Към съдържанието

  • Log In with Google      Вход   
  • Регистрация


                       


1926-1927 година


  • Please log in to reply
Няма други мнения в тази тема

#1 Darina

Darina

    Раборник

  • Потребител
  • PipPip
  • 25 Мнения:
  • Отговорете на въпроса:1864

Публикувано 16 юли 2013 - 11:05

1926-1927 година


От книгите: Посока на растене. Неразрешеното.
Влизане. Святото място. Праведният.
Възможни постижения. Вехтото премина.
Извънредни беседи. Четирите кръга. Пътят на ученика. Великото и красивото. Мнозина казваха.
Божествената мисъл. Ни мъж, ни жена

В човека има клетки, задачата на които е да лекуват -лечебни клетки. Достатъчно е той да отправи мисълта си към тях, за да проявят те своето действие.
От човека се иска само концентриране и положителна мисъл. Ако ви боли крак, не мислете, че ще окуцеете. Човек може да стане хром само тогава, когато е извършил голямо престъпление, заради което за предпочитане е да изгуби един уд, отколкото да загуби божественото начало в себе си.
* * *
Свързани ли сте с Бога, глава няма да ви боли.
Нечистите духове, за да разбъркат главата, разбъркват първо стомаха.
* * *
Черният дроб не бива да се подпушва - пуснете всяка мисъл лоша да си върви, съпроводена с добра мисъл, и така става изравняване.
Туберкулозноболните първо трябва да регулират чувствата си, да работят вън на открито, в гора, в лозя, на високо. Всяка сутрин да ходят с две стомни за вода на един километър разстояние от дома им. Това упражнение дава сила на дробовете. Всяка сутрин да правят промивки на вътрешностите си, като изпиват 5-6 чаши гореща вода, да се разхождат.
Топлата вода разрежда серума на микробите, които са нападнали дробовете. Може да се приложи и магнетично лекуване чрез паси - от главата надолу покрай краката. Главата е свързана със слънцето, стомахът - със земята, а с пасите прекарвате течението от слънцето през центьра на земята и после от центъра на земята прекарвате течението към центъра на слънцето. Който прави паси, трябва да е здрав, силен, да знае точно как да ги прави, да бъде майстор.
* * *
Млякото е добра храна, но да го вземате от здрав човек и от здраво животно.
* * *
Грозде, зряло на слънце и после сушено на слънце, е една отлична храна, кондензирана слънчева енергия ще си имате.
* * *
Сегашното тяло форма се разрушава постепенно и посто-янно и така ще върви, докато се добие безсмъртно тяло.
* * *
Никакво ядене след залез-слънце.
Никакво смесване на храни, например плодове с мляко, салата с яйца, чай и риба, сирене и риба, сирене и круши, краве мляко или масло със зехтин - прочее, най-добре е само една храна, най-проста и най-чиста.
* * *
Сърдечните и умствените болести по-мъчно се лекуват.
* * *
Живата енергия, която трябва да освежи организма ни, идва от гръбначния стълб.
Мозъкът на гръбначния стълб има свойството да поглъща праната от въздуха и да я предава на целия организъм.
* * *
Гуша от вас никой не бива да има. Гуша, гърбица, корем, цирей - какво е това? Всичко ще чистите!
* * *
Тази малка частичка-костичка зад ушите трябва да се вижда и напипва, в никакъв случай да не е запълнена с мазнина. Ще се подложите на спартански режим, за да изработите едно здраво тяло, без никакви тлъстини.
* * *
Водата, която пиете, трябва да е чиста, да е завряла на тих огън, не да е нагрявана с електрически уреди, пуснати в нея. Водата, щом заври, да се махне от огъня. Нагрявана ли е с нагревател, тя ще прилича на мляко без каймак, маслото му е взето.
* * *
Чисти и хубави места за среща с приятели са: Мусала,
Сините камъни, Казанлъшката околност, Чепино, над Батак - Карлъка.
* * *
Не може един млад човек да бъде светия. Най-напред обмяна трябва да става между физическата енергия. Не е грях сношението, но човек се спъва в своята еволюция. Сношението между младите е временно отбиване от правия път. Интимност и спохождане трябва да има, но не и фамилиарност.
Природата е поставила милиарди прозорци в човешкия организъм - порите, чрез които да прониква жизнената енергия и постоянно да го обновява. Тези прозорци трябва винаги да са чисти и отворени, да става правилна обмяна между външния и вътрешния въздух. Задръстят ли се те с утайки, човек заболява. Порите се отварят и с гореща вода, която предизвиква изпотяване. Магическа сила се крие във водата - тя чисти организма, разтваря утайките, добър проводник е на магнетизма. Всеки организъм се нуждае от известно количество вода, която да се задържа в самите клетки, да поддържа неговата влага, иначе е изложен на изсушаване. Без вътрешна влага и външна вода човек не може да се пречисти от външни и вътрешни наслоявания.
* * *
Не диша ли човек правилно, той не може да се концентрира, не може да се чисти, нервен е и нетърпелив, не мисли правилно. От праната идват идеите.
* * *
Щом се запролети, излизайте рано, в ранните часове на
разходка. Дишайте дьлбоко, разхождайте се, движете се и след това почвайте работа. Под пълно дишане се разбира: да се диша не само чрез дробовете, но и с кожата, с цялото тяло, с всяка клетка.
* * *
Месеците март, април и май са богати на жизнена прана. Всеки ден от тези месеци струва милиони левове. Това, което човек може да придобие през тези месеци чрез дишане и разходки, в никое друго време не може да го придобие.
* * *
Поради неестествен живот човек е натрупал в организма си млечна и пикочна киселина, които се отразяват вредно върху сърцето и кръвообращението. За тази цел трябва поне два пъти седмично да предизвиква изпотяване чрез пиене на гореща вода. Изпиват се няколко чаши гореща вода и след като започне да тече изобилно пот, тялото леко се изтрива с влажна кърпа, и ще се преоблича няколко пъти човек, докато престане да се поти; после се изпива една чаша топла вода с лимон.
* * *
Пиене на гореща вода за чистене и дълбоко, ритмично дишане - това е най-важно. Тези бани с изпотяването ще ги правите в топли дни, за да не изстивате. Отворените пори приемат прана от въздуха и по този начин обновяват тялото.
* * *
Който има много и силни желания, скоро остарява.
* * *
Ако дълго време не можете да заспите, натопете една кърпа в топла вода, изтрийте тялото си, като остане мъничко влага, и тогава си легнете.
* * *
Гръбначният мозък е главен приемник и предавател на праната. Първо тя отива в малкия мозък, а оттам - в главния. Яви ли се някакво подпушване в малкия мозък, праната не може да продължи пътя си към главния мозък, а това се отразява зле на целия организъм.
* * *
Много адепти, които живеят по високите планински върхове, живеят без лампи. От техните мозъци излиза светлина, която осветява пътя им.
* * *
В душата се крие алхимическият закон за подмладяване
- там е силата за лекуване.
Животът сред природата е един от методите за подмладяване.
* * *
Житото да се яде прясно, тазгодишно, и когато е варено, да се яде, докато е топло, а не днес варено, утре го ядете.
* * *
Когато човек изгуби мекотата си, той се втвърдява, изсъхва и лесно заболява.
* * *
Много хора се безпокоят за нищо и никакво, вследствие
на което паметта им отслабва.

* * *
Светли мисли и възвишени чувства са условие за подмладяване.
* * *
Като разберете от какъв характер е болест ви: от умствен, духовен или физически, ще се лекувате по-лесно.
* * *
Добрият живот прави кръвта чиста.
Всяка лоша мисъл, всяко лошо чувство отравят кръвта.
Всяка хапка, която не се придружава от добра мисъл и добро чувство, носи за стомаха отрова.
Някой болен лежи известно време в болница, но болестта не минава. Изнесете го този човек вън, на открито, да лежи под слънчевите лъчи, да лежи без покрив, под открито небе, при дъжда да се завие с мушама - така ще оздравее по-скоро, отколкото да лежи на пружина под пухен юрган между четири стени.
* * *
Мнозина от вас имат пъпки по лицето си - работете за премахването им. Ревматизъм, пъпки, недъзи - всичко това да изчезне от вас.
* * *
Ако някой от вас заболее, вие можете вечер, когато той спи, да изпращате към неговото подсъзнание добри мисли, но трябва точно да знаете как е разположено леглото, къде се намира главата и там да отправяте мисълта си. Ако е отпаднал духом, отчаян, съсипан, или крайно невъзпитан,

