Jump to content

Recommended Posts

1906 година

По бележки и протоколи на първите ученици на Учителя -Петър Константинов Дънов

Лъчистата материя, която изтича от човешкото тяло, изтича най-много от ръцете и нозете ни. Тази лъчиста енергия се нарича флуиди. Тази енергия ние можем да затворим в себе си при известни случаи, като прекръстосаме ръцете и краката си. Ако се преуморяваме умствено или телесно, ние губим много от тази енергия, чувстваме се отпаднали, слаби. Тази лъчиста материя образува около главата ни тъй наречения ореол или аура. Ореолът на човека бива такъв, какъвто е характерът му. Злъчният човек има зелен ореол, кръвожадният - тъмночервен, мъдрият - светложълт, и прочие. Ореолът на светията е лъчезарно светложълто.

В ума и сърцето има по два центъра: положителен и отрицателен. Между ума и сърцето винаги трябва да има хармония.

1907 година

Има седем магнетически течения - положителни и отрицателни. Първото течение магнетическо е в краката.

Второто магнетическо течение е във връзка с човешките сили.

Третото е свързано с чувствата.

Четвъртото е свързано с човешката мисъл.

Петото е свързано със съзнанието на човека.

Шестото - с течението на живота.

Седмото е свързано с висшето проявление на човека -човешкия дух.

Тези течения могат да се сгъстяват и разширяват и според това сгъстяване и разширяване са и разните състояния. Всяко разширяване е акт на творчество и всяко сгъстяване е акт на порядък. Излишъкът на нещата създава злото и щом се изчисти злото, остава само доброто. Когато нашето тяло се гради и съгради, излишъкът ще отпадне и ще стане творческа основа на друг свят, ще се използва така, както ние използваме тор за нашите ниви и градини.

* * *

Когато мислите лошо за някого, това показва, че сте в едно сгъстено, противоположно течение и страдате. Не се осъждайте и не осъждайте другите.

* * *

В умствения свят се изисква да бъдете активни, но същевременно спокойни. Леността е признак за сгъстяване на течението. Ако дойде една лоша мисъл, кажете й: „Ти не съществуваш и нямаш власт над мене". Защото лошите духове понякога хипнотизират и връзват човека, но вие може да се освободите от въжето на лошия дух.

* * *

Не се приближавайте много един до друг. Ако две дървета се приближат много, ще изсъхнат, но за да виреят добре, трябва да има известна дистанция между тях.

Когато един нисш организъм действа върху един висш и вземе надмощие, образува болестите. А когато един висш организъм, висш живот действа върху един нисш, дава здраве. Затова, ако плътта има надмощие над духа, човек всякога ще заболява. Ако духът има надмощие над плътта, човек всякога ще бъде здрав.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...