Jump to content

4.3.10. Мисията на Ватралски в Америка


Recommended Posts

4.3.10. Мисията на Ватралски в Америка

Стоян Ватралски в София

Духовна обнова (Пловдив), Г. IV, бр. 6 (VI.1925), с. 15.

Миналият брой на "Духовна Обнова" беше излезнал вече от печат, когато се научихме за завръщането на г. Стоян К. Ватралски от Америка. Макар и късничко, нам е приятно да отбележим в списанието си за неговото благополучно завръщане, като благодарим Богу, че го е пазил жив и здрав, да го имаме пак помежду си.
Защото, той ни е нужен още. Както и Вазов е казал: "Ние нямаме друг поет у нас, който да пее и ратува за "първом правда". Неговото "Битие" и "Първом правда" - две ценни стихотворни сбирки, тепърва ще се сбъдват. Събитията едно подир друго идат, да докажат истинността и пророческия дух на Ватралсковите стихове. "Без правда, мир няма и не може да има". Така пееше Красно-селският поет и всеки ден ни учи, че думите му носят божествения печат.
Едно писмо от Ню-Йорк до редакцията ни казва:"Американският свят показа по-голям интерес към неговата мисъл и идеи, отколкото вие там в България. Неговата визита и мисия (цяла година) в Америка излезе много сполучлива. Надмина очакванията ни. Всякъде е бил приет и третиран като Celebrity (знаменитост). Ето, за пример, тук, в Ню-Йорк в International House бе поканен като гост за цяла седмица. Днес се срещна на трапеза с главните и най-прочути пастири в Ню-Йорк. Вие знаете, това що значи. Той бе поканен тоже от главния редактор на в. "Times", най-големия вестник в Ню-Йорк. И всичко това става заради България".
Ние приветстваме християнския поет с нашето българско "добре дошел" в Красно село, от дългата и плодотворна визита в голямата задокеанска република. Не се съмняваме, че неговите сказки и статии там ще имат благотворно влияние за нашия народ.
Ние се надяваме, че г. Ватралски ще ни удостои с някоя статия за своето посланство в Америка, за да посочим на читателите си какво значи едногодишно престояване на наше влиятелно лице в Америка. За съжаление, това не е познато и на ония, които редят вътре съдбините на отечеството ни. Нашите правителствени кръгове, запример, не знаят, че г-н Ватралски в Америка е направил много нещо за България, за да го използуват и подкрепят в понататъшната мисия. В едно писмо от Америка до нас се пише: "Ако г-н Ватралски не стигне жив, ще го търсите от сръбското правителство, за което е говорил публично неприятни нему факти". Ние ще имаме случай да изнесем повече историйка за неговата (на г-н Ватралски) мисия в Америка.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...