Jump to content

Recommended Posts

1924-1925 година

От книгите: Който дойде при мене. IV серия. VII серия. VIII серия. IV година младежки клас.

IV година общ окултен клас. III година младежки клас.

III година общ клас. Съборни беседи - Две свещени

положения. Наряд и упътвания. Извънредни беседи. Козативни сили. Влияние на светлината и тъмнината

Всички цветове са космически сили, които проникват целия космос.

* * *

Бог е светлина - Той е най-възвишеният светъл цвят, кой-то включва всички други цветове, а всички други цветове са видоизменение на божествената светлина.

* * *

Където има разумност, там има движение.

* * *

Двойникът на човека е поле на космически сили.

* * *

Двойникът на човека включва космически сили.

* * *

Господ създаде слънчевата система за човека.

* * *

Светлината е израз на любовта.

* * *

Христос е проявление на Бога, той е любов. Той ще дойде като една вътрешна светлина в умовете и сърцата на хората и тази светлина ще привлече всички хора около себе си.

* * *

„Гледайте да не станат вашите дела и мисли толкова лоши, че да не може земята да ви търпи вече".

Който много и постоянно се дразни, остарява по-лесно и оглупява.

* * *

Езикът на природата - това е езикът на Бога. Бог иска да ни събуди от един дълбок сън, да ни върне от един хлъзгав път, по който сме тръгнали. Забогатеем много - дойде някоя болест.

Затлъстеем много - дойде някоя болест. Направим зло някакво - дойде болест.

* * *

За в бъдеще няма да има нужда да слизаме долу в земята като къртици да извличаме въглища, а ще вземаме нужната енергия от пространството, с нея да отопляваме и осветяваме домовете си.

* * *

Светлината е едно изявление на Бога, на Любовта.

* * *

По четири-пет гардероба пълни с дрехи имате и пак казвате, че ви е малко. Ако новите дрехи ви правят подобри, по-благородни, тогава ще имат смисъл. Рязането на платовете, геометричните клинове в тези кройки, тегелите, копчетата, бродериите - всичко това не носи нещо хубаво на човечеството. Колкото може по-малко бодове и шевове на една дреха. Които могат, да си оплетат от чисто бяла вълна рокля, която така да е оплетена, че да няма шев, и въпреки това свободно да пада, да не е тясна, а свободна и да има единство.

Ние с нашите мисли, чувства и действия създаваме ма-териал, от който бъдещият свят може да живее, от тях той ще се създаде.

* * *

Почнат ли да се карат мъж и жена, брат и сестра, непременно един от тях ще си замине, иде умре. Карат ли се гражданите на един народ, на този народ няма да му първи. Когато дойдоха богомилите, всичките ги разпръснаха, избиха, изгориха, но спаси ли се тогава българският народ? Испания след избиването на маврите спаси ли се?

* * *

Като убиете едно същество, след смъртта си то може да прави много по-големи пакости, отколкото по-рано. За предпочитане е да се държат лошите хора тук на земята, отколкото да ги убиваме. Една запушена стъкленица с газ е по-безопасна, докато е затворена. Отвори ли се, отровният газ ще причини сума бели. Никому не е позволено да уби-ва. Който убие, ще го убият.

* * *

Кой каквото е вършил, непременно ще му се върне.

* * *

За всяка една душа се създава един космос.

* * *

Да бъдем крайно внимателни към думите, които употребяваме. „От думите си ще се оправдаем и от думите си ще се обвиним". Нашите думи, лошият ни език са които ни спъват.

Често казвате: „Този ме обиди кръвно, онзи ме обиди, не мога да простя". Не е въпросът дали ти ще можеш да простиш или не, но този факт вътре в тебе почва да ферментира, образува гниене в душата ти. То ще спре всяка твоя мисъл и благородно чувство и ще парализира волята ти. Ако не простиш на другите, те печелят. Трябва да простиш на себе си заради самия себе си, заради своя мир.

* * *

Този съгрешил, онзи съгрешил - хвърлете всичко това в пещта да изгори като стари парцали! Старите дрехи - навън! Всяко одумване и всяко нещо, което ви мъчи, ще го поставите настрана.

* * *

Един човек, който не прощава греховете на другите, един ден ще се превърне на една отровна бактерия. Киселините могат да се превърнат в основи и основите - в киселини, когато божествените енергии се натрупват и не се използват, те могат да преминат от едно състояние в друго. Хора, които влизат в дома ти, но носят зло, те са една бактерия. Ще се изчистиш, ще простиш.

* * *

Който има Любовта в себе си, вдига болния от леглото, лекува всички рани - видими и невидими.

* * *

Под нечисто разбираме една гъста материя, в която животът най-мъчно функционира.

