Jump to content

II. Учителят Дънов за болшевизмът и комунизмът 1. ЗА БОЛШЕВИЗМЪТ


Recommended Posts

1. ЗА БОЛШЕВИЗМЪТ

ДЕТЕТО РАСТЕШЕ . Беседа от Учителя ,държана на 30 март 1919 г. - В: Великите условия на живота .Неделни беседи . София . 1944. с. 129,139

„Съвременният свят е обхванат от една нова идея - болшевизъмът .Тя е Божествена идея,но опасно е да не се изопачи . Всяко ново движение, всяка нова идея е Божествена , но като се прилага, в нея се вмъкват човешки елементи- користолюбие, егоизъм и др., които я изопачават. Не се страхувайте от Божественото. Обаче, пазете се от преходното, човешкото, което се основава на личния живот. Не се страхувайте,че известно движение ще вземе големи размери.Определено е какви размери трябва да има това движение . Дойде ли до тях, повече не може да се подвижи. Махалото на часовника се движи на една и на друга страна, но движението му се определя от неговата дължина. Следователно и размерите на човешкото развитие ще стигнат до онез и предели, до които човек ще израсте и получи Божията благодат.

„Всяка религиозна и философска система представя цвят, от който можете да събирате сладък сок. Събирайте сладкия сок на всички цветове в себе си и не казвайте, че този или онзи цвят не е потребен. Всичко, което Бог е създал е на място и необходимо. Който каже, че дадено учение или дадена система е глупава, непотребна, ще го извикат горе, да си каже мнението по въпроса. И той сам трябва да знае защо именно нещо е глупаво и какво трябва да се направи с него. Мнозина се произнасят за християнството, за социализма или за комунизма като за крайни учения, които не могат да донесат никакво благо на хората. Разумният свят слуша техните разсъждения и след няколко години ще ги извика на доклад да кажат мнението си обосновано, доказано, за да изправят погрешките на тези учения. Ще кажете, че като ги викат горе, те умират. За вас това е смърт; а за възвишения свят не е нищо друго, освен извикване на човека горе, да даде своя доклад върху важни житейски въпроси."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...