Jump to content

V. Учителят за жените, които ще спасят света


Recommended Posts

V. УЧИТЕЛЯТ ЗА ЖЕНИТЕ,КОИТО ЩЕ СПАСЯТ СВЕТА

"Петимата братя". 13 беседа от Учителя, държана на 22 април 1923 г. [неделя], София. - В: Дънов, .

Петимата братя. София, 1949, с. 14,15-20

В природата съществуват два процеса на пречистване: бавен и бърз. Мойсеевият закон е баве н процес. Там има клане, бесене, убиване. Законът на Христа , т.е. законът на Любовта , е бърз процес . Който служи на този закон, той влиза заедно с Христа в рая. Така стана и с разбойника,който беше заедно с Христа на кръста. Той каза: Аз вярвам, че ти си Бог на Любовта. Приеми ме в Царството си. Христос слезе от кръста и отиде до дъното на страданията, дето придоби такова разширение, че колкото дълбоко слезе, толкова високо се издигна. Много хора, като слязат долу, до 35 милиона градуса огън, придобиват голям стремеж, да се повдигната нагоре. Това не трябва да ви плаши. Бъдете смели и решителни, да се повдигнете нагоре....

... Днес проповядвам на жените: Вие трябва да обърнете мъжете си към Господа.Спасението на света е във вашите ръце - в ръцете на жените . Вие сте емблема на любовта. Вие трябва да изправите изопачените умове на мъжете си. - Как ще стане това? - Като внесете Божията Любов в сърцата си. Ще обичате мъжете си. Ще обичаш мъжа си - едного, без да му ставаш роб; ще обичаш едного,т.е Бога ще обичаш в него.

За някои жени казвам: Откак жените влязоха в новото учение,те забравиха мъжете си. Аз искам жените на новото учение да бъдат идеални; искам всяка жена да бъде спретната, смела и решителна в проявата на своите добродетели. Искам жената да бъде умна, съобразителна, да схваща добре нещата и пред никаква мъчнотия да не се колебае. Желая всяка жена от новата култура да се отличава по нещо: по вървежа си, да има нещо пластично в нея, да бъде подвижна; дето минава, всички да казват за нея: Ето една благородна жена, сърце има тя. Ако я срещне мъж, който отива да пие или да върши престъпление, да каже: Отказвам се от лошото си намерение. Не искам да върша повече престъпления. Искам жената да бъде изповедник на мъжа , да го погледне строго и да каже: Пътят, по който си тръгнал, не е прав. Не ми харесва този път. Ела с нас в пътя на любовта. Какво прави сегашната жена? - Като види мъжа си, тя казва: „Хайде да му намажа колата." - Няма какво да му мажеш колата. Това е Мойсеевият закон. Колкото и да му мажеш колата, тя все ще скърца. Мъжът не се нуждае от мазане . Друго нещо иска той , а именно : да бъде почитан и уважаван . Жена, която уважава и почита, има любов в себе си. Тя дава и на другите от изобилието си. Ще кажете, че тя се жертвува. Не, тя дава от изобилието си. Жертвата подразбира друго нещо. Божественото не трябва да се жертвува. Не мислете, че мъжът иска много. Неговата торба е малка, той не иска много. Щом започне жената да дава, мъжът казва: Стига толкова. Изобщо, Божественото дава от изобилието си, за да задоволи нуждите на всички страдащи.

Жената на новата култура трябва да възпитава децата си, преди да се родят, още като са в утробата. Тя трябва да каже на сина си: Синко, като излезеш на бял свят, в лицето на майка си, на сестра си и на жена си ще виждаш Божието лице. Ще гледаш на тях с благоговение, няма да допущаш никакви лоши мисли и чувства. Какво казва съвременната майка на сина и на дъщеря си? Тя казва на сина си: Синко, не вярвай на своята възлюбена. Тя има интерес от тебе, не те обича. На дъщеря си казва: Дъще, не вярвай на своя възлюбен. Той ще те излъже. Каква култура е тази, която се основава на безверието? Какво може да се очаква от нея? Въпреки съвета на майката, те се оженват и после не живеят добре. Как ще живеят добре? Жената не вярва на мъжа, а мъжът не вярва на жената. И аз, като проповядвам на синовете и дъщерите ви, възпитани в дух на безверие, те казват: Нему вярвай! - Какво ще стане, ако и аз, като проповядвам, кажа: Не вярвайте на тези! Аз съм искрен и като казвам „не им вярвайте", имам пред вид да вярвате в онова висше Божествено съзнание , което се преплита с вашето . Това е съзнанието на Бога , Който живее по особен начин във вас .