* * *

Силата е в моя интимен живот, когато минавам покрай буболечката, покрай дървета, реки и цветя, как се държа

- това е истината. Когато прегазвам река, никога с обувки д.1 не влизам в нея, първо си измивам краката настрани от реката и после влизам в нея. Когато отивам да си налея или да пия вода от един извор, предварително се измивам, очиствам устата си и тогава пристъпвам към извора. Когато Отивам при някое дърво да си почивам, не сядам веднага под него, а първо се разговарям, питам го най-напред дали що мога да седна до него, от коя страна и прочее.

* * *

Ако човек не иска да ми услужи, то е защото има едно болезнено състояние в него. Ако не ме люби - също.

* * *

Ако животът на моя приятел е тежък и той страда, ще му кажа да вземе с три пръста малко цвят от пелин, да го тури в джезве с вода, да го държи на огъня около пет минути да клокне. И така всеки ден около десет пъти, десет дни да пие от тази вода по една чашка, без захар.

* * *

Като ви дойде някой на гости, не го черпете само с лъжичка сладко, а го нагостете добре. Сега хората дори и сладко не дават, а за имен ден или рожден ден изпратят една телеграма и с това се свършва - голяма чест си правят! Бих желал вие така да не правите.

* * *

Всяка храна, която произвежда едно тягостно чувство у вас, е неестествена. Божествената храна произвежда радост и веселие.

* * *

Като поливате цветята, ще поливате бавно и винаги да

прелива водата. Когато черпите с кафе или чай, или вода -същото - да прелива.

* * *

Когато веществата горят и не изгарят правилно, енергиите не се превръщат напълно, остава един малък излишък, явява се едно болезнено състояние, а то всякога се отразява върху главата. Щом главата ви е топла, не е добре, добре е, ако в нея има хладина и светлина, а в стомаха

- топлина.

* * *

Хубави храни са тези, които най-лесно се смилат и 01 които остават най-малко излишъци. Човек, който се движи, не може да има излишъци. Човек, който не се движи, затлъстява, а то е абсолютно ненужен товар.

* * *

Ако моето лице се набръчка, или моето тяло остарее, това не съм аз. Аз съм нещо повече от своята дреха или от своето лице. Аз съм онази благородна възвишена мисъл, която никой с никакъв клин не може от мен да изхвърли.

* * *

Докачението е едно от отвратителните качества, което може да има човек. Обидил го някой. Да, човек може да се обижда, но само за нарушението на един божествен принцип.

* * *

Ние посвещаваме целия си живот на тялото, на следствията, там е всичката погрешка. Майката милва очичките, ръчичките, крачката, носленцето на своето дете, но не се стреми да погледне какво има в душата му, да види какво се крие в нея.

* * *

В природата извън нас съществуват сили, които са неприязнено разположени към нас, към човешкото развитие. Човек може да се справи с тези сили, ако знае законите.

* * *

Има духовно прераждане, гдето човек съзнателно може да мине от едно състояние в друго, при което неговото съзнание се разширява. На такъв човек може да му се благоветства.

* * *

В никакъв случай няма да жертваш висшите интереси на своята душа за благото на този свят.

* * *

Господ е създал гроздето, но не и виното. Създал е кокошката, но не печена. Ако всичко е създадено, за да го ядем, тогава защо не заколите един вълк или един паяк, или мечка и да ги изядете? Защо правите разлика? Мойсей в един кодекс забрани на своя народ да яде свинско месо, защото копитото на свинята е раздвоено. Заек също да не се яде, и той имал нещо раздвоено.

За да се роди човек изново, непременно трябва да се свърже с Божествения Дух, това, което съвременните хора отказват,

* * *

Не са само физическите очи, с които човек вижда. Има и друго зрение. Има хора, които виждат едновременно и отпред, и отзад, и пред тях, и зад тях, имат двоен фокус, двойни центрове на зрението, такива хора виждат чрез умовете на другите хора.

* * *

Човек може и трябва да се роди изново още днес, още сега, няма какво да се оправдава и отлага.

* * *

Когато човек се новороди, той се свързва с всички по-висши светове, сьс същества от по-висши йерархии. На земята ние сме свързани с по-нисши същества, а пред нас има по-висши, разумни същества - те вземат участие в живота на по-нисшите същества от нас. На тези висши същества Бог е поверил разпореждането с живата природа. Всички живи сили, всички елементи и неща са под тяхна власт. Не е позволено да се подчинява една жива сила и да се злоупотребява с нея. 1/1 всеки, който се опита да направи това, той ще си счупи главата. Много народи са пострадали от това, че са искали да подчинят природата и да вършат с нея каквото си искат.

- Какво искаш от мене?

- Да прогледам, Господи!

- Да бъде според вярата ти! - И прогледа той, и започна да слави Бога.

Той е разбрал смисъла на живота, той е прогледал. Онзи, който не може да слави Бога, е сляп.

