Jump to content

22. МОЙСЕЙ И БЯЛАТА ЛОЖА В ЕГИПЕТ


Recommended Posts

22. МОЙСЕЙ И БЯЛАТА ЛОЖА В ЕГИПЕТ

СТОРЕТЕ ДА НАСЯДАТ . Беседа от Учителя ,държана на 10 ноем . 1929 г., София-Изгре в - В: Крадецът и пастирът . София . 1937 . с. 232 . ([Сила и живот , Сер. XIII], т. 1 )

„ Съвременните хора трябва да се спират върху съществените неща, като проява на живота за всеки даден момент. Това, което вчера е било съществено, днес може да не е съществено. Това, което днес е съществено, в бъдеще може да не е съществено. Обаче, има мисли и чувства, които са били важни и съществени в миналото, такива са в настоящето, такива ще са и в бъдещето.Ще кажете, че вярата е нещо съществено. - Коя вяра? - Вярата ни в Бога. Да вярва човек само, това още не е достатъчно. Вяра, която не преживява векове и епохи, не е истинска вяра. Когато Мойсей отиде при фараона да иска освобождаването на еврейския народ, той каза, че е изпратен от Бога на Аврама, на Исака и на Якова. Мойсей не каза, че е изпратен от Бога на еврейския народ, но от Бога на Аврама, на Исака и на Якова. Понеже по това време Бялата ложа владееше над Египет , и фараоните по това време бяха посветени, разбираха думите на Мойсея. Фараона съзнателно изпитваше Мойсея, да види доколко той ще издържи на истината, доколко ще изпълни волята Божия. Така се изпита вярата на Мойсея. Каквито чудеса направи Мойсей, такива направиха и мъдреците на фараона. Обаче, като дойдоха до четвъртото чудо, египетските мъдреци отстъпиха. Те казаха: Тук е намесен Божият пръст .

Питам: Какво ще правите вие, ако Бог ви изпрати при фараона, но същевременно ожесточи сърцето му и го накара да ви се противопостави? Всеки ученик ще бъде поставен на такъв изпит. Сегашните християни искат да станат силни, но да придобият силата си по някакъв лек, механически начин. В това отношение те приличат на американците, които искат в малко време да станат учени и силни хора."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...