Jump to content

Recommended Posts

1922-1924 година

От книгите: II година общ окултен клас.

III година общ окултен клас. III година младежки окултен клас. Допирни точки в природата.

Извънредни беседи. Живият Господ.

Петимата братя. Двата природни метода.

Трите живота. Поучаваше ги

Съвременната наука още не е изучавала при какви условия се раждат ябълките, крушите, защо соковете на ябълката се отличават от тези на крушата, защо на сливата, на черешата, на дюлята се различават помежду си поотделно, защо лимонът е кисел, защо плодовете са толкова различни, след като растат на една почва и са огрявани от едно слънце.

* * *

Малокръвният да яде червени череши, да яде краставици и круши, също и сурови чушки.

* * *

Речта може да е логична, без да съдържа истината. Храната, която дава сила на организма, съдържа в себе си истината.

* * *

Сегашното общество е вече кьм края си. Този цикъл свършва вече и всички хора са поставени на изпит. Вие не

знаете например кой ви е приятел и кой неприятел, малките неща не знаете, пък за големите - какво да ви кажа.

* * *

Яденето е една сила, която може да ви доближи до Бога.

* * *

Когато се наслои много пикочна киселина, може да опадат космите на главата, но най-често опадането на косите се дължи на психологически причини, които действат не само от този живот, но и от минали животи.

Тези лъчи, които излизат от човешките очи, оказват разни влияния и затова по някой път се връщате вкъщи или много разположени, или направо болни, зависи кои очи и как са ви гледали.

* * *

Егоизмът, материалистичните мисли не позволяват на болния да се лекува.

* * *

Какво ли ще добиете, като употребявате тиквички пържени, сирене, деликатеси? Малко ряпа с малко оцет и зехтин, малко хляб - това е достатъчно. И най-пищната храна може да ядете, но нямате ли любов, нищо не ви ползва.

* * *

Каже ли някой, че нищо не го интересува, че нито му се яде, нито му се пие вода, той вече е болен.

* * *

Чрез яденето у нас влиза животът, влиза и знанието. От тези материали, които са влезли чрез яденето у нас, Духът

може да създаде нещо възвишено.

* * *

Гладът и жаждата са по-силни от любовта. Когато любовта може да замени жаждата и глада, тогава може да говорим за истинска любов.

* * *

Опитвали ли сте да знаете дали сухият и препечен хляб дава всички необходими елементи за здравето? Ако дойде някой болен при мене, няма да му нареждам какво да яде и какво да не яде, но ще му кажа само да пости, да гладува четири дни, после ще му кажа да яде варено жито, да пие житена вода, да яде печен праз лук и печен кромид лук, печени ябълки или круши, да яде варени череши с малко хлебец - изобщо да яде малко, да не преяжда.

* * *

В живата природа, в която живеем, има всички живи сили, които могат да ни помогнат, да ни лекуват, да ни подмладяват и обновяват.

* * *

Вие може и мъртви да възкресявате, ако у вас е божествената любов, за която постоянно ви говоря, с тази любов, с която проглуших вече света, само и само да я разберат и прилагат хората.

* * *

Нужна ви е здрава храна, никакви напитки и сиропи, а чиста водица. Трябват ви здравословни дрехи от естествени материали, широко и свободно ушити; трябват ви жилища с големи прозорци, с обилна светлина; големи дворове, в които по три-четири часа да работите, да отглеждате плодове, зеленчуци, цветя. Кухните да се реформират - да няма помен от масла. Една жена да готви по три-четири часа -това е престъпление. Каква култура е това? Най-много един час да се готви на ден, и това е много, не бива никой да си губи времето за едно ядене. Всичко ще се сложи наведнъж в тенджерата и след 15-20 минути готово!

* * *

Яденето е процес на превръщане - да превърнеш ни-сшето състояние на живата енергия във висше. Яденето е процес, при който живата потенциална енергия трябва да се приеме от човека и да се повдигне в по-висок свят. Като превърнеш тази енергия в първа степен, ще получиш първия дар - здравето. Като я превърнеш във втора степен, ще получиш втория дар - щастието. Като я превърнеш в трета степен, ще получиш третия дар - блаженството.

* * *

Носенето на широки ръкави означава щедрост.

* * *

Дишането е физиологичен и психичен процес. Крайната цел на дишането е пречистването на кръвта и на мисълта. Има горно, средно и долно дишане - според това коя част от дробовете взема най-голямо участие при дишането. Праната от въздуха прониква в белите дробове и помага за озонирането на кръвта даже и там, където въздухът мъчно може да проникне. В така пречистената кръв се влагат елементите на живота. Най-хубаво е пълното дишане, за което главно помага любовта. Който люби, той се разширява, разширяват се и дробовете. Всяка божествена енергия, която слиза отгоре, трябва да мине първо през дихателната система, оттам да се качи в ума и после да слезе в сърцето.

* * *

Изкуство е човек да диша тихо и дълбоко, никой да не го чува. Когато дишането не става правилно, в организма се наслояват полуорганични вещества, утайки, които са причина за всички болести.

* * *

Вследствие на тия утайки кръвта не може да се пречисти лесно и става причина за развиване на много микроби.

* * *

Раздвояването на съзнанието е причина за отслабването на паметта.

* * *

Човек може да се лекува, когато се събуди в него резервната жизнена енергия и се подтикне към деятелност.

* * *

Много от болестите се дължат на неравномерното разпределение на кръвта в различните органи.

* * *

Чистите мисли и чистите чувства уравновесяват силите на организма.

* * *

Хората боледуват, защото са нарушили закона на Истината.

* * *

За да се обновите, ставате всяка сутрин рано да възприемете първите слънчеви лъчи, които носят живот и здраве.

* * *

Болестите идват да възстановят нарушението, което някога сте извършили в природата. Те идват да възстановят нарушеното равновесие на организма ви.

* * *

Натрупването на слънчева енергия в някои части на тялото в по-голямо количество създава за останалите удове ред болезнени състояния. Изобщо боледуват тези удове, които са демагнетизирани, които са лишени от нужното количество енергия. За да се излекуват мислено, трябва да им се придаде необходимата енергия.

* * *

Когато сте нервни, запушете с палеца на дясната си ръка дясната ноздра, а през лявата поемайте въздух, като броите мислено до седем, задържате въздуха и броите мислено до десет. После запушете лявата ноздра, а през дясната поемайте въздух, задръжте и изпущайте бавно, ритмично, като броите до девет. Това упражнение регулира нервната възбуда, усилва паметта. Ще правите упражнението 21 пъти на ден: сутрин, на обяд и вечер по седем пъти.

* * *

Колкото по-пресни са плодовете, толкова повече живот съдържат. Яжте само пресни и узрели плодове.

* * *

Когато сте неразположени духом, направете следния опит: вземете половин килограм череши, хубави, едри, излезте навън около час-два преди обяд, обърнете се към

слънцето и започнете бавно, спокойно да ядете черешите, около един час да ви отнеме опитът. Освен череши друго няма да ядете.

* * *

Когато искате да излекувате известен недъг в себе си, прекарайте розовия и жълтия цвят през ума си.

* * *

Зимните екскурзии са за предпочитане пред другите. Няма тогава разсейване - само синьо небе и бял сняг. Може да си правите и умствени екскурзии, за да трансформирате състоянието си.

* * *

В планинските места може да лежите, но да не заспивате. Ще избирате източните и южните склонове, там има повече събрана енергия от синия цвят.

* * *

Ако носите шапка, ще гледате да е валчеста, да няма много гънки, да не е надиплена и начупена.

* * *

Ако стомахът е разстроен, сварете си дренки и пийте водичката. Ако е стегнат - яжте пресни череши.

* * *

Когато има дисхармония между вашето физическо тяло и двойника ви, или между силите на тялото и астралното тяло, винаги ще се получи едно болезнено състояние.

* * *

За един човек, който живее чист живот, полудяването е абсолютно недопустимо, изключено е. Разстройство в

нервната система от пресилване може да стане, но не и полудяване.

* * *

Чистата и правилна мисъл уякчава цялата нервна система. Мислете интензивно, но не се тревожете.

* * *

Веселостта е едно от най-ефикасните средства за лекуване на много болести и недъзи. Направиш ли една погрешка, ще почувствуваш болка или в стомаха, или в белите дробове, или в краката, или в пръстите, или в гръбначния стълб, или в черния дроб.

* * *

Локализирането на болестите в разните места показва каква погрешка си направил.

* * *

Ако някой ваш близък е болен, изпратете от себе си един жизнен ток към него. Добрите приятели са добра ограда за здравето, а лошите - всякога носят болести и страдания.

^ * * *

Ако сте неразположени, помилвайте малко лявата страна на главата си с лявата ръка.

* * *

Ако в материалните работи постъпвате правилно, вашата храносмилателна система ще работи правилно.

Ще се храниш вечерно време, преди да е залязло слънцето, а сутрин никога няма да ядеш, преди да е изгряло слънцето, най-малко след като изгрее.

Не яж, когато си гневен, неразположен. Храната е жива и тия частици, след като влязат в организма ти, с благодарност ще го обновят. Ще ядеш бавно, спокойно и малко, да усещаш лекота в стомаха си.