* * *

Нито един човек няма да избегне последствията на своите дела.

Природата е пълна с динамични сили, които се присаждат. За в бъдеще учените хора ще изучават и прилагат закопа на присаждането. Една енергия може да се присади в човешкия организъм тъй, както може да се присади череша на праскова или друго растение.

* * *

Каквито страдания си причинил на другите хора, ще те постави Господ в положение да изпиташ тези същите страдания. Моли се да имаш сила да ги издържиш.

* * *

Около Черни връх и под Резньовете има много магне-тични места.

* * *

Конят притежава магнетически сили.

* * *

Старите възгледи състаряват човека.

* * *

Болният, за да оздравее, трябва да служи на Бога.

* * *

Веднъж дойде при мене един болен богат човек да го излекувам. Казах му, че вземам скъпо. „Ще те излекувам само при условие, че раздадеш всичкото си богатство на бедните. - Не може ли поне половината? - Не може. -Ами три четвърти? - Не може. Всичко ще дадеш. Не само това, но като раздадеш всичкото си имане, ще обещаеш да служиш на Бога. След това ще кажа само една дума и ще те излекувам. Чрез болестта ти изплащаш задължението

си към някого. Но ако се обърнеш към Бога с желание да му служиш, Бог плаща заради тебе."

* * *

Какво да яде болният? Малко препечен хляб на огъня, лека зеленчукова супица и компот.

* * *

Ако нямате желязо като елемент в организма си, не може да се говори за устойчив, стабилен характер. Ако няма злато в кръвта си, човек не може да бъде благороден. За да бъде прозорлив и интелигентен, трябва да има сребро и мед в организма си.

* * *

На какво се дължи неврастенията? На неестествения живот, лишен от божественото. Когато изгуби връзката си с божественото, човек става неврастеник; когато се лиши от нещо съществено - също. Ако подложите един здрав, силен човек на тридневен глад, гой ще стане неврастеник. Не когато не му се яде, а при най-големия апетит, тогава е страшно. Страшно е да лишите човека от любовта като храна на неговата душа. Щом Божията Любов посети болния, той моментално оздравява.

* * *

Съвременната култура страда от излишък. Тя има консерви, брашна, риби в тенекии, всякаква консервирана храна. За всичко това бялата раса днес скъпо плаща. Консерви природата не търпи, доматите няма да пържиш и вариш, може малко семената да извадиш, лука няма да го режеш и пържиш, да го минаваш през ренде. Нашите угощения често служат за спънка в еволюцията на други същества. Ето защо се препоръчва въздържание. Под въздържание не се разбира абсолютен пост, но да няма никакъв излишък. Колкото и малко да ядеш, в душата си да благодариш на Бога.

* * *

Ще теглите ръцете си от гърдите до под лъжичката и ще произнасяте думата „сърце". Като я произнасяте, ще мисли-те за всички херувими, понеже сърцето е свързано с тях.

* * *

Кашлицата понякога е резултат на дисхармоничните мисли. Епидемична ли е - обща е дисхармонията. През кашлящия излиза злото навън.

* * *

За в бъдеще, когато започнем да образуваме храната си от слънчевите лъчи, ще бъдем безсмъртни. Дотогава, докато изваждаме за храна сокове от земята, ще умираме. Един ден ще имаме растения, които ще възприемат енергия направо от слънцето, тогава ще имаме условия за безсмъртие. И сега може, но се искат неимоверни усилия. Тогава и хляба ще приемаме направо от слънцето.

* * *

Щом благоутробието расте, умът не може да работи както трябва.

* * *

Хилаво тяло - хилава почва. Тялото дава материал на ума д.1 работи. Нервният е без почва. В него почти всичката почва се е превърнала в динамични сили. Нервите трябва

да се контролират.

Ако един човек не може да преобрази своето тяло, което е резултат на неговата душа, как ще може да работи с по-висшите сили?

* * *

Ще се лекувате, като изправяте вашите прегрешения.

* * *

Ония, които почват да дебелеят, да носят памучни дрехи: ризи, бельо, чорапи, а ония, които са слаби, електрич-ни, да носят вълнени дрехи, за да придобият магнетизъм.

* * *

Ще учите непрестанно и няма да остарявате бързо.

* * *

Азотът, който регулира силите на мисълта и живота, регулира всички други елементи. Ако у вас преобладава въглеродът, ще имате ламтеж към материални блага, към трупане във всяко отношение, благоутробието ще изскочи, а това са отлагания, които носят ред болести, навред ще има излишъци. Пълните хора не издържат и в духовно отношение.

* * *

Духовният живот изисква един уравновесен организъм, един мозък от най-фина, еластична материя, издръжлив на всички напори в живота, една отлична дихателна система, един стомах, който функционира правилно, без грешка, кости и мускули здрави и подвижни.