Има светли моменти в човешкия живот, както и в целокупния живот, когато Бог се проявява в своята пълнота. Тогава и мъжът, и жената, и децата са радостни и весели, като че са на небето. Прояви се Бог за момент и после се оттегля. След това идат споровете, недоразуменията. Бог ту се проявява, ту се оттегля, за да ни възпитава.

Той иде. „Търсете ме", казва Бог, „докато съм близо до вас". Бог изгрява между хората и залязва, както слънцето. Понеже сега изгрява, иде нова култура на земята. Вие, жените, които ще оправите света, кажете на синовете си: Синко, вярвай в момата, която си избрал за своя другарка. Тя е отлична мома. Живейте добре, за да ви благослови Бог. Кажете и на дъщерите си: Дъще, вярвай на своя възлюбен. Той е отличен момък. - Ами ако не излезе така? - Как да не излезе? Щом в сърцето на момата и на момъка е проговорил Бог, ще им вярвате. Не разваляйте Божията работа. Ако Бог е проговорил на момата, ти кажи на сина си: Синко, вярвай на Бога! Вярвай на тази душа, която те обича. Вярвай на любовта! Ако ние вярваме на Бога, Който ни говори, това се отнася до нас, ние печелим от това.

Като ви проповядвам, аз възприемам мисълта на новите посетители. Те си казват: Дали този човек говори истината? Дали не иска да ни оплете като другите?- Много просто, ако аз не говоря истината и искам да ви оплета, ще имам същия резултат, като тях. Например, ще ви построя една къща, която след десетина години ще се събори.

Истината всякога може да се опита. Няма нищо скрито-покрито в света. Това , което мислим , чувствуваме , и вършим , непременно ще се опита . Всички неща ще се опитат, без изключение. Всички трябва да бъдем благородни, искрено да пожелаем нашите братя да не минат през това мъчително място. Понеже сандъчето със скъпоценните камъни е отворено, и Христос предлага на всички да пипнат по един камък. Гледайте да пипнете камъка на Любовта. Аз ще ви съдействувам за това. Бъдете смели в любовта! Не се страхувайте! Иде новата Любов в света . Тя ще изтрие всички грехове на хората. Тя ще разреши всички противоречия и недоразумения. Тя ще донесе нещо ново, за което никога не сте мислили. Тя ще внесе такъв мир в душите ви, за който нямате понятие. Това не е илюзия, а действителност.

Да опитаме Бога, Който е създал света. Да опитаме Бога, Който работи в света и Който всеки момент ни говори! Този е един от щастливите дни на годината. Няма да се мине много време и дъщерята на Бога ще дойде. Тя ще мине край вас със скъпоценните камъни и ще ви пита: Кой камък ще пипнете? Няма съмнение, че ще пипнете един от лъскавите камъни.

Аз ще издам тайната, ще ви кажа кой е камъкът на Любовта, него да пипнете. Ето тайната: Турете ръката си върху най-простия камък - той е камъкът на Любовта. Понеже изнасям тайната, ще ме глобят. Не съжалявам, че ще платя глоба, но съжалявам, че сте хора на съмнението и ще кажете: Той иска да ни лъже. Понеже се съмнявате, глобата ще бъде по-малка. Като дойдете до сандъчето, ще си кажете: Той изпитва ума ни. Не може простият камък да бъде камъкът на Любовта. Който вярва, нека пипне най-простия камък; който не вярва, да пипне най-блестящия камък. Който върви по свой път, ще пипне простия камък; който върви по чужд ум, ще пипне един от лъскавите камъни.

Днес казвам на жените: Внесете в умовете на мъжете си повече светлина . Само жената може да направи това. Мъжът не може да спаси друг мъж - жената ще го спаси. Жената развали мъжа, жената ще го спаси. Жената развали света , жената ще го оправи . Първо жената вкуси от забранения плод и заради нея Бог изпъди и Адама от рая. Ето защо жените ще спасят света. Мъжете не са виновни за развалата на света. Жените са по-умни от мъжете, затова ще си признаят погрешката и ще кажат на мъжете: Понеже ние станахме причина да ви изпъдят от рая, ние ще ви върнем наново там. Ние ви въведохме в света, дадохме ви възможност да придобиете знания и опитности. Минахте през страдания и сега ще ви върнем пак в рая. Втори път не правете същата грешка.

