Jump to content

3. Забрана на събора на Бялото Братство през 1923 г.


Recommended Posts

3. Забрана на събора на Бялото Братство през 1923 г.

"Здравият ум". Беседа от Учителя, държана на Черни връх, 26 авг.1923 г. [неделя, извънредна]. - В: Дънов, П. Петимата братя.София, 1949, с. 247-250

Помнете: В школата се благославят само тези неща, които излизат от вас. Ние трябва да си имаме печатница, защото което сами изработим, ще бъде най- хубавото. Над нас сега имаше облаци, но като започнах да говоря за истината, забелязах, че те се премахнаха. Значи отгоре се радват. Който иска да каже истината, трябва да се моли да го научат, как да я изкаже. Кажи: Братко, мъчно ми е, че трябва да ти кажа истината, но принуден съм да я кажа. Нямам желание да те унижа и обидя.

Казвам: Трябва да бъдем служители на Бога, да проповядваме истината. Няма по-лошо от това, да си лишен от помощ. - Искаме да знаем истината , има ли някаква вина у нас, че тази година не можем да имаме събор . - Аз трябва да мисля дълго време, мога ли да ви кажа истината. Ако я кажа, ще ви ползува ли тя? Ще ви кажа само следния факт: Миналата година един брат каза, че този събор заприличал на сбор. Господ каза: Следната година няма да имате събор. Всички мислехте: Този направил грешка, онзи направил грешка; този така направил, онзи така направил. Има неща, които за вас са важни, а на Бога на ум не Му дохождат. Щом е сбор , от вас зависи да не е сбор, а да бъде събор.

Събиране между Бога и вас трябва да има ! Трябва да имате вътрешни преживявания. Аз мога да ви говоря отвън,но ако вие не отворите сърцата си, за да ви говори и Господ отвътре,всичко е безполезно . - Значи, братът, който се произнесе така за събора, е изразил едно течение в братството. - Да, така е.*

Някои казват, че първите останаха на втори план, а последните излязоха напред. - Знаете ли, че с вашата неблагодарност вие ограничавате Господа? Изборът не е мой, аз правя, каквото ми казва Господ. Вие казвате: Учителят може всичко да направи. Това, че сутринта сестрата падна и се удари на камъка, показва, че Господ иска да изправите живота си. Когато се чете или говори една беседа,всякога присъствува един брат от черното братство . Когато лошите хора искат да направят зло, тогава присъствува един Бял Брат . Не можем да забраним на черния брат да слуша . Той е делегат , трябва да слуша . Разумните същества виждат недостатъците ни, докато са у нас още. Те лесно се изправят, но като се изявят навън.

Бог е щедър, и ти трябва да използуваш това, което ти е дал. Изобилието си има свое място. Всички имате добри желания, но трябва да знаете начина, как да ги проявите. Например, някой има доброто желание да ме покани на гости у дома си. Той приготвя много ядене, баници, плодове. Като дойда, аз взимам със себе си няколко приятели, да се изяде всичко това, да се благословите. Може да остане нещо - десетина ореха, няколко ябълки, колкото за благословение на децата. Какво ще стане, ако аз съм ял, преди да дойда? Аз бих желал каквото правите за мене, да го правите и за другите. Това ме радва. Трябва да знаете закона, че всякога не можете да се събирате. Има времена, когато гости не могат да дохождат, и вие не може да отивате на гости. Ако се държите за Господа, с топ не могат да ви разбият.

А пък съборът тази година ще стане .Ние ще му намерим времето . Не е само денят 19 август, има още по-хубави дни. Днес правим приготовление за събора.** Тук сме дошли около сто души. Ако Господ не е с нас, защо ни е събор? Трябва пак да дойдем тук, защото има хубави, магнетични места. Всичко в природата е символи. Хубавото днес са облаците на небето. - Те приличат на вълна, която може да се преде. - Да, трябва да се преде. Ето как може да се използува екскурзията. Като се върнете в града, всеки да напише по едно хубаво писмо в провинцията. Не е важно дали ще пишеш на познат брат или сестра.

Вие искате всякога да бъда весел, разположен. Аз някога се боря с вълка, вадя овцата от него, удрям го. Вие казвате: Учителят е неразположен. - Как мога да бъда разположен? Друг е въпросът, ако съм в градината и бера плодове. Казвам: Елате да ви дам. Виждате, че един брат е неразположен. Той е слязъл долу. Съберете се пет-шест души, пратете му добри мисли, и така ще го повдигнете. Това поне можете да направите. Писанието казва: „Молете се един за друг." Много същества от черното братство искат да дойдат горе , но те не са в състояние да разберат всичко .

Тази сутрин, по интензивност на електричеството, ние бяхме на повече от 7000 км височина. Иначе височината тук е 2520 м. Сестрата, на която стана лошо сутринта, не се разболя, но не можа да издържи на тази височина, и трябваше да яде. Изстиването на лицата, посиняването се дължи на интензивността на електричеството. А 2520 м. е обикновена височина. Забележете, че когато се молехте, някои не можеха да държат ръцете си нагоре. - Значи, ние бяхме на същата височина, на която Мойсей получи заповедите на Синайската гора. Тогава и на нас може да ни се даде нещо. И друго, при височина над 7000 км ние сме били и в Агарта . Значи и оттам можем да получим нещо.

Да, били сте и там. Беседата, която ви говорих горе, иде оттам. Вятърът идеше от изток. Конете, които видяхме на Черния връх, бяха на наше разположение. Конят притежава магнетични сили.

Колцина от вас имате добри вътрешни условия да отидете на Мусала? Първо, изисква се дълбоко вътрешно разположение, да няма никакво раздвояване. После, да нямате никакви домашни пречки. Колко деня бихте желали да останете там? - Най-малко четири деня. - Знаете ли, че там е студено, безсъница ще има. Воля се изисква за това. Трябва да имате и топли дрехи. Доволни ли сте днес? - Много сме доволни. - И аз виждам, че сте много доволни.

Най-високите места са електрични. Тук, дето спряхме - под Резньовете, е магнетично място. Има магнетични впадини. Това място е отлично за събор. Или съборът може да стане в Рилската пустиня, при олтара.* Там е отлично, има гори, дърва, вода и шосе. Там можем отлично да организираме събора. Можем да го направим.

---------------------------------------------------------

* Забележка на съставителя; През пролетта на 1923 г. е подадена молба до Министър-председателя Александър Стамболийски за разрешение на събора на Бялото братство. Той ги изгонва и се подиграва, че са луди. На 9 юни 1923 г. е превратът и той е убит.

** Забележка на съставителя: През м. август 1923 г. се прави молба до Министър-председателя Александър Цанков, но той също не разрешава събора, понеже не обича Учителя Дънов. На 9 септември в София са ръководителите на братствата и Учителят държи беседи на тях.

Виж „Изгревът", т. XIV, с. 657-679. 9 септември 1923 г. е дата по стария стил. А по новия стил се прибавят 13 дни и е 22 септември 1923 г., когато е началото на Септемврийското въстание и са убити хиляди комунисти и земеделци. На 9 септемвр и 1944 г. идват комунистите на власт за следващите 45 години. И така числото 9 е свещено число.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...