* * *

Ако знаехте как да употребявате храната, нямаше да 230

имате нужда от друга храна, освен от житото. Като променяш своето състояние, ти ще привличаш всички ония елементи, които се съдържат в житото. Ако искаш да извличаш елементи за ума си, ще впрегнеш азотните вещества на работа, като мислиш постоянно за духовния свят, за Бог на Любовта. Само така ще извлечеш тези необходими елементи за теб от житото, които слънцето е вложило в него. Ако искаш да извлечеш енергия за чувствата си, за сърцето си, ще впрегнеш кислорода на работа, защото в дробовете при процеса на дишането се образува приятно горене. Ще мислите, че всичко в света е хармония, и в болести, и в страдания, и в смърт, и във всичко ще виждате Божията Лю-бов. Така ще разглеждате нещата, за да извличате от житото всички необходими елементи.

Когато сте развълнувани, концентрирайте ума си кьм края на носа или към центъра на веждите. Между веждите въгре, между космите има празнина, наречена „празнина на безмълвното наблюдение на божествения ум". Ще сте концентрирани, докато дойде едно просветление.

* * *

Богатството на хората се определя от тяхната кръв. Дали човек може да бъде богат - това е точно, математически определено. Като разложите кръвта, ще видите какви елементи се съдържат в нея. Ако кръвта ви е бедна и заразена и целия свят да ви дават, пак сиромах ще си бъдете. Кръвта, животът и духът са всичкото богатство на човека.

* * *

Голямата интензивност на живота разклаща нашите нерви. Човек, който иска бързо да преживее, който иска да израсте изведнъж, който иска много неща, остарява бързо.

* * *

Всеки грях, всяка лоша мисъл е пропукване.

* * *

Хване ли ви хрема, направете едно добро на някой нещастен човек. Главата ли ви боли или стомахът - направете същото.

* * *

Лекарите да лекуват другите. Окултните ученици знаят, че болестите не са случайни, те имат свое предназначение и затова ще тьрсят други методи за лечение, най-много ще разчитат на вътрешния си лекар.

* * *

Ще учите непрестанно и няма да остарявате бързо.

* * *

Клетките не умират, след като човек умре, а живеят своя първичен живот. Докато човек контролира всички клетки, той живее, но когато изгуби контрол над тях, в него се започва обратен процес.

* * *

Всеки, който се бори с природата, с Бога, полудява.

* * *

Един опит: онези от вас, които имат слаб стомах или слаби гърди, които са нервни, сприхави, нека се подложа! на житен режим за един, два, три месеца най-много. Пре:; това време не трябва да употребяват никаква друга храна, нито хляб, освен да дъвчат сурово жито, добре изчистено и измито. Ако ви се вижда много за един месец, напра-вете опита за една седмица. Ще накиснете от вечерта сто грама жито във вода, ще го разделите на три равни части, ще дъвчите сутрин, на обяд и вечер. Ако ви се пие пода през деня, ще пиете колкото искате. Ако бяхте се поставили на този режим от по-рано, щяхте да имате поправи зъби и нервната ви система щеше да бъде здрава и регулирана. Почувствате ли нещо дисхармонично от опита - спрете го.

* * *

В хляба се крие божественият живот, в него се намира божественият Дух. В житото се крият най-мощните сили, най-благородните сили на живота. Житного зърно е излязло от Бога, както и ние.

* * *

Има много растения, цветя и семена, с които може да се лекувате. Новата медицина ще си служи с тях. Само че к!ЗИ растения трябва да се събират в определени часове, дни и месеци на годината.

* * *

Житните зрънца съдържат в себе си потенциална енер-гия, която като влезе в организма на човека, се превръща в кинетическа. Житните зрънца са се явили на земята преди човека.

* * *

Слаборазвита ли е дихателната система, разтривайте чес-то костичката, която е зад ушите, за да се усили малко жизнеността.

Недоволството, гневът могат да произведат такъв ефект у нас, какъвто произвеждат известни микроби, когато попаднат в кръвта.

* * *

Електричеството постоянно тече по повърхността на сърцето и благодарение на него то се свива и разпуща, като разнася кръвта по цялото тяло. Премахнат ли се тези електрически токове от сърцето, веднага неговото движение спира. Индусите знаят как да спират тези токове, сърцето спира и после възстановяват отново движението му.

Гневът, меланхолията, неразположението - това е все излишна енергия, която може да се трансформира, като покопаеш малко из градината.

* * *

Когато паметта и мисълта отслабнат, чувствата са причина за това. Вземат ли емоциите надмощие, паметта отслабва.