непослушен, изпращаше вечер, когато той спи, насърчителни мисли и чувства. Чрез закона на внушението може да помагате на болни, бедни, отчаяни.
* * *
Изкривеният гръбнак говори за изкривен ум.
* * *
Постът може да продължава, докато човек се чувства добре, крепък, бодър. Ако постите, но се усещате слаб, изнемощял, без сила, такъв пост няма смисъл. Чрез поста може да се пречистите, калите, да подобрите здравето си, да поотслабнете, да подобрите нервната система, да внесете мекота в чувствата, светлина в ума - такъв пост има смисъл. Но никой да не разбере, че вие постите, да сте весел и разположен. Няма ли такива придобивки, напразно е изразходвана енергия. Постът е сила. Затова Христос казва: „Този дух не излиза освен с пост и молитва". За да се освободите от лоши влияния и състояния трябва да постите и се молите.
* * *
Когато приетата храна не се асимилира от организма и се задържа дълго време в стомаха, от нея се образуват токсини, отровни вещества, които се разнасят навред и отравят кръвта. И в сърцето има натрупани непостигнати желания, неасимилирани, които създават астрални токсини. Ако в мозъка има неприязнени мисли, нереализирани мисли, образуват се ментални токсини, които са първото условие за бързо развиване на микробите.
* * *
Любовта лекува всички болести. Тя повишава трептения-
та, вибрациите на организма и с това го прави способен да издържа на външните влияния и на влиянията на микробите. Когато човек се демагнетизира, той губи своята жизнена енергия и лесно заболява. При всяко демагнетизиране става пропукване на двойника, отгдето изтича голяма част от жизнената енергия. Ако се запуши това пропукване, човек оздравява. Добрите думи, идващи ог любовта, служат за мазилка. Когато кръвоносните съдове губят своята пластичност и пъргавина, човек заболява от атеросклероза. Който иска да запази здравето си и да продължи живота си, трябва да пази подвижността на тялото си. За тази цел ще ядете малко и ще пиете гореща вода.
Когато ябълките на лицето са много изпъкнали, стомахът се намира в неестествено състояние.
* * *
Хигиеничната къща не трябва да бъде на много сухо място, нито на влажно, да не е от камък и да е светла, от всички страни да има прозорци.
Прекалено много светлина - и то е вредно за очите.
* * *
Ако човек е на умиране, но скочи от леглото и каже: „Няма да умра, още 50 години ще живея!" той е разрешил правилно една от своите задачи. Може пак да легне, но ва-жното е да поддържа в ума си идеята, че иска да живее.
* * *
Колкото по-добри и по-разумни стават хората, толкова повече злато се ражда в земята. Златото расте и зрее като плодовете. Колкото по-лоши стават хората, толкова златото
и скъпоценните камъни намаляват.
* * *
Някой мисли, че всичко знае и може, но легне болен и не може да си помогне. Който може да превръща материята от едно състояние в друго, той сам ще може да се лекува. Ако имате отрицателно чувство, може да направите опит да го сгъстите във вид на пъпка или цирей и да го изхвърлите навън.
* * *
За неврастения: в продължение на един месец болните да ядат препечен хляб на добре разгорели въглища, да не остава никаква влага в него. Въглеродната енергия дава устойчивост в характера. Може филията да се намаже с мъничко масло или друго нещо.
* * *
Мозъчните клетки разполагат със знание да пресъздават човешкия организъм. Много от тези клетки работят сега за създаване на безсмъртното тяло на човека, но необходимо е да им се дава импулс и отвън от вас.
* * *
Случва се понякога, че в някои мозъчни центрове се натрупа известно количество млечна киселина, която разбърква умовете на хората, мисълта се прекъсва, забравят се изведнъж имена, числа и т.н.
* * *
Духът е строител и от устройството на тялото се съди за духа. Ще дойде ден, когато духът ще построи безсмъртно тяло.
* * *
Има известен род лъчи, които, проектирани към сърцето, показват как то пулсира, без да става нужда да режат човека. С помощта на този род лъчи могат да се наблюдават всички органи.
* * *
Това, което спъва човека е съприкосновението му с нечисти духове, с нисши, тъмни духове. Щом влезе във връзка с тях, човек престава да мисли правилно. Тези нисши същества се проявяват чрез неговите приятели или неприятели и само будното съзнание може да го спаси.
* * *
Когато сте неразположени, вземете едно дайре и леко, ритмично потропвайте с ръката си върху масата или върху дайрето около десетина минути и ще видите, че неразположението ще мине.
* * *
Бъдещите дрехи, които ще се правят от стъкло, молци няма да ги нападат.
* * *
Като се домогнете до законите на Кабалата, до висшата математика, няма да ядете хляб като сегашния, а пък да не говорим за лук, чесън, праз, пържени кюфтета, масла и прочее. Тогава ще ядете само плодове и то току-що откъснати. Никакви развалени, гнили плодове.
* * *
Не се свързвайте с временните, преходни неща, с къщата, с дрехите, защото, като ги загубите, ще страдате.
* * *
Не ви препоръчвам да вадите екстракти, есенции от плодове. Всичко трябва да се употребява в естествен вид, както природата го е дала. Лозите да не се режат.
* * *
Лявата ръка напред и малко наклонена, с длан надолу. Дясната ръка се движи по лявата, започвате от рамото и слизате до китката, като пеете буквата V, после ръката слиза до китката, като пеете буквата А, после ръката се качва от китката до лакътя и пеете буквата И. Разстоянието на ръката от рамото до лакътя представлява материалния свят или стомаха; от лакътя до китката, това е духовният свят - сърцето, а китката - умственият свят, умът. После поставете дясната ръка напред, а лявата се движи по нея. Правете това упражнение сутрин и вечер по десет пъти в продължение на една седмица. По този начин ще подобрите положението на стомаха, на гърдите и на мозъка си и ще се лекувате.
* * *
И като здрав, и като болен, и като тъжен - пейте и възхвалявайте Господа в душата си.
* * *
Отрицателните мисли разрушават организма.
* * *
Паметта на човека отслабва, защото той изразходва физическите си сили нахалост и не знае откъде да си набави други. Постоянно се гневи, все е недоволен и не знае, че невидимият свят държи сметка за изразходваните енергии.
* * *
Ако паметта ви е отслабнала, за да я възстановите, трябва да освободите натрупалата се млечна киселина в мозъка, а това може да стане с пречистването на мозъка със светли, чисти мисли, с пречистването на кръвта, с промяна на храненето, с едно радостно разположение кьм всичко.
* * *
Пейте на ревматизма и го благославяйте. Благославяйте Господа, ангелите, архангелите, добрите хора, свържете се с тях, поискайте да ви помогнат и ревматизмът лека-полека ще си отиде.
* * *
Яви ли се у вас желание да ядете много, не задоволявайте изцяло желанието си. Дойдете ли до най-сладката хапка, ще спрете, няма да ядете повече. Винаги оставайте малко гладен. В чинията винаги да оставяте малко от яденето, да не го изяждате докрай. Когато пиете кафе, мляко, чай, винаги да остава малко недоизпито. Когато пазарувате, не изхарчвайте парите до стотинка, винаги по нещо да остава. Когато готвите, винаги слагайте повече, макар и после да го хвърлите. Когато сипвате в чиниите или чашите, винаги нека прелива.
* * *
Енергиите от сърцето минават през черния дроб, има отворен път, обаче от черния дроб към сърцето няма, ето защо не трябва да допускате в сърцето си никакви отрицателни чувства и енергии, които биха се отразили вредно върху черния дроб.
* * *
Ако дихателната система нещо не е в ред, пейте песни, в които често се повтаря тонът ДО. Ако жлъчката не е в ред, пейте песни с тон ЛА. Когато човек пее, трябва да вложи душата и духа си в песните. Душата и духът са гами, които лекуват. Те изменят трептенията, повишават ги, а всяко повишаване на трептенията се отразява благотворно на организма.
Раздвоеният поглед говори за някакво болезнено състояние. Противоположни мисли вълнуват този човек.
Излишъците, както и недоимъкът в организма, правят човека сприхав, нервен, докачлив.
* * *
Някой се оплаква от изкривяване на пръстите. Това се дължи на излишъци, утайки в организма, които предизвикват подпушване на артериите и вените, или атеросклероза, която болест постепенно свързва ръцете и краката, изкривява ги. Ред отрицателни качества, като съмнението, подозрението, недоволството, сприхавостта, неверието спомагат за това за-циментиране на вените и артериите. Обърнете се към Бога, към разумните същества за помощ да ви съдействат за изправяне на тези отрицателни качества. От май до края на юли, когато вали дъжд, излизайте навън да ви вали дъжд. Тези бани са много лечебни, те са ненадминати за лекуване и ободряване. След като ви е наваляло много добре, приберете се у дома, изтрийте се с чиста кърпа, преоблечете се, изпийте една-две чаши топла вода. Дъждовните бани са балсам за нервната система и хроничните заболявания. Като правите
такива бани, молете се на Бога да ви очисти чрез тях и благодарете за благословението, което ви се праща от Небето. Който умее правилно да възприема енергиите на дъждовните капки, той се е домогнал до онази първична материя, която алхимиците са търсили. На дъжда ще стоите около половин час, от простудяване не се страхувайте. През април, май, юни, юли природата е пълна с живот, свежест, сила.
* * *
Докато човек греши, молитвата е необходима за него като средство за лекуване. Човешката душа трябва да се очисти от всички наслоявания, утайки на греха.
* * *
Който разбира силата на кръга, той ще го използва за лекуване. Например ще начертаете кръг около брадавицата или около цирея, или около пъпка, подутина и прочее, ще концентрирате мисълта си около пъпката и тя след време, при силна вяра, ще изчезне. Със силата на вашата мисъл и воля ще очистите всичко от вас, което има за отстраняване. Ако с първия кръг не стане, не се махне пъпката, ще направите по-голям кръг, на другия ден пак ще направите същото, но докато не успеете, не се отказвайте от опита. Някой има втвърдяване на ставите - нека направи същия опит. За предпочитане е да направите кръг около цирея, отколкото да се мажете с какво ли не.
* * *
Когато кръгът на зеницата в човешкото око се увеличава, това показва, че този човек се товари. Да грешиш - това значи да се товариш.
* * *
Когато човек е влюбен, пулсът на сърцето се увеличава, когато изгуби любовта си, пулсът се намалява, защото човек влиза в по-гъста материя. Всяко отклонение на мисълта от правата й посока предизвиква отклонение и в движението на сърцето. Когато мисълта срещне голямо противодействие, последното се отразява и на сърцето - сякаш с нож някой отрязва (прерязва) сърцето, или като че оловна топка пада върху него, и този човек в този момент припада или губи съзнание. За да не стават тези изгубвания на съзнанието, съзнанието трябва да бъде будно и непрестанно свързано с Бога.
* * *
Колкото по-добре е устроена ръката по форма, по линии, толкова ще бъде по-чувствителна към външни възприятия. Тогава достатьчно е човек да постави ръката си върху главата на някого, за да познае дали той е добър или лош. От попа на хората също може да се познае кой е добър и кой лош, кой е учен и кой прост. Попа на различните хора съдържа в състава си различни елементи и по тях се съди за степента на тяхната доброта или интелигентност. 1/1 по слюнката може да се познае същото.
* * *
Пеенето е необходимо като средство за трансформиране на енергиите, за превръщане на отрицателните енергии в положителни.
* * *
Колкото повече задържате въздуха в дробовете, толкова по-добре. Има адепти, които могат до половин час да
задържат въздуха, но за това се изискват дълги години упражнения. Дишането трябва да се прави тихо, спокойно, безшумно, от никого незабележимо.
* * *
Здравият човек се отличава с пластичност и хармония в движенията си.
* * *
Вие не трябва да се съмнявате в паметта си, ако не искате да я губите. Паметливият всякога уповава на паметта си.
* *
Често болестите се предават по наследство. Дядо или баба са боледували от ревматизъм - и ти, ако вървиш по дядова линия, да кажем, на същата възраст, на която дядото е боледувал, и ти ще боледуваш. Ще се лекуваш по внушение, ще се освобождаваш от неправилните мисли и чувства и иде изгониш ревматизма.
* * *
Когато се лекувате, понякога ще употребявате магически формули, и то по времето, когато луната се празни. Някой страда от ревматизъм. Нека вземе половин килограм сол на бучки, морска или каменна, и в един чист съд с чиста изворна вода да туря всеки ден по една бучка от тази сол. Ще стане рано, преди изгрев-слънце, ще тури бучката сол във водата и ще каже: „Както солта се разтопява във водата, така да се разтопи, да изчезне моят ставен ревматизъм". Тоя опит ще го прави, докато се празни луната - две седмици. Може опитът да се прави и при залязване на слънцето. Докато трае опитът, никой не трябва да ви вижда и да знае това. Може от четвърт килограм да мине, може от половин, може и от повече, важното е да се постоянства, докато оздравее. Някой ще каже, че това е суеверие. Когато болният вземе лекарството, свещенодейства, а когато му препоръчваме един окултен метод - било заблуждение. Имате ли вяра и постоянство, със солта ще се излекувате.
* * *
Развратен човек е този, който не може да задържи в себе си и най-малкото количество божествена енергия, понеже има дупки, през които тя изтича. Това изтичане на енергия се нарича демагнетизиране. Много от болестите се дължат на него.
* * *
Космическото съзнание е в сила да регулира енергиите в човешкия организъм, като ги насочва в права посока. Когато имате връзка с космическото или божественото съзнание и започнете да изучавате някой предмет, то ще хвърли светлина във вашето съзнание и вие лесно ще го изучавате.
* * *
Силата на човека седи във връзката му с невидимия свят. Достатъчно е само две минути да сте във връзка с него, две минути да тече тяхната енергия през съзнанието, за да може през целия ден да се чувствате силни и мощни по дух. Някои питат какво да мислят през тези две минути. Свободно, кой каквото иска, но може една минута, да речем, да мислите за Бога и другата минута - за ближния си. Може първата минута да мислите върху първия закон: „Да възлюбиш Господа Бога твоего с всичката си душа, с всичкото си сърце, с всичкия си ум и с всичката си сила"
Втората минута да мислите върху втория закон: „Да възлюбиш ближния си като себе си". Ще мислите само върху тия два закона, а всичко друго ще оставите настрана. Ще забравите даже и да дишате.
* * *
Задача: с две стомни десет пъти на ден да се носи вода от извор. Носенето на вода внася влага, малко магнетизъм, който неутрализира разрушителното действие на електричеството, особено в слабите, сухи натури. Носенето на вода внася мекота в характера, калява волята.
* * *
Всякога трябва да миете краката си с чиста и топла вода и с любов. Краката са свързани с добродетелите, трябва да са топли, а студените крака говорят вече за условие за неврастения. Тези, които все са нещо неразположени, нека от време на време ходят боси по ситен пясък, по мека трева - също. Така краката влизат в контакт с жизнените сили на земята и се тонират. Когато искате да възприемете енергии от слънцето, трябва да правите упражнения сутрин, а когато искате да се освободите от насъбралата се енергия през деня, ще правите упражнения вечер. Земята всичко взема, но сутрин пак ще се пълните.
* * *
Когато земята се е отклонила на 23 градуса от своя път, тогава и сърцето се е отклонило също така на ъгъл от 23 градуса, тази е причината, задето то е малко вляво, а не в средата. Един ден, когато земята се върне в първоначалното си състояние, сърцето ще дойде точно в средата. Духовното сърце е под лъжичката и се нарича слънчев възел - то е най-нежната област, която човек трябва да пази. Слънчевият възел се намира под влияние на черния дроб. Всички нечистотии от умствения, от сърдечния свят отиват в черния дроб, а оттам в центъра на земята, където се пречистват. В този смисъл слънчевият възел служи като канал за пречистване на нечистите мисли и желания. Здравето на човека зависи от състоянието на черния дроб.
* * *
Като си миете краката вечер, няма да ги изтривате много, а леко с мека кърпа само ще попивате влагата, ще ги оставите леко влажни.
* * *
Щом сте недоволни, разгневени, неразположени, веднага си потопете краката в топла вода. След като ги измиете, кажете: „Господи, Твоето Слово е светилник на нозете ми". Ще се поразходите малко и всичко ще мине.
* * *
Често младите казват: „Да изживеем всичко, докато сме млади, че на старини да не съжаляваме, че не сме опитали всичко". Да желае човек да опита всичко в младините си, гова значи преждевременно да остарее, а дали ще придобие нещо, е въпрос.
* * *
Има желания в човека, които с нищо не могат да се задоволят. Мислите ли, че виното може да задоволи жаждата на пияницата? Голямото употребление на вино само ще разстрои храносмилателната система.

