Jump to content

10. МОЙСЕЙ, ЕВРЕИТЕ И ЕГИПЕТ


Recommended Posts

10. МОЙСЕЙ, ЕВРЕИТЕ И ЕГИПЕТ

ПОЗВАХ СИНА СИ. Беседа от Учителя , държана на 14 февр. 192 6 г. Русе. 1926. с. 4- 5

„Вие ги знаете толкова, колкото знаете и стиха „Из Египет позвах Сина си". Египет, това е мощното, това е красивото, това е израз на светлината, на великия човешки дух, Египет това е символ . И най-великите хора е трябвало да минат през Египет. Мойсей, един от най-видните законодатели и водители на человечеството, трябваше да се учи в Египет.Каквото и да се казва за Христа, и Той трябваше да отиде в Египет там да се учи.Ангелът казва на Йосифа: „Вземи детето и бягай в Египет!" Той не му каза да отиде в Асирия, във Вавилония, или другаде някъде, но в Египет. Под „Египет" се разбира силното, крепкото, дето човешкият дух може да се кали. Казва някой: ще отида в Египет, при това плодородие, да се наям поне на плодове. Та нима това е Египет. Че и в България има плодове!

Египет е място на знание. Египет е място на мъдрост . Египет е място на работа и труд .

Евреите са учили там цели 400 години, и затова са станали днес най- умния народ. Те служиха 400 години на египтяните, кирпичи правиха и то без слама. Като четете тяхната история, ще кажете: горкият народ! Не, не са горки те. С това служене те придобиха големи знания. Този дух, този ум, който имат евреите, се дължи на Египет. Египет, това са условията, дето човешкият дух може да укрепне, да уякне и да стане мощен. Вземете примера с Йосифа. Като четете неговата история, какво обяснение си давате за него? Защо трябваше да отиде той в Египет?

- Той трябваше да отиде в Египет, за да стане силен, крепък, да стане виден човек. Ако беше останал в Палестина при баща си, какво щеше да спечели? Казвате: братята му го мразиха, затова го продадоха. Какво зло му направиха с това? Те, без да знаят му направиха едно добро. Йосиф беше много гален. Баща му го обичаше много и го обличаше с пъстра дрешчица, за отличие от другите, но братята му един ден казаха: „Хайде долу тази дрешчица, ще отидеш в Египет, човек да станеш. Като отиде в Египет, как го посрещнаха там? Трябва да повикате Йосифа,той сам да ви разправи своята история. - Той мина там през известна дисциплина.

Сега, ако вземете думите ми буквално, няма смисъл в тях, но знаете ли, че целият свят, в който живеем, това е Египет. Земята, в която сега живеем, това е Египет - нищо повече. Следователно, всеки дух, всяка душа, която иска да укрепне, трябва да отиде в Египет. Като отиде в Египет, там ще намери и затвора. Две години седя Йосиф в затвора. После, като Мойсея, царската дъщеря ще ви намери в кошницата и най-после у вас ще се яви желание да спасите народа си. Първо ще бъдете герой, но после страх ще ви нападне и ще бягате в пустинята. Много противоречия ще срещнете в живота си."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...