Jump to content

2. НЕ МОГАТ ДА СЕ ПРИМИРЯТ ДВЕ ИДЕИ, КОИТО СЕ СБЛЪСКВАТ


Recommended Posts

2. НЕ МОГАТ ДА СЕ ПРИМИРЯТ ДВЕ ИДЕИ, КОИТО СЕ СБЛЪСКВАТ

"СТАРИ И НОВИ МЕХОВЕ" . Беседа от Учителя ,държана на 12 юли 191 5 г., София . - В: Духът и плътта . Беседи [191 4 -191 7 г.]. Пловдив . 1933 . с . 1 4 (Сила и живот , Сер. II)

„Виното само по себе си представлява сила. За да се даде подтик на човешката еволюция, трябва сила; тази сила не е друго, а човешкият дух, взет в широк смисъл, сила разумна, която работи и гради съобразно с Божествените закони.

В целите на Бога е всичко да расте и да се развива; Бог не обича старите мехове. Той ги туря в долните изби, както правят винарите. Ще дойде време, когато ще се намерят хора да пият и от старото вино. Когато възприемете новото учение, вие се лъжете, ако мислите, че то няма да ферментира у вас, че ще останете същите човеци - това е невъзможно. То е същото, като ваятелят да работи с чук върху мрамор, без да отчупи някое парче. Много парчета ще отхвръкнат, наляво и надясно, и старите хора трябва да стоят малко по-далечко, ако се боят да не ги удари някое парче по главата. Не е виноват ваятелят, а старите хора, ако не се отстранят."

„Христос казва: „Не бива да туряте ново вино в стар мех", защото ще ви разстрои. Ако някой религиозен се разстрои, той е стар мех, който не е могъл да издържи новото вино - новото учение. Не може да се примирят две идеи, които се сблъскват. Моисеевият закон казва: зъб за зъб, и око за око, но според Христовото учение, законът е тъкмо обратен - да любим враговете си; ако ни ударят от едната страна, да обърнем и другата. Това ново учение как ще примирите със старото, ако и него задържите? Моисеевият закон е за стар мех, Христовото учение иска нов мех. Според Моисеевия закон, понеже старите хора не са способни да се борят с новото, искат да хванат противника и да му извадят очите, да не може да ги вижда и намери, а Христовото учение казва: вашите противници може да направите ваши приятели, можете да ги обезоръжите и дори да ги накарате да ви служат."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...