Jump to content

23. МОЙСЕЙ ТРЯБВА ДА РОДИ УБИТИЯТ ОТ НЕГО ЕГИПТЯНИН


Recommended Posts

23. МОЙСЕЙ ТРЯБВА ДА РОДИ УБИТИЯТ ОТ НЕГО ЕГИПТЯНИН

САМ СЕ ОПАСВАШЕ.12 Беседа от Учителя ,държана на 17 ноем . 1929 г., София-Изгрев . - В: Крадецът и пастирът . София . 1937. с. 253-254 . ([Сила и живот , Сер. XIII], т. 1 )

„Съвременните хора трябва да имат ясна представа за живота, да го разбират тъй, както се проявява, без никакъв страх. Който се страхува от живота,той не може да стане никакъв философ, от него нищо не може да се очаква. Естествено нещо е да се страхува човек. Той носи страха в себе си. Няма човек в света, на когото сърцето да не е трепвало.Мойсей, един от видните адепти, който беше свършил висша окултна школа, изпита голям страх, след като уби египтянина и го зарови в пясъка. За да се скрие от лицето на Бога, той избягал в пустинята, дето прекарал 40 години като овчар.

В ревността си към Бога, той се увлякъл и извършил такова престъпление, каквото не е позволено на един адепт да направи. Мечките, вълците, тигрите могат да правят каквото престъпление искат, но на посветения, на човека, който търси истината, не е позволено да прави никакво престъпление.

Мойсей прекара 40 години в пустинята, за да изкупи греха си и след това трябваше да се ожени, за да даде възможност на убития египтянин да се прероди чрез него. Мойсей се страхувал да се върне в Египет, защото според тогавашните строги закони, трябвало е да бъде обесен. Когато Бог каза на Мойсея да отиде в Египет да освободи евреите от робството им, той не искаше, защото знаеше, че е политически престъпник и ще го осъдят на смърт. Бог му каза: Хвърли тоягата си на земята. Мойсей хвърли тоягата си на земята, и тя се превърна в змия. Като видя това, Мойсей се уплаши, искаше да бяга, но Бог му каза: Не бягай, но хвани змията за опашката. Мойсей послуша Господа и отиде в Египет да изпълни възложената му от Него мисия - да освободи своя народ от египетското робство.

И тъй, ако Мойсей избяга в пустинята, какво остава за обикновения човек? Мойсей беше подложен на големи изпитания, но всичко преодоля. В това отношение той служи за пример на човечеството. Това, което го подига в очите на хората, седеше в силата му да изправи всички свои погрешки. И до днес още евреите почитат Мойсея като силен човек, като посветен, като велик адепт. Когато Бог му каза да отиде в Египет да освободи израилския народ от робството, в което се намираше, той се почувствува недостоен за тази мисия, понеже беше извършил престъпление. При това, той беше гъгнив, заекваше и считаше, че не може да говори, да предаде на фараона волята Божия. Бог му каза да не се безпокои за това. Брат му Арон ще му помага. Мойсей ще приема Словото, а Арон ще го предава.

Примерът с Мойсея трябва да служи за поука, да знаете, че каквито погрешки и да правите, вие трябва да ги изправяте. От всички хора се изисква правилно разбиране на живота, на законите в разумната природа. Има ли правилно разбиране на нещата, човек ще живее правилно и ще знае, как да изправя погрешките си.

Мнозина се интересуват от миналото си, какво са били някога и какво ще е бъдещето им. - Много просто. Какъвто е човек днес, такъв е бил и в миналото . Каквото съгради и придаде към днешния си живот , това ще носи и в бъдеще. Искате ли да придадете нещо красиво към бъдещия си живот, прилагайте Божията Любов, която носи живот, свобода и светлина."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...