* * *

Когато кръвообращението на човека не става правилно, въглеродът се натрупва в кръвта във вид на въглероден двуокис и я прави нечиста. Когато електричната и магнетичната енергия не текат правилно, тогава в нервната система се натрупват излишъци от азот, вследствие на което става под-пушване в организма, което пък затруднява функциите на дихателната система.

* * *

Когато се къпете, не бива да стоите във водата повече 01 15-20 минути.

Нищо не трябва да пожелаваш - това е чистота.

* * *

Лъжата е най-голямата и опасна отрова.

* * *

От време на време е необходимо човек да остане сам, без допир външен с когото и да е, за да уякне душата му.

* * *

Ако сърцето е чрезмерно активно, то поглъща енергиите на ума.

Нежността идва от магнетизма, а силата - от електричеството.

* * *

Ние физическия свят го владеем само отвънка, не сме го проникнали отвътре. Ако аз мога да разредя материята на тази паница и тя да изчезне, после пак да я сгъстя, отново да бъде паница, тогава аз прониквам материята.

* * *

Твърдостта зависи от силата на движението. Най-силното движение съставлява най-голямата твърдост. Идейният свят е с най-голяма бързина, той е твърд свят. Вечният божествен свят е твърд, той не е течен, не е и въздухообразен. Материята на божествения свят не се изменя, нито се видоизменя. Диференцираната материя е разпределена в съзнанието, а има една основна материя, която не е претърпяла никакво изменение. И Духът се обгражда с нея, тя не се дели. Всички други състояния на материята произлизат от нея. От неделимата материя понякога има един малък излишък,

който се изхвърля, и от него се твори видимият свят.

* * *

Цялото пространство е живо и в него съществува един космически човек, който изпълва всички, и се движи толкова бързо, че едновременно е навсякъде.

* * *

Ако човек може да концентрира ума си тъй силно към слънцето, той ще може да се повдигне с тялото си накъдето иска. На земята има известни течения, които идват от слънцето и като се свържеш с тях, те ще те повдигнат, но най-малкото съмнение ще спре мотора. Има и светии, които са изучили този закон, и са повдигали телата си. Това изкуство може да го изучавате, но знаят ли го хората, те с мисълта си ще ви пречат.

* * *

1/1 най-големия студ може да не го усещате, ако можете да си образувате една магнетична дреха, но това пак става чрез концентрация на мисълта. Тази магнетична материя може да я привлечете от пространството и да запълните всичките си дрехи с тази първична материя.

* * *

Два часа физически труд, три часа духовни занимания и два часа умствена работа, това за половината от деня, горе-долу още толкова и за другата половина, най-много шест часа сън. Разходки, екскурзии спадат към духовните занимания. Така ще си разпределите работата, че да живеете разнообразно, да се развивате правилно, в малко време много да свършите, без да се преуморявате.

Отвън може да стане смущение, но отвътре човек трябва да е тих и спокоен, да не се смущава.

* * *

Не се притеснявайте, че няма какво да ядете, дори само хлебец и вода да имате, пак е добре.

Единственото растение, което напълно и съзнателно се жертва, е житото. Също ечемикът и царевицата се жертват, но не така както житото. Крушите, ябълките и другите плодове наполовина се жертват. Може да ядете месо, сирене, яйца, но те не могат да създадат у вас чисто тяло, нито благороден ум. Но основният, главният закон за яденето е любовта. Да ядете само когато ви се яде, да ядете с любов и благодарност.

* * *

Скарате ли се с някого, ще се разболеете.

* * *

Когато грее слънцето, да не спите. Когато Господ говори, да не спите. Когато Учителя говори, да не спите. Причините, които ви заставят да спите, са вън от вас. Има около вас ред същества, които ви отвличат вниманието, за да вземат от вас нещо. Гневът, омразата, съмнението, неверието - това са все отклонения от правия път, за да ви оберат.

* * *

Човек, който не може да се забавлява, не може да се подмладява. Сериозността вкоравява човека; в сериозния живот преобладават тези сили, които изчерпват соковете, влагата и почват нервите, мускулите, костите да се втвърдяват. В забавлението има разширение, а не натегнатост.

Както кръвта внася живот в човека, така и Духът е субстанцията, която ще преобрази нашия живот - външно и вътрешно. Сегашната култура е на плътта, а бъдещата е на Духа.

* * *

Реките са полезни за живота - те представляват артериалната кръв на природата.

* * *

Мозъкът на великите и гениални хора е много добре организиран, не както на обикновените хора. Мозъчните клетки на добрите и праведните хора се различават от мозъчните клетки на лошите и престъпни хора, те са деформирани, 01 тях се разнася смрад надалеч. Няма нищо скрито-покрито в света. Престъпленията отдалеч миришат. Праведните хора са живи, динамични сили, проводници на Бога.

* * *

За нечистата детска кръв е виновна майката. Ако тя е водила и води чист живот, щеше да предаде на детето си чиста кръв.

* * *

Тялото на човека показва цялата негова история, всички периоди, през които е минал.

* * *

Колкото повече тлъстини има човек, толкова повече страдания го чакат.

* * *

Като се събудите от сън, не се излежавайте, веднага 238

станете, поразмишлявайте малко и започнете работата си. Почивката не се придобива само от сън и други начини има за почивка.

Да се подмлади човек, това значи да се освободи от онази инертна материя в себе си, която носи недъзите на миналите векове.

* * *

Ако ти си роден от кръв, от похот плътска и от мъжки ум, ти ще убиваш. Ще бъде смешно да кажа на вълка да не дави овцете. Какъвто и морален кодекс да му дам, миглите ли, че той ще ме слуша?

* * *

Лекарите лекуват с инжекции и морфин, болката изчезва, но не се лекува. Причината идва от друго място за тази болка, но лекарите не я знаят и затова не могат да лекуват.

* * *

Краката са създадени, за да вършиш добро с тях, ръце-те - за да изявиш Божията правда, очите - за да изразиш Божията истина, ушите - за да придобиеш знание и да го предадеш.

* * *

Когато един уд от тялото е болен, той апелира към всички други органи да му дойдат на помощ. Тогава организмът праща всички жизнени сили към този уд, за да възстанови състоянието му.

* * *

Всякога, когато сме скръбни, тъжни, отчаяни, значи, че сме загубили любовта на някое висше същество.

Когато говори за злото и доброто, човек предизвиква съответно тези сили и те действат върху него. Само чистият може да говори за тези сили.

* * *

Злото представлява неорганизирана, изостанала материя от миналите съществувания, която се разлага; тази материя не влиза в състава на един духовен човек. Злото е сила, която има противоположно действие в човешкото развитие.

* * *

Целият космос има формата на човек, и най-малката частица на който отговаря на съответна част от това велико, огромно тяло. Известни звезди от Млечния път или от което и да е съзвездие, или гтьк цели системи могат да се разговарят с теб, където и да се намираш. Те имат станции в твоя мозък, ако разбираш езика им, всеки ден ще можеш да чуеш по една новина, станала на слънцето, на някоя планета, на някоя звезда.

* * *

Човек може да си вземе.малко медец от пчелата, вълна от овцата, мляко от кравата, но не и да ги коли, за да ги яде.

* * *

„Ако вие не приемете словото ми и то не стане ваша плът и кръв, не може да придобиете живот вечен".

* * *

Всяко същество, което не е във връзка с Бога, няма условие да живее.

След като умреш, ще разбереш, че пак живееш, имаш чувства и желания, имаш ръце, крака, тяло, само че това тяло не е така гъсто, грубо, както това тяло, което имаше на земята.

* * *

Раждането е процес на божествения Дух. Всички напреднали същества са минали по известен път на развитие под ръководството на този Дух. Всеки един от вас може да стане ангел, може да стане и дявол, според както живее.

* * *

Бог разполага с телата на хората.

* * *

Не е добре да умреш, без да са те повикали. Има много такива души, които се скитат между този и онзи свят, че не са нито тук, нито там. Това са предимно самоубийците.

* * *

Лицето е един рефлектор на вътрешния ви живот. Колко-то лицето е по-дребно, толкова по-дребнав е човек.

* * *

Ние непрекъснато искаме външни богатства, от които умираме.

* * *

Всички хора, които са забогатели по един естествен начин, в кръвта им има толкова злато, колкото по стойност е количеството на външното злато, което притежават. Щом човек придобие това живо злато отвътре, той ще привлече златото отвън.

Човек не може да направи нищо, което природата не разрешава.

* * *

Разумният няма да използва богатството си за пищни яденета, но ще яде жито, ориз, овесена каша, тархана, крушки, грозде.

* * *

Който няма мир и любов в душата си - полудява.

* * *

Насищане в природата съществува, но удоволствия не съществуват. Удоволствието е сянка на насищането.

* * *

Гладът е сила, която продължава живота. Жаждата е велик вътрешен процес. Жажда и глад за знания, за храна, за обич, за добро.

* * *

Правдата е един вътрешен процес за разпределяне на всички божествени блага по всички части на тялото. Това е кръвообращението в човека, неговата артериална и венозна кръв, която отива до най-крайните клетчици, за да може всяка една да поеме и изпълни задълженията си, които има. Така всяка клетчица се храни. Правдата така разпределя благата.

* * *

Житото и ориза ще ядете без притурки. Животните не страдат от диабет, защото ядат просто, естествено. Диабетът е признак, че хората не изпълняват Божия закон. Всички болести, от които страдаме, са обвинителен акт срещу нас.

Да обсебваш едно чуждо тяло за себе си, да се удовол-стваш с него - това е престъпление! Да целунеш един човек, когато е болен, да го приютиш в къщата си, да му услужваш като майка, разбирам, но да се удоволстваш с неговото тяло, това е пиянство. Моралът се определя от един вътрешен закон. Морален е този, който държи твоето сърце, твоя ум и душа тъй свещено в себе си както своите.

Материята, от която човек е създаден, се различава от материята на всички други животни и същества. Формите, от които всяко едно животно е създадено, са от специални сили, от специална материя. Тази материя не може тъй лесно да се трансформира. Всеки един човек дори е създаден от специален род материя. В някои хора има повече злато в кръвта им, в други - повече сребро, в трети - желязо, в четвърти - мед, и т.н. Златото в кръвта не е повече от една десета милионна част от милиграма, но то оказва влияние върху характера на човека. Ако учените чакат да открият това злато с везните, които имат, никога няма да го открият, но в кръвта на някои хора го има, и то е мощно по въздействие. Има известен род материя, ако ние я имаме и кръвта, бихме вършили чудеса. Първичната материя, от която е създаден светът, е била хиляди пъти по-рядка от тази на водорода. Първичните сили, които са функционирали в тази материя, са били така мощни, че ако днес би могло да се добие само един грам от тази материя, би трябвало всички фабрики, които съществуват в света, да работят три хиляди години ден и нощ.

Като обикнеш всички хора, тогава ще бъдеш здрав и силен, тогава в кръвта ти ще има злато.

* * *

Обидата е духовна треска - даден ви е горчив хап, глътнете го и треската ще мине, ако пък вие нямате такава треска, дайте хапчето на този, който има. Поне на това сте майстори да си давате хапове горчиви. Значи, че имате желание да се поправяте един друг. Само че хаповете ви са големи, та не можете да ги преглъщате.

* * *

В здравия човек постоянно става изтичане на електричество и магнетизъм, става едно трептение. Когато това трептение е нормално, от порите на тялото излизат струи, които изхвърлят всичката кир навън.

* * *

На праведните такива са телата, ге са чисти затова. Не е водата, която чисти тези хора, у тях задръстване не става. Водата, която употребяваме за миене, само ни разхлажда, освежава. Когато умът и сърцето работят нормално, тялото е чисто. Щом се наруши равновесието, тялото става нечисто. Тогава идват въшките, бълхите, дървениците. Когато човек е чист и здрав, горепосочените течения ги гонят. За какво имате ум - ще ги гоните със силата на мисълта, ако ви нападат. Дървениците - това са форми, в които живеят нечисти духове, долни духове. Със силна мисъл, с молитва те могат да си отидат. Някой момък залюбва мома, преследва я постоянно, мира не й дава. Ако тя се моли на Бога да

поиска да е чиста, момъкът ще офейка, а тя ще разбере колко е и каква е любовта му. Любовта му е временна. Това е храна, която може да задоволи човека за един-два часа. Така се хранят тези, които посещават кръчмите: вземе парче кисела краставичка, пийне ракия, пак вземе краставичка, пак пийне. Човек с кисела краставица и с ракия не може да живее. За истинския живот се иска хляб, гозбица и плодове.

* * *

Гостенин, ако ви дойде, не го залъгвайте с ракия, кафе или бонбони, но всичко да е изобилно, да си хапне добре.

* * *

Докато не започнеш да миришеш на хубаво, не си чист. Общата чистота на клетките е чистотата на тялото.

* * *

Не се стремете да достигнете вашите желания изведнъж. Когато едно силно желание има у вас, а не е изпълнено, го дава подтик, енергия за работа, но щом се постигне, деятелността спира. Гладен си, не бързай да се наядеш наведнъж, яж бавно, спокойно.

* * *

Щом желанията не са регулирани, ражда се гневът. Когато отнемете хляба на едно дете, то ще се разгневи. Турете около себе си една диамантена стена, та онези, които искат да вземат нашето благо, да не успеят.

* * *

Храната, светлината, въздухът, водата, обмяната с добрите

хора - това ще бъде лекарството ви за в бъдеще.

* * *

Каквато е мисълта на човека, такива са и движенията му, особено движенията на краката му. Вървежът издава скритото у вас, вашите недъзи.

* * *

Физическото е резултат на духовното.

* * *

Вечерно време писмо няма да пишете, но когато изгрее слънцето, ще го напишете и то красиво, без драскулки, чисто, четливо, с хубави букви.

* * *

Всички непотребни навици трябва да се отрежат и изхвърлят навън, те са като онези дяволски нокти, наречени брадавици, мазоли, които за да отрежеш, трябва да изтръгнеш от корен.

* * *

Сух ли си, слаб ли си като кука, нетърпелив, не можеш да изслушваш никого, дразниш ли се от всички - това е подпушване на светлината.

* * *

Във водата е животът. Ако ти нямаше слюнчица да си сдъвчеш храната, какво щеше да стане с хлебеца? Водата прави всичко. И храната, ако не се превърне в течност, нищо не може да стане. Твърдата материя трябва да се превърне в нежна, пластична, ефирна.

Един човек егоист е като октопод. Той само тегли, тегли, изсмуква другите. Има ли такъв случай, ограждайте се.

Избягвайте да пиете студена вода. Може при голяма жажда по изключение на глътки, но в шепата, а не направо от чешмата.

* * *

Извън любовта човек ще се задуши.

* * *

Трябва да знаете, че Божията Любов е средата, в която можете да живеете. И дължината на вашия живот, вашето щастие и култура зависят от тази среда - Любовта.

* * *

Когато някой изгуби своята чистота, очите му пожълтяват, черният дроб се разстройва. Тогава ще почнете да го лекувате, да го разтривате. Който почне много да отслабва физически, да прави разтривки на стомаха си.

Всички, които изгубват своята топлина, преждевременно остаряват и умират.

* * *

Ако хората бяха праведни, нямаше да има нужда от тор и то от животински и човешки извержения. Това е най-голямото безобразие да туряте на плодните дървета тор.

* * *

Колкото енергиите са по-фини, толкова и движението е по-свободно.

* * *

Човек трябва да има права стойка на тялото си, която държи будно неговото съзнание и дава разположение на духа му за работа.

Имате ли такива болести, които не се подчиняват на никакво лекарство, като разни подутини, буци по тялото, дълго време ще се молите и ще се излагате по два-три месеца на тихите слънчеви лъчи, за да изчезнат.

* * *

Чистотата да е вашата атмосфера, в която да живеете. Очите да са прозрачни, ясни и меки, а не мътни. Мътните очи говорят за развален стомах. Неспокойните очи показват, че нервната система, умът не са чисти. Погледът да е мек, изразителен, интелигентен.

* * *

Младите да ходят спретнато, да не се клатят като патица, главата да е изправена, ръцете - спокойни, да не ги мятат, да не махат силно, нито да ръкомахат, когато говорят. В движението на ръцете и краката да има ритъм и красота. Ходите ли, сядате ли, ядете ли, пиете ли - във всичко, което правите да има красота.

Музика да има във всичките ви действия. Никакви гьрби-ци! Да няма нито един с гърбица или корем, или наведено рамо.

* * *

Като си миете ръцете, кажете: „Тъй както ръцете се измиват, искам моето сърце да се очисти, моят ум да просветне, волята ми да стане диамантена". И след като се измиете, духнете със събрани пръсти, допрени до устата. С върховете на пръстите става само допирането и после издухайте встрани.

Летните шапки да бъдат съвсем тънки, от тънка материя и прозрачна направени, за да може слънчевите лъчи да проникнат. В планината, когато слънцето не е много силно, може да ходите гологлави.

* * *

В душата на страхливия любовта не може да проникне. Страхливият човек представлява една камениста почва, на която нищо не може да расте.

* * *

За някои нервноболни се препоръчва светлината като лечебно средство, за други - четивото на книги, за трети -работата. Важното е да се отвлече вниманието на болния от болест.

Всяко неразположение, било психично, било физическо, се лекува или с методи, подобни на причината, която го е предизвикала, или с методи, противоположни на причината. Премръзнали удове се лекуват със студено. Изгорени удо-ве се лекуват с топло - намазват се с дървено масло, то поглъща топлината и освобождава организма от излишната енергия, която е приел чрез изгарянето.

* * *

Безидейността води към остаряване.

* * *

Различните плодове оказват различно въздействие върху хората, но не трябва да се употребява един и същи плод иостоянно, а само когато човек иска съзнателно да се ползва от неговото добро въздействие.

Разумен човек е този, който от младини до старини остава бодър и е способен за работа.

* * *

Щом кожата на ръката ви се охлузи, ще я намажете с малко зехтин, ще я превържете и ще я оставите да зарасте. Тя ще се покрие с коричка, която сама ще падне - под нея нова, здрава кожа ще се яви.

* * *

Щом храната не се смила добре, и кръвта не може правилно да се пречиства. Тогава около ставите се натрупва полуорганическа материя във вид на утайки. За да не изпадате в лоши настроения и болезнени състояния, работете за подобрение на стомашната система.

* * *

Всички мускули, всички нерви, артерии са създадени от разумни същества. Всяко нарушаване или прекъсване на функциите на тия мускули, нерви и т.н. води до дисхармо-ния.

* * *

Човек не трябва да има гуша, не трябва да има слаб стомах и мускулите на лицето му да са хлътнали. Природата не обича скелети, дори камъните тя обвива с лишей и мъх.

* * *

Болестите имат възпитателно значение - те пречистват, каляват и продължават живота.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...