* * *
Плътското тяло умира, а духовното не умира. Плътското тяло страда, а духовното не страда и няма противоречия. Духовното тяло живее в радост.
* * *
Диамантът е твърд, добре пречупва слънчевите лъчи и има лечебни свойства. Скъпоценните камъни имат лечебна сила в себе си, затова от най-стари времена са се носили украшения.
* * *
Черният цвят сам по себе си не е зло, той представлява цвят на почивка. Понякога и тъмнината е полезна. Но всеки, който иска да промени живота си, да създаде в себе си подем към красивото и възвишеното, трябва да внесе в ума си белия цвят като емблема на чистота.
Тревите и цветята имат, макар и много малко, съзнание. Това, което българите наричат уроки, се дължи на обстоятелството, че човек е стъпкал някоя тревичка или растение, причинил му е някаква вреда. Някои растения са миролюбиви, но някои не са.
* * *
Любовта, мъдростта, истината, щедростта, благоразумието, справедливостта, въздържанието, кротостта, смирението, милосърдието и всички добродетели имат свои определени места върху човешкото лице. Всяка добродетел съгражда свои специални мускули и органи върху лицето.
* * *
Силите, чрез които се изразява човешката интелигентност

и мъдрост, са създали носа и ушите. Силите, енергиите, чрез които се изразява любовта, са създали устата. Истината е създала очите, веждите и клепачите. Разумът е създал челото.
* * *
Моралният свят, в който зло не съществува, изпраща своята светлина до мозъка и тази светлина се възприема от клетките на тъй наречената морална област. Тази светлина идва от слънцето. Тя минава сама през слънцето, но не е нито слънчева светлина, нито слънчева топлина. Всички хора не приемат еднакво количество морална светлина и топлина. В мозъка има един род клетки, които пречупват светлината на моралния свят, тази област на мозъка се намира на върха на главата, най-горе.
* * *
Ако човек е събрал много магнетизъм в себе си, добре е да отреже косите си. Късите коси придават повече електричество на организма. Разумните същества, които са взели участие при създаването на човека, на всеки косъм ио главата са написали известно правило, закон. Тези, които се бръснат и стрижат, губят от необходимото електричество и магнетизъм.
* * *
Клетките, които пречупват лъчите на мъдростта, се намират в предната част на главата, на самото чело, затова челото с всички свои центрове трябва да се разработва правилно и равномерно.
* * *
Подсъзнанието и свръхсъзнанието представляват двата
полюса на духовния и божествения свят. Съзнанието и самосъзнанието представляват двата полюса на животинския и човешкия свят. Самосъзнанието трябва да даде място на космическото, божествено съзнание, т.е. да премине в по-висока фаза.
* * *
За в бъдеще учените ще докажат, че кислородният атом не се движи с трилион пъти бързина, а с още по-голяма бързина в секунда. Бързината на движението на кое и да е тяло зависи от неговата интелигентност. Колкото по-бързо се движи едно тяло, толкова по-интелигентно е то.
* * *
В бъдеще електричеството ще се пренася и без жици. Тогава всеки човек ще има собствена лампа. Когато човек мисли, главата му ще свети. Когато иска, ще я запали, когато иска ще я загаси. Ще дойде ден, когато хората ще се осветяват от енергията на своята мисъл. Това ще стане, когато се извърши коренно преустройство на нашата земя.
* * *
За в бъдеще ще се възстанови съобщението между видимия и невидимия свят. Вие ще бъдете свидетели на това.
* * *
Всеки, който е придобил вътрешно единство в себе си, той се отличава с дълбок вътрешен мир, с голямо равновесие. Никакви външни промени не са в състояние да разклатят мира и равновесието на този човек.
* * *
Когато очите изглеждат по-светли, това показва състоя
нието на ума, а когато изглеждат по-тъмни, показват състоянието на неговия стомах. Има връзка между вътрешните състояния на човека и външното изражение на очите и лицето му, но сами по себе си те не могат да стават нито по-светли, нито по-тъмни.
* * *
Днес хората се плашат от всяка епидемическа болест, а не се плашат от греховете и престъпленията, които са причина за тези болести. Когато се появи инфлуенца, всички стават на крак, лекарите обсъждат какво да правят, а когато се върши престъпление, си затварят очите.
* * *
Яжте малко, но най-хубавото. Има известни моменти в живота на плодните дървета, когато плодовете им носят благословение, но има моменти, когато носят смърт.
* * *
Мнозина мислят, че и да ядат месо, могат да бъдат духовни, морални. Вълкът същото ще каже: „Аз ще ям овце и пак ще бъда добър".
* * *
Само някоя голяма, благородна, свещена идея ще внесе у вас мир и доволство.
* * *
Инфлуенцата нападне ли ви, пийте гореща вода, яжте гопли варени картофи и не се бойте.
* * *
Водородът и кислородът се явяват като условие за проявяване на водата. Във водата има един особен елемент,
който химиците не познават. Този елемент е жизненият еликсир, носител на великия живот. Старите алхимици са казвали, че водата, въздухът, огънят и земята са прости тела, но новите отричат това.
Относно водата аз зная, че тя се е образувала по закона на присаждането. Както върху един глог може да се присади една хубава ябълка, ябълката не е произлязла от глога, но само е присадена върху него. И когато химиците говорят за елементите и взаимодействието между тях, подразбирам закона на присаждането. Всички елементи са присадки към известни сили на целокупния живот. Скършите ли тези присадки, вие ще имате истинските елементи или силите на великия живот, скрити в тях. Ако един ден ние успеем да разложим живота на неговите първоначални елементи, какво ще стане от него самия? От него ще остане една възвишена, фина материя, хиляди пъти по-рядка от най-рядката физическа материя, каквато науката познава. Тази материя няма да съдържа вече никакви елементи в себе си, на вид тя ще бъде еднородна, проста, но силите, които ще действат в нея, ще бъдат разнородни. В такава среда именно живеят всички напреднали същества.
* * *
Днес хората познават само една цветна гама със седем различни цвята, а останалите пет не познават.
* * *
Хлябът трябва да се приготовлява от ново и прясно жито.
* * *
Има добри и честни хора по света, но в умовете им и в сърцата им са се наслоили какви ли не утайки от миналото, вследствие на което те изгубват доброто разположение на духа си.
* * *
Направете следния опит: поставете един човек в четвърта степен магнетичен сън и той веднага ще се прояви като гениален, като учен, ще почне да предсказва бъдещето на хората, кой от каква болест ще се разболее, кому децата ще умрат и т.н. Събуди ли се от този сън, човек си става пак обикновен. Същото е ставало с пророците от миналото. Бог ги е поставял в такъв сън и те са пророкували. Те са предсказвали и за сегашните години какви ще бъдат: земетресения, наводнения, циклони, войни, несъгласия между хората и народите. Кармата на всички народи е назряла. Сега е век на разплащане, век на ликвидация на кармата. В Писанието е казано: „Ще въздам на всички според деянието им". Всичко непотребно, всичко нечисто, цялата алчност на хората, всичко събрано от векове насам, ще се запали, ще изгори, всички народи ще минат през огън.
* * *
Не говоря за религия на формите, а за религия, която внася любов, мир, порядък между хората. Човек, който има такава религия в себе си, от камъка вода и хляб може да изкара. Ще хлопне с пръчицата си и всичко, което пожелае, ще стане. Всичко е възможно за онзи, който знае. Това са най-хубавите неща, които се пазят в тайна. Тези тайни не се пишат в книги, които се разрушават. Когато дойде шестата раса, всички тайни ще се изнесат и тогава „миналите стра-
дания не могат да се сравнят с настоящите блага". Всичко ще си припомните тогава. Ще се пробуди друго съзнание, което ще обхваща и самосъзнанието, и подсъзнанието, и свръхсъзнанието.
* * *
Различни сили действат в различните хора.
* * *
Всеки човек има известно количество злато в себе си. И той външно може да бъде толкова богат, колкото органическо злато има в кръвта си.
* * *
Кажете на ревматизма: „Тук не ти е мястото, бъди така добър да ме напуснеш. Аз съм зает, нямам време с теб да се занимавам".
* * *
Слънцето има едно особено свойство да извлича навън лошите мисли и желания на хората, вследствие на което те почерняват. Ако искате да познаете какьв е човек, поставете го на преките слънчеви лъчи. Ако той почернее напълно, значи, че има в неговите мисли нещо нездравословно, ако никак не почернее, значи, че този човек е болен и слънцето дори не е в състояние да го лекува. Почерняването трябва да е като леко заруменяване и кожата да добие цвят на пшеничено зърно.
* * *
В човешкия мозък има една зрителна тръба и с нея може да се наблюдават всички звезди и съществата, които живеят там.
* * *
Ако ядеш без любов, и малко, и много да ядеш, това ядене не е благословено.
* * *
Всички скръбни мисли, които ви нападат, това са скръбни души, които седят вързани между физическия и астрал-ния свят и не могат да се развиват. Дойде ли една такава душа при вас, попейте й.
* * *
Не само на млади години ще играете и пеете, но и на 120 години да станете, пак да играете и пеете.
* * *
Праведният човек е минал през фазата на материалния свят и живот, затова е господар на тялото си, може да прави с него каквото иска. Може да го обнови, ако иска, може да си живее колкото иска.
* * *
Роденият от „вода и Дух" е свободен от всякакъв порок, било в тялото, било в душата, сърцето или духа си. Той е абсолютно чист и съвършен.
* * *
За да се освободи от миналото си, човек трябва да се ражда и преражда много пъти на земята. Един дух не може да слезе на земята сам. Обикновено слизат по няколко заедно, свързани един с друг, във вид на верига. Като дойдат до някое място, едни от тези духове срещат среда, която не могат да преминат и затова остават на това място. Други успяват да преминат тази среда и слизат по-надолу. Други
по-нататък пък не могат да преминат и остават в тази среда, до която са стигнали. Духовете слизат винаги групово и то само до тази среда, която могат да преодолеят. Има духове, които по никой начин не могат да преминат през гъстата среда и затова остават да живеят в по-рядка. По същия начин става и качването, възлизането на душите нагоре или еволюцията им. Те пак се качват групово, при което едни успяват да преминат по-рядката среда, а други не могат да я преминат. Всяка душа спира там, докъдето тя може да преодолее средата, която се изпречва на пътя й. Така се образува непрекъсната верига от души и духове, които се намират на различна степен на развитие.
* * *
Който иска да бъде здрав, трябва да е свързан с Бога, да има един непрекъснат приток на божествена енергия.
* * *
Днес е векът на електричеството, а бъдещето ще е векът на сърцето.
Енергията, която ще излиза от човешкото сърце, ще осветява и стопля света.
* * *
Колкото повече приятели от невидимия свят са заинтересовани от нашия живот, толкова по-голяма ще бъде и нашата интелигентност. Те са притоци към нашия живот.
* * *
Има ли голям студ в света, това показва, че лошите хора са взели надмощие в живота. Има ли повече топлина - добрите хора са взели надмощие.
Прераждането не е закон на материята, а на човешкия дух. Красотата на живота седи в дългия и разумен живот. Прераждането е страшно за грешните хора, а за праведните е благословение. Прераждането е икономия на природата. Някои хора не приемат прераждането, защото не искат да изплащат дълговете си или най-малко не искат да ги признаят. Интересите им диктуват да не приемат прераждането.
* * *
Добре е да се сеят дините, когато луната е малко празна.
* * *
По естество и по строеж всички хора приличат на Бога. И когато хората се освободят от материята, с която днес са преплетени, ще видят, че във всеки човек има стремеж към доброто.
* * *
От светите и чисти хора излиза едно необикновено, естествено благоухание.
Някой иска да му докажа съществуването на душата и духа. Няма какво да му доказвам, ами ще извадя душата от тялото на някого, след това пак ще я върна назад и ще го питам: „Какво видя? - Видях, че на земята лежеше човек, който напълно приличаше на мен". След това от същия човек ще извадя още двама и ще го попитам: „Кой е този човек, който лежи на земята и не говори? Кой е този, който мисли, разсъждава и говори и кой е този, който свързва и двамата?" Този, който лежи на земята и не може да говори, това е облеклото, материята, в която душата е
облечена. Този, който мисли, разсъждава и говори, това е самата душа, а този, който свързва и двамата, това е духът на човека.
* * *