Сега пак казвам на жените: Вие сте спасението на света . Както едно време проявихте голяма любознателност, пожелахте да ядете от плода на скъпоценните камъни, сега слушайте Христа. Той стои под дървото на живота и като минавате край Него, пита ви: Защо не ядете от плода на това дърво? - Забранено ни е. - От кого? - От нашия Баща. - Не, Той казва: Яжте от плода на това дърво! Ако ядете от неговия плод, ще светнете и ще се върнете в първичната слава на живота.

- Дай ни тогава от този плод. - „Яжте", казва Христос, „и на мъжа си дайте от този плод, и той да светне и да се върне в своята първоначална слава". Наближава това време. Христос иде с отворено сандъче. Жените ще спасят света ! Никакви проповедници и владици, никакви свещеници и попове - жените ще спасят света! Разбирате ли това? Така е казано в Писанието. Така е поставен този въпрос.

Казано е: „Ще изпратя Духа си." Щом дойде Духът, няма да има никакви спорове. Духът работи сега в жените , затова те са повече религиозни и духовни от мъжете . Наблюдавайте, дето стъпи женски крак, всичко тръгва напред: и наука, и религия, и музика - всичко върви добре. Жената е почва , на която всичко вирее. Ако изчезне жената, всичко спира - и наука, и религия, и музика, и поезия, и изкуство - почва няма. Поетът пише, докато носи жената в ума си. Отнемете ли жената, перото му престава да пише. И завоевателят вади смело оръжието си, докато носи жената в ума си. Щом отнемете жената, той изгубва смисъла на живота си и слага оръжието. В умовете на всички хора стои жената . Тя е любовта , тя е тяхната идея . Аз не разглеждам жената като външна, физическа форма, но като жива идея.

Наближава великият момент, когато жената ще мине край дървото на живота. Там стои Христос и като мине първата жена край това дърво, Той ще я попита: Защо не ядете от този плод? Обръщам се и аз към жените и казвам : Не бивайте мекушави ! Смелост се иска от вас. Сега Бог ви говори , а не хората или духовете . Разперете крилата си, вдигнете главите си нагоре! Когато Бог ви говори, вие сте смели и решителни. Когато хората ви говорят, вие се гушите. Вие, жените, не се свивайте. Докато се криете, няма да ядете от плода на дървото. Сега Бог праща жените в света, да го спасят. Разбирате ли това? От 8000 години Бог е изпратил жените на земята да спасят света . Тогава излязохте от рая и сега трябва да се върнете там. Време е вече да спасите мъжете си. Стига сте ги водили подире си!

Мъжете представят Мойсея, а жените - пророците. Слушайте Мойсея и пророците, но по обратен път!

Старият човек все гледа назад, към младините си, а младият гледа напред- да стане като дядо си. Кой е на правата страна - младият или старият?Казвам: На правата страна са всички ония, които гледат към любовта.

Бог е Любов. И когато Той влезе между нас, като Любов, ние не трябва да говорим за любовта. Христос казва: „Хлябът, който ядете, е любовта". Наистина, хлябът спасява. Първо жените трябва да работят. България се нуждае от жени на новата култура. България се нуждае от силни и решителни жени . Жената не воюва, но тя е смела. Ако воюва, тя е фурия: дето мине, нищо не оставя - всичко помита на пътя си. Когато жените наточат ножовете си и излязат напред, тогава светът ще се оправи. Казвам на жените: Извадете ножовете си, наточете ги! Те са калени. Минали са през 35 милиона градуса огън. Защо не ги употребите? Време е да ги приложите. Христос казва: „Жените ще спасят света". И Наполеон казва: „Франция се нуждае от майки." Аз разбирам „майки" в широк смисъл.

Новата култура изисква жени , не в обикновения смисъл на думата, но жени на новото - решителни, светещи жени: жени със светли умове , с широки сърца, с диамантена воля. Тия жени ще казват на синовете си: Синко, вярвай на своята възлюбена. Няма в света подобна на нея, вярвай и! На дъщеря си ще каже: Дъще, вярвай на своя възлюбен; няма подобен на него. Помни, че от него си излязла, вярвай му! Това е учението, което трябва да проникне в душата ви. То е сила! Бъдете смели! Освободете се от своите заблуждения. Ние сме сити на заблуждения.

Приемете учението, приложете го, и въпросът е разрешен. - Как ще се разреши? - И политически, и научно, и религиозно, и обществено. Светът ще се преобрази по естествен начин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...