* * *

Правилно спане е, когато си легнеш на дясната или на лявата страна, до сутринта да не се обръщаш, да няма никакво хъркане, мърдане, дишането да е плавно и тихо. Най-хубавото е да спиш на дясната страна. Средна хубост е да спиш на лявата страна, на гръб не е хубаво, а по корем още по-лошо.

* * *

Спането е необходимо за тониране на енергиите. Обновяване и пречистване на тялото става чрез спането.

* * *

Ако вие не знаете как да спите, никога не може да се учите духовно. Да спите, това значи да поставите тялото си в такова положение, че като излезе вашият двойник, да намерите вашия учител, който ще ви преподава, защото знанието се преподава в духовния свят, а не на земята. Като си легнете, в пет-десет минути да сте запали. Правилното спане ще подобри вашето сърце.

* * *

Когато обработвате земята, едновременно става обмяна между тялото и силата на земята. Чрез краката се възприемат енергиите от земята, затова порите на краката трябва да са винаги отворени и да ходите в топлите дни боси, за да

може тази земна енергия да циркулира правилно.

* * *

Работата - физическа, духовна и умствена, трябва да се извършва с любов. 1/1 ако вие внесете нови методи за работа, за ядене, за спане, неразположенията ще изчезнат. Ще имате свеж ум, ще сте бодри, издръжливи.

* * *

Когато истински отпуснете мускулите си един по един, тогава ще може да си отпочинете. Стегнатостта на мускулите предизвиква вашите нисши центрове, привлича астралните сили в долните слоеве на мозъка и се раждат отрицателни мисли и чувства.

* * *

Не можете ли да спите спокойно, вие не можете да бъдете ученик на окултна школа.

* * *

Христос казва: „Ако не ядете плътта ми и не пиете кръвта ми, нямате живот в себе си". А тази плът и кръв е Словото Божие и ако то не проникне вътре в организма ви, вие нито може да бъдете силни, нито добри. Силата на Словото е мощна.

„От днес аз съм здрав". Ставаш и тръгваш на работа -това значи да направиш една вътрешна промяна в своето астрално тяло или в сърцето си.

* * *

Ако спите денем на слънце, непременно вашият организъм ще привлече негативни лъчи - вълни от слънцето, така наречената черна светлина, и като станете, ще сте неразположени, затова денем не бива да спите.

* * *

Ако знаете какви пертурбации произвеждат в организма ви тщеславието, любопитството и лицемерието, не бихте ги помирисали.

* * *

Знаете ли на колко еволюции е послужило сегашното ни тяло? Знаете ли, че именно в тази материя са вложени всичките недъзи и недостатъци на ония, които са заминали? Тя е тор и този тор ние трябва да го преработим, тьй както растенията преработват всички нечистотии. И вследствие на това ние усещаме в себе си постоянно един гнет. Ако тази материя беше девствено чиста, ние не бихме чувствали тия състояния.

* * *

Музиката тонира, премахва тревогите, дава едно уравновесяване на душата. Изпеете ли „Зун-мезун", ще ви мине всичко. Разгневени сте, искате да си отмъстите някому -изпейте „Сила жива, изворна течуща" и „Фир-фюр-фен" няколко пъти, и ще трансформирате енергиите си.

Всяка тревога се отразява зле върху ларинкса. Нисшите чувства, страстите загрубяват гласните струни, лютивото -също.

* * *

Ще избягвате люто, кисело, солено, студена вода, дишането през устата; спането на сянка, спането денем, пиенето на течности по време на ядене; ще избягвате смесването на мазнините. Ще ядете или само зехтин, или само масло;

храните също няма да смесвате.

* * *

Ще се стараете да изправите вашите гьрбици. Гърдите изпъкнали, не изпъчени. Изправени, стройни, спретнати, чисти. Всяко поглеждане, всяко движение да е красиво, осмислено - и като ходите, и като се спирате, и като говорите, и като гледате, всичко да е хубаво.

* * *

Хората страдат от натрупване на груби енергии, на по-луорганична материя около ставите и когато времето се промени, мускулите се съкращават, започва едно тьркане. В случая не ви трябват лекари и компреси, но ще кажете на болестта: „Слушай, аз съм мобилизиран, аз живея в свят на хармония, ти какво търсиш тука? Веднага да излезеш вън!" Болестта е едно същество, може да погостува малко и после ще го препратиш да си иде.

* * *

Симптомите на болестите се явяват по ноктите. За 180 дни може да се даде диагноза по тях, да разберете каква е болестта.

* * *

По биенето на сърцето, 72 удара в минута, може да определите какви са теченията в еди-коя си част на земята. На края на пръстите има едни издатини, папили, те трябва да се развият много, да станат силно чувствителни, за да възприемат тези токове от космоса. Когато се развие чрезмерно чувствителността, образуват се малки, нежни, органически подувания и възприемат лесно тези токове.

Пейте всякога, за да продължите живота си. Заставете болния да пее и той ще се излекува.

* * *

Ако искате да се лекувате, не отивайте при вашите приятели вечерно време да си изказвате тъгите. Изберете един ясен, слънчев ден, повикайте приятеля си, идете в гората и там разкажете своята скръб.

* * *

Има болести, които могат да се излекуват само с изказване - изповядване.

* * *

Стомахът е необходим, сляпото черво е необходимо, бьбреците, сливиците са необходими. Господ с милиони години е работил върху тях, а ние казваме, че и без тях може.

* * *

Музиката е едно ефикасно средство за премахване на всички отрови от организма.

* * *

Щом пръстите на краката и ръцете ви изстиват, любовта ви е малка и волята ви е малка. Ще заповядате на кръвта си да отиде до най-далечната клетчица, до крайчеца на пръстите и в пет минути да ги стопли.

* * *

Със студена вода могат да се мият само ония хора, които имат много топлина, а не и тези, на които организмът е изтощен.

Всички тези отлагания, които имате в организма - това са същества, в които има стремеж да отидат нагоре, да обсебят и главата. Тези същества чрез изпотяване трябва да се изхвърлят навън, да се освободи организмът от нечистотиите.

* * *

Човек, който иска да се учи, всякога се подмладява.

* * *

Човек, който има Бога в себе си, се подмладява.

* * *

Косите регулират влагата в организма, която е необходима, за да може да се разпредели правилно, и така да се улеснят някои вътрешни процеси.

* * *

Пушенето на тютюн, пиенето на вино и други напитки психологически всякога са свързани с известни недъзи на човешката психология.

* * *

След всяко смущение идва болест. Когато двама души се скарат, идва простуда или рана, или инфекция, или хрема, кашлица, цирей - все в нещо ще избие. В този случай пейте „Сладко медено". Не всички болести обаче могат да се лекуват с музика.

* * *

Преждевременно остарява този, който се стреми час по-скоро да узнае или изучи нещата. Гледайте не бързо, а солидно да проучвате науките или каквото и да било, за да се ползвате от тях, а не да бързате.

Ако умът ти е на място, ти няма да се простудиш. Има ли пропукване на съзнанието, има и простудяване.

* * *

За кашлица пийте равнец. Лятно време събирайте всички: равнец - бял и жълт, синя тинтява, мащерка, зелени листа от ягода, дребна лайкучка. Те са магнетични растения и лековити. Ще си направите цяла аптека от стъклени шишета и в тях ще затворите изсушените листа и цветове, ще ги похлупите и ще ги оставите малко на слънце да приемат още енергия от слънцето. Не ги туряйте на влажни места.

* * *

При треска или простуда ще изпиете 1, 3, 5 чаши гореща вода, може и чай, докато се изпотите хубаво. Ще снемете ризата, ще се избършете хубаво, ще намажете ръцете и краката си с чист зехтин и ще си легнете. И още едно правило: ще вземете очистително (рициново масло) да се очистят червата от всички ненужни вещества, един-два дни вьздържание от ядене, след това три-четири чаши гореща мода, после спаначена чорбица само с водица и малко сол, после картофена супа.

* * *

Болестите са нужни, те служат за тониране. Хората стават по-меки, по-чувствителни, когато са боледували.

* * *

Ще ядеш само когато си гладен. Ако не си гладен, ще постиш.

Днес пиеш наздравица за един от приятелите, утре - за друг, докато най-после изгубиш и последните си сили. Виното и ракията не хранят човека. Житеният хляб и сиренцето дават сила.

* * *

Болен сте. Такова е положението, че никой не може да ви помогне. Кажете си: „Господи, оздрави ме, отсега аз ще посветя целия си живот на Тебе, ще работя за Тебе, остави ме да поживея на земята". Ако вие направите истинска изповед, ще настане подобрение.

* * *

Хората умират, защото не се обичат.

* * *

Когато съществува злото, това показва, че светът е в еволюционно състояние - гради се, създава се нещо. Когато се завърши цялата еволюция, когато целият космос се съгради, злото ще изчезне. Злото е само една фаза, не е нещо съществено.

* * *

Човек остарява и умира преждевременно, защото е нарушил любовта на разумния свят и е изгубил Бога в себе си.