На какво се дължат уроките? Като ви погледне някой човек, вие започвате да се чувствате неразположени, главата ви заболява. Има хора, които като погледнат крава например, тя заболява или умира. Причината е силният поглед, който този човек отправя, а този силен поглед се дължи на електричеството, което излиза от лицето или очите на този човек, именно това отправено електричество животното или човекът не могат да асимилират, произвежда се известна дисхармония - това са уроките. Има баби, които знаят да лекуват и урочасани хора. Те вземат едно здраво яйце, чу-кнат го в челото на урочасания човек или животно, той се окопитва, яйцето е погълнало излишната енергия, която се е натрупала в организма, и по този начин той се освобождава. Но само тази баба лекува, която е добър проводник на електричеството. Нейният организъм трябва да издържа на влиянията, които се отделят от болния, но малцина имат добри резултати при лекуването. Някои баби лекуват, като гасят разгорени въглени във вода и като произнасят някакви думи. Истинският лекар трябва да представлява среда, през която може болестта да излезе навън. Лекарят трябва да вземе нещо от болния, същевременно и да даде. Една болна жена пристъпи към Христа и си каза: „Ако само се допра до дрехата му, ще оздравея". И тя оздравя, защото от дрехата на Христос излезе сила, която я излекува.
* * *
Центърът на тежестта у човека е в предната част на главата, вследствие на което той ходи изправен на два крака. Изправянето на човека е във връзка с перпендикулярното движение на онези сили, които идват от центъра на земята към центъра на слънцето. Щом човек е влязъл в хармония с тези сили, той се е изправил на два крака.
* * *
Ако погледнете земята с окото на ясновидеца, вие ще видите, че тя е свързана с безброй нишки като балон. Чрез тези нишки тя е свързана с цялата Вселена. По тези конци идват на земята грамадни енергии. Някой казва: „Еди-коя си планета силно ми влияе". Разбира се, че ще ти влияе, ти си се закачил за нея като с конец. Кой човек, ако се е закачил за електрическа жица, по която тече ток, не би изпитал неговото влияние.
* * *
Колкото по-правилно човек взема тона РЕ, толкова състоянието на дробовете му се подобрява.
* * *
Върне ли се човек от работа, той трябва да остави своите грижи и товар на пода, в коридора, да влезе в дома си освободен.
* * *
Добре е устните да бъдат червени естествено, а не чер-висани. Чистата кръв, дълбокото дишане, веселостта, яденето на череши, пиенето на чисто прясно мляко могат да ви направят устните червени. Почерняват ли устните, това е
лош признак - черният дроб е в безпорядък.
* * *
Когато някое дете е своенравно, упорито, майката трябва да му даде два ореха. Числото две, т.е. двете единици са положителни числа и те, като се съберат, образуват магне-тически метод - смекчаване на енергията. Ако по характер детето не е уравновесено, дайте му тогава три ореха, три ябълки. Числото три е закон на равновесието. Всяко число представлява живи единици, които могат да помагат, а понякога и да противодействат.
* * *
Ако се ядат много орехи, могат и да навредят, понеже съдържат много йод.
* * *
Ако се чувствате нервни, неразположени - изяжте две ябълки или круши. Малки или големи, две ще изядете; законът е един - силата не е в големината, но в количеството, в числото две, в принципа. Ако някой изяде круша, тежка един килограм, а друг изяде две круши, които тежат четвърт килограм, последният може да извади от двете круши толкова енергия, колкото първият от едната круша. От всички храни може да извадите много повече енергия и здраве, стига да знаете начините.
* * *
Начинът е много важен: как и колко ще се храните. Ако вие приемете храна, атомите на която са минали само през минералното царство, значи тези атоми нямат нужната култура и развитие, тази храна ще се отрази вредно върху вашия организъм. Засега минералите изпълняват велика служба в природата, те кристализират материята и са центьр на известен род сили. След тях идват растенията, които от своя страна приготвят живата материя, после идват животните, които обработват специфичен род материя, докато се дойде до човека, който приготвя материята на мислите и чувствата, от които ще се ползват възвишените същества. Съвременните хора приготвят онази материя, от която за в бъдеще напредналите души ще приготвят своите тела.
* * *
Грехът е резултат от неизпълнение на волята Божия, той съществува само на земята. На другите планети съществата са високоорганизирани и устроени и няма грях.
* * *
Благодарение на усилията и работата на духовните хора, от невидимия свят пристигат към земята висши енергии и сили, които поддържат целия земен живот.
* * *
За някои хора не е позволено да носят черни дрехи, на други - зелени, на трети - виолетови и т.н. Всеки трябва да знае какви дрехи и какви цветове да носи. Казвате, че модата се възприема от Париж, от Рим и Лондон, че оттам се диктува какво да обличаме и в кои цветове. Тази мода не е меродавна за природата. При сегашното развитие на човечеството най-добре е хората да се обличат в дрехи, които имат меки, светли, приятни тонове, за да смекчават чувствата им. Мнозина носят дрехи с такива цветове, които се отразяват вредно на нервната им система. Добре е да
се носят също ясносините, ясножълтите цветове, бялото и други цветове, но в светли нюанси. Говоря за цветовете не само като носители на известни вибрации, но и като носители на живот.
* * *
Буквата „и" е свързана с ума, буквата „а" е свързана със сърцето, а буквата „е" - с волята. Ако си служите с тези три звука при пеенето, вие ще можете да се лекувате с тях.
* * *
Деветте блаженства, които Христос е дал, представляват девет метода за работа (блажени нищите духом; блажени нажалените; блажени кротките; блажени, които гладуват и жадуват за правдата; блажени са хулените; блажени миро-творците). Тези методи се отнасят до онези, които искат да се запознаят с мистериите на света. Блаженствата да се научат, да се произнасят правилно. Ако произнесете например думата „кротък" както трябва, колкото и да сте тъжен, тази дума ще измени вашето състояние.
* * *
Минералите, растенията, животните - това е човекът, разложен на своите части.
* * *
Енергията на много растения взема участие при създаването на човешкия организъм. Като изучавате растенията, ще видите, че и те се различават по своята интелигентност.
* * *
Ако се изсекат боровете или ябълките - това са лоши признаци за една държава.
* * *
Порите на човешкото тяло всякога трябва да бъдат отворени. Порите имат една магнетическа обвивка, която трябва да се пази. Един ден хората ще видят, че около тялото на човека има една обвивка, и докато тя съществува, човек е здрав, защото тя регулира топлината на организма. Някога под влиянието на лошия живот тази магнетическа обвивка около тялото се разкъсва и външните влияния проникват в него, като създават ред болести. Тази магнетическа обвивка обвива стомаха, дробовете и всички вътрешни органи и клетки.
* * *
Мозъкът е направен от най-фина материя и в тази фина материя циркулират висши енергии, които са причина за проява на мислите.
* * *
Иска ли човек да живее дълго време на земята, той трябва добре да познава законите и силите, които управляват неговия организъм. Щом ги познава, той ще може да владее материята, а после и себе си, а щом владее себе си, ще владее и всички болести.
* * *
Понякога причините за туморите са извратяване проявите на любовта. Яви ли се у човека алчност, това показва, че известен брой клетки се диференцират, искат да живеят самостоятелно, да не се подчиняват на общия ред в организма, образуват нова държава със свободно управление. Така работят те месеци, години, докато дойде лекарят със своята
артилерия срещу тези непокорни поданици и започва да ги бомбардира. Някога той успява да ги изгони навън, а най-често човек се отправя за онзи свят. Има един начин за лекуване на туморите - чрез присаждане. Както става присаждано в плодните дръвчета, така може да стане присаждане и в организма - да се заставят соковете да вървят нагоре. Когато енергиите в живия организъм спират, на мястото дето спират, се явява подутина, която лекарите наричат тумор. Който разбира законите на присаждането, той ще може по един или по друг начин да насочи енергиите в организма да потекат и през нея тя напълно изчезва. Ако новите клетки успеят да вземат соковете на клетките, които образуват тумора, той няма да има условие за развитие и напълно ще изчезне.
* * *
Съществува висша, божествена математика, която точно определя количеството на растенията и на животните в природата. Щом е така, те не трябва безразборно и безразсъдно да се унищожават. Днес хората колят животни, късат цветя, изсичат дървета, но затова си и носят какви ли не последствия от тези постъпки.
* * *
В Писанието е казано: „Ще изчезнат грешните от лицето на земята", значи развитието на тези същества ще се прекрати.
* * *
Започне ли човек постоянно да мисли, че ще се разболее, че ще остарее, че няма кой да го погледне, че трябва да се осигури, тези мисли вече наистина го разрушават.
Не трябва да има пенсионери в света. Писателят трябва да умре с перо в ръка, ученикът трябва да умре с книга в рька, художникът трябва да умре с четка в ръка и т.н. Сега всички гледат да се пенсионират, да легнат на гьрбовете на синовете си, те да ги гледат! Горко на онзи баща, горко на онази майка, които чакат децата им да ги гледат!
Това са болезнени състояния, а дето има болести, там не може да има щастие.
* * *
Някои хора се оплакват от ревматизъм и намират, че влажните стаи, в които са живели или живеят, са причина за това. Ако влагата беше причина за това, тогава как ще си обясните заболяването на една богата жена, която никога не е живяла във влажни помещения, винаги е живяла в комфортна обстановка, а е скована от ревматизъм. Истината седи в това, че и бедната, и богатата не са изпълнявали Божиите закони, затова са се разболели. Ако бедната се премести да живее в суха стая, дали ревматизмът ще изчезне? Причината за ревматизма не е във влагата. Войници на фронта лежат във влажни окопи, но едни се разболяват, а други - не. Който има нечиста кръв, лесно се простудява, както и лесно се заразява. Греховете на хората внасят отрова в кръвта им и с това стават причина за простуда, за зараза и прочее.
* * *
Заболее ли някой от атеросклероза, първото нещо е да яде по възможност по-малко, и то проста, чиста храна - варено жито, варен ориз, плодове.
* * *
Заболя наш приятел от Стара Загора от корем. Казах му да пости малко. После да почне с мъничко супица или нещо съвсем малко и просто. Сутрин да изпива на гладно по една супена лъжица зехтин и по една чаша гореща вода да изпива, да излага корема си на слънце по два-три часа. Той изпълни, каквото му казах, и оздравя.
* * *
Организмът на съвременния човек е заразен от месото, от алкохола, от консервираната храна. Духовното му тяло пък е заразено от алчност, злоба, омраза и т.н. Чистият живот дава чиста кръв. Искаш ли да бъдеш здрав и щастлив, ще живееш чист живот, за да пречистиш кръвта си.
* * *
Казват, че някой учен открил в киселото мляко някакъв бацил, който продължавал живота. Аз пък зная едно особено мляко, което не само че продължава живота, но го и увековечава. Всъщност киселото мляко може да продължи живота с десетина години, не повече. Българите ядат много кисело мляко, но не живеят много, може да има тук-там някои, които да са живели до сто години, не повече. В Англия един човек е живял 250 години, но едва ли се е хранел с кисело мляко. Други са причините за дългия живот. Ако човек има някакво възпаление, и за да се охлади малко, може киселото мляко да помогне, но за продължаването на живота има една жлеза, която се намира зад ушите, и ако тази жлеза не е развита, човек колкото и да яде кисело мляко, няма да живее дълго.
Има хора деликатни, нежни, страхуват се от течение, и наистина, щом ги лъхне и най-слабият ветрец, те се разболяват. Други хора живеят с години на разтворени прозорци, но не се простудяват, защото имат изобилие живот в себе си, облечени са в магнетична дреха, която не се пропуква. Изстиването зависи преди всичко от мисълта на човека. Каквото мисли човек, това става.
* * *
Силните и чистите трябва да целуват слабите и нечистите, а не обратно. Грешникът трябва да бъде целуван, а праведният, който е завършил развитието си, трябва да целува. Светлината не е нищо друго освен енергия на възвишени същества, която минава покрай хората, целува ги и си заминава със светкавична бързина, така бързо ги целува и си заминава, че не може да се оцапа, а си заминава чиста, непокварена, каквато е дошла.
Кръстът, гърдите, вратът, коленете и стъпалата на човека трябва винаги добре да са запазени, да не са открити, защото това са частите на тялото, от които най-бързо и лесно се простудява човек. Човек не може да мисли, нито да върши неща, ако му е студено. Топлината дава доброто настроение. Движенията да са свободни, да не е стегнат нито един орган или уд. Българинът трябва да се откаже от овчите калпаци, да носи памучни шапки или плетени от вълна, а през лятото ленени или сламени шапки, но плетени, за да прониква въздух през дупките. Ще ходите съвсем боси от време на време, да дишат свободно краката ви. Ледена вода няма да пиете, на дебела сянка няма да се изтягате. Ходете само по улици, които обичате, ходете на любими планински места, яжте само храна, която обичате, дружете само с хора, които обичате. Като се събудите, не скачайте веднага, помислете малко, отправете ума си към Бога, благодарете, че сте се събудили, изпратете светли мисли на приятелите си, станете откъм дясната страна на леглото, стъпете с десния крак първо, леко, бавно, после се изправете, кажете нещо на Господа и почнете да се приготовлявате за работа.
