Jump to content

14. Пенка Димитрова Кодова


Recommended Posts

14. Пенка Димитрова Кодова

Пенка Димитрова Кодова е родена на 31.07.1879 г. в гр. Свищов в едно от най-богатите семейства на града. Започнала е образованието си в Свищов, и завършва колеж в Букурещ. Има сестра Велка, омъжена в Бургас в семейство от братските среди. Със съпруга си Недялко Димитров имат две деца: Мара / родена 1901 г./ и Димитър /роден 1903 г./. Мара Недялкова Димитрова почива в София. Димитър Недялков Димитров живее и почива в гр. Свищов. От 1956 г. тя живее в София.
Пенка Кодова е много известна и уважавана както в Свищов, така и в братските среди в София. В много голяма степен е подпомагала братските семейства в Свищов и в София. Тя е сред поканените участници за събора в Търново през 1920 година. В следващите години завежда и сина си Димитър, тогава 18 годишен юноша. В ранните години на дейността на братството в Свищов, на лозето на Пенка Кодова са се посрещали изгревите на Слънцето и се е играела Паневритмия на широката поляна край него. От тази най-висока точка на хълма над града се виждат най-прекрасните изгреви и залези на Слънцето.
За Пенка Кодова говори в писмата си Нешка Анева: "Надали има втора като нея измежду нашите сестри. Да знаете как геройски изнася на плещите си какви ли не мъчнотии - всевъзможни изпитания и с каква радост понася тя всичко! В нищо тя не отстъпва, твърдо е застанала на своето и нищо не е и не ще е в състояние нито на косъм да я разколебае. Герой жена е! Достоен Христов войн ще е тя'
Тя всякога е весела, жизнерадостна и душата и преживява такъв мир, а понякога такова блаженство, според думите и, каквото досега тя не е познавала. Чудно я Бог крепи всякога. Слава Нему. Как бързо и непоколебимо крачи тя напред! Задача голяма е предоставена ней от Бога и с помощта Му ще успее."
Пенка Димитрова почива на 92 годишна възраст в София на 18.09.1971 г.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...