* * *

От любовта материята претърпява цяла метаморфоза. Силите вземат друго направление и започват да съграждат божественото тяло, в което човек ще живее в бъдеще; това са творческите сили, които градят. Ето защо всички светии, всички добри хора, които минават от едно състояние в

друго, преживяват такова състояние, каквото обикновеният човек дори не може да си представи. Те минават през големи вътрешни страдания.

* * *

И онзи свят е като този, и в него има материя, но по-фина, по-пластична. В другия свят човек продължава да развива съзнанието си - значи не умира, а продължава да живее.

* * *

Целият свят, цялата слънчева система, целият космос -всичко се движи в една нова насока.

* * *

Ароматът на цветята е тяхната мисъл.

* * *

Любовта трябва да бъде едновременно и животинска, и човешка, и ангелска, и божествена. На земята животинската любов има по-голям простор, тя създава формите. Който се отказва от животинската любов, постепенно отслабва, изпо-сталява и се готви за небето. Ако животинската любов вземе надмощие, човек затлъстява.

* * *

Всички можете да се подмладите в пет минути, но вяра е нужна за това.

* * *

Хората са недоволни, защото живеят в еднообразието. Дето има еднообразие, има и страдание, и бързо остаряване.

* * *

Защо трябва да се пие гореща вода? При храненето

по стените на стомаха и червата остават мазнини и утайки, които пречат за правилното храносмилане. Горещата вода ги разтваря и регулира процесите в стомаха и червата. Нали чиниите миете с топла вода, а не със студена?

* * *

Готвите хубави яденета, а въпреки това боледувате, значи нещо бъркате.

* * *

„Словото, което ви говорих, носи живот в себе си", казва Христос. Значи това, което дава живот, е вън от нашия организъм. От лампата ли идва светлината, или от друго място? Според мене, когато паметта на човека отслабва, това се дължи на сгъстената материя, в която човек попада. Гьстата материя прави човека материалист. Има много методи за усилване на паметта.

* * *

В дихателната система има 600 милиона клетки, работници. Всяка клетка е едно малко, разумно същество, което си има специална работа. То разбира и химия, и физика, и физиологичните закони, разумно се храни и изпълнява зададената му работа. В една минута човек прави двадесет вдишки, а всяка вдишка е хранене. В минутата има 60 секунди, значи за обяд се слагат 20 яденета. Всяко ядене трае три секунди. В тези три секунди всяка клетка е извършила работата си.

* * *

Опитайте да видите колко дни може да постите. Ако пости съзнателно, човек се подмладява и освежава. Днес повечето

от хората умират от преяждане, отколкото от гладуване.

* * *

Когато тече кръв от убождане, одраскване или от каквото и да е, сложете малко сол на мястото.

* * *

Христос дойде на земята да покаже на хората истинския начин за създаване на свои собствени тела от свой материал. Сегашният човек трябва да изработи свое тяло, което никой да не може да му отнеме. Знаете ли какво ще бъде положението на човек с такова тяло? За пример, някой го преследва и иска да го върже, но той веднага изчезне. Къде отиде? Зад гьрба му. Преследвачът вика да го държат, наобикалят го десет души, но той пак изчезва. Дойдат пет-шест души стражари, но не могат да го намерят. Как ще хванат такъв човек, как ще го вържат? Това е човек, който владее материята и формата, той е дух, който разбира законите на материята и на Духа.

* * *

Чрез поста ще се освободиш от многото работа, ще разбереш, че може да минаваш и с много малко храна, понякога и без никаква храна. Сегашните културни хора какво ли не ядат - кокошки, прасета, а са толкова жалки и безпомощни. От една инфекция, от ухапването на някое комарче, могат да си заминат.

* * *

С малко енергия, но разумно използвана, можеш да придобиеш повече, отколкото с много енергия, неразумно използвана.

Човек може да излиза от тялото си, когато пожелае, стига да знае как. Аз мога да влизам и излизам от тялото си, когато пожелая. Не го правя, защото ще се изплашите и ще се разбягате. Не искам да ви смущавам.

* * *

Човек със своя изопачен живот е повредил зрението си, отсега нататьк трябва така да живее, че да го възстанови, Тогава той няма да се нуждае от увеличителни стъкла и от телескопи. С очите си направо ще вижда отдалечените и близки предмети. Лещите, с които си служат физиците, са в окото на човека, както и в мозъка му. В бъдеще те ще се развият и човек ще си служи с тях като с микроскоп. В природата увеличаването и намаляването нямат граница.

* * *

Някой е пълен, пости, за да отслабне, но после пак напълнее. Значи постът не разрешава въпросите. Постът е да споделиш излишното със своите близки. Ще споделиш не само материалните си блага, но и своите мисли и чувства. На какво се дължи затлъстяването? На егоистичния живот. На какво се дължи изсушаването? На егоистичния живот. Бог наказва човека по два начина: чрез затлъстяване и чрез изсушаване. Щом почнеш да изпълняваш волята Божия, ще се оправиш - нито дебел, нито сух, а в състояние на една умерена, разумна активност. Ти имаш мускули и мазнини колкото ти трябват. Отиваш на нивата, колко храна ти е нужна? Хляб, малко сиренце, една-две ябълки, малко лук,

едно-две яйца. Ако си месоядец, ще си вземеш малко месна храна, яйца, баница.

* * *

Водата на Маричините езера на Рила е отлична, лековита.

* * *

Скромното облекло е за предпочитане. Пищните и разкошни дрехи са за пеперудите, птиците.

* * *

Носете пръстени на пръстите си, но да са златни и със скъпоценни камъни, а не имитация. Всеки камък представлява една добродетел.

* * *

Подложете се на десетдневен пост, абсолютен глад, и ако издържите този пост с радост - значи сте здрави, ако не го издържите, ще се подложите още един път на този пост, докато оздравеете. При това няма да се излежавате, а ще работите през цялото време.

* * *

Адептите са същества с по-висока култура от човешката. Те живеят на най-хубавото място на земята, на специално място, дето кракът на обикновен човек не може да стъпи -те са оградени така добре, че никой не може да проникне през тази ограда. Жилищата им са построени по нематериален начин. Целият им живот отговаря на тяхната възвишена култура. Те не са духове, но всичко знаят, което става по земята, всичко им е известно. Няма събитие, станало на земята, което те да не знаят, понеже познават добре законите на природата, те направляват човешките мозъци. Изпращат към хората специална енергия, с която изменят мислите на управляващите, на учените. Хората на земята устройват събрания по внушение на тези адепти.

Съветвам ви върху гроба на всеки от вас, на близките ви също да се посява жито.

„А Исус, като видя, че се стичаше народ много, запрети на нечистия дух и му казваше: „Душе неми и глухи, аз ти повелявам, излез от него, и да не влезеш в него" (25 стих, 9 глава от Марка). Исус повеляваше на нечистите духове. Каза му да излезе вън и той тутакси излезе.

* * *

Христос казва на учениците си: „Този дух не може да излезе, да се изпъди, освен с пост и молитва". Постът подразбира самоотричане. Ще постиш, но ще дадеш залъка си на онзи, който гладува. Ще го поканиш у дома си и ще му кажеш: „Братко, приятно ми е да ти отстъпя залъка си на тебе".

* * *

Наскоро в пловдивската гимназия полудяла една ученичка. Учителите, лекарите търсят причината за полудяването, но не могат да я намерят. Аз съм изучавал този въпрос цели десет години и зная причината за полудяването. Внесете в ума и на най- силния човек две противоположни мисли и той непременно ще се побърка. Те произвеждат голямо сътресение на нервната система, нарушаване на вътрешната хармония в човека, излизане на двойника вън от тялото. На негово място се настанява друго същество.

Който разбира законите, може да върне двойника назад и да възстанови нормалното състояние на човека. Ученичката, която е заболяла, носи разположение по майчина линия за това заболяване. Някоя мома може да е отблъсната от момък, от родители, от общество, не може да издържи това напрежение и полудява. Присадката се счупва, трънът се показва и ето виждате - човекът полудял. Някои казват, че ученичката заболяла от моето учение. Готов съм да направя опит да я излекувам в присъствието на момичето, на Светия синод, на учителския състав и целия български народ. Ако всички се съгласят да служат на Бога с любов, да забравят своите дългове и грехове, аз само с една дума ще я излекувам. По друг начин не съм съгласен да я лекувам. Ще го оставя, докато му дойде умът на място, по естествен път да се лекува.

* * *

Светлината, която минава през стъклото, има едно влияние, а тази, която минава направо, има друго влияние. Отваряйте широко прозорците си, когато слънцето грее, когато има малко влага. Месец февруари има много полезни дни, понеже приижда екваториална прана на слънцето, която носи живот със себе си и обновление за организма.

* * *

При поста важното е да постигнете здраве и сила, а не да се хвалите и надпреварвате кой повече дни може да пости. Който може да пости по десет дни, той много нещо може да направи; който е постил 20 дни, от много заблуждения може да се освободи.

Ако си болен, престани да мислиш за каквито и да е болни. Тръгни из града и гледай само здравите хора. Вие, като се разболеете, търсите хора, на които да се оплаквате, така болестите се увеличават и разплодяват. Щом си болен, ще поканиш десет души здравеняци на угощение, ти ще седнеш до тях и ще ги гледаш как ядат, ти няма да ядеш. Така ще направиш 3-4 пъти. Те ще ти предадат здраве, енергия.

