Jump to content

6. Методист и баптист


Recommended Posts

6. Методист и баптист

ИДЕ И ИДИ

30 школна лекция от Учителя,

държана на 3 май 1939 г., София-Изгрев.

- В: Силата на мисълта. Общ окултен клас, Г. XVIII (1938-1939), т. 2.

София, Урания ; АСК 93,1998, с. 138-139.

... Например, ако във вас проблесне една нова мисъл, която дава нова насока на мисълта ви, това е едно освобождение. А пък всякога, когато човек минава от едно състояние в друго, между две състояния, всякога има една тъмна зона или граница. Ако минаваш от едно състояние религиозно, към друго религиозно състояние, винаги има една граница.
Да кажем сега, че някои религиозни хора принадлежат към някоя секта. Например, да кажем, че ти си методист. За уяснение сега може да прочетете за методистите. Има историята им. Прочетете книгата "Животът на Йоан Веслей". Той е родоначалник на методизма. Или може да прочетете книга за баптизма. Сега считат методизма, че приготовлява пътя на баптизма. Да кажем, чети, като методист, изучаваш Евангелието. Като станеш методист, турят ти в ума една идея, че ти не можеш да бъдеш християнин, ако не се кръстиш.
За самото кръщение има два метода.
Едното кръщение е с вода. Вярват, че още като се роди детето, то е еврейче. Значи всички деца се раждат все евреи. Тогаз, за да ги направят християни, трябва да ги кръстят с вода. Нали сте кръщавали, нали [сте] виждали как кръщават? Какво казват в народа при този случай: "Това дете ми го даде еврейче, а пък аз ти го връщам християнче". Ако си методист и изведнъж искаш да станеш баптист, трябва да се кръстиш пак. Един православен, ако [ще] става методист, ще стане без да е кръщаван, защото той вече се е кръстил. Но ако православен или друг стане баптист, макар и възрастен, трябва да бъде кръщаван. Защото при баптистите кръщаването става на 30 годишна възраст.
"Понеже Христос е кръстен на 30-та година, следователно, всеки трябва да се кръсти на тази възраст", казва баптиста.
"И ако ти не се кръстиш на тая възраст, ти не си християнин", казва баптиста.
И ти почнеш да се бориш със себе си: да се кръстиш ли или да не се кръстиш. Ако не се кръстиш, в Царството Божие няма да влезеш.
Това са външни разбирания. Кръщение по форма го наричам аз това. Хората могат да се кръстят номинално, от евреин станал християнин, но по форма християнин. С еврейски навици още. Знаете ли какво е това?
Евреите са много самостоятелен народ. Те много се индивидуализират. Имат за себе си едно особено понятие, че са един избран народ. При това обичат да полъгват малко. Страхливи са. Умни са, да направят нещо. Ако вземем техния родоначалник Якова, той имаше 12 сина, но имаше една слабост към единият син -обичаше го повече. И прави разлика между 11-те сина и този, когото обичаше- Йосифа. На него особена, шарена дрешка ще направи. У Йосифа имаше доста идеи, че сънища вижда, че слънцето и луната му се покланят. [Че] 11-те снопа и баща му се покланят на единият сноп - на него. Баща му казва: Ти мислиш, че аз и майка ти ще дойдем и ще се поклоним на тебе."
Често и вие, някой път, сънувате такива сънища.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...