Jump to content

11. ДОПИРНА ТОЧКА С БОЖЕСТВЕНОТО СЪЗНАНИЕ


Recommended Posts

11. ДОПИРНА ТОЧКА С БОЖЕСТВЕНОТО СЪЗНАНИЕ

СВЕЩЕНИЯТ ОГЪН. Беседа от Учителя ,държана на 27 август 1926 г. - В: Съборни беседи от Учителя , дадени на учениците на Всемирното Бяло Братство при срещата им в гр .София на „Изгрева" , през лятото 192 6 година . София . Просветния комитет . [1926] . с . 131,137-138,139

„Не е въпросът до външното отношение на нещата, т.е. до външната страна на Бога, колко Той е велик, но трябва да имаме една допирна точка с Божественото съзнание , да чувствуваме Бога в Неговото проявление всеки ден . Казвал съм и друг път, Бог има специално отношение към всяка душа, към всеки разумен живот. По това именно се отличава Той. Бог не борави с един народ. Когато Той изпрати Мойсея при фараона, каза му: „Иди и кажи на фараона, че аз съм Бог на Аврама, на Якова и на Исака. Това бяха трима души, заминали вече. Питам: защо Бог му не каза, че е Бог на израилския народ, а му каза, че е Бога на Аврама, на Якова и на Исака? Де беше Аврам? Де беше Яков? Де беше Исак? Аз ще ви задам следния въпрос: когато човек обича, де ще тури любовта си, на кое място?"

„Съвременните хора казват: как ще си нарушим спокойствието, мира, да се занимаваме с хората"? Та от нас не се изисква да направим жертва по някакво външно принуждение! Тази жертва трябва да стане от онова велико вътрешно побуждение, от любов към Бога. Само така ще чуем Неговия глас.

Питам ви: ако Бог изпрати един херувим, като пламтящ огън в своята слава, мислите ли, че съвременните религиозни и духовни хора биха изтраяли на този свещен огън? Ние имаме пример с Христовите ученици. Когато Христос беше горе на планината, дойдоха Мойсей и Илия при Него, но учениците Му заспаха, не можаха да издържат този огън. Само Христос се разговаряше с тях. После те Му казаха: „Добре е да направим три шатри: една за Тебе, една за Илия и една за Мойсея."

Аз казвам: ние още сега можем да направим тези три шатри. Но какви шатри трябва да направим?

Нека направим една шатра за Любовта, една шатра за Мъдростта, и една шатра за Истината. Всички ние можем да живеем в тия шатри. Така че, ако за в бъдеще трябва да правим шатри, не трябва да бъдат за Илия, за Мойсея и за Христа, защото Илия е само един символ. Мойсей е също един символ. Христос, тъй както Го представляват, е символ на Любовта. Значи, първата шатра, която трябва да се направи, е за Христа - за Любовта. Ако ние нямаме такава шатра, де ще влезе Христос? Христос казва: „Ето, аз хлопам на вратата!" Ако вие не отворите, как ще влезе Христос? Под шатра се подразбира това свещено място, този свещен огън, който отваря всяка душа за Бога. Каквото каже Господ, да го изпълним според методите и начините на днешните условия, до които сме достигнали."

„Казвам: в света има един велик закон: човек сам за себе си не може да живее. За да се прояви Бог в каква да е форма , трябват условия . За всеки от вас има определени моменти , когато Господ му проговаря . Божият глас се отличава с едно особено качество, а именно, той е много тих. "

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...