Jump to content

1. Стефан Лазаров Тошев


Recommended Posts

1. Стефан Лазаров Тошев

Кратки биографични данни за Стефан Лазаров Тошев

образувал братския кръжок в гр. Свищов през 1920 г.

и писма на братята и сестрите от Свищов.

Стефан Лазаров Тошев е роден на 13/26/декември 1886 г. в гр. Севлиево. Починал на 2 януари 1978 година също в гр. Севлиево. Израства в патриархално семейство. Баща му се занимава с търговия и джамбазлък, майката е домакиня. Стефан е имал по-голям брат Христо, изявен художник, участник в освободителните борби на Македония, но починал много млад. Имал е и две по- малки сестри.
Родителите му са били дълбоко религиозни. При всички празници и неделни дни семейството редовно посещава близката до домът им църква "Св. Илия". Майка му е имала лечителски дарби. Между жените в махалата единствена е била грамотна. Баща й - хаджия, богат човек я изпраща в училище. Във второ отделение тя наизуст е казвала "Верую".
Началното си и прогимназиално образование Стефан завършва в родния си град, а гимназия завършва в гр. Габрово, в известната Априловска гимназия. Бил е буден младеж с широки интереси. Като ученик чете атеистична литература и става безверник.
През 1906 година в Севлиево идва господин Петър Дънов, който изнася сказка в севлиевското читалище "Развитие". На тази сказка присъствува и Тошев. Той разбира, че господин Петър Дънов е завършил богословие и медицина в Америка. Сказката му прави силно впечатление и моли да бъде приет на разговор. Господин Петър Дънов го приема на другия ден в хотела, където са разговаряли повече от три часа.
След завършване на гимназия от 01.IX.1907 г. до 31.VIII.1913 г. е учител в с. Кръвеник, Севлиевско. През този период чете философска, духовна и окултна литература. Тогава се запознава със Софрони Ников, Председател на Теософското общество в България, който е изнасял сказки из областта на теософията. Стефан Тошев си купува теософска литература и през 1909 година става член на Теософското общество, като получава диплом за това, изпратен му от председателката на Теософското общество Д-р Ани Безант от Адиар в Индия. През май 1909 година, заедно със Софрони Ников отиват в Будапеща на Международен теософски конгрес, където лично се запознава с Д-р Ани Безант, Д-р Рудолф Щайнер и други видни водачи на теософското движение.
В началото на 1911 г. Стефан Тошев научава, че господин Дънов е духовен Учител. Той научава адресът Му и пожелава да се срещне с него. Такава среща се осъществява през м. август 1911 година в гр. Търново, където на два пъти са водили обширни разговори. След това започва кореспонденция между двамата. От 1912 г. той получава вече официални покани за Съборите на Бялото братство. Тошев връща дипломата си и напуска Теософското общество. Той става един от изключително ревностните последователи на Учителя Петър Дънов. Като такъв, той е определен от Учителя за Ръководител на кръжока на Бялото братство в гр. Севлиево, а по-късно за "Старши брат".
От 1913 до 1917 година Тошев следва право в Софийския държавен университет. Като юрист, той е заемал различни длъжности в различни градове на страната. Първото си назначение получава в Русенския Окръжен съд, като мирови съдия. Избран е за Председател на Дирекцията за стопански грижи и обществена предвидливост в гр. Русе. Едновременно с това, там той общува с последователите на Учителя. От 2.XII.1919 г. - 10.IV.1921 г. е назначен за мирови съдия в гр. Свищов и началник на Съдебно - контролния отдел при комитета на СГОП /Стопански грижи и обществена предвидливост/. В с. Карайсен основава съдилище. След Свищов, Ст. Тошев работи като следовател, съдия, прокурор в Окръжните съдилища на гр. Видин, гр. В. Търново, гр. Шумен, гр. Севлиево, гр. Кърджали. От 1934-1948 година е адвокат в гр. Севлиево, където е семейството му, след което се пенсионира.
През 1937 година той издава книгата си "Вечните истини" /отдавна библиографска рядкост/. По темите и съдържанието си, тя е нещо като окултна енциклопедия - наситена с ценни цитати от Стария и Новия завет, от Учителя и от окултната литература. Когато през 1957 година духовната литература беше инкриминирана, от домовете на последователите на Бялото братство, включително и от домът на Ст. Тошев, по най-брутален начин беше иззета и унищожена цялата духовна литература, беседите на Учителя, библията и т.н. Стефан Тошев обаче успява, чрез съмишленици и приятели отново да си набави беседите и започва да работи "конспиративно" като написа хиляди страници с ценни извадки от беседи, с мисли от Учителя и друга окултна литература. Много години той ги изпращаше в братските кръжоци в страната. Тези материали се преписваха и препращаха по график до братята и сестрите в страната. Тях той наричаше "Кратки духовни съчинения". Някои от материалите изпращаше до съмишленици на братството в чужбина. Преди да напусне гр. Русе, Стефан Тошев отива в София при Учителя и го моли да му посочи в кой град да иска назначение. Учителят се усмихнал и казал: "Отгоре всичко знаят. Те знаят за твоето желание да бъдеш полезен на Делото Божие и ще се нареди да бъдеш назначен, там, дето трябва". Русенския кръжок му устройва прощална вечеря. На нея сестра Софка Явашева казва: "Сестри и братя, да пожелаем щото в Свищов чрез словата на брат Тошев -тази тръба Божия, в скоро време да се образува кръжок."
В Свищов, Стефан Тошев се запознава с много интелигентни граждани с духовни интереси. При срещи и гостувания в домовете им, той е говорил на духовни теми, за Учителя Петър Дънов. Оказва се, че там е имало много готови души, които с радост приемат това духовно учение.
Под номер 6 е вписан Стефан Лазаров Тошев, пенсионер, ръководител на клона на братството в Севлиево. По сведения на д-р Благовест Тошев, Стефан Тошев е бил старши брат определен пожизнено от Учителя.* /По-подробно за Стефан Тошев - биографични данни, срещи и писма на Ст. Тошев с Учителя Петър Дънов, с брат Боян Боев и още много други негови приятели и съидейници, за негови опитности и преживявания както и за братската група в Свищов виж "Изгревът на бялото братство пее и свири, учи и живее". Том 1,13. София, Библ. Житен клас, 1993,2000.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...