Jump to content

18. Славка и Никола Халачеви


Recommended Posts

18. Славка и Никола Халачеви

Живели са в Преображенската махала, къщата с двора е подслонявала семейството на търговеца на платове Николай Халачев. Славка Халачева е била домакиня. Отзиви за тях дава Нешка Анева в писмо до Стефан Тошев: "Другата сестра Халачева с мъжа си също са отлични сестра и брат." Изпитание за семейството на Славка и Никола е била смъртта на тяхно дете, когато свещениците отказват да го погребат по причина, че родителите му са последователи на Учителя. Случаят е описан в писмото на д-р Йустина Халачева до Стефан Тошев:
"Преди няколко дена на нашата сестра Славка умря детето. Мило, ако помните. За да го погребат поповете предложили на бащата и майката да напишат че се отказват от учението на господин Дънова. Мъжът на Славка изглежда се поизплаши и се подписа, обаче Славка категорично отказа да подписва. Телеграфически поискала разрешението от владиката да извършат ли погребението. Владиката разреши въз основа на подписа на бащата, а майката като изобщо всички дъновисти изкара я неуравновесена и смахната. Това нещо попа заяви при опелото."
Години по-късно тяхната дъщеря Благовеста Николова споделя в писмо от Своге до Християнка Иванова: в Свищов:
"Научих за белите братя, че те се събирали у вас. Аз имам много хубави спомени за тях, разбира се, те сега не са същите хора, но идеите им са същите. Помня семейства: Аневи, Генови, Гюдерови, Д-р Халачеви, Караламбови и още много други, от които имам идеални впечатления."
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...