* * *

Онзи, който ще ходи на екскурзия, не трябва да пости, да си носи малко хлебец, да пие вода и да благодари на Бога. На екскурзия всички ще бъдете сити. Не е все едно кога ще се пости. Ако го почнете поста в понеделник, ще имате един резултат; във вторник - друг резултат, и т.н. Ако го почнете сутринта, на обяд или вечерта, също ще имате различни резултати. В Библията се говори, че пророк Илия е постил 40 дни, за да се магнетизира. Постът е едно средство, с което се събуждат скритите сили на клетките да се обнови организма, да се .премахне страхът, да се контролира стомашната система, кръвообращението и мозъкът. Тогава трябва да е нащрек най-много човек, защото през това време е най-чувствителен, привлича динамическите сили от природата и трябва да знае как да се справи с тях.

* * *

Събирайте енергия от природата и я пращайте в слънчевия възел, в сърцето, в челото, в задната част на мозъка и след това я прекарайте около тялото си. Правете тези

магнетически душове, докато се образува една светла, магнетична аура около тялото.

За кашлица: ще настьржете черна ряпа и от сока й ще изпивате всяка вечер по една кафена чаша. Отлично действа и за стомаха. Ще вземете и по една скилидка чесън с малко солчица. Това ще правите всяка вечер, докато кашлицата престане.

Пак за кашлица: веднага пратете в дробовете си светлина. В гърлото портокалените лъчи, после сините, после зелените. По този начин ще се ускори лекуването. Кашлицата е жива, кажете й да излезе от вас. Умът има сила да лекува. Боли ви зъб или имате цирей - с мисълта си може да се лекувате, ще му посочите място през къде да излезе. На треската също ще й посочите място откъде да излезе.

* * *

Да се самоосъжда човек - това е остаряване, а да се поправя - това е подмладяване.

* * *

Когато имате болки в сливиците, вземайте лют чесън -хем се лекува гърлото, хем се дезинфекцира. Против безсъние също може да вземате чесън.

* * *

Ако гърлото ви заболи, веднага си сложете млечен компрес или от маслини, или пък ще вземете квас, ще направите тархана, изобилно посипана с чер пипер, вие сами ще си го счукате чак сълзи да ви потекат - приятно ядене и лековито. Ще знаете - при простуда или млечен компрес, или компрес от маслини, или тархана.

* * *

Точно навреме ще лягате, навреме ще ставате, навреме ще се храните.

* * *

Киселото отнема възпалението, действа успокоително, а черният пипер - съгревающо.

* * *

Кашлицата идва от демагнетизиране на организма, общо или частично.

* * *

Всякога, когато чувствата се ограничават, идват различни заболявания.

* * *

Имаш брадавица или лишей - ще откраднеш бучка сол (защото като се открадне, солта става положителна) и когато се разсипва луната, ще обиколиш брадавицата с бучката сол и ще кажеш: „Тъй както се разсипва луната и както се стопява тази бучка сол, тъй и брадавицата да изчезне". Солта е канал, който привлича ония течения в природата, които поддържат тия брадавици.

* * *

От пъпа надолу е физическият човек - това са всички течения, които отиват кьм центъра на земята. И когато тия течения вземат надмощие в човека, тогава в него се образува едно благоутробие. Всичката енергия започва да се пренася надолу. Тези, у които енергията се пренася към духовния свят, раменете им стават широки, а когато енергията отива към умствения свят, главата се разраства. Всичко зависи от

юва какви са теченията.

Лекуваш някого, но ако не разбираш законите, сам ще пострадаш, болестта може през тебе да излезе.

* * *

Имате ли желание да поиграете, да поскачате, не го подпушвайте, дайте ход на желанието. Природата не обича подпушването и предразсъдъците.

* * *

Някой път косата ти е разчорлена, настръхнала, вземи малко вода, намокри я, заглади я - хем приятно, хем лековито. Косата трябва да е гладка, да не стърчи.

* * *

Тесни обувки и високи токове няма да носите. Онези, които кривят обувките навънка, са несправедливи към своите ближни, а които ги кривят навътре - са несправедливи към себе си. Ако отзад се хабят токовете - човек е инат, |върд, ако отпред и отзад се изпетяват - човек е страхлив и изменчив.

* * *

Според окултните закони не е позволено да се лекува ко-гото и да е. Има престъпници, убийци, които по никой начин по духовен път не бива да се лекуват. Ако един духовен лекар освободи един престъпник, той ще носи неговата карма.

* * *

Ще стьпваш леко: първо на пръстите, после на петите, леко и плавно, не като ходиш, да се тресеш цял. При тежко стъпване става сътресение в гръбначния стълб. При матери-алистичната мисъл, човек ходи тежко и тромаво.

Неврастенията се дължи на дисхармония в чувствата.

* * *

Ако приемете храна, която не може да се асимилира от стомаха, набират се такива енергии, които пораждат ред болести, а болестите са един метод на природата за лекуване на тези излишни енергии. Природата не търпи излишък. Малко храна, добре асимилирана, това е нужно на човека. Има ли излишък, има и натрупвания на мазнини. И тлъсти-ната, и сухотата са излишък.

* * *

Лекуването с лед не е естествено. Природата не лекува така. Тя е предвидила, че ще грешим, че ще се разболяваме, затова е създала и средствата за лекуване. Разболеем ли се, може да сварим вода или билков чай, да пием и се изпотим хубаво. Ако ни заболи или забере пръст, да сдъвчем една смокиня и да обвием пръста хубаво или да се свари смокинята, да се направи лапа и да се обвие пръстът.

* * *

Охтиката може да се лекува с музика - тя произвежда едно разширение на чувствата, което е особено нужно на болния, който мисли само за себе си и в нищо не вижда добро. Завистта, песимизмът са живи същества, от които болният трябва да се освободи, те черпят от неговите сокове. Чрез музика, песни и молитви той може да се освободи от всички отрицателни качества.

* * *

Няма да ядеш каквото ти попадне, а с най-чистата, най-

прясната, най-хубавата храна ще се храните. Няма да се обличаш с каквото и да е, а с най-хубавото, най-чисто и спретнато облекло.

* * *

Първият слънчев лъч носи богатството на всичките лъчи.

Най-полезните лъчи са около изгрев-слънце.

* * *

Който няма любов в себе си и светлина, сърцето му боледува.

* * *

Нападат ли те лоши мисли или лоши чувства, остави ги настрана, това е смет, която не си струва да ровиш.

* * *

Щом крием нашите мисли и чувства, ще започнем да се прегърбваме, докато съвсем не се изкривим. Гърбът трябва да е прав, краката прави, вървежът стегнат.

* * *

Душите ви да са свободни от лъжливата идея за смъртта.

Никой не е смъртен.

* * *

Човек, който владее своите чувствени влечения, увеличава умствените си способности. Бог му дава светлина пропорционално на неговите достойнства и го поставя в условия постепенно да проникне в най-дълбоките мистерии на битието.

* * *

Не мислете, че съвършено може да се освободите от плътта. Не мислете, че като станете духовни, ще се освободите от нея. Плътта ще я подчините на духа да работи и ще я възпитавате. Ще й кажете: „Ти трябва да ми служиш, каквото ти кажа, това ще правиш. Без моето разрешение нищо няма да правиш". Ще я възпитаваш непрекъснато, няма да угаждаш на прищявките й.

* * *

Всеки недъг на физическото поле се дължи на духовни причини.

* * *

Мразите някого - това е възможност да се разболеят гърдите ви. Завиждате - стягат ви се гърдите от завист -има опасност да се разболее черният дроб. Обичате да си угаждате много - стомахът ще заболее. Гневите се - ще дойде запичането. Обещавате, но не изпълнявате - ще дойде главоболието. Всичките физически болести се дължат на вътрешни, духовни причини. Щом намерите причината за едно заболяване, ще възстановите равновесието и хармонията, за да оздравеете.

* * *

Всичките недъзи, които виждате в себе си, ще ги изкорените постепенно, не изведнъж.

В любовта трябва да подобрите гърдите си и черния дроб. В мъдростта да подобрите мозъка си. В правдата трябва да подобрите ръцете и пръстите си. Като работите за интелекта си, трябва да подобрите носа си. Като работите за добродетелта, трябва да измените краката си. Ще се научите да вървите пластично, а не да се клатите като гемии. Като се движите, всички мускули да са в движение. Страдате от ревматизъм. Изтегляйте ставичките на пръстите, разтривайте ги да придойде в тях повече кръв. После може да си направите следното упражнение: да съединявате два по два пръстите си, върховете им (с изключение на палеца). Ако пръстите ви са по-къси от нормалните мерки, ще упражнявате волята си да ги продължите. Мислено ще работите с етерическата рька, на нея ще обръщате внимание, а тя ще влияе на фи-зическата ръка. Всяка част на ръцете, на лицето, на пръстите може да измените. Сегашните форми и размери се дължат на минали мисловни форми, а сегашните мисловни форми ще бъдат мисловни форми на бъдещето. Така може да си създадете хубави, високи, широки, открити чела.

* * *

Одумването аз го наричам тояга и връзване, а индусите го наричат карма. Хората са свързани с кармата си.

* * *

Това, което природата дава по естествен начин - плодове, яйца, мляко, по никой начин човек по химичен път не може да направи.

Някои казват: „Еди-кой си получил слънчев удар". Този удар не произлиза от слънчевата система. Той произтича от едно особено състояние на кръвта.

* * *

Позволите ли някой да ви размъти аурата, силата ви вече е парализирана.

* * *

Ако ви атакуват отвред, начертайте мислено около себе си един светъл кръг, после един кръг отпред назад, като стоите неподвижни. Застанете в центъра на тези кръгове и си кажете: „Със силата на Духа Божий всички лоши мисли да се разсипят и разпръснат".

* * *

„Който коли вол, е както който убива человека". Матея - 5 гл., 3 стих.

* * *

Наследствеността е създадена от хората, а не от природата. Както добрите, така и лошите черти се предават от поколение на поколение, докато станат наследствени. Пиянството, кражбата може да станат наследствени. Мислите ли, че вълкът, лисицата, тигърът първоначално са били такива, каквито днес ги виждаме?

* * *

Мислите ли, че първият човек е бил като сегашния? Първоначално са били други, после са се изменили.

* * *

Светлината лекува всички болести и недъзи. Повечето от болестите се дължат на отсъствие на светлина в умовете.

* * *

Лекарите не бива само да пипнат пулса на болния, да му видят езика, да му премерят температурата и кръвното, но да му кажат: „Аз ще те излекувам, ако ти си готов да изправиш погрешките си, да водиш чист живот". Ако болният обещае, че ще изправи живота си, тогава лекарят да го лекува.

* * *

Може да направите един опит: един човек да се храни 190 три месеца само с месо, със свинско месо и да пие вино по три пъти дневно. Друг човек да се храни три месеца само с плодова и растителна храна и да пие чиста, гореща вода. През това време наблюдавайте какви са отношенията им към околните.

* * *

Всичко, което правите на другите - добро или зло, ще се върне към вас.

* * *

Любовта не е обикновено настроение, тя излъчва грамадна енергия, която може да разтопи нервната система на човека. Тя не търпи нищо нечисто.

* * *

Чистотата обновява, преражда и подмладява човека. Пазете се от нечисти мисли, чувства и дела. Една обидна дума, казана от някого, хвърля тъмнина в съзнанието на човека. Не хвърляйте обидни думи върху човека да го петните, не разваляйте никому доброто настроение. Ценете чувствата на хората, както цените своите.

* * *

Всяка мисъл, всяко чувство и желание се развиват пра-вилно в мълчание. Клетвата, макар и в името на Бога, подразбира отричане на Божието име. Българинът много се кълне: в очите, в децата си, в жената си, в живота си. За предпочитане е да страдате, отколкото да се кълнете в името на Бога. Каква нужда има от клетва там, дето царуват Любовта, Мъдростта и Истината. Там, където моралът го няма, там има клетви. Голяма част от изпитанията и страданията на хората се дължат на клетвите, произнесени в името Божие. За никакви блага човек не трябва да изтрива мръсните си ръце в Бога. Както и да ви предизвикват, не се кълнете, не кълнете и другите. И двете са крайно опасни неща. Никога лъжлива клетва не давайте.

* * *

Щом имаш големи страдания, щом имаш проказа и страдаш от някоя заразна болест, не влизай в дома на приятеля си. Не викай приятеля си за свидетел, не го принуждавай да се кълне, за да те спасява.

* * *

Добро е желанието на човека да знае нещо за онзи свят, но той трябва да развие специфични органи, особени дарби и способности, с които да влезе във връзка с другия свят. Главата, мозъкът, целият му организъм трябва да се измени и преустрои. В човешкия мозък има доста неорганизирана материя, която е причина за мозъчните смущения. Тази материя трябва да се организира, да оживее, да стане съзнателна, да се повдигне, да стане самосъзнателна, подсъзнателна, сврьх-съзнателна. Не само мозъчната материя да оживее, но всяка клетка на тялото трябва да се развие, да мисли. Забелязано е, че в очите на ясновидците около зеницата стават особени промени. В очите на ясновидеца има особена светлина - тя идва от невидимия свят. Ако лъчите на тази светлина попаднат точно под ъгъла на човешкото зрение, той започва да вижда неща, които по-рано не е виждал.

* * *

Енергията на нашия физически, умствен и морален живот идва от слънцето. То носи живот. Всяка култура се дължи на слънцето. Аз не говоря за физическото слънце, за този диск, който всички виждаме, а за друго слънце, което е невидимо, което е зад физическото, то произвежда всички невидими резултати. Един ден и вие ще видите това слънце.

* * *

Всеки запален мозък е свещ, която гори по причина на

това невидимо слънце. Светлината на огъня се дължи пак на това слънце. Като ви гледам, виждам какво отношение имат към вас съществата от по-висока култура. За тях вие сте запалени свещи и от интензивността на светлината на вашия ум съдят за веществото, както и за горенето дали е пълно или непълно. Разумните сьщества се ползват от вашата свещ. Възвишените същества използват енергията, огъня на мозъка ви за своята индустрия.

* * *

Вие не сте остарели, но сте изнемощели, отслабнали, лицето ви е набръчкано, защото ви липсва нещо.

* * *

Законът за прераждането е закон на Христос. Прераждането е закон за усъвършенстването на човешката душа. Човешкият организъм постоянно се изменя. „Има тяло ес-тествено, има и тяло духовно", казва апостол Павел.

* * *

Изкуство е човек така да яде, че правилно да трансформира придобитата енергия от храната, да я превръща от по-ниско в по-високо състояние.

Ако има някакъв морал в човешкия живот, откъде дойдоха болестите? Откъде дойдоха нечистите духове, които се загнездиха в човешкото тяло?

* * *

Забере гърдата на една жена, хирургът я отреже, добре, но после забрала и другата гърда, лекарят пак реже и накрая каже: „Не можахме да я спасим. Бог да я прости".

* * *

Боли те корем. Въртиш се на една, на друга страна, викаш пекар да ти помогне. Не бързай да се освободиш от коремоболието, но започни да търсиш причината за болестта. Като се поровиш в паметта си, ще си спомниш за отношенията ти към твоите съседи. На твоя съседка ти беше настойник, пое грижата за децата й, но вместо да изпълниш задължението си като честен човек, ти й изяде всичкото наследство. Децата й останаха на пътя без никакви средства. После ще си спомниш и други погрешки в живота си. Като решиш да изправиш погрешките си, болеспа ще мине. Ще ти дадат жизнен кредит да изправиш живота си. Ако не се изправиш, ще те задигнат на онзи свят. Всяка болест е последствие от извършено престъпление в миналото или в настоящето. Като не знаят това, лекарите мислят, че могат да се справят с болестите.

* * *

Съвременните хора са дошли до крайно демагнетизирне. Мозъкът, дробовете, стомахът, сърцето са изтощени, демаг-нетизирани. Това води към неврастения. Хората са толкова

обеднели, че не могат да си платят и най-малките полици. Те трябва да се върнат към природата като велик източник на живот и енергия.

* * *

Може ли младата мома да запази за дълго време хубостта си? Ето едно изкуство. Силен човек е онзи, който може да запази своята хубост и своята будна мисъл завинаги.

* * *

Слънцето има повече от десет пояса магнетични, които опасват земята, кръстосват я в различни посоки. През разните векове тези пояси са действали върху хората, докато създали сегашната егоистична култура - култура на силата. Други пояси излизат сега от слънцето. Те приготвят условия за една по-мека култура - култура на любовта. Ако вие не се поставите под благотворното влияние на тези лъчи, т.е. ма тези пояси, нищо не можете да направите. Ако умът ви е добре развит, чрез мозъка си като през призма ще разложите слънчевите лъчи, ще схванете новите прояви на светлината. Днес слънцето не е такова, каквото е било преди хиляди години. Мистиците са знаели това и са го изразили и следните мисли: „Да възлюбиш Господа, да бъдеш добър, да обичаш истината".

* * *

Човек мисли не само чрез мозъка си, но и чрез очите си. Човешкият дух, който изучава всичко в своята пълнота, влиза в самия човек и се изразява чрез очите като мисъл, като път към истината.

Ако искаш да бъдеш здрав, всякога пий вода направо от извора, а не от странични поточета. Как ще разбереш светлината? Като я приемеш направо от източника й. Речеш ли да изучаваш светлината от пламъка на свещта или от електрическата лампа, нищо няма да разбереш. Тази светлина разваля очите. Всяко нещо, което разваля създаденото от Бога, не е божествено. Божественото от човешкото се различава по вътрешен усет. Чрез душата си човек може да долавя нещата по вътрешен ред.

В цялата природа работи една жива, разумна енергия, с която всеки съзнателен човек може да влезе в контакт. Тя се отзовава на всеки нуждаещ се. Докато човек разчита на външна помощ, на други сили, тази разумна сила стои настрана, не взема никакво участие. Щом човек изгуби и последната надежда, тя му се притичва на помощ.

* * *

Не бързай да изпиеш цялата чаша с вода наведнъж. Вземи една глътка, подръж я в устата, докато се постопли. После вземи втора, трета, ще пиеш винаги, каквото и да е, на глътки.

* * *

Българинът вярва в магията. Седне изпотен при студения извор, напие се с вода, а после, като се простуди, като го свие корем, казва, че са му направили магия, затова се разболял. Пий водата бавно, на глътки и благодари на Бога за това велико благо.

Всички все бързат, на всички все огън им гори на главата; бързат, тичат, час по-скоро да се справят с работата; нямат време за отлагане; бързо наведнъж да се изпие чашата с вода, наведнъж да се изпие чашата с любовта. Пийте па ден само по една капка от любовта. Ще се въздържате от желанията си. Във въздържанието се крие вашата сила. Който иска да продължи живота си, трябва да се въздържа. Първо от ядене: да остава винаги по малко гладен - така в организма остава известен запас от неизползвана енергия, която го обновява. Ако преяждаш, съкращаваш живота си.

* * *

Правило за продължаване на живота: всякога яж с доволство и благодарност; всякога яж проста храна, прясно приготвена.

* * *

При слънчево време хвърлете шапките и чадърите си, не се страхувайте от слънчасване, ходете по три-четири часа навън гологлави.

* * *

Болен си от туберкулоза. Излизай всеки ден на планината, на високо. И зиме, и лете ще ходиш и ще благодариш на Бога, добре облечен, с манерка гореща вода, от време на време ще пиеш от тази вода.

* * *

Съществуват известни моменти в природата, които се отразяват върху човека наркотически, като отрова, която действа бавно в продължение на много време. Ако се изследва кръвта на този човек, няма да се намери никаква отрова, а в същност той е отровен. Този начин на отравяне е средство на черната ложа.

* * *

Законите на Христос, законите на Любовта са закони на великата разумна природа. Когато престъпва тези закони, човек заболява.

* * *

Изопачените чувства внасят разстройство в дихателната система - бронхит, туберкулоза, пневмония.

* * *

Причината за престъпленията у всички хора не е еднаква.

* * *

Хората на новата - шестата раса, ще се хранят изключително с плодова храна. Месото е силна храна, но вредна и изобщо няма да се споменава в бъдеще. Месоядството е една от причините за жестокостта и грубостта на хората и за неврастенията. Човек чрез храната ще пресъздаде своя организъм. Ако не направи това, дълго време още ще живее с подбудите на животните.

* * *

Ако една певица пие, пуши, яде месо, яде кисело, люто, солено, ще развали гласа си.

* * *

Майката може да вдъхне у детето си разумност и интелигентност, да даде подтик на благородни чувства, а може и да спре развитието му - от нея много зависи. Но ако тя

е страхлива, неразумна, лекомислена, може ли нещо благо-родно да даде на своето дете?

* * *

Някой заболее до смърт, нека се обърне към Бога с думите: „Господи, ако това, което ни се проповядва в Твое име, е истинно, помогни ми да оздравея. Обещавам Ти, че ще Ти служа". Ако обещаете, без да изпълните, положението ще се влоши още повече.

* * * ’

Българите лекуват треската чрез уплаха. Когато силите на човешкия организъм се колебаят, равновесието между тях се нарушава и нервната система се разстройва. Силите на организма не са съгласни със силите на природата. Тогава човек е изложен на действието на различни микроби и лесно заболява. За да се излекува, трябва да се уплаши, например като се залее изведнъж, внезапно със студена вода. Страхът събужда скритите сили в него.

* * *

Не ти се живее, обезсмислил ти се е животът. Тогава Природата ще ти прати такова голямо страдание, че в тебе ще се яви желание да живееш и работиш, за да се справиш със страданието.

* * *

Гладът укрепва и обновява, но ако гладуваш със страх и съмнение, гладът произвежда обратна реакция.

* * *

Гдето и да си, щом не живееш разумно, всякога ще те заболи нещо.

Ако ви боли стомах, опитайте 40 дни да ядете само лук и хляб с малко зехтин. 40 дни наред само това ще ядете, съзнателно, с радост, като лукът е за предпочитане да бъде печен или варен.

* * *

Пет сетива - пет култури. Има още сетива, които човек трябва да развива. Като се развиват те, и човек се развива. Ухото, окото ще се изменят, ще получат по-съвършена форма от сегашната. Като дойдете на земята след три хиляди години, ще намерите грамадна разлика между тогавашния и сегашния човек. Пред бъдещия сегашният ще изглежда като дивак. Шестото сетиво сега започва да се развива, а у които е развито - имат високи стремежи.

* * *

Пазете се от човек, който гледа надолу, когато ви говори. Този човек е хитър и живее в гъстата материя.

* * *

Ревността е едно изопачено чувство и се дължи на събрана енергия, която не може да се използва. Човешкият мозък е предавател и приемател на енергия, понеже е живял много пъти на земята, минавал е през различни среди и култури, в мозъка са се отпечатали различни мисли и впечатления. Като дойде на земята, той изявява всичко, което е складирал в подсъзнанието си и болеспа го напуща.

Ревността, безверието, безнадежността са болезнени чувства, изопачени, плод на едно минало. Тяхната излишна енергия трябва да се впрегне в работа.

Човек за вас е форма, но той съществува и като светлина. Колкото по-интелигентен е човек, толкова неговата светлина е по-ясна. Ако интелигентността се намалява, светлината придобива слабо синкав цвят, после бледожълт и т.н. По цвета се съди за интелигентността. Сърцето, любовта имат нежно розова краска. Бялата светлина е на доброде-телите и волята. Преплитането на всички цветове дава човешката аура. По аурата се съди за степента на развитието на човека.

* * *

Някои от вас трябва да мислят дълго време за Бога, за възвишения свят, за да преустроят мозъците си, в които има особени наслоявания, които препятстват за възприемане на истината. Те са особен род психически вещества, които гният както физическите вещества. По закона на поляризирането те трябва да се пречистят. Когато мозъкът се освободи от тях, тогава носът, ушите, очите, устата се развиват правилно. Видиш ли деформирани тези удове, ще знаеш, че този човек още много трябва да работи върху себе си, за да се очаква нещо от него.

* * *

Хората на шестата раса идват със своя специфична про-грама. Те ще отопляват и осветяват жилищата си по съвсем друг начин. Тяхното идване се познава по особеното лазурно сияние, което се забелязва на небето по целия Балкански полуостров. Това сияние е резултат на особени психични влияния, които действат в пространството и про-

менят атмосферата. Целият разумен свят, всички разумни същества усилено работят и пречистват както физическата, така и духовната атмосфера на земята.

Според мен живот има и на другите планети, не само на земята. И там има хора, само че не като нас.

* * *

Където няма любов, мъдрост и истина, там е адът.

* * *

Бог е живият хляб, който слиза от слънцето, т.е. от небето, и чрез своята енергия храни всички живи същества. Светлината и топлината са соковете на божествения живот.

* * *

Съществува еволюция на въплътените души, които живеят в най-гъстата материя на земята при най-голямо съпротивление. При тази еволюция се развива най-голяма енергия.

* * *

Кръвта е символ на живота.

* * *

Извратените наследствени черти са останки от минали човешки култури.

* * *

На физическия свят човек умира, а се ражда в божествения свят. Като поживее известно време там, той пак слиза на земята, тогава умира за божественото, а се ражда на физическия свят.

* * *

Духът не се преражда, а се вселява, минава от една форма в друга. Като свърши земните науки, човек напуща земята и отива на друга планета, там да се учи. Така ще обиколи всички планети на слънчевата система.

Човек като умре, излиза от физическото си тяло и постепенно навлиза в духовното. Физическото тяло е колибка, в която човек временно е пребивавал.

* * *

Да се храниш добре - това е цяла наука, това значи да знаеш как да трансформираш божествената енергия, която се съдържа в хляба.

* * *

Ако искате да знаете как действат мозъкът, дробовете, стомахът, ще съдите по челото за мозъка, по носа - за дро-бовете, и по бузите - за стомаха, а за волята - по брадата.

* * *

Някога енергиите в човека се събират на лицето и тогава може по него да се чете като по книга. Когато тези енер-

гии и са възходящи, човек се чувства разположен, вдъхновен.

Щом изгуби тези енергии, става мрачен, губи вдъхновение-то си, губи цвета на лицето си. Видите ли, че някой пее от сърце, ще знаете, че той е хармонизирал своите енергии.

* * *

Природата пише всичко на човешкото лице и тяло.

* * *

Всички човешки души, а те са 60 милиарда, могат да се съберат и да живеят в една черупка и да бъдат щастливи. Всички тези души могат да се разпръснат и живеят из целия космос. Те знаят законите на разширяването и на смаля ването.

Петте сетива - осезание, обоняние, вкус, слух и зрение, са свързани с петте свята или петте вида материя, които се различават по степента на своите вибрации или трептения. Материята, която работи с чувствата, е доста груба. Колкото по-възвишени са чувствата, толкова повече материята се облагородява. Ако двама приятели се хванат за ръце, чувствата им се преливат от един на друг. Като отпуснат ръцете си, връзката между чувствата им не се прекъсва. Ако в момента, когато двамата приятели държат ръцете си, мине покрай тях човек с груби чувства и двамата ще изпитат известно страдание, като че някой иска да прекъсне тяхната връзка. Това показва, че чувствата са наистина нещо материално, което се отразява и върху физическото тяло. И при вкуса се образува връзка, но по-фина от тази на хващането на ръцете. И при целувката се образува връзка. Като знаете това, образувайте хармонични връзки. С миризмата си цветята привличат хората и насекомите и така създават връзки.

* * *

Връзка, създадена въз основа на слуха и зрението, е по-устойчива от първите три. Където има пипане, вкусване, връзките са по-слаби, не издържат дълго. Връзки, които имат за основа удоволствието, не са разумни.

* * *

Ако можете да се свържете с общото течение на великия живот, и на смъртно легло да сте, животът отново ще потече у вас. Затова е нужна вяра, по-силна от най-големите

смущения, които нарушават равновесието в човешкия организъм. Безверието нарушава равновесието.

* * *

Че съвпаденията и случайностите не могат да се обяснят, това не значи, че са произволни. Те са прояви на един по-висок свят, но се отразяват в нашия, и понеже не стават често, ги намират за случайни. Те не вървят по общите закони, познати на всички, но това не показва, че те не се подчиняват на някакви закони. Други закони управляват случайностите. И най-малките частици на материята - елек-троните, се подчиняват на един велик, разумен закон.

* * *

За да оздравее болният, той трябва да диша чист въздух, да мисли само положително, да изчисти мисълта си, да излага гърба си на слънце и яде чиста, здравословна храна. Чистата мисъл чисти кръвта.

* * *

Ако детето ви има висока температура, дайте му първо очистително, след това да изпие една чаша гореща вода, после картофена супица или компот от ябълки или сливи. Ще го поразтриете хубаво, ще го завиете да се затопли.

* * *

Милването, галенето, сладките думи, подаръците развалят човека. Оставете се да ви гали вятърът, да ви милва слънце-то. Когато сте болни, излезте навън, погрейте се на ранните слънчеви лъчи.

* * *

Всеки лъч, попаднал върху човек, се поглъща от организма му и после излиза отново във вид на мъртва светлина. Вие трябва да бъдете под влиянието на преките слънчеви лъчи, а не на косвените. Не стойте на дебела сянка.

* * *

От раздвояването на съзнанието ви произтичат много болести и нещастия. И полудяването се дължи на същото. Разколебайте човека в неговите убеждения и той ще полудее.

* * *

Поканен съм да излекувам болната дъщеря на един човек. Ако за благодарност ми предложат да хапна от сготвената кокошка, предпочитам да хапна, въпреки че съм вегетарианец, отколкото да взема пари. Вземам ли пари, не мога да говоря за вегетарианство. Ако цял ден се тревожиш за щяло и нещяло, ти не си вегетарианец.

* * *

Когато Божият Дух проговори на човека, в неговия ум се явява светлина, а в сърцето - широта. И той обиква всички хора, всички животни, цветя, мушици, дървета, листа. За него всичко е красиво. Когато в човека проговорят духовете, той става ексцентричен и разсеян.

* * *

Един ден, когато човек научи законите да владее клетките си, да разширява и смалява тялото си, да го разпръсва из пространството и пак да го събира, той иде минава през всичките препятствия, пропасти, прегради, без да го засегне нещо. Чрез силата на волята си той ще може да лети във въздуха като птица, да минава през океани, да пътува от земята до слънцето. Има адепти, които могат да отиват до слънцето. Човек може да живее и след като сърцето престане да бие. Сърцето туптеше ли, когато първоначално човек се е зараждал? Туптенето на сърцето и дишането са последни процеси, тези функции се изпълняват от сърцето и дробовете на майката. Човек може да спре сърцето си да не тупа известно време и после да го накара отново да затупти. Сърцето тупти поради онзи жизнен ток, който минава през него, обаче ти можеш, стига да знаеш как, да изместиш този ток и сърцето да спре за половин час, после пак ще го пуснеш.

* * *

Само чрез изобилното изпотяване може да премахнете всички утайки, насъбрали се по стените на стомаха и по други места. Защо идва смъртта? Заради нашите отклонения от божествените закони, заради нашите погрешки, заради опетняване на божествения живот.

* * *

Ред поколения хората водят нечист живот и утайките на този живот остават в следващите поколения, които носят последствията от всички предидущи поколения. Един гений може да е роден от майка, кръвта на която не е била чиста, и този гений ще бъде под гнета на този недъг и едва ли ще може да се освободи лесно от него. Гениалността не може да му помогне да се освободи от утайките на миналите поколения.

* * *

Ако дробовете ви са слаби и умът ви също не работи добре, яжте грозде. Гроздето е много лековито. Ако сте безхарактерни и отпуснати - яжте дренки за устойчивост и издръжливост на характера. Дренките също доставят желязо за кръвта.

* * *

Когато човек влезе от по-гъста материя в по-рядка, очаква го смърт и обратно, от по-рядка материя като влезе в по-гьста - очаква го смърт.

* * *

Който живее в любовта, не боледува, а който веднъж се е разболял, пак любовта ще го излекува.

* * *

В едно семейство се ражда сакато дете, краката и ръцете са изкривени или не се движат. Родителите търсят начини да му се помогне. Търсят видни лекари, правят бани, операции, викат свещеници да му се чете молитва - нищо не помага. Защо се е родило сакато? В него са вложени ред пороци, ако беше здраво, щеше да върши престъпления. За да го предпази от това, разумната природа го е вързала, да посмекчи малко сърцето му. Както и да лекуват това дете по външен път, нищо няма да се постигне.

* * *

След 200-300 години клетките на тялото ви ще бъдат пръснати в пространството, а костите ви ще лежат в някой гроб. Човек не е в костите си - щом изгори къщата на някой човек, няма защо да го търсите вътре. Човек е вън от тялото си. Тялото е малка къщичка, дадена за временно ползване. Докато човек е на земята, душата му обитава 01 време на време в тази къщичка. В бъдеще човешкото тяло ще е по-съвършено. Когато пожелае, ще може да става невидим, ще става воден, въздухообразен, какъвто си иска според желанието си, ще може да отива и на слънцето, щом пожелае. Идва нова култура на земята. Учените ще дойдат в тази култура до знанието да превръщат материята от едно състояние в друго.

* * *

Възкресението е състояние - минаване на душата в оно-ва същинско състояние, в което е съществувала, преди да е била душата, въплътена в материята. Веднъж въплътена тя се опорочава. Затова всички хора без изключение са нечисти. Затова трябва да правим неимоверни усилия, за да можем със силата на духа да очистим сърцето, ума и тялото. Причината за нечистотата е самата материя.

* * *

Всички болести се дължат на грехове и престъпления. Лекарят, за да лекува, трябва да вникне в причините на болестта. Природата изпраща болестите като начин за изправяне на погрешките.

Ако някой се подложи без страх и съмнение на 35 милиона градуса температура, ще се обнови, ще преобрази тялото си, ще светне.

* * *

Понякога причината за болестите се дължи на отнетите чужди капитали, складирани в организма по незаконен начин. Идва ден, когато собствениците на тези капитали идват и си ги вземат насила. Болестта е обедняване на богатия.

* * *

И тялото, и главата трябва да са изправени. Клетките

на мозъка са наредени така в права линия, че образуват мост. Силите, които действат в човешкия мозък, са насочени нагоре по права линия. Те именно държат тялото в перпендикулярно положение към земята. Докато се намира под влиянието на тези сили, човек е честен.

* * *

Две школи има в света: Черното братство, което се намира в центъра на земята, и Бялото братство - центърът му се намира на слънцето. Всеки ден Всемирното Бяло братство изпраща своята енергия от слънцето, а черното обира всичко, каквото срещне на пътя си. Войната, упадъкът на морала, лъжата, престъпленията се дължат на черните братя. Те развалиха света, те отклониха мисълта на хората от правия път. И смъртта е процес, създаден от Черното братство.

* * *

Силата на любовта определя качеството на нашия живот.

* * *

Ти мислиш, но мисълта не е в мозъка.

* * *

Първите учители на лъжата са били животните, затова, който е силен, да държи котки и кучета в къщите си, но който е слаб - да се пази от тях. Важно е да се освободите вътрешно от влиянието на кучето и котката, да не ги носите в себе си.

* * *

Не стойте дълго време по високите върхове да ги пет-210 иите. Гордостта е човешко извержение. Високите и чисти места са свети, те принадлежат на божествения свят.

* * *

Вълкът е силен, защото яде месо, но работа не върши. Овцете, кравите, биволиците дават вълна, работят на нивата, все са в услуга на хората.

* * *

Груб си, защото нямаш вътрешна светлина. Когато има вътрешна светлина, човек е мек, нежен, топъл. Щом изгуби гази светлина, става студен и груб.

* * *

Енергията, с която разполага природата, е определена точно математически, тя е разпределена справедливо между всички живи същества. На всекиго е точно определено каква енергия да консумира и каква да изразходва. Това се отнася и до мислите и желанията. Обичаш един духовен човек и желаеш да седиш при него с часове, да се къпеш в неговата аура. Това е престъпление. Ще се къпеш в не-говата аура точно толкова, колкото трябва, а не да стоиш с часове и дни, то е като да пиеш вода непрекъснато.

* * *

Девственият божествен Дух слиза в кръгообразна вълна през седем полета, през седем светове. През сатурновия период той е слязъл до умствения свят и образувал умственото или ментално тяло на човека. През втория период -слънчевия, Духът е слязъл до астралния свят и е образувал

тяото на желанията. През третия период - на луната, Духът е слязъл в етерната област на физическия свят, като е обра

зувал етерната обвивка на човека. През четвъртия период -земния, Духът е слязъл в нисшето поле на физическия свят и е образувал физическото тяло. През първия период, когато божественият Дух е работил и създал човека по образ и подобие на Бога, човек е бил безгрешен. През втория период е почнал да пада, през третия период е дошъл до пълно падение, а през четвъртия - земния, най-ниския период на слизане, падението е достигнало своя краен предел. Човек слиза и потьва в материята, за да се облече във всички обвивки, една от друга по-гъсти, откъдето започва възлизането и обличането му в по-висши форми. През всеки период става частично слизане и качване по вълнообразна линия. Крайното движение ще бъде възходящо.

Когато човек плюва по земята, за себе си той се освобождава от събралата се плюнка в устата, но не подозира, че като плюва, обижда земята. Ако искаш да плюваш, изкопай си една дупка в земята, там плювай, после зарови плюнката с пръст да не се вижда, защото около тебе отпред, отзад, отдясно, отляво има добри духове и ти, като плюваш навред, може да оплюваш някой дух. Ето защо, ако нямаш кърпичка, намери място, където да плюнеш, така че никого да не засегнеш. Сега, че може да сте оплюли някой ангел, хич не ви интересува.

* * *

Достатьчно е да се смени настроението в човека, за да се смени състоянието на клетките. Този закон е общ както за частите, така и за цялото. Както става промяна в природата, едновременно става промяна и във всички живи същества.

Ако пътят на човека не е чист, божията мисъл не може да се предава правилно. Чрез мъчнотиите се пречиства нервната система. Когато всеки нерв се пречисти, тога-ва човек приема правилно божествените мисли. Ако бяхте ясновидци, щяхте да видите как от главата на страдащия излизат особен род вълни, които миришат неприятно. Някои хора постят с цел да се пречистят, те миришат също неприятно, от стомаха се отделят лоши миризми, затова трябва да постите, докато престанете да миришете лошо. Ще постите, ще се молите, ще работите върху себе си да не мирише дъхът ви.

Мийте се всякога сами, без теляк. Даже, ако е възмож-но, вкъщи се къпете, не ходете в обществени бани. Лятно време топлете вода на слънцето и с нея се обливайте. Всеки да се мие сам, отделно, а не с други. Частично ще се миете всеки ден - врат, лице, ръце, крака. Иначе по три пъти на седмица, ако има условия. Като се изпотявате, веднага ще се преоблечете. Никога не оставайте с потна риза на гърба си. Главата си ще миете един път в месеца със сапун и то най-доброкачествен, чист сапун. С вода и хума може често да я миете. Ще опечете добре хумата, иде я залеете с малко оцет и ще я размиете с топла вода. С тази каша ще измивате няколко пъти косата и ще изплаквате изобилно с вода. Така косата става мека и запазва магнетизма си. Мазнината е нужна за косата, затова не трябва да се мие често със сапун, да не става суха, електрична. Ако главата е добре измита, кожата ще диша добре, но ще се лишите

от топлината и активност на мозъка. Българинът не мисли много, понеже носи дебел калпак, главата му се поти много и заедно с потта излизат нечистотиите и мазнините. Мазнините имат общо с магнетизма. С изгубването на магнетизма се намалява и мислителната способност. Не носете шапки, през които не става проветряване на главата. Като станеш сутрин от сън, намокри малко главата си с приятно топла вода, след това я вчеши с гребен, Главата не трябва да се мие с много топла или много студена вода.

Пърхота от косата ще го премахнете, като живеете редовен и ритмичен живот.

* * *

Правете всичко необходимо, за да бъдат телата ви здрави, защото те принадлежат на Бога. Тялото е клетка от великия космос и трябва да бъде здраво.

* * *

Умрелият човек, както и да го държите вкъщи, все ще замирише, и да се молите, и да не се молите за него, все това. Мъртвия трябва или да го заровите, или да го занесете далеч някъде, да се разложи всичката материя и да се разнесе из пространството. След време Бог ще събере тази материя и ще направи нов човек от нея. Понякога и живия! мирише. Това показва, че в известно отношение той е мъртъв. Какво трябва да правим с него? Ще му дадем това, 01 което се нуждае, ако е болен, ще го лекуваме.

* * *

Всеки недъг може да се изправи, когато се възстанови връзката между човешката душа и Бога - това е абсолютен закон на Всемирното Бяло братство. Смирението е първото качество, което е нужно, за да се възстанови тази връзка.

* * *

Учителите на Бялото братство знаят законите на природа-та - те могат да сгьстяват и разредяват материята на своето тяло и да се пренасят където си искат; те могат да помагат на всеки, стига той да е пожелал да му се помогне.

Всяко изкривяване и деформация на тялото се дължи на нарушаване на закона на честността. Доброто дава стабилност на човека, издръжливост, стройно тяло, светло, открито, лице.

* * *

Водата е елемент на новия живот, а духът е силата, която сглобява отделните части и образува духовното тяло на човека.

* * *

Излизането по високите върхове усилва кръвообращенито, усилва дейността на мозъчните центрове. Онези хора, които живеят изключително в ниските места, трябва да правят по-големи усилия за развитието на своя ум и сърце. Чрез усилия те ще дойдат до резултатите на хората от по-високите места. Молитвата е усилие на духа, за да се изкачи на високото място. Така се придобива прилив на умствена енергия. Когато човек се изкачва на високо, явява се изтръпване на крайниците по причина на силното действие на електричеството и магнетизма.

* * *

Ако ние сме господари на природата, то нека заповядаме на беднотията, на земетресенията, на наводненията, на градушките, да заповядаме на болестите, на сушите да не ни нападат, да се освобождаваме от недъзите, а не да колим животните - нашите по-малки братя, и да ги ядем.

* * *

Ако майката се е намирала в едно тревожно състояние, когато е зачевала детето, когато го е носела и кърмела, то тези състояния ще се предадат на детето. Но ако тя се е намирала в едно светло настроение, ако е била изпълнена с любов, ако е гледала само красиви неща, то и детето ще носи същите състояния.

* * *

От много озъртане, взиране, от влизане на много светлина в очите те отслабват.

* * *

Най-разумни са клетките на сърцето и главата.

* * *

Гениален човек е този, който никой и никога не може да го извади от равновесието му.

* * *

Има такива болести, при които хората като заболеят, ядат повече. Такива болести се лекуват много мъчно, но за да се излекува човек, непременно трябва да престане да яде, а да наваксва тази храна от въздуха и водата. Има два начина за лекуване - единият е природен, а другият -божествен, моментален. Един грешен човек не може да се излекува моментално, но един праведен може моментално да се излекува от каквато и болест да е заболял.

Никога не е имало толкова болести, както сега, защото хората в своите стремежи не са чисти. Със своята ненаситност са в състояние, който им се изпречи на пътя, да го унищожат.

Нима, ако си затвориш очите, това е смърт? Нима, ако за известно време престанеш да говориш, това е смърт?

Нима, ако пулсът ти престане да работи, това е смърт? Може всичкото това човек да направи и трупа му да заровят, това пак не е смърт.

Има същества в природата, които нямат сърце, и пак живеят, нямат кръвообращение и пак живеят.

Тялото може да си живее като тяло и душата може да си живее. Само че тялото, като остане без душа, се разкапва па милиони живи частици, но то не умира, то е съставено 0т милиарди клетки. Всяка клетка си има душа, само че душата на първичната клетка е централна, тя е светла сама по себе си и е привлякла всички други клетки наоколо си. И един ден, когато тази светла клетка свърши своята мисия, тя ще им каже: „Сега ви изпращам на свобода". И веднага всички клетки се разпръсват, всяка отива по своя път. А хората плачат, четири реда сълзи ронят, че някой човек умрял.

* * *

Най-голямото ограничение в света или най-малките условия, при които животът може да се прояви, това е смъртта.

* * *

Вие носите малки диамантчета като зрънца и мислите, че

нещо имате. Аз разбирам диаманти, но големи като орехи или поне като лешници.

Силата на човека е в неговите добродетели и ако днес хората страдат, това е, че нямат добродетели, а последните са един капитал, около който почват да функционират великите сили вътре в природата.

* * *

Има хора с малко кръв и бързо се простудяват, но има и с много кръв и пак се простудяват. Можеш да носиш една тънка риза в най-големите студове и да не се простудиш, това се дължи на твоята магнетична сила, а може и кожух да носиш и пак да зъзнеш от студ.

* * *

На хората съдрани дрехи, стари дрехи и от умрели няма да давате, нито ще носите. Нека седят в избата. На бедните ще купите нови дрехи.

* * *

Щом имате свободно време, излизайте на екскурзии. Вие често боледувате, защото живеете като затворници в тези здания, които са наситени с какви ли не мисли и болести.

* * *

Който има душа, не говори за другите лошо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...