече. Важно е да се освободите вътрешно от влиянието на кучето и котката. Отвън може да нямате кучета и котки, но ги носите в себе си. Там е опасността.

Христос казва: „Ако думите ми пребъдват във вас и вие - в мене, Аз и Отец ми ще дойдем и ще направим жилище във вас." Това показва, че всички добродетели имат определена среда и място за живеене. Всяка добродетел си има свой обект: честността има свой обект, доброто има свой обект; интелигентността има свойобект; благородството, великодушието също имат свой обект. Честният, добрият, интелигентният създава в себе си условия за придобиване на смирението.

За да дойде любовта в човека, първо той трябва да обикне истината и да се стреми към нея. След това, той трябва да обикне мъдростта, правдата и доброто. Само така човек ще има условия за придобиване на любовта. - Искам да придобия любовта. - Почва е нужна за нея. Това значи да възлюбиш мъдростта, истината, правдата и добродетелта. Те се почва, основа за идване на Божията Любов на земята. Когато човек постави добродетелите за основа на своя живот, Божията Любов ще го посети. Тогава лицето му ще светне като слънце. И ако някой болен се докосне до косъма на този човек, веднага ще оздравее.

Да се върнем пак към Белите Братя - Де е тяхното жилище? - Школата на Всемирното Бяло Братство е н а Слънцето . Там всяка година Белите Братя правят събор. Техните делегати на земята също се събират на събор.- Къде? - На един висок връх на Хималаите , там правят своя събор . - Кой е този връх? - Зная го, но не мога да го кажа, не е позволено. - Духове ли са тези братя? - Те са хора , облечен и в плът , както обикновените хора , но завършили своето умствено и сърдечно развитие .

Велик , тържествен ден е съборът на Белите Братя на Хималаите - свещеното място за тях . Тогава Бог изявява към тях Любовта си с всичката своя пълнота , с всичката си енергия , която се отправя към целия свят. Тази енергия е причина за повдигане на религията, науката, изкуството. Тя е причина за преустройване на обществата, за подобряване на строя и управлението. Светлите и красиви дни в нашия живот се дължат на събора на Белите Братя на Слънцето . Когато някой от Белите Братя на земята минава през посвещение, той трябва да внимава, това да стане в деня на тържествения събор на Слънцето. Тогава именно лъчите на Слънцето изпращат нещо ново на земята. За онзи , който минава през посвещение , този ден е раждане от Бога. Това става само два пъти в живота им. За тези Бели Братя се казва, че са родени два пъти от Бога. - Какво значи това? - Мислете по този въпрос, сами да си отговорите.

Питате: Защо ни се говори толкова много за Христа? Що е Христос?-Той е проявената Божия Любов , която хората не познават . И Павел казва за себе си: Днес познавам Христа другояче, не както по-рано Го познавах. Значи, всеки ден човек прибавя по нещо към познаването на Бога и Христа.

Като ме слушате да говоря за събора на Белите Братя на Слънцето и на Хималаите, казвате: Ние знаем, че Слънцето е горещо, огнено тяло. Следователно, невъзможно е там да се събират Братя на събор. Знаем, че на Хималаите, на 9 км височина, всичко е покрито със сняг и лед. Невъзможно е там да живеят хора! Това е голямо противоречие. - Така е, обаче вие не знаете още истинското предназначение на снега и на огъня. Има огън, който изгаря; има огън, който не изгаря. Вие мислите, че огънят от 35 милиона градуса, за който ви говоря, ще ви изгори. Той не изгаря, но пречиства. Блажен е онзи, който мине през огъня на 35 милиона градуса. Не само че няма да изгори, но всичко старо в него ще се схуми, и той ще влезе в новия живот, ще се роди отново. Трептенията на този огън преобразяват човека, прекарват го от смърт в живот.

Ще кажете, че при 35 милиона градуса топлина човек се превръща на пара. Не, той се превръща на пара при 15-200 градуса, а при 35 милиона градуса той се разлага, превръща се на йони , електрон и и още по-дребни частички, докато най-после влезе в новия живот . За нас, огънят от 35 милиона градуса е демаркационна линия , през която се минава от физическия в Божествения свят; от нещастието към щастието; от лъжата към истината; от злото към доброто. Това наричам минаване от смърт към живота. Сега и аз ви желая като ученици на Всемирното Бяло Братство, да минете през този огън. Впрочем, няма защо аз да ви желая. Всеки ученик сам трябва да пожелае да мине през огъня на 35 милиона градуса.

„Ако думите ми пребъдват във вас, и вие - в Мене, Аз и Отец Ми ще дойдем и ще направим жилище във вас. И Аз ще ви се изявя." Питам съвременните християни, както и вас, които минавате за окултни ученици, ще познаете ли Христа, ако днес слезе на земята? Ако днес дойде Христос в България , Той ще се яви в такава проста форма , че никой няма да Го познае . Той ще обиколи цяла София, ще посети всички църкви, без да Го познае някой. Мнозина си представят Христа висок, снажен, със сини очи, руса коса. Като погледне човека, той цял ще затрепери. - Че това правят и обикновените хора. Достатъчно е да те срещне разбойник и да насочи револвера си към тебе, за да се разтрепериш, да изгубиш ума и дума. Няма ли да трепнеш, като видиш, че идат да секвестират имота ти? Следователно, когато дойде Христос на земята, никой няма да го познае. Той ще свърши работата си и ще си отиде. Като си замине, тогава ще го познаят. - По какво? - По делата му, по резултатите на Неговата работа.

„Аз ще ви се изявя." За да познае изявлението на Христа, човек трябва да бъде честен, добър, и интелигентен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...