* * *
В живата, разумна природа има не само механически сили, но и разумни сили.
* * *
Порите на някои хора имат правилни геометрични форми. Линиите на една пора или друга имат точно математически размери.
* * *
Ако човек привлече с мислите си известен род твърда материя, и в него ще стане втвърдяване. Старите хора, като се безпокоят кой ще ги гледа, като грохнат съвсем, така привличат към себе си твърдата материя и започват да се втвърдяват, заболяват от атеросклероза. Тази болест се явява от безверие.
* * *
Здравето зависи от съзнанието на човека. Силата, мирът, мощта, добрите чувства и всички сили произтичат от съзнанието. Който живее в областта на съзнанието, и без пари да е, той е спокоен, от нищо не се плаши. Той концентрира ума си към възвишения свят да му помогнат, не се минава и половин час, помощта идва.
* * *
Ако погледнете със силно увеличително стъкло на вашето тяло, ще видите, че представлявате конгломерат от всички досега съществуващи растения и животни. Човешкото тяло е обрасло с гори от различни дървета, предпотопни и сегашни. Също така в човека живеят всички животни, предпотопни и сегашни, минерали, скъпоценни камъни и всички те се стремят да развият своето съзнание. Ето защо човек няма право да прекъсва стремежа им. Който лишава другите от живот, той унищожава своето съществувание.
* * *
Материята ограничава Духа, а той се мъчи да се освободи от нея. Разширението е качество на Духа, материята по естество е инертна, но може да се разширява. Когато Духът влезе в материята, внася живот. Материя без Дух е мъртва. Когато Духът влезе в материята в някоя форма според законите, които познава, той се стреми да обнови материята, да я направи пластична, удобна. Когато материята преобладава, се ражда смъртта; когато Духът преобладава, ражда се вечният живот. Много хора мислят, че като натрупат повече материя в себе си, като направят тялото си по-голямо, с повече мазнини, ще имат повече живот. Животьт не се заключава в многото, но в малкото. От теглото на човешкото тяло могат да се направят най-малко хиляда ангели. Ангелът със своето леко тяло е толкова мощен, че може да носи цялото човечество на гърба си.
Силата на човека седи в неговия дух. Когато Духът се
357
въплъти в материята, той я разредява, защото тя няма схващания за безграничното пространство. Материята няма стремеж, няма идея. Тя е спящо същество. Дремката, сънят, това са състояния, присъщи на материята.
Смъртта произтича от преобладаващото състояние на материята. Като резултат на това състояние се явяват ред аномалии, желания, които запушват кръвоносните съдове. От преяждане пък, в широк смисъл преяждане, се явява задръстване на нервната система, вследствие на което кръвообращението не става правилно. Тогава настава процес на втвърдяване на артериите, при което те губят своята пластичност. И най-после Духът се принуждава да напусне тялото - това е смъртта.
Освен високата температура има една топлина, която е същинската топлина на живота, която не е физическа. Тя е мека, приятна и се равнява на хиляди градуси, в която могат да се разтопяват онези елементи на материята, които при никаква друга топлина не се топят. Тя разлага материята и я реформира.
* * *
Когато духовната топлина се намалява, физическата се увеличава и обратно. Хора, които стават проводници на духовния свят, краката и ръцете им изстиват. Индусите знаят тези закони как да възстановяват загубена топлина, затова, като заровят един факир, след няколко месеца го изваждат и възвръщат изгубената топлина.
* * *
Колкото по-често се бръснат брадите, толкова косъмът става по-дебел, от което и човек огрубява. Още по-вредно е да се бръснат главите. Щом природата е създала космите, тя е вложила някакъв смисъл в тях.
* * *
Дългите коси са признак на дълъг живот, на изобилие. Ако цялото лице се покрие с косми, това показва, че този човек се е върнал в своето първобитно, диво състояние. Почне ли главата да оголява, и това е лош признак.
Една от причините за оголяването на главата е голямото натрупване на млечна киселина около космите. Млечната киселина изкоренява космите. Космите окапват и от тежки заболявания.
* * *
Колкото повече се увеличава бързината на движението на едно тяло, толкова повече се увеличава и неговата интелигентност. Има същества, които се движат с по-голяма бързина от тази на светлината.
* * *
Диамантът не е въглерод. Както човешката душа е облечена в тялото, така и диамантът е облечен в материята на въглерода, но сам по себе си не е въглерод. Тялото на скъпоценния камък не е самият камък - той е само неговото външно облекло.
* * *
Хората обичат скъпоценните камъни, защото те крият в себе си сили в потенциално състояние, които очакват своето развитие. И в скъпоценните камъни има нещо божествено, те не са така прости, както ги виждаме ние.
Не се свързвайте и не се занимавайте с погрешките на хората. Не се ровете в тях.
* * *
Смъртта е влязла в живота, защото човек е престанал вече да се храни с божествения хляб. Храненето е процес на сърцето, а асимилирането е процес на ума.
* * *
Лошата миризма е резултат на известни дисонанси, които се предизвикват от срещането на противоположни мисли и чувства, и те, понеже се различават от бързината на трептенията си, отразяват се неприятно върху нервната система. Миризмата показва още, че обкръжаващата среда, в която живеем, е дисхармонична.
Живата природа е направила къщата на човека много разумно. Турила е милиарди прозорци - пори, през които да прониква прана, жизнена енергия, за да се обновява посто-янно организмът. Тези прозорци трябва постоянно да са отворени и чисти. Натрупването на прах не става само по кожата, а и във вътрешните органи, чрез натрупването на киселини, утайки, отрови става едно вътрешно подпушване на порите.
* * *
Порите се отпушват чрез пиене на гореща вода, изпотяване и миене често с вода. Водата е добър проводник на магнетизма. При нервните хора кожата става суха, затова са неспокойни, липсва им вода.
* * *
Водата чисти и изхвърля доста от нечистотиите. От днеска, 24 април, всеки ден ще излизате всред природата, ще се разхождате по един-два часа, ще дишате дълбоко. Първо чрез водата ще отворите порите си, после ще поемате дълбоко въздух, ще го задържате колкото можете, ще издишвате, като по този начин пак ще изхвърляте нечистотии, защото последните запушват каналите на гръбначния стълб и човек губи жизнеността си. Живата енергия, която трябва да ви освежи, идва чрез гръбначния стълб. Мозъкът на гръбначния стьлб има някакво свойство да поглъща праната от въздуха и да я предава на целия организъм. Най-напред става подпушване на енергиите, после на кръвообращението на артериалната и венозна система. В артериите няма достатъчно чиста кръв за хранене, а вените са подпушени изцяло. Нечистотиите, вместо да се изхвърлят навън, остават изцяло в кръвта. Това натрупване не е органически жива материя, но това е мазнина, непотребна, непотребни полуорганически вещества, които при най-малкото неблагоприятно условие дават възможност на разни микроби да влизат в кръвта.
* * *
За жизненост попипвайте от време на време костичката зад ушите. Тя трябва да е открита, да не е запълнена с мазнина, тлъстина. Гуша от вас никой не трябва да има.
* * *
Ще се подложите на спартански режим, за да изхвърлите мазнините. Здрави, весели, бодри, силни, умни.
* * *
Всеки един ден от месец април струва десет златни лева.
* * *
Това, което можете да вземете от април, от никоя аптека не може да го купите.
* * *
Не можеш да спиш. Изпий две-три чаши гореща вода, като се изпотиш, изтрий се със суха кърпа, помасажирай се, преоблечи се, изпий още една чаша гореща вода и си легни. За освежаване тези бани може да ги правиш два-три пъти седмично.
* * *
Всеки орган в човешкото тяло трябва да се координира с всички останали органи. Ако някой човек заболее от разстройство на корема, той трябва да знае коя е причината за това. Може да се дължи на две противоположни чувства, които са се сблъскали в него; тези чувства внасят нарушение в координацията на мускулите или изобщо на органите. По закона на координацията определено е човек да изминава дневно по три до десет километра път. Ако не изминава поне три километра, няма да се мине много време и природата ще наложи някакво наказание за нарушение на законите й.
* * *
Бързото дишане, бързото ядене нарушават координацията на органите. Молитвата е един добър метод за координиране на органите.
* * *
Органите са създадени от живи клетки, на които може да се говори както на хората.
* * *
Наруши ли се координацията между клетките, зараждат
се разни болести, като разстройство на черния дроб, на белия дроб и т.н. От различните разстройства в организма се явяват много отрови, много излишни вещества, каквато е пикочната киселина. От тези излишъци става втвърдяване на мускулите и хората губят своята пластичност, а това създава неправилности в кръвообращението и в дишането.
* * *
Докато човек не координира органите си, всички негови усилия да въздейства върху мислите и чувствата си ще отидат напразно. Придобие ли човек координация, порите му ще се отворят и дишането ще става правилно. Тогава и в ума, и в сърцето ще настане лекота.
Мекотата ще внесе координиране на органите на тялото. Който иска да бъде силен и мощен, трябва да възстанови координацията между органите си.
* * *
Ако пръстите са изкривени, ако ноктите са грапави и изкривени, липсва координация между органите в организма. Любовта, доброто, вежливостта, мекотата ще съдействат за координиране на органите.
* * *
Засега смъртта съществува на земята като нещо необходимо, но един ден, когато настане пълна координация на органите в едно тяло, тогава броят на хората, които ще се раждат, ще бъде точно определен, само толкова, колкото са потребни.
* * *
Когато човек съумее да координира своите органи, тогава може да приеме храната си направо от въздуха и направо от светлината. Координирането представлява онази канализация, която трябва да се прекара в човешката душа, за да може всеки подтик да преминава през нея и да дава ход на общото развитие на силите на организма. Без тази канализация човек може да се пукне, а щом тя се прекара, ще даде път на Божието благословение да тече в човека. Опита ли се той да спре тази божествена енергия, той ще подпуши всички пътища в себе си, ще наруши координацията на силите в организма си.
* * *
Гладът продължава живота.
* * *
За да може човек да заповядва на духовете, той трябва да научи законите на материята и да знае как да я владее, в противен случай не само че не ще може да заповядва на духовете, но те ще си играят с него.
* * *
Триъгълникът символизира хармонично разпределение на силите във физическия свят.
* * *
Щом човек престане да върши добро, престане да дава и взема, лицето се деформира, брадата поляга навътре.
* * *
Понякога електрическото и магнетическо течения в организма вървят перпендикулярно на гръбначния стьлб, вследствие на което става силно сътресение в мозъка. Това се забелязва у хора, които като вървят, силно удрят петите си.
* * *
Когато един дом не се подчинява на Божия закон, се заличава, и когато един човек не се подчинява на този закон, се заличава от лицето на земята.
* * *
Щом узрее пъпешът, започва да мирише, привлича, кани да го откъснат, готов е да дава, докато динята е много горделива, тя още не е научила закона на даването. В културно отношение пъпешът седи по-високо от динята.
* * *
Свиването, изкривяването на устата говори за някаква анормалност в организма.
* * *
Като сте неразположени, вдъхвайте миризмата на карамфил или на друго уханно цвете.
* * *
Гърбицата може да се изправи.
* * *
Ако имате големи натрупвания по тялото, по някакъв начин може да се освободите от тях. Не е за препоръчване и голямото изтъняване.
* * *
Ръцете не трябва да са много горещи или много студени - и двете състояния говорят за някакви аномалии в организма.
Забележите ли такова нещо, прекарайте два-три дни в пост, пийте повече гореща вода, дишайте чист въздух, излагайте се на светлина.
* * *
Ако е разстроена стомашната система на човека, да се лекува чрез храната; ако е разстроена дихателната система, да се лекува чрез светлината, топлината, електричеството, магнетизма. Ако е разстроена мозъчната система, да се лекува чрез мисълта си и чрез чувствата. Отхвърлите ли всички отрицателни мисли от ума си, веднага ще възстановите в себе си сила и мощ, паметта ви ще се усили също.
* * *
Както лошата храна може да разстрои стомашната система, така и лошите мисли, чувства и желания могат да развратят клетките. Клетките са живи същества и в тях има личности, индивиди и души. Щастието зависи от това безбройно количество малки души, групирани в едно цяло.
* * *
Докато човек има рани, любовта му не е съвършена, докато има язви в мозъка и стомаха, любовта му не е съвършена.
Ако главата е продълговата и се развива главно задната част, такъв човек е силно чувствен. Широката глава говори за развита стомашна система.
* * *
Вследствие многото желания кръвта приижда към устните и те надебеляват. Има една естествена червенина на лицето и устните, когато човек е здрав. Такъв човек е жизнерадостен, слънчев.
Който иска да бъде гениален, трябва да има правилно отношение към слънцето.
* * *
Всяка клетка от организма на човека трябва да е изтъкана от най-чиста, префинена материя, да не се разваля при никакви условия. Очите му не трябва да светят, но да бъдат като бисери, като скъпоценни камъни, да се вижда, че Бог говори чрез тях. Веждите представляват границата между божествения и човешкия свят. Хубавите вежди са богатство, говорят за връзката на човека с Бога, ако те окапят, това говори, че работата на този човек е свършена. Дори само по веждите може да се познае какъв е човек - по броя на космите, по формата и дължината им.
* * *
Божественият живот се влива в човешкия чрез яденето. Бог е направил устата и езика за възприемане на този живот. Духовното е скрито във физическото. Духовният свят е понятен само чрез физическия. Ако човек не познава тялото си, как ще познава душата си?
* * *
Сърцето само не докарва кръвта в движение. За докарване кръвта в движение е причина особена сила, жива сила, която идва като течение в организма и кара клетките на сърцето да пулсират. Тази сила има свой регулатор в мозъка. Клетките на сърцето са разумни същества с голяма интелигентност.
След клетките на мозъка по интелигентност идват клетките на сърцето.
Адептите, като привличат златото от пространството, те го докарват в особено състояние, в най-високото му състояние. Щом обикнете златото, вие ще се домогнете до неговия възвишен живот, до неговото най-високо състояние. Това ще ви даде голямо знание. Учени, които се занимават с астрология, уподобяват златото на слънцето. Живот без злато не може, животът, който ние имаме, е злато. От този живот и вие можете да изкарате злато колкото искате. Ако познавате свойствата на златото, което имате в себе си, с него ще можете да превръщате неблагородните метали в злато.
* * *
Казвал съм и друг път, че в света идват осем хиляди адепти, някои ще се родят, някои ще се вселят. Те са носители на новото, на бъдещето и това бъдеще ще се наложи на човечеството. Бъдещата култура ще се наложи на хората, както спят още, и сутринта ще се събудят преобразени.
* * *
Страданието предизвиква най-голямото раздвижване на силите на организма, докато те се уравновесят. Често хората изпитват големи вътрешни мъчнотии, които се дължат на подпушване на порите им. Трябва да дойде голямо страдание, за да предизвика отпушване на тези пори. При къпането порите се отпушват само отвън, а дупчиците им отвътре остават запушени. В тялото на човека има около седем милиона пори - прозорци, главни отдушници на човешкия организъм. Когато всички пори са отворени, човек е напълно здрав. Отпушването на порите става чрез вътрешно измиване или чрез изпотяване.
* * *
Ако човек иска да регулира енергиите си, той и като богат, и като сиромах трябва да дава. Ако не дава, ще дойде затлъстяването, скъперничеството, понеже е спрял божествената енергия, която тече в организма му, и се осъжда сам на разрушения.
* * *
Всяко произнесено слово съществува в пространството. Словото привидно е изчезнало. Всички хубави, знаменити речи, притчи, слова могат да се възстановят.
* * *
Един маг може да вдигне човека във въздуха, което показва, че той познава и владее законите на мисълта.
* * *
Казано е в Писанието, че които се уповават на Господа, ще възобновят силите си.
Всички органи и удове в човека са създадени съобраз-но неговия характер, неговата душа. Каквато е душата на човека, такова е и неговото тяло; какъвто е умът му, такива са и очите му и ушите му. Каквото е сърцето му, такава е устата му; какъвто е носът, такава е и интелигентността му; каквито са краката, такива са добродетелите; каквито са ръцете, такава е и неговата правда.
* * *
Спящите хора са едновременно и болни, сънят е болезнено състояние.
Не всички почерняват от слънцето. Между слънцето и човека трябва да става правилна обмяна. Чернота, предизвикана от слънчевите лъчи, показва, че слънцето е извлякло от организма на човека всички утайки, нечистотии, всичката гъста материя. Ако човек не почернява, тази гъста материя остава в организма му и впоследствие създава ред болезнени състояния. В духовния човек тази гьста материя излиза на повърхността и той се чисти, а в обикновения остава вътре.
* * *
Злото не седи в това, че човек изял овца или кокошка, това не е нито грях, нито престъпление, но то трябва да стане по любов и когато животното само се жертва.
* * *
Да не ядем месо, това значи да не се удоволстваме. Да се удоволстваме - това значи да вършим грях, т.е. да ядем храна, за която организмът не е готов. Ядем ли такава храна, тя вече е отрова. Месната храна е отрова. Тя символизира „дървото за познаване доброто и злото".
* * *
Всеки човек, който е отделен от Бога, е луд, няма тил в живота си, няма опорна точка, лута се насам-натам. Само лудият може да бъде обсебен от бесове. Бесовете са непокорни духове, излезли от Бога, понеже искали да станат божества. Много от атмосферните промени се дължат на тях. Те имат силна мисъл и могат да влияят на хората, дори на по-напредналите същества.
Кобрата, макар и по-малка от лъва и тигьра, има някаква сила, някакво оръжие в себе си, което надвива и най-свирепите животни. Кое е онова оръжие, с което човек може да запази живота си? Силата на здравомислещия човек седи в неговата мисъл, в неговите прави разбирания за живота. Често хората се боят за прехраната, за здравето си, за взаимните си отношения и намират, че всичко това прави живота труден. Трудни са тези проблеми, но човек, ако знае законите, които регулират живота, лесно ще се справи с тях.
* * *
Пространството, през което нашата земя минава, е пълно с остатъци от развалени светове, психически утайки, останали отпреди милиони години. В пространството има пътища, чрез които всичко непотребно ще бъде изхвърлено навън, както вие изхвърляте навън остатъците от домовете си.
* * *
През пролет в почвата се развива приятна топлина, която се нарича животворен магнетизъм или жива прана. Тази топлина се усеща не само през пролетта, но и през август и септември, от тревите и растенията тогава може да усетите, че излиза тази приятна топлина.
* * *
Месната храна е едно голямо зло за човечеството. Вибрациите на тази храна са от друг, по-нисш род, несъ-ответстващ за сегашния човек. Животните са от по-ниска еволюция и като ги ядем, те без да искат стават причина
за слизането на хората към земята, а пък хората си създават условия за разрушение.
* * *
Ние трябва да дойдем до онази храна, която подхожда на новия живот.
* * *
Предполага се, че на слънцето има 35 милиона градуса топлина, а този огън, за който говоря аз, не може да се измери с никакъв термометър. Само той е в сила да пречисти сърцата и умовете на хората. Когато дойде този огън, той ще пречисти сърцата, ще ги освободи от безпокойствата и смущенията.
* * *
Когато двама души са в хармония, когато се обичат, те могат да образуват две станции - на предаване и на приемане. Единият от тях е трансформатор, в който идеите се приемат и предават на другия, който чрез ума на първия чете; между тях се образува фокус, в който идеите се отразяват.
* * *
На една сестра, която страдаше от премрежване на очите, й казах: „Ако искаш да се излекуваш, трябва да имаш вяра и търпение, да изхвърлиш киселото, което имаш в сърцето си, и да обикнеш всички хора".
* * *
Да обичате златото, това подразбира да внесете свойствата на златото - благородство и устойчивост, в себе си, да не се окислявате, да не се вкисвате.
Медиумът по време на сеанса губи част от теглото си -теглото се изразходва от духовете, които, за да се проявят, вземат част от материята на медиума. Понеже тази материя се разпръсва в пространството, след сеанса медиумът отново я придобива. Хората не бива да си играят със сеанси, освен само за строго научни цели.
* * *
Ставате сутрин духом неразположени. Това неразположение се дължи на вътрешната дисхармония, предизвикана от мислите на противоположни на вас същества.
* * *
Когато мисълта ви се губи или преплита, ще се повдигнете на тази висота, на която живеят белите братя. Условията, при които сега живеете, са трудни и за да издържите на тях, трябва да имате броня да се пазите. Вашето тяло трябва да вибрира в съгласие с висшите ви мисли. Това е една естествена броня. Като казвате, че Бог царува в света, трябва да вярвате, че наистина Бог царува. Като кажете, че трябва да обичате всички-хора, трябва да ги обичате. Като кажете, че трябва да простите на всички хора, трябва да им простите. Като кажете, че трябва да изгорите всички полици, изгорете ги.
* * *
Всеки планински връх отговаря на известни центрове, те пък отговарят на известни положения в слънцето. Всички промени, които стават на земята, зависят от промените в слънцето, но промените на слънцето са съвсем различни от
тези на земята. Материята е подложена на постоянни промени. Щом материята се изменя, едновременно с това се изменя и разумният живот.
* * *
Само любовта е в състояние да измени състоянието на сърцето.
* * *
Когато сте пред някой извор, измийте си добре ръцете отстрани на извора и пийте от водата му веднъж с лявата ръка, веднъж с дясната и гледайте какви резултати ще имате. Ръцете са носители на енергии. Няма по-хубаво нещо от хубавата, изразителната ръка.
* * *
С топлината на своето сърце добрият човек е в сила да трансформира не само желязото, да превърне всички неблагородни метали, които се намират в кръвта му, в благородни. Да превърне неблагородните метали в своята кръв в благородни - това е специална задача на човека.
* * *
За в бъдеще на земята няма да има паразити, няма да има тунеядци, нито грешници. Те прекарват последните дни на своя живот.
Когато се храни, човек възприема живите сили на природата; тези живи сили се приемат чрез храната, чрез въздуха, чрез водата, чрез светлината и топлината, и чрез живата мисъл. Това са все среди, които трябва да минат през човешкия организъм. Човек трябва да знае например какви са вибрациите на светлината и топлината и да извлече живите сили, които се съдържат в тях. Разумният човек има начини, чрез които може да извлича живите сили от тези среди. Който познава въглерода, неговите свойства и съединения, той познава твърдата материя и всякога може да извади живота от тази среда. Същото се отнася и до другите елементи - азот, кислород и прочее. Дойде ли човек до положение да владее живите сили в природата, да се ползва от тях, той няма да очаква външно щастие, няма да се надява да го кредитират банки. Той ще знае, че животьт не се влива отвън, но отвътре - прииждането на живота е вътрешен процес.
* * *
Твърдостта, упоритостта се дължат на сухотата в човешкия характер.
* * *
Една обидна дума, която за физическия свят е почти нереална, понеже няма тегло, в умствения свят произвежда голям ефект, голям удар - там има тегло и движение.
* * *
Ако знаете свойствата на въглерода, ще вземете парче дървен въглен, ще го стиснете в ръката си и ще го превърнете в диамант. Сега превръщат въглена в диамант, като го подложат на голямо налягане, но те не знаят вътрешния, духовния начин за превръщане, едно от свойствата му, че той гори. Горението се дължи на отсъствие на вода. Ученият адепт ще вкара по някакъв начин вода във въглена, ще го нагрее при силно налягане, докато се стопи. По този начин въгленът ще се превърне в диамант.
* * *
В човека има едно чувство, с което той познава дали една храна е добра за него, или не. Когато човек се научи да яде правилно и да избира съответна за организма си храна, той е научил законите на физическия свят. Физическите закони имат отношение и към духовните, към вътрешния живот на човека.
* * *
Външната нечистота съответства на вътрешната и обра-тно. Вътрешният живот трябва да бъде израз на външния и обратно.
* * *
Щом ноктите на човека се завъртат надолу, това показва, че в характера му се създава нещо хищническо, или че той се е отклонил от правия път, почнал е да слиза надолу, или каквото прави, го прави с цел да заграби.
* * *
От мислите и чувствата, които се носят в пространството, може да се познае и човека, от когото са излезли. Като знаем това, ние трябва да оставяме своите добри влияния в света. Всички наши мисли и чувства ще останат на земята, за да влязат един ден в общия строеж на човечеството.
* * *
Под чист живот разбирам онова течение на сили, което излиза от Първичния извор и се влива в живота, а не говоря за онази чистота, получена чрез филтриране на мътната вода.
* * *
Всеки християнин, който оцапа ръцете си с кръв и мисли, че ще види Бога, той се лъже.
* * *
Ако се схванете и от болки не можете да се помръднете, ще направите всички усилия, ще пълзите, ще се мъчите, но ще станете от леглото. Ще повдигнете мисълта си към Бога и ще кажете: „Господи, благодаря Ти, че ми даде възможност и това да направя. Помогни ми сега да се изправя на краката си". Смирение се иска. Ако някой е в последния час на живота си, той може да се възвърне отново към живот, като повярва в Бога и се предаде в ръцете Му. Той да работи върху него. Остави ли се в ръцете на Бога без никакъв страх, без съмнение, без лекарства, но с абсолюгна вяра, той ще види силата на Бога.
* * *
Първото лечебно средство за лекуване и за чистене е следното: изпивайте на ден по 2-3 литра вода, гореща. Ако сте на крак, носете сами вода - това се отразява добре на организма. Освен това правете дълбоки вдишвания да разширите дробовете си.
Много хора не оздравяват, защото очакват всичко на своите близки. Болен си. Стани полекичка от леглото, поспри се, донеси си вода, почини си. След това направи няколко дълбоки вдишки с целите си дробове. Пак си почини. Човек трябва да бъде слуга първо на себе си. Когато пък е здрав, сам трябва да се грижи за прехраната си. Днес всеки работи от лакомия, да има повече, да изкара повече. Достатьчно е всеки да изкара по 20-30 килограма жито за себе си.
* * *
Половете се сменят - мъжът и жената са форми, които могат да се менят. Днес някой е мъж, в бъдещия живот ще дойде в женска форма. 1/1 обратно: в друг живот жената може да дойде в мъжка форма. Когато дойде до великите Божии принципи, човек ще разбере, че между всички форми, които съществуват на земята, има тясна връзка, чиято същност трябва да се знае.
* * *
Аз не препоръчвам твърдост на мускулите, но пластичност.
* * *
Болестите са вашите барометри. По тях се съди докъде сте стигнали и какво ви липсва. Засега' те представляват отрицателната страна на вашия живот.
* * *
Хлябът, въздухът, водата и светлината - все реални неща, без които не може да се живее.
* * *
Молете се светлите същества да ви освободят от всичко нечисто, което ви опетнява.
* * *
И природата има ден за изправяне, за изпразване. Разумните хора трябва да изпразват стомасите си, за да се внесе нова храна, трябва да изпразват и съзнанието си. Когато се говори за покаяние, разбираме изпразване на съзнанието от всичко онова, което му е причинило болка, страдание, разочарование. Пълнотата на съзнанието е бреме. Бремето
на човешкото съзнание е карма, а освобождаването от това бреме - благодат. Само Божията Любов е в сила да освободи човека от това бреме. За в бъдеще човек няма да товари стомаха си, а ще се храни като пчелите, ще близне малко мед и ще се задоволи.
„Мек ответ утихва ярост, а жестока дума възбужда гняв" - 1 ст. от 15 глава, Притчи.
Вие сте опитвали ефекта на острия, на грубия говор и отговор.
„Сладък език е дърво на живота, а развратност в него е съкрушение на духа" - 4 ст. от 15 глава, Притчи.
* * *
За умните, за благородните хора отчаяние няма, обез-сърчение няма. Те не определят срок за нещата. Те знаят, че Бог е предвидил доброто за човека, както е определил срок за реализирането на това добро. Весело може да бъде сърцето на разумния човек, който има знания; знанието носи придобивки и човек е весел, когато придобие нещо.
* * *
Докато сте млади, докато имате всичко в изобилие, вие харчите безразборно, пилеете силите си наляво и надясно, и като дойде старостта, години на обедняване, тръгвате да търсите този или онзи лекар да ви помогне. Често хората пазят ненужните неща за живота, а тези, които ще ги ползват за цял живот, не пазят.
* * *
Сухата нива нищо не ражда, но и мочурливата не дава нищо.
* * *
Съществува една теория, според която при преминаването от този в онзи свят човек трябва да знае закона на смаляването, за да се смали толкова много, че да мине съвършено незабелязано между съществата, които са неприязнено настроени към него. Щом душата дойде до тъмната зона на земята, тези същества започват да я преследват, както преследват апашите на земята. Почти за всяка душа са определени два-три ангела да я пазят, за да може безопасно да премине тази зона. Има случаи, когато някои души не се придружават от ангели и те са изложени на големи гонения от страна на лошите духове. Ако някой обикновен човек попадне в някаква бездна в невидимия свят и там го спират, както правят тук с автомобила на виден богаташ, и му казват: „Горе ръцете, давай парите!" Как може да се спаси една душа така преследвана? Само със закона на смаляването, на смирението.
* * *
Ще дойде ден, когато няма да се хранят хората нито с месо, нито с растителна храна, а ще се хранят като ангелите с чистия нектар на природата. Докато са месоядци и вегетарианци, те ще умират, няма да са безсмъртни. Ако човек мисли, че само чрез храната може да внесе в себе си морал и чистота, той се лъже.
* * *
Ако сложите пред един адепт кокошка печена, той може да я изяде, без да му повреди нещо, защото знае закона за превръщане на материята. Той ще я превърне първо в растителна материя, после в плодова и в този вид ще я изпрати в организма си.
* * *
Най-чистата материя засега е нектарът.
* * *
Самообладанието е необходимо качество за човека, за да може да храни ума и сърцето си винаги с чиста, здрава храна.
* * *
Духовният човек живее в пълен вътрешен мир.
Храната, която употребявате, трябва да бъде връзка между Бога и вас, между разумните същества и вас. Ще се храните и ще благодарите на Бога за всичко. В човешкия живот много се приема, малко се използва, а в божествения
- малко се приема, много се използва.
* * *
За да могат да издържат на вибрациите на духовния свят, съвременните хора трябва да калят нервната си система. Днес бялата раса постепенно се приспособява към духовния живот. Страданията, които изпитват, са подготовка от невидимия свят, за да влязат хората във връзка със същества от възвишените светове.
* * *
Ароматните вещества, които се намират в карамфила, могат да се използват като лечебно средство, но в определена доза. Помиришете розата или карамфила само един път и ги сложете в каничка, там да стоят. Разумният човек ги мирише отдалече. Така и хората не бива да се прибли жават много един към друг. Физическата близост винаги произвежда известна дисхармония. Близостта е качество на човешкото сърце и на ума, а не на тялото.
* * *
Ако до листата на едно дърво се доближи човек от по-ниска еволюция, листата гце окапят, ако един престъпник, убиец се приближи до едно дърво или цвете, веднага листата ще окапят.
* * *
Повърхността на човека може да се вълнува, но божественото в него трябва да е в мир, в тишина.
* * *
Щом Духът ни напусне, ние изгубваме своята красота, ставаме груби, своенравни, нищо хубаво не виждаме около себе си, живеем като животни.
* * *
Че някой е умрял, това не значи, че той не съществува. Преди всичко смъртта не е неизбежен закон в природата.
* * *
Човек главно с хляб може да поддържа живота си. Хляб и вода. Мир и любов - това е основата.
* * *
Сегашната Вселена ще изчезне и вместо нея ще се яви нова. Слънцето, както и всички живи същества постепенно изгубват енергията си, изтощават се, остаряват. Тази енергия от цялата Вселена отива в пространството, като малки ручеи се разлива и служи за съграждане на нова Вселена.
Духовният човек е развил своето духовно тяло и може да
функционира с него както с физическото, може да излиза от физическото си тяло и да се връща в него според желанието си. И в двата свята се движи свободно.
* * *
Човек вечер, като се прибере от работа, преди да влезе в стаята си, да се изчисти първо, да остави калта вън, която светьт е турил върху външната му дреха. Да се изчисти съвършено, лицето му да светне и тогава да си легне.
* * *
Всяко изкривяване, всяко влошаване, било в удовете или органите, се дължи на дефекти в мислите и чувствата. Човек не бива да допуска нищо отрицателно в себе си. Дойде ли в ума или сърцето нещо нечисто, веднага го изхвърли навън. Дойде ли болест, веднага я изгони вън. Болестите са резултат на някаква аномалия, която се е породила в ума или сърцето. Някои от клетките се индивидуализират, започват да живеят самостоятелно, едни се подмладяват, други се състаряват. Младите клетки устройват пиршества в организма, увеличават се бързо на брой и големина, задържат храната за себе си, нарастват и лекарите ги наричат тумори.
* * *
Прадедът на сегашното жито е едър и при най-голяма-та суша не изсъхва; отвътре има рогова ципица, която го прави издръжливо и съдържа хранителни вещества два пъти повече от сегашното. Зрънцата му са еднакви по големина; то само се опрашва, не е като ръжта. Едно посято зърно ръж ще изникне, стъбло ще даде, ще израсте, ще цъфне, но плод няма да даде, ако наблизо няма други стьбла ръж,същото е и с царевицата. Житото само се опложда.
* * *
Светлината е храна за човека. Като мисли, той се храни със светлина.
* * *
В човешкия организъм има една безсмъртна клетка - първичната, която всеки човек трябва да намери; тя е прадедът на всички клетки, подобна на прадядото на житото. Тази първична жива клетка се отличава от другите по това, че съдържа в себе си рогово вещество, хранителните вещества в нея са повече, отколкото в другите клетки, а благодарение на роговото вещество тя се отличава с голяма устойчивост.
* * *
Ако заболее, човек да се опита сам да се лекува, да не разчита на хората и да не им се оплаква.
* * *
Ако вложи в себе си една божествена идея, човек моментално може да се подмлади. В Евангелието се крият доста идеи за подмладяване и разрешаване на противоречията, но до днес остават неразкрити, значи хората не са готови още за тези истини.
* * *
На бедния, ако имаш възможност, купи нови дрехи, но не си давай твоите старите, които са свързани с твоето тяло.
* * *
Какъв е този свят, в който живеят нашите умрели близки, щом те ще искат оттук ние да им варим жито или да им готвим, за да задоволяваме глада им? Горко им на душите,ако те чакат на нашите подаяния.
* * *
С каквато мисъл човек се свърже, такова въздействие ще окаже тя върху неговия мозък.
* * *
Всеки сам е създал съдбата си. Днес човек носи последствията на това, което е създал в миналото си. Последствията са допуснати от Бога, но причините не са от Него.
* * *
Бащата и майката не създават синовете и дъщерите си, но те представляват само условия за тяхното проявяване. Според развитието си синът и дъщерята ще избират родителите си.
* * *
Мислите и чувствата са материалите, от които ще се създаде бъдещият човек.
* * *
Злото представлява същества, които живеят по закони точно противоположни на доброто. Тяхната задача е да вмъкнат цялото човечество в крив път. Щом намислите да направите едно добро или да предприемете някаква работа за своето развитие, те веднага се противопоставят.
* * *
Новите хора ще живеят на земята, но ще могат да посещават и слънцето и луната, ще ходят където пожелаят. Тогава телата на хората няма да бъдат толкова тежки, каквито са сегашните. Новите хора ще могат да видоизменят телата си според желанията и нуждите си. Те ще стават видими и невидими, ще ги свиват и разширяват. Когато пожелаят,
ще ходят на слънцето и ще се връщат обратно на земята, без да става нужда да разправят на другите какво има на слънцето, защото всеки сам ще може да провери това. Ще могат да се разхождат където искат, за да трансформират състоянията си. Застоят носи смърт, а движението - живот.
* * *
Когато хората не знаят какво да правят, да се движат.
* * *
Велика сила са крие в човека, който има любов към Бога. Този човек е в сила сам да се лекува с поставяне на ръката си върху болното място.
* * *
Човек, който носи правата мисъл в себе си, с едно полагане на ръката си на очите на слепия ще го излекува. Ще лекува хроми, клосни, болни.
* * *
Под думата „Дух" се разбира духовна сила, която се крие във всеки човек, който разполага с истинско знание. Сила и красота без знание не съществува. Само душите са красиви; само светлината е красива.
* * *
Не очаквай любов от човек с разстроен стомах, със слаби гърди и болен мозък. Душата не работи извън стомаха, гьр-дите и мозъка, тя, за да се прояви, взема храна от тях. Всеки орган възприема нещата по свой специфичен начин, ако условията му не благоприятстват, той страда. Ако носът е сплеснат, и чувствата са сплеснати. С разширяване на дробовете се разширяват и чувствата. Има йоги, които дишат дълбоко и задържат въздуха до половин час - това значи съзнателно да отправиш ума си към Бога - това е истинска молитва. Когато човек е раздразнен, не се моли добре, а молитвата е сила, чрез която човек трансформира състоянието си.
* * *
Когато те обидят, веднага трябва да се поляризираш и изхвърлиш отровата навън. Ако задържиш една част от отровата в себе си, това показва, че в астралното тяло има някакъв недъг, който ти пречи да простиш.
* * *
Понякога главоболието се дължи на натрупана космическа енергия в мозъка.
* * *
Когато децата ви боледуват, добре е да разтриете костта зад ушите им - там е центърът на живота. Тези разтривки правят организма еластичен, издръжлив. Не позволявайте човек, неприязнено настроен към вас, да ви пипа на това място.
* * *
Когато дойде Духът у човек, гласът му става мек и движенията пластични. Всички удове и органи в нашето тяло са създадени от живи души, които имат една обща душа. И ако един ден им се дадат благоприятни условия за развитие, те ще станат тъй умни и красиви като вас, и с толкова знания, колкото имате и вие. Днес те са поставени на незавидно положение, за да учат смирението.
Всички майки, които имат мир в душата си, раждат здрави деца.
* * *
За всеки едного от вас се харчат милиарди левове жива енергия, а тази енергия не се намира лесно. Ако вие изгубите своята жизненост или светлината на вашия ум, ще видите, че не може да я доставите тъй лесно. Тази енергия не се намира на земята. Страдащите от неврастения са изгубили много от тази жизнена енергия, вследствие на което става пропукване на нервната система.
Тогава животворният магнетизъм и животворното електричество у човека изтичат и той усеща вътрешна слабост, едно отмаляване.
* * *
Какъв е церът на сълзите? Хармонична среда. Създайте хармонична среда на болния и той ще оздравее.
* * *
V всички неврастеници двойникът е разширен, заема по-голямо пространство, отколкото трябва. Природата затова и взема данък. Нали един човек колкото по-голям имот има, толкова по-голям данък плаща. Без плащане не може.
* * *
Когато отидеш при някой чист извор, ще си измиеш ръцете и краката далеч от него, ще си поръсиш главата, ще пийнеш малко водица, но нямаш право да хвърляш в него камъни или други предмети. Това се отнася и до реките, езерата, кладенците. Водата крие в себе си разумна сила, тя лекува всички недъзи. Това ще опитате, ако сте силно раздразнени или неразположени, и ако изпиете две-три чаши гореща вода или си измиете тялото с вода.
Болестите са резултат на една вътрешна дисхармония; болестите показват пътищата на нашето отклонение от великия божествен живот или от правата мисъл.
* * *
Причината за разсеяността седи в това, че в човека топлината се развива повече, отколкото светлината, и затова много от болестите се изразяват чрез горение. При треската горението се забелязва на повърхността на тялото и затова температурата се повишава. И това нервно състояние, в което изпадате, се дължи именно на тази излишна топлина. Водата е едно средство за отнемане излишната топлина и за възстановяване на равновесието на организма. Топлината на нашето тяло не трябва да се изразходва безразборно.
* * *
Щом човек се разболее, първата работа е да се отворят всички пори чрез изпотяване, чрез миене с топла вода или пиене на гореща вода от две до десет чаши, докато се предизвика едно изобилно изпотяване. Порите са отвори на душата, отпушат ли се всички пори, човек дохожда до естественото си състояние, диша свободно. Чрез дробовете се извършва специфично дишане, а чрез порите става общо дишане. И когато специфичното и общо дишане вървят паралелно, човек е здрав. От състоянието на кожата зависи и състоянието на неговия ум. Пазете тялото си от изгаряния, от разтривки с газ, йод или други медикаменти.
* * *
Измиването на разните части на тялото произвежда психични промени в мозъка. Вие можете не само буквално да си служите с водата за лечение, но и мислено да си служите с нея, тя ще произведе същия ефект. Искате например да си направите водна баня на гръбначния стълб, ще си представите една чешма на далечно разстояние от вас, ще отидете там, ще си налеете вода в стомничката, ще се върнете, ще снемете дрехите си и ще полеете гърба си. Ще попиете влагата с мека кърпа.
* * *
Светлината е резултат на Божията мисъл и ако имаме светлина в себе си, значи сме в съгласие с първичната мисъл, с Божията мисъл.
* * *
Миенето е свещен акт. Ще се миете бавно, съсредоточено - ще вземете чист леген, ще налеете хладка водица, ще наплискате лицето си хубаво, ще попиете влагата много леко с мека кърпа. Не плискайте лицето си силно с вода, но леко, нежно, все едно че го милвате. Лицето е нежно и отзивчиво и затова едва ще го докосвате. След като се измиете, ще се огледате и ако не сте доволен от лицето си, пак ще го измиете.
* * *
На мнозина от вас устата, краката, телата миришат неприятно. Всички трябва да се заемете да отстраните тази лоша миризма. С мисълта си може да си помогнете. В стомаха остават излишни вещества, които се разлагат, затова устата миришат. Със силата на мисълта си всички нечистотии може да изкарате навън.
Ние искаме смъртното тяло да се облече в безсмъртие, но това не може да стане, докато не научим да сме господари на тялото си и научим великите закони на Божията мисъл и ги приложим.
* * *
Преди и след свършването на всяка работа ще си измивате ръцете, а лицето поне десет пъти на ден трябва да го миете.
* * *
Божественото ще внесе у вас подмладяване, свежест, сила.
* * *
Поливайте главата си поне три пъти на ден с чиста вода. Мийте лицето, ръцете, краката си често, всяко ваше усилие да сте чисти упражнява благоприятно влияние върху организма ви. Мисълта е сила, която лекува, колективната - още повече.
* * *
Целомъдрието носи сила в себе си.
* * *
Всяка форма е израз на една божествена мисъл, в този смисъл окото е жива божествена форма, в която е написано как са устроени целият космос, цялата слънчева система, целият живот. Окото има най-висок произход, по него четат учените, адептите, Учителите. Каквото е окото, такова е и тялото.
* * *
Щом мисълта у някой човек е възбудена много силно,
мозъкът излиза навън до 2-3-5 мм, а дори и до 10 мм като краставица, но като се успокои, отново се прибира. За регулиране на това напрежение се изисква права мисъл.
* * *
Избягвайте еднообразието на мисълта. Човек, който мисли здраво, не полудява. Заболее ли сърцето, то вече оказва влияние на мисълта. Кривата мисъл подразбира раздвояване на чувствата.
* * *
Ако човек не може да си подбере нужната храна, образува се мускулно натрупване, а красотата е мускулна тъкан, в която мускулите са хубаво съчетание с голяма пластичност, с израз, лице, по което може да се чете. Красиво лице е това, по което Бог пише, а грозно - по което човек пише и задрасква.
* * *
Сгреши ли човек, окото веднага потъмнява. На праведния човек то е чисто, ясно, бистро.
* * *
Когато някой човек изнася погрешките на другите, тия погрешки ще окажат известно влияние върху него, тъй както някой отровен газ ще окаже влияние върху този, който работи с него.
* * *
По гънките на мозъка тече космическа енергия, която използва душата. Енергията на мисълта тече именно по тези гънки и по тях излиза навън, те са проводници на енергиите от цялото пространство. Щом тези пластове са огьнати, някой учен може да спусне сонда в тях и да извлече вода, но ако са хоризонтални, прави, щом пробие дупка за своята сонда, колкото вода има, ще се изгуби, ще потьне.
„Слабият във вярата да яде зеле", казва апостол Павел. Човек, който има слаба вяра, е страхлив. Слабите неща се отвяват от силите на природата по всички посоки.
* * *
Хората на чувствата остаряват по-бързо, отколкото хората на трезвата мисъл.
* * *
Искате да станете в три часа - ще вложите тази мисъл в подсъзнанието си, ще си я кажете само веднъж, но с вяра, без колебание и ще станете точно в толкова часа. Нямате пари. Ще си поискате точно определено, колкото ви трябват, и ще фиксирате срока, например: „Идната година на същия този ден (датата) ще имам на разположение 1000 лева". Усъмниш ли се, законът не работи. Този закон се нарича закон на Опуленса, но той работи само при пълна вяра от ваша страна.
* * *
Някой от вас има слаба памет - за да я усили, ще приложи същия закон. Всяка вечер, като си ляга, да влага в подсъзнанието си мисълта: „От утре моята мисъл и памет ще бъдат по-силни". Каквото искате, вложете го в подсъзнанието си и висшите същества ще се притекат в услуга. Но трябва да знаете, че когато сте гневни, неразположени, не може да има сила внушението. Който иска да вложи в подсъзнанието си мисъл, която трябва да се реализира, трябва да избере за това най-хубавото си разположение. Да имате силна и добра памет, това е богатство, а това зависи от чувствата. Колкото последните са по-необуздани, толкова памепа е по-слаба, и когато памепа почва да отслабва, разслабват се чувствата, човек става разсеян, скоро забравя. Памепа може да отслабне и от много тревоги, страдания, голям страх, от умствени сътресения. Затова търсете си хармонична среда, за да избегнете поне ненужните страдания.
* * *
Еднообразието пресища, а когато човек се пресити, не намира удоволствие в нищо. Пресищане има във физическия, в чувствения, в умствения живот. Много от болестите водят началото си от пресищането.
* * *
Роденото от плът, плът е, то ще умре. Роденото от Дух, дух е, то вечно ще живее. В земния пльтски живот се ражда недоволство, омраза, завист, състезание, спорове, в него спокойствие няма. Другият живот е божественият, в който има любов, светлина, мир и радост.
* * *
Всички светии, които са лекували, са успявали да привлекат слънчевата прана или божествения живот да действа върху човека и така са имали резултат.
* * *
Обезсмислен ви е животът. Не знаете какво да правите. Достатъчно е да придобиете само една десетхилядна от милиграма от водата на божествения живот, да я вкарате във вашето тяло и тя ще произведе благотворно влияние, вие ще се измените коренно. Ако вие знаете тайната да ши < щ-във вашия организъм от тази вода, както чрез инжекции една капка само, във вас ще настане цял преврат. Водата е носителка на живот.
* * *
За днес електрическата светлина е съвършена, за в бъдеще ще има още по-съвършен начин за добиване на светлина. Само ще кажете: „Да бъде виделина" и ще стане виделина.
* * *
Умният човек не пресилва своята машина, пази своето тяло.
* * *
Всеки човек, който говори високо и грубо, е глух.
* * *
За в бъдеще химикът ще вземе част от потта на някой човек, ще я изследва и ще каже: „В твоя организъм има излишък от киселини и ако не вземеш мерки да ги изхвърлиш навън, работата ти е опасна". Ще му даде и начин как да изхвърли киселините. Лекарят пък ще погледне само ноктите и ще каже какво предстои да преболедува този човек, но ще му даде и методи за предотвратяване на болезнените състояния.
* * *
Ако ние сме храм Божий, не трябва ли да бъде отвън добре измазан този храм? Прозорците - очите на този храм, не трябва ли да бъдат чисти? Главният вход - устата, трябва да бъде чист и подреден. Телефоните и техните слушалки
- ушите, не трябва ли да бъдат в изправност? Завесите -клепачите, и те трябва да са в изправност. Косите - чисти
и пригладени. В този храм всичко трябва да бъде на своето място и всичко да работи за слава Божия.
* * *
Ако човек реши да изпълни Божията воля, неговият живот се продължава, а ако не я изпълни, животът му се съкращава.
* * *
Всеки човек, който иска да придобие устойчивост, нека по два-три месеца да дяла камъни или да оре, или да копае земята - с това ще развие мускулната си и костната система.
* * *
Хората се различават както по качествата на материята, от която е образуван техният мозък, тъй и по качеството на силите, които функционират в областта на този мозък. Окултната наука определя още и причините, поради които известни добродетели са развити повече или по-малко в дадени хора. Добър човек е онзи, който има повече връзки с напреднали и възвишени същества.
* * *
Не е достатъчно само да се констатира болеела, тя трябва да се лекува и изгони вън. Всяка болест е особена задача, с която трябва да се справите. Болестите се дават, за да се научи човек на смирение.
* * *
Ако плътта ви отслабва, тялото ви не трябва да отслабва. Под отслабване на плътта разбирам да се намалят нисшите желания у човека, да се възпитат. Но за да се възпитат тези желания, не трябва да измъчвате стомаха си.
* * *
Чрез силно желание за ядене човек разваля стомаха си. Да преяжда е крайност, да гладува е друга крайност. Да знае човек как да яде - това е музика, това е наука.
* * *
Ще избягвате еднообразната храна. Всеки вид храна съдържа специфични енергии, които са нужни за организма. Има едно особено чувство у човека, което на всяко време му подсказва какво трябва да си хапне, именно тази храна ще му даде онези специфични елементи, които са необходими за съграждане на тялото.
* * *
Ще пиете най-хубава вода, ще ядете най-прясна и чиста храна, ще изучавате влиянието на времето върху вас, на ветровете, на въздуха, на цветята, на дърветата и изворите.
* * *
Окапването на косата се дължи на безпокойства, страхове, смущения.
* * *
Окултните ученици няма да се лекуват с обикновените методи, а със силата на мисълта си. За хората е позволено да си правят операции, но окултните ученици ще се лекуват с окултни методи. Операциите са излишни страдания, ако на едно място изчезне усложнението, на друго място ще се появи. Който служи на Бога, не може да бъде болен, или е болен, защото е нарушил някои от законите на природата.
* * *
На окултния ученик не е позволено да пие алкохол,бира, боза, лимонади. В редки случаи, при болен стомах, може да се пие чисто домашно вино по една малка чаша. Когато ядете плодове, много хубаво да ги измивате. Всичко, каквото внасяте в устата си, да е много чисто.

Facebook